Η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα της Πάρου, οι συνειρμοί πηγαίνουν είτε σε ξέφρενα ξενύχτια σε κοσμοπολίτικα μπαρ της Παροικιάς και της Νάουσας, ή στις παραλίες με τα γουστόζικα beach bar. Αν δε, προηγηθεί και ένα ταξίδι στην μνήμη, τότε η Πάρος ταυτίζεται με την ατίθαση αρχή της ενηλικίωσης όταν μετά το λύκειο όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην θρυλική Punda Beach. Σε κάθε περίπτωση το κοσμαγάπητο κυκλαδονήσι δεν είχε συνδεθεί με την οινοποιία ή ακόμη περισσότερο με κάποια signature ετικέτα κρασιού, πέρα από τις μεμονωμένες προσπάθειες οινοποιείων που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην οινική εξέλιξη του νησιού.
Ωστόσο, σε ένα μικρότερο εύρος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου με την εκατονταετή ιστορία του -ως αναπόσπαστο κομμάτι της Παριανής γης- είχε θέσει κάποιες βάσεις οινοποιητικής και τυροκομικής ανάπτυξης, χωρίς όμως να έχει εδραιωθεί τουλάχιστον όσο του άξιζε. Αυτό που χρειαζόταν δεν ήταν μια ενίσχυση του υπάρχοντος μοντέλου αλλά μια ολική επαναφορά. Κάτι που πραγματώθηκε με την επανασύσταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου ως Paros Farming Community. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, συνολικά 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη του οινο-αγροτουρισμού το οποίο βρήκε μια φιλόξενη έδρα, μάλλον εκεί που δεν περίμεναν πολλοί.
Μια τέτοια αλλαγή σελίδας απαιτούσε από πίσω της μια dream team με όραμα αντάξιο της συνολικής επαναδιατύπωσης των καλλιεργητικών πρακτικών και συσκευασίας όπως και της αναβάθμισης των προϊόντων του Συνεταιρισμού. Η εικόνα συμπληρώνεται, λοιπόν, από τους εξαιρετικούς οινολόγους, Δημήτρη Μανσόλα και Μαρία Ταμιωλάκη της HETERO WINES, που αποδεδειγμένα δεν έχουν κάνει την παραμικρή έκπτωση για το τελικό αποτέλεσμα. Το πολυδιάστατο αυτό εγχείρημα ολοκληρώνουν ο Γιάννης Κοροβέσης σε ρόλο επιχειρησιακής ανάπτυξης, ενώ το rebranding του Συνεταιρισμού καθώς και την σχεδιαστική ανάπτυξη του νέου προϊόντος, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παπάζογλου και η DpS Athens, ενσωματώνοντας την παράδοση σε μια άρτια επιβλητική αισθητική.
Συνοψίζοντας σε τίτλους εργασίας… το ξεχωριστό Κυκλαδίτικο ανάγλυφο της Πάρου το έχουμε, το ακλόνητο know how ενός αιώνα του Paros Farming Community το έχουμε, μια δυναμική και έμπειρη ομάδα την έχουμε. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και να μιλήσουμε για το κρασί, τώρα.
Στις ρίζες της αμπελουργικής δραστηριότητας
Αφού ακυρώσαμε αρκετά cliché σχετικά με την Πάρο και το οινικό της προφίλ, μπορούμε να εξερευνήσουμε τους καρποσταλικούς αμπελώνες απλωμένους (και) σε πεζούλες με θέα το Αιγαίο. Εκεί συναντάμε στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά, στις οποίες αποφάσισε να επενδύσει το Paros Farming Community τόσο μέσα από μια σύγχρονη αμπελουργική προσέγγιση, όσο και με μια άρτια τεχνολογικά οινοποίηση.
Εξάλλου η οινική ιστορία 100 χρόνων του Συνεταιρισμού δεν θα μπορούσε να μην διατρέχει τον πυλώνα αυτής της επανεκκίνησης με το διόλου τυχαίο όνομα SEIRADI, αφού η ονομασία σημαίνει κυριολεκτικά το σύνολο των φυτών, διατεταγμένα σε μια σειρά. Υπό αυτό το πρίσμα, το Paros Farming Community επιχειρεί να εντυπώσει νέες Παριανές, γευστικές αναμνήσεις στη συνείδηση του καταναλωτή, εγχώριας και διεθνούς αγοράς. Στο σταυροδρόμι της παράδοσης με το μέλλον, η σειρά SEIRADI με έντονα φρουτώδεις χαρακτήρες και ισορροπημένες παλέτες, καταφέρνει εντέχνως να αφομοιώσει μια ορυκτή δομή παρουσιάζοντας κρασιά πρώτης γραμμής.
Σε έναν μοναδικής ομορφιάς αμφιθέατρο που επέβλεπε την παραλία Μοναστήρι πραγματοποιήσαμε την δοκιμή των τεσσάρων ετικετών, με το μυσταγωγικό σκηνικό να προσπαθεί συνεχώς να κλέψει την παράσταση. Δεν τα κατάφερε!
Ξεκινώντας με το Seiradi White 2022, η αναζωογονητική του οξύτητα μας δρόσισε ενώ αρωματικά εκφράστηκε μέσα από ώριμα φρούτα όπως grapefruit και μάνγκο. Το δεύτερο λευκό της σειράς, το Seiradi Cuvée Topos White 2022 από 100% Μονεμβασιά είχε πολύ πιο στιβαρό όγκο και αρώματα εξωτικών φρούτων σε συνδυασμό με διακριτικές νύξεις πυρίτιδας και ορυκτότητας.
Παρότι δεν είμαι λάτρης των περισσοτέρων ροζέ κρασιών (που έχω δοκιμάσει), η στατιστική μου με πρόδωσε αφού το Seiradi Rosé 2022 αποδείχτηκε πολύ ισορροπημένο όσο οι διακριτικές τανίνες του πρόσθεταν μάκρος και όγκο στο τελείωμα. Τα διακριτά αρώματα φραγκοστάφυλου, φράουλας και κερασιού και η ντελικάτη αρωματική επιστροφή ντομάτας λειτούργησαν ιδανικά σε αυτό το μοντέρνο ροζέ. Ολοκληρώσαμε τη γευσιγνωσία με Seiradi Red 2022, ένα ξεκάθαρα φρουτένιο ερυθρό κρασί με διακριτή οξύτητα που εξισορροπείται από τη ζεστασιά της αλκοόλης και τον φινετσάτο φαινολικό όγκο.
Όσο αναμένουμε το SEIRADI να εδραιώσει τη θέση του στον χάρτη του ελληνικού οινικού βασιλείου, όχι μόνο χάρη στη σαφή σύνδεση με όλα εκείνα που έχει χαρίσει η φύση στην Παριανή γη, θα πρότεινα να μπει αυτή η ενθουσιώδης προσπάθεια στο ραντάρ σας. Οινόφιλων, connoisseur και μη.