Το NBA μας έμαθε μπαλίτσα στην Costa Navarino

Περάσαμε τρεις μέρες με έναν all-star μπασκετμπολίστα στο λουσάτο resort της Μεσσηνίας.

NBA Basketball School1

Δε συμβαίνει συχνά να σου δίνει ασίστ για να σκοράρεις ένας all-star παίκτης του NBA, αλλά αν υπάρχουν κάπου αυξημένες πιθανότητες να προκύψει κάτι τέτοιο, αυτό είναι στην Costa Navarino. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψή μας στο resort για το επίσημο λανσάρισμα του NBA Basketball School, δηλαδή του εξειδικευμένου θερινού προγράμματος εκμάθησης μπάσκετ για νεαρούς παίκτες (6-18 ετών), το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ημερησίως, για τρεις και πέντε μέρες. Στο εντυπωσιακό σύγχρονο γήπεδο της Costa Navarino, οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε λεπτομερείς προπονήσεις με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδελεχή εκμάθηση τεχνικών του μπάσκετ. Όσοι παρακολουθήσουν το πλήρες πρόγραμμα θα λάβουν σχετικό πιστοποιητικό, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι ενήλικες, για τους οποίους έχει σχεδιαστεί ένα ειδικό μονόωρο basketball clinic. Το οποίο, πιστέψτε μας, είναι άκρως διασκεδαστικό, αλλά περισσότερα για αυτό σε λίγο. Αναλυτικές πληροφορίες για το Basketball School, το οποίο ξεκίνησε στις 15/5 και ολοκληρώνεται στις 15/10, θα βρείτε εδώ.

NBA Basketball School2

Η συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Costa Navarino, καθώς αποτελεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό με τον οποίο συνεργάζεται το NBA, η αδιαπραγμάτευτα κορυφαία μπασκετική λίγκα του κόσμου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως το resort αποτελεί πόλο έλξης για μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του αθλήματος, όπως οι MVPs Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Εν προκειμένω, για να εορταστεί η συνάντηση των δύο φορέων, στις 8/6 διοργανώθηκε το επίσημο λανσάρισμα του Basketball School, παρουσία του παλαίμαχου Τζόακιμ Νόα. Ο 38χρονος σήμερα παίκτης διένυσε μια πετυχημένη καριέρα υπηρετώντας πιστά τους Chicago Bulls (2007-2016), περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε δύο φορές all-star και μία καλύτερος αμυντικός της σεζόν (2014). Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως στο κολέγιο, φορώντας τη φανέλα των Florida Gators, υπήρξε συμπαίκτης με το "δικό μας" Νικ Καλάθη με τον οποίο έχουν διατηρήσει τη φιλία τους.

Μάλιστα, εκείνον επικαλέστηκε στο καλωσόρισμά του προς τους νεαρούς παίκτες προτού ξεκινήσουν να προπονούνται όλοι μαζί. "Είστε πραγματικά παθιασμένοι για το μπάσκετ εδώ. Θυμάμαι τον καλό μου φίλο Νικ να μου δείχνει τους αγώνες στην Ελλάδα. Είχα μείνει έκπληκτος από την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν τόσοι πολλοί οπαδοί στο γήπεδο, ήταν κάτι πρωτοφανές για εμένα" σχολίασε χαρακτηριστικά, προτού επισημάνει μία αφανή μα κρίσιμη λεπτομέρεια για κάποιον που ξεκινά να μαθαίνει μπάσκετ. "Πρέπει στο μυαλό σας να είναι ξεκάθαρο το εξής. Εάν αφιερώσετε τη ζωή σας παίζοντας μπάσκετ, θα περνάτε πολύ χρόνο σε διαφορετικά αποδυτήρια, με δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ο καθένας κουβαλώντας τη δική του κουλτούρα και νοοτροπία. Αναπόφευκτα, έτσι θα έρθετε σε επαφή και με πολλά διαφορετικά στιλ μπάσκετ. Πρόκειται για μια υπέροχη πολιτισμική ανταλλαγή, την οποία είμαστε τρομερά τυχεροί που τη βιώνουμε".

