H Πυργού, ένα χωριό με ιστορία στην κατάφυτη ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου, φιλοξένησε αυτή τη φορά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που οργανώνουν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής "Ηράκλειο, μέρες γαστρονομίας” στις 18 και 19 Μαρτίου. Στόχος, "να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος, τα υλικά, οι τεχνικές και η διατροφική κουλτούρα της ενδοχώρας του Ηρακλείου”.
Η επαφή με την κρητική ύπαιθρο έβαλε τους επισκέπτες, αλλά και το τοπικό κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό, μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και την εποχική γαστρονομική παράδοση, απαράλλαχτη εδώ και αιώνες: τα αμέτρητα άγρια χόρτα και βότανα, πάντα στη βάση της κρητικής διατροφής, τα φρέσκα τυροκομικά από το ανοιξιάτικο γάλα, τα λαχανικά της εποχής πρωταγωνίστησαν σε συνταγές της παράδοσης, που ετοιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν επί τόπου: ο ορισμός της εποχικής κουζίνας, στην πιο γνήσια μορφή της! Παράλληλα, τοπικοί μικροί παραγωγοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, χαρακτηριστικά του τόπου.
Η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργού μετατράπηκε για ένα διήμερο σε ένα εργαστήρι γεύσεων: από τυροκόμηση φρέσκιας μυζήθρας και παρουσίαση των άγριων χόρτων για τα "γιαχνερά”, μέχρι το άνοιγμα του φύλλου για τα πιτάκια με τυρί και μέλι και τα χορτοπιτάκια που μπήκαν στο τηγάνι, αλλά και τις μαρμίτες όπου σιγόβρασαν πεντανόστιμα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας" με πρωτεργάτισσα τη Λένα Ηγουμενάκη, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα χόρτα και τα βότανα της κρητικής γης.
Η ιδέα των παράλληλων μικρών γαστρονομικών "φεστιβάλ” στη διάρκεια του έτους σε οικισμούς της ενδοχώρας αποδεικνύεται στην πράξη μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, καθώς λειτουργεί διττά: επικοινωνεί στο τοπικό κοινό την αξία της γαστρονομικής του παράδοσης, βασικό για τη διατήρηση και τη διάδοσή της, ενώ παράλληλα φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον τόπο και τη φύση, την πηγή της τροφής, εκεί όπου διαμορφώνεται η παράδοση αιώνων. Λειτουργούν συμπληρωματικά με το κεντρικό γαστρονομικό φεστιβάλ στο αστικό κέντρο, αλλά έχουν και σημαντικό, αυτόνομο ενδιαφέρον.
Περιττό να μιλήσουμε για την κρητική φιλοξενία, από τον απλό κάτοικο μέχρι τους οργανωτές και τα στελέχη της Δημαρχίας, που σε αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά έμπρακτα.