Όταν δέκα χρόνια πριν το Μεζέν άνοιξε την πρώτη πόρτα του στο Βόλο, για μας τους Βολιώτες έγινε κάτι σαν επανάσταση. Το παραδοσιακό τσιπουράδικο θα ζει πάντα στην καρδιά και την καθημερινότητά μας αλλά ο Ανδρέας Διακοδημήτρης και ο Γρηγόρης Χέλμης ήρθαν να γιατρέψουν την παθογένεια της ρώσικης ρουλέτας με ένα-χύμα τσίπουρο, ήρθαν να μας συστήσουν όλη την παλέτα των πιο φίνων πανελλαδικά αποσταγμάτων που πλούτισαν τις τσιπουροκατανύξεις μας. Ήρθαν και με μια δική τους άποψη για έναν μεζέ, χειροποίητο, ευφάνταστο, διαφορετικό αλλά και τόσο παραδοσιακά μοντέρνο. Καθόλου Βολιώτες και οι δυό, κατάφεραν να ενταχτούν στην πόλη, να την κάνουν δική τους και η πόλη τους ανταπέδωσε την αγάπη, για να ακολουθήσει σε λίγο η Θεσσαλονίκη αλλά και πολλές γωνιές της χώρας, μέσα από pop up συναντήσεις και πιο μόνιμες συνεργασίες.
Κάθε χρονιά, το πάρτυ του Μεζέν είναι μια παρένθεση παραμυθιού, είναι διονυσιακή τελετουργία στα βάθη του χειμωνιάτικου πηλιορίτικου δάσους, μια πανελλαδική σύναξη εξωτικών ξωτικών, που συνομιλεί κατευθείαν με τα αρχαιοελληνικά Μυστήρια, τον Πάνα και τον Απόλλωνα προσωπικά. Κυρίως, όμως, αυτά τα γεννέθλια, είναι μια ιερή συνάντηση αλλά και η σύνοψη μιας πορείας, που γράφεται πλέον από μια μεγάλη ομάδα, που συρρέει εδώ από κάθε γωνιά της χώρας με ενθουσιαμό. Στη φετεινή γιορτή, οι φωτιές ξεχύνονται σαν χοές στον ουρανό, αλλού τα κρητικά αντικρυστά, αλλού οι σχάρες που ψήνουν αλανιάρες κότες, κοντοσούβλια και λάχανα θαμμένα στη χόβολη, αλλού οι γάστρες με τα γουρουνόπουλα και τον τράγο, αλλού οι μαρμίτες που μαγειρεύουν αγριογούρουνα στιφάδο, αλλού τα θαμμένα στο κάρβουνο σινιά που σιγομαγειρεύουν πατάτες και σουτζουκάκια από σουπιές, αλλού ο ξυλόφουρνος που ψήνει το χοιρινό πρασοσέλινο, πιο πέρα οι ξυλοφωτιές που σιγομαγειρεύουν ριζότι με άγρια μανιτάρια, να'σου μια καραβιά καραβίδες ζωντανές που καταφθάνει από Θεσσαλονίκη, πάγκοι κατάφορτοι σαλατικά και αγριομανίτες του βουνού, μεζέδες και αποστάγματα και χοροί και ορχήστρες και μουσικές, να ξυπνούν οι Κένταυροι και να αναγνωρίζουν το διονυσιασμό της εποχής τους.
Δεκάξι και βάλε μάγειρες από όλη τη χώρα, συνομιλούν με τις συνταγές τους, ο Φ. Μαϊκάντης από το "Πανηγύρι" της Σαντορίνης, ο Κ. Βανίδης της "Μασσαλίας", ο Ν. Κλείτσος του μυκονιάτικου "Pescatarian", o Γ. Γιαννίτσας από το Κοζανιώτικο "Τερουάρ", ο Σ. Πιτένης με τα αλλαντικά και τις αλοιφές του, η Β. Καραμπουρνιώτη από τις Σπέτσες, οι Στεφανήδες από το Πήλιο και άλλοι πολλοί στις επάλξεις, οι παραγωγοί φέρνουν την αγνή, σπαρταριστή πραμάτεια τους και δεν θα'χε νόημα να σας περιγράψω μια γιορτή που χάσατε αν αυτή η γιορτή δεν είχε ένα βαθύτερο νόημα που να αφορά γενικότερα τη γαστρονομία αυτής της πατρίδας. Δάσκαλοι και οι δυό ιδρυτές, μέσα στη δεκαετία έχουν εκπαιδεύσει γευστικές φουρνιές, όλο το κομμάτι μιας νέας μαγειρικής σκηνής που σκέφτεται και μαγειρεύει ελληνικά, που εφευρίσκει νέα τοπικά προϊόντα, που πειραματίζεται με τη γη και τους καρπούς της έχει γίνει μια παρέα που σφίζει από έμπνευση και δημιουργικότητα, είναι πια, το δεκάχρονο Μεζέν.
Όχι μόνο ένα τσιπουράδικο του Βόλου πλέον αλλά ένα φυτώριο, μια δεμένη παρέα, μια τεράστια συνομιλία με πολλές ελληνικές φωνές που συντονίζονται γύρω από μια νέα, φρέσκια άποψη για την παράδοση, μια νόστιμη, τεράστια συντροφιά που χτίζει μια καινούρια γεύση. Μια παρέα γενναιόδωρη, που έχει όλη τη διάθεση να μοιραστεί τις γεύσεις της, το πάθος, τον προβληματισμό και την αγάπη της με όποιον έχει όρεξη να τσουγκρίσει το ποτήρι του μαζί της. Όπως είπε και ο Ανδρέας "λεφτά δεν κάναμε αλλά θα γεράσουμε νόστιμα με τους φίλους που κάναμε".
Αλλονήσου 8, Βόλος 24210 20844, mezen.gr