Οι "Ημέρες Γαστρονομίας" του Ηρακλείου μας συστήνουν την κρητική ύπαιθρο

Η γαστρονομική κληρονομιά, ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης και τα προϊόντα της ήταν το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Πυργού Ηράκλειο

H Πυργού, ένα χωριό με ιστορία στην κατάφυτη ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου, φιλοξένησε αυτή τη φορά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που οργανώνουν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής "Ηράκλειο, μέρες γαστρονομίας” στις 18 και 19 Μαρτίου. Στόχος, "να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος, τα υλικά, οι τεχνικές και η διατροφική κουλτούρα της ενδοχώρας του Ηρακλείου”. 

Πιτάκια με μυζήθρα και μέλι
Πιτάκια με φρέσκια μυζήθρα και μέλι

Η επαφή με την κρητική ύπαιθρο έβαλε τους επισκέπτες, αλλά και το τοπικό κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό, μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και την εποχική γαστρονομική παράδοση, απαράλλαχτη εδώ και αιώνες: τα αμέτρητα άγρια χόρτα και βότανα, πάντα στη βάση της κρητικής διατροφής, τα φρέσκα τυροκομικά από το ανοιξιάτικο γάλα, τα λαχανικά της εποχής πρωταγωνίστησαν σε συνταγές της παράδοσης, που ετοιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν επί τόπου: ο ορισμός της εποχικής κουζίνας, στην πιο γνήσια μορφή της!  Παράλληλα, τοπικοί μικροί παραγωγοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, χαρακτηριστικά του τόπου. 

φρέσκια μυζήθρα
Η φρέσκια μυζήθρα που τυροκομήθηκε επί τόπου

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργού μετατράπηκε για ένα διήμερο σε ένα εργαστήρι γεύσεων: από τυροκόμηση φρέσκιας μυζήθρας και παρουσίαση των άγριων χόρτων για τα "γιαχνερά”, μέχρι το άνοιγμα του φύλλου για τα πιτάκια με τυρί και μέλι και τα χορτοπιτάκια που μπήκαν στο τηγάνι, αλλά και τις μαρμίτες όπου σιγόβρασαν πεντανόστιμα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας" με πρωτεργάτισσα τη Λένα Ηγουμενάκη, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα χόρτα και τα βότανα της κρητικής γης. 

Λένα Ηγουμενάκη
Η Λένα Ηγουμενάκη παρουσιάζει τον δρίλο, σπάνιο χόρτο που λίγοι θυμούνται πια

Η ιδέα των παράλληλων μικρών γαστρονομικών "φεστιβάλ” στη διάρκεια του έτους σε οικισμούς της ενδοχώρας αποδεικνύεται στην πράξη μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, καθώς λειτουργεί διττά: επικοινωνεί στο τοπικό κοινό την αξία της γαστρονομικής του παράδοσης, βασικό για τη διατήρηση και τη διάδοσή της, ενώ παράλληλα φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον τόπο και τη φύση, την πηγή της τροφής, εκεί όπου διαμορφώνεται η παράδοση αιώνων. Λειτουργούν συμπληρωματικά με το κεντρικό γαστρονομικό φεστιβάλ στο αστικό κέντρο, αλλά έχουν και σημαντικό, αυτόνομο ενδιαφέρον. 

κουκιά και αγκινάρες
Φρέσκα κουκιά και αγκινάρες, το φαγητό της εποχής

Περιττό να μιλήσουμε για την κρητική φιλοξενία, από τον απλό κάτοικο μέχρι τους οργανωτές και τα στελέχη της Δημαρχίας, που σε αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά έμπρακτα.  

Πίτα με χόρτα
Πίτα με "γιαχνερά” άγρια χόρτα


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είχε την τιμητική της στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel

Τι κρατάμε από το ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
21/11/2024

"Γκιομπεκλί Τεπέ": Έκθεση στο Κολοσσαίο για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Μια καθηλωτική εμπειρία που αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η φετινή τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες ανέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις στα έσοδα των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης.

Αράχοβα: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 14 κορυφαίους στην Ευρώπη για το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό TimeOut.

Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

Τα αποτελέσματα της 37ης Ετήσιας Έρευνας του κοινού του Condé Nast Traveler καλύπτουν περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανακαλύπτοντας την Κεντρική Ευρώπη: Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα σε μια μαγευτική περιήγηση

Πήγαμε σε τρεις από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ζήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, τέχνη και αξέχαστες στιγμές.

Ανταπόκριση απ’ τη World Travel Market 2024: Προορισμοί και τάσεις

Η πιο πετυχημένη WTM έως τώρα συγκέντρωσε και πάλι στο Λονδίνο μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας του ταξιδιού για συζητήσεις με κριτική σκέψη και ανεβασμένη διάθεση.