Πάτμος

Με την πιο κοσμική low profile ταβέρνα του Αιγαίου στη θαλασσινή γειτονιά της, με δύο ρεστοράν υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο» και μπόλικες εξαιρετικές ταβέρνες, η ιερότης της αναδείχθηκε φέτος σε very hot spot του διεθνούς και ελληνικού jet set. Χαρείτε το νησί που έχει την αύρα της Μυκόνου και της Σαντορίνης μαζί. Προλαβαίνετε!

Πάτμος

Αποκάλυψη γεύσης

Με την πιο κοσμική low profile ταβέρνα του Αιγαίου στη θαλασσινή γειτονιά της, με δύο ρεστοράν υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο» και μπόλικες εξαιρετικές ταβέρνες, η ιερότης της αναδείχθηκε φέτος σε very hot spot του διεθνούς και ελληνικού jet set. Χαρείτε το νησί που έχει την αύρα της Μυκόνου και της Σαντορίνης μαζί. Προλαβαίνετε!

Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο

Πάτμος - εικόνα 1

Το φετινό ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι της Πάτμου... Και δεν εννοώ τον καύσωνα που άλλωστε χτύπησε όλη τη χώρα, αλλά τις αφίξεις Ελλήνων και international VIPs, που μαζί με το σοφιστικέ πλήθος που συχνάζει στη γειτονιά της Αποκάλυψης, δίνουν μια ξεχωριστή αύρα στο νησί: από τη μία η ομορφότερη Χώρα του Αιγαίου με κορώνα το κάστρο του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη στην κορυφή της και από την άλλη ένας «αέρας» αμάλγαμα μυκονιάτικης κοσμικότητας και σαντορινιού ιντελεκτουέλ. Αν μάλιστα υλοποιηθεί και η σύνδεση Αθηνών-Πάτμου με υδροπλάνα, τότε το νησί θα γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για θερινά weekends. Προς το παρόν πάντως, οι διάσημοι φθάνουν με σκάφη. Ο Stefano Dolce και ο Domenico Gabbana ήρθαν προσκεκλημένοι για ένα πάρτυ, αλλά χτύπησαν και τα ποτάκια τους στη «Στοά», πάνω στην πλατεία της Χώρας. Η ιταλική επέλαση πάντως σφραγίστηκε, εκτός των πριγκίπων της μόδας, κι από την επίσκεψη του προέδρου της Alitalia.

Εν τω μεταξύ, οκτώ ναυτικά μίλια ανατολικότερα, παιζόταν ένα σίριαλ ελληνικής κοσμικότητας στη διακριτική σκιά της βραχονησίδας Μαράθι. Επιχειρηματικός κόσμος, προσωπικότητες του θεάματος και η πιο πολυφωτογραφημένη νύφη της χρονιάς, η Τζίνα Αλοιμόνου, μετά του καλού της Παύλου Βαρδινογιάννη απολάμβαναν τα ωραιότερα ίσως νερά του Αιγαίου (τα Τηγανάκια άνετα ανταγωνίζονται τη Χαβάη και οι σπηλιές μαζί με τις κρυφές «πισίνες» στο διπλανό Μακρονήσι είναι παράδεισος επί του Αιγαίου). Ίσως όμως κανείς να μη σκέφτονταν να περάσει λίγες μέρες απόλυτης ηρεμίας σ' αυτήν τη θεάρεστη σιγαλιά, αν στο Μαράθι δεν υπήρχε ο «Παντελής».

Πάτμος - εικόνα 2
O «Παντελής» στο Μαράθι

Και «Παντελής» σημαίνει η κοσμικότερη low profile ταβέρνα της Mare Aegeis που καλλιεργεί συστηματικά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη συναγρίδα πλακί που μαγείρεψε στο «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη η κα Κατίνα του «Παντελή» για να πάρετε μια ιδέα πολύ σπέσιαλ νοστιμάδας (θα προβληθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο). Εγώ πάντως θα επιστήσω την προσοχή σας στα ανείπωτης γλύκας ντολμαδάκια που σε κάνουν ν' αναρωτιέσαι ποιο μυστικό μπολιάζει αυτό το απλό εκ πρώτης όψεως φαΐ με μια εκφραστικότητα και μια φινέτσα που πολιορκούν το γήπεδο της υψηλής μαγειρικής. Η κα Κατίνα έχει τον τρόπο να κάνει αλησμόνητα τα γεμιστά με το σούπερ αφράτο παρφουμαρισμένο ρύζι, τα al dente λαχανικά του τουρλού της και τα υπόλοιπα καλλιτεχνήματα της κατσαρόλας. «Παντελής» όμως σημαίνει οπωσδήποτε υπέροχα θαλασσινά καλούδια με επικεφαλής ζουμερούς και μυρωδάτους αστακούς και κολοχτύπες που κατεβαίνουν προκλητικά από τη σχάρα. Το τελειωτικό ξελόγιασμα όμως έρχεται μ' ένα φινάλε στο οποίο αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί ν' αντισταθεί ακόμα και καλόγερος της εν Πάτμω ιεράς μονής: ελκυστικά μελωμένος και φορτωμένος ολόφρεσκους ξηρούς καρπούς μπακλαβάς, εξαιρετικό dry κανταΐφι, δυνατή αλλά φινετσάτη καρυδόπιτα, και κορυφαίο, τραγανό, αέρινο apple & crumble, που αδυνατείς να πιστέψεις ότι σερβίρεται σε μια απομονωμένη βραχονησίδα. Είτε στο μπροστινό κοσμικό «Yacht club» του είτε στην πίσω πανέμορφη αυλή με τους βασιλικούς και τα λουλούδια, περνάς ζάχαρη.

Υποψήφια για «Χρυσό Σκούφο»

Πάτμος - εικόνα 3
«Benetos»

Στην Πάτμο όμως η γεύση πολιορκεί τα γαστρονομικά αριστεία του «α» με δύο αδιαμφισβήτητες συμμετοχές στις υποψηφιότητες των «Χρυσών Σκούφων» του 2007. Ο Μπενέτος Ματθαίου είναι ένας προικισμένος μάγειρας που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Πάτμο (στο ομώνυμο ρεστοράν του) και στο Μαϊάμι, όπου δουλεύει σε διακεκριμένα εστιατόρια. Ακριβώς μπροστά στο «Benetos» έχει το μποστάνι όