Όταν πίσω στη δεκαετία του ’50 ο Κώστας Πράσινος ξεμπάρκαρε και επέστρεφε στο νησί του με το καράβι της γραμμής, έπρεπε να πάει μέχρι την Αμοργό και να μείνει εκεί δυο μέρες μέχρι να βρεθεί καΐκι να τον περάσει στο Κουφονήσι, που εκείνα τα χρόνια δεν είχε καν λιμάνι. Πήρε λοιπόν την απόφαση να αγοράσει μια λάντζα και να συνδέει το νησάκι του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ανέλαβε το ταχυδρομείο, το πρακτορείο και μετέφερε τους επιβάτες του πλοίου της γραμμής που είχαν προορισμό το Κουφονήσι.
Όταν αργότερα κατασκευάστηκε το λιμάνι και άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες, ο κ. Κώστας ανέλαβε τα δρομολόγια προς το Κάτω Κουφονήσι και τις απομονωμένες παραλίες του νησιού, ή τις θαλάσσιες μετακινήσεις στις γύρω Μικρές Κυκλάδες. Έκτοτε δεν λείπει ποτέ από το λιμάνι και δεν έχει σταματήσει να δουλεύει.
Έτσι ήταν το Κουφονήσι παλιά. Ένας μικρός παράδεισος, αν σκεφτείς το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον. Ένα νησάκι που δεν μπορούσες να προσεγγίσεις εύκολα. Ένας τόπος με λίγη αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, περισσότερους ψαράδες, ελάχιστες αποδοχές, ανταλλακτική πρωτίστως οικονομία και πάρα πολλούς ναυτικούς, που έφευγαν στα καράβια για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του ’70, όταν κατέφθασαν οι πρώτοι τουρίστες –για πολλά χρόνια Άνω και Κάτω Κουφονήσι διατηρούσαν ένα πιο εναλλακτικό προφίλ–, ενώ εδώ και δυο δεκαετίες περίπου το Άνω Κουφονήσι βρίσκεται σε διαδικασία "εξευγενισμού", με κάποιες πολύ καλές προσπάθειες και κάποιες υπερβολές (δεν το γλιτώνεις εύκολα αυτό). Αλλά και αρκετούς μόνιμους κατοίκους και κάμποσα παιδιά στο σχολείο (για να λέμε και τα καλά).
Το σήμερα του νησιού
Όσο κι αν τα πράγματα αλλάζουν, όμως, το Κουφονήσι εξακολουθεί να είναι ένα νησάκι με ψαράδες που φέρνουν κάθε πρωί την πραμάτεια τους στο λιμάνι· με ένα νέο καρνάγιο σε πλήρη λειτουργία (απολύτως απαραίτητο για τη συντήρηση των ξύλινων σκαριών)· και χωμάτινους δρόμους και μονοπάτια που οδηγούν από παραλία σε παραλία: από τον Φοίνικα, στον Φανό και στο Πορί για να ανακαλύψετε από εκεί το Μάτι του Διαβόλου, την Πισίνα, το Γάλα και τις σπηλιές Ξυλομπάτη. Σημειώστε ονόματα (την Ιταλίδα μην ξεχάσετε!), συγκεντρώστε πληροφορίες από τους οικοδεσπότες σας και απολαύστε υπεύθυνα. Οι παραλίες, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, έχουν ελάχιστη οργάνωση και είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά του, τότε και τώρα.
