
Μια dream team γνωστών σεφ μεταμορφώνει κάθε χρόνο για μερικές μέρες τη γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου σε γαστρονομικό place to be! Οι σεφ βάζουν το χεράκι τους σε μια συνάντηση δημιουργίας, προσφοράς, ανταλλαγής απόψεων και παράλληλα διασκέδασης και κεφιού. Τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" είναι μια ιδέα του γνωστού για τη συμβολή του στην ανάδειξη της κρητικής -και όχι μόνο- παραδοσιακής κουζίνας Γιάννη Μπαξεβάνη, που μπήκε στο τραπέζι πριν πέντε χρόνια κι έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά δρώμενα στη χώρα.
Τι ακριβώς θα συμβεί εδώ, 27 Σεπτέμβρη, στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου; Να διευκρινίσουμε, αρχικά, ότι ο τίτλος "Μαγειρέματα του Δρόμου" ή "στον δρόμο" σωστότερα, δεν έχει να κάνει με προχειρότητα ή street φιλοσοφία φαγητού. Κάθε άλλο. Αντίθετα, εστιατόρια και ορισμένα από τα αστεράτα ξενοδοχεία της περιοχής επιστρατεύουν τους σεφ τους, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα, εμπνεόμενοι από συνταγές της κρητικής παράδοσης. Παράλληλα, βάζουν το λιθαράκι τους συνεταιρισμοί γυναικών της περιοχής -με πρωτοστάτη τον δραστήριο συν/σμό γυναικών Κριτσάς. Το ενδιαφέρον και η λαμπρότητα της εκδήλωσης απογειώνονται με τη συμμετοχή των καλεσμένων σεφ, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους: φέτος, θα μαγειρέψουν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά των σχολείων.

Τον Γιάννη Μπαξεβάνη πλαισιώνουν μεταξύ πολλών άλλων οι Μίλτος Αρμένης, Νανά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μυρσίνη Λαμπράκη, Γιάννης Λουκάκος, Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μιχάλης Χάσικος, ο Γάλλος σεφ Christian-Alain Llorca.

Η γευστική πανδαισία πλαισιώνεται από δοκιμές οίνων του κρητικού αμπελώνα και παρουσίαση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων: γεύση και άρωμα Κρήτης με ποιότητα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, άλλωστε, δημιουργός και ψυχή αυτής της γιορτής, έχει αναδείξει όσο κανένας την σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων στην κουζίνα.
Τι πετυχαίνει λοιπόν αυτή η εκδήλωση;
Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα από το ελληνικό και ξένο κοινό που κατακλύζει τον χώρο, ώθηση των εστιατορίων να τα χρησιμοποιούν, γεγονός που "δίνει δουλειά" σε μια σειρά τοπικών παραγωγών και δυνητικά προωθεί νέες επενδύσεις στον τομέα. Παράλληλα, προβάλλονται μέσω της κουζίνας τους τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι σεφ, από πλευράς τους, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, ενημερώνονται, ενώ με την ομαδική δουλειά ενισχύεται η συναδελφικότητα.
Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, οι κεφάτες συναντήσεις μεταξύ σεφ και καλεσμένων δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας πραγματικά μια παράλληλη "γιορτή μέσα στην γιορτή", που λειτουργεί παράλληλα και βέβαια συμβάλλει στην επιτυχία.
Last but not least, τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα: το κοινό απολαμβάνει τα εδέσματα έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου, το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα της περιοχής. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.