Όλα τα στοιχεία προαναγγέλλουν την άνοιξη του ελληνικού τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain Group, στο Sym.posh!um 2 πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντάς μας τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ομίλου που πλέον μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων κατέχει το 1% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας. Η κίνηση του πρώτου διμήνου του 2023 στα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, είναι 1,1 εκατομμύριο επιβάτες (+51% σε σύγκριση με το 2022), η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως και οι αυξημένες πτήσεις από ΗΠΑ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και ειδικότερα οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί εκφράζουν την προτίμησή τους στη χώρα μας. Παράλληλα δε με τους αναμενόμενους δημοφιλείς προορισμούς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και τα σχετικά πακέτα των tour operators που πουλάνε την ανεξερεύνητη Ελλάδα – από τα φαράγγια της Εύβοιας στο ηφαίστειο των Μεθάνων και τις πλαγιές και ακτές της Ηπείρου. Τέλος, και ο εγχώριος τουρισμός δείχνει να ανακάμπει με το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου να παρουσιάζει υψηλές πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς, τουλάχιστον στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, παρότι δεν είναι επίσημα τριήμερο.
Την ίδια στιγμή η επικαιρότητα, και μάλιστα στις κορωνίδες του πολυτελούς τουρισμού, φέρνει στην επιφάνεια ανεπίλυτες παθογένειες που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα δίνουν για την υποστήριξη του τουριστικού θαύματος που ευαγγελίζονται οι φορείς και οι επαγγελματίες. Αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών στη Σαντορίνη, επιθέσεις σε αρχαιολόγο και απουσία επί της ουσίας ελέγχου σε πολεοδομικές παρεμβάσεις στη Μύκονο, ένα μούδιασμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη σχετικά με το ποιος άλλος τομέας της καθημερινής μας μετακίνησης μπορεί να έχει αφεθεί στην τύχη του, κριτική για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-εξπρές που φέρεται να διευκολύνει παρεμβάσεις και εξυπηρετήσεις που δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία όπως δείχνουν οι διεθνείς τάσεις, για να μην πούμε για την ηθική επιταγή κάθε ευνομούμενης πολιτείας, (πρέπει να) πηγαίνει χέρι-χέρι με το μέλλον του τουρισμού.
Η εξίσωση της πράσινης ανάπτυξης (ειδικά όταν νέα mega projects που επιπλέον στον Περσικό Κόλπο παρουσιάζονται ως υποδείγματα βιωσιμότητας) πρέπει να είναι από τις πιο δύσκολες, αλλά δεν γίνεται να μην απασχολεί σοβαρά και στρατηγικά μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό (θέλει να συνεχίσει να) ζει από τον τουρισμό. Επισκεπτόμενη τη χορταστική έκθεση-αφιέρωμα στην εμβληματική φωτογράφο Nelly’s στο Μουσείο Μπενάκη, παρ’ όλες τις ιδεολογικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχεις για τη συνομιλία της ματιάς της με αυτήν του μεταξικού καθεστώτος και το προβληματικό σήμερα ιδεολόγημα της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού μέσα στους αιώνες, διακρίνεις πεντακάθαρα το σχέδιο του τότε Υφυπουργείου Τουρισμού και Τύπου για την προώθηση μιας ήπια εξωτικής Ελλάδας και το άνοιγμα παρθένων περιοχών όπως τα Σφακιά στον τουρισμό. "Εύχομαι οι φωτογραφίες σας να δημοσιευτούν, καθώς είναι η καλύτερη προπαγάνδα για τη σύγχρονη Ελλάδα που έχω δει", γράφει στη Νέλλη η Gisela Richter, επιμελήτρια της ελληνορωμαϊκής Συλλογής του Metropolitan Museum of Art. Σήμερα τι τουριστικό προϊόν σχεδιάζουμε για την Ελλάδα και για ποιον; Και πώς το υποστηρίζουμε; Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος και το αφήγημα όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον και έχοντας μελετήσει τις στρατηγικές των προορισμών που βιώσαν τον υπερτουρισμό και κινούνται αναλόγως πλέον.