Διαμονή - Φαγητό
Οι "Αλκυονίδες" (2285071694) του Γιάννη Πράσινου, ο οποίος μας φιλοξένησε αλλά και μας ξενάγησε με χαρά στο νησί του, ήταν μια από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις του ταξιδιού. Τα ευρύχωρα, καλόγουστα και πλήρως εξοπλισμένα στούντιο βρίσκονται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από τη Χώρα, πάνω σε ένα ύψωμα και περιτριγυρισμένα από έναν απίθανο κήπο με πανοραμική θέα στα μικρά νησιά τριγύρω, στο Κάτω Κουφονήσι και στην Κέρο. Ένα βράδυ που καθίσαμε στη βεράντα μας, η καθαρή ατμόσφαιρα επέτρεψε στο μάτι να φτάσει μέχρι τη Σαντορίνη. Γιατί ποιος άλλος "βράχος" στο Αιγαίο έχει τόσα φώτα; Όπως καταλαβαίνετε τα στοιχήματα έπεσαν, το gps έδειξε τη σωστή απάντηση, αλλά σε κάθε περίπτωση το επιβεβαιώσαμε με τους ντόπιους την επόμενη μέρα!
Καθώς τα τελευταία χρόνια η ζήτηση οδήγησε και στην αύξηση της προσφοράς, το Κουφονήσι διαθέτει τεράστια (συγκριτικά με το μέγεθός του) γκάμα επιλογών. Και δεν μπορούμε, βέβαια, να μην αναφέρουμε το "Finikas Seaside Hotel" (6948048810) του Δημήτρη Μαύρου, που όλοι τον ξέρουν ως Φοίνικα και είναι ο άνθρωπος που υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του νησιού πίσω στο 1975, οπότε και άνοιξε το café και εστιατόριό του, σερβίροντας ψητά, μαγειρευτά και κρύες μπίρες. Με το όνομά του ήταν συνδεδεμένος ο τουρισμός του νησιού για πάρα πολλά χρόνια, ενώ ακόμα τον αναζητούν όσοι θυμούνται το Κουφονήσι από παλιά!
Κατά τα άλλα, σε ένα νησί με τους τόσους ψαράδες, αξίζει να επενδύσετε στην ψαροφαγία. Στο Άνω Κουφονήσι θα φάτε καλά στον "Καπετάν Νικόλα" (2285071690), που εκτός από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά φτιάχνει και έναν φοβερό μεζέ: ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κιμά και κόκκινη σάλτσα. Θαλασσινούς μεζέδες φτιάχνουν κάθε καλοκαίρι ο Γιάννης που μας φιλοξένησε με τον μάγειρα ανιψιό του Γιώργη στο ουζερί "Καρνάγιο" (2285071694), που βρίσκεται σε μια γωνιά πάνω στη θάλασσα.
Αγαπημένο επισκεπτών και ντόπιων είναι και το "Aneplora" (6978386361), στο λιμανάκι που αράζουν τα ψαροκάικα και έχει στηθεί το νέο καρνάγιο. Εδώ θα ευχαριστηθείτε πιάτα όπως ριζότο θαλασσινών, μυδοπίλαφο και γαριδομακαρονάδα, ενώ σταθερά δημιουργική και νόστιμη είναι η κουζίνα του εστιατορίου "Mikres Cyclades" (2285074500), με αμέτρητους φαν μέσα στα χρόνια. Περάστε επίσης στο Κάτω Κουφονήσι για περπάτημα, μπάνιο και φαγητό στον αγαπημένο"Βενετσάνο" (2285074074). Επιλογή διαχρονική και εμπειρία μοναδική!
Για πλούσιο πρωινό και νόστιμα χειροποίητα γλυκά σημειώστε το φιλόξενο "Sofia's Cafe" πάνω στη Χώρα, με δωδεκάμηνη λειτουργία και ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε τη μέρα σας όποια εποχή κι αν βρεθείτε στο νησί.
Οσο για τα βράδια στο Άνω Κουφονήσι, το bar "Scholio" (2285071837) επάνω στη Χώρα και το "Sorokos" (2285071704) παραλιακά έχουν ανοίξει και μας/σας περιμένουν!
Αν τέλος έχετε όρεξη (και προϋπολογισμό) για καλοκαιρινό shopping, ρίξτε μια ματιά ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα, στη "Galleria Spigolo" (6984868063) στη Χώρα με φανταστικά design αντικείμενα των επίσης μόνιμων Φραντζέσκα και Στέφανο.