NBA Basketball School3

Ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης, με τη συνδρομή του ίδιου του Νόα αλλά και ελίτ προπονητών του NBA, οι οποίοι φρόντιζαν να μην περνάει απαρατήρητο το παραμικρό λάθος των νεαρών παικτών. Επισήμαναν με κάθε ευκαιρία πως τα βασικά του μπάσκετ αποτελούν τη θεμέλια λίθο του αθλήματος, είτε κάποιος είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας. Με σοβαρότητα, αλλά και εμφανές νοιάξιμο προς τους συμμετέχοντες, οι προπονητές έπεμειναν στη σημασία της "συγκεντρωμένης προσπάθειας" ("concentrated effort"). Δεν είχε τόση σημασία, δηλαδή, εάν στο πλαίσιο της εξάσκησης ένας παίκτης βάλει καλάθι, όσο το να είναι συγκεντρωμένος καθώς εκτελεί σωστά ένα drill. Δεν είναι τυχαίο το πού στάθηκε ο Νόα μετά το τέλος της προπόνησης, απευθυνόμενος στα παιδιά: "Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να κρατήσετε από τη σημερινή συνάντησή μας είναι η έννοια της συνήθειας. Πρέπει να αναγάγετε την προπόνηση σε καθημερινή συνήθειά σας. Χρειάζεται πειθαρχία και προσήλωση στη ρουτίνα εάν θέλετε να γίνετε παίκτες του NBA. Αλλά και θυσίες! Αντί να ξενυχτάτε ή να πηγαίνετε σε πάρτι, εσείς αυτό που κάνετε είναι να παίζετε μπάσκετ, γιατί η σκληρή δουλειά είναι προαπαιτούμενο. Δε χρειάζεται καν να βρίσκεστε σε γήπεδο, βγείτε στο δρόμο και εξασκήστε τις ντρίμπλες και τον έλεγχο της μπάλας. Έτσι, σταδιακά θα γίνεστε όλο και καλύτεροι". Φανταστείτε, τώρα, να είσαι ένα παιδί από τους γειτονικούς Γαργαλιάνους, για παράδειγμα, και να σου δίνεται η ευκαιρία για καθοδήγηση από ένα θρύλο του NBA. Ε, είναι λίγο πώρωση…

NBA Basketball School4

Η καλοπροαίρετη ζήλεια μας, βέβαια, δεν κράτησε πολύ, αφού λίγες ώρες αργότερα βρεθήκαμε ξανά με τον Νόα και την προπονητική ομάδα στο γήπεδο για το basketball clinic των ενηλίκων. Ύστερα από ένα καλό ζέσταμα, προφανώς απαραίτητο γιατί κάποιοι –ας μην κρυβόμαστε- δεν είμαστε και οι πιο γυμνασμένοι, αλλά και ορισμένες ασκήσεις φρεσκαρίσματος των μπασκετικών γνώσεών μας, πήγαμε στο τζάμπολ για διπλό. Παρότι για τον υπογράφοντα αρχικά ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από την ώρα της γυμναστικής στο σχολείο, καλώς ή κακώς τα 160 εκατοστά μου δε βοηθούν πολύ, αυτό που ακολούθησε ακύρωσε το όποιο άγχος. Τόσο οι συμπαίκτες όσο και ο Νόα μαζί με τους προπονητές, οι οποίοι έπαιξαν κανονικά μαζί μας, υπήρξαν χαρακτηριστικά υποστηρικτικοί και τελικά το ματς αποδείχθηκε αξέχαστο. Μέχρι και δίποντο έβαλα, ποιος θα το περίμενε!

Το επιστέγασμα του ταξιδιού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάπτυξη. Η Costa Navarino έχει κάνει μια εξαιρετικά εύστοχη κίνηση ενώνοντας τις δυνάμεις της με το NBA, προσθέτοντας έναν ακόμα λόγο για να επισκεφθεί κανείς το resort. Πόσω δε μάλλον, αν υπολογίσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη εκεί, όπως τα 4 signature γήπεδα γκολ και τα tennis courts που φέρουν το όνομα του διεθνούς φήμης προπονητή Πάτρικ Μουράτογλου – του ανθρώπου που έχει προπονήσει ανθρώπους όπως η Σερένα Γουίλιαμς. Επομένως, τα αψογα μπασκετάκια της Costa Navarino είναι "οπλισμένα" και σας περιμένουν…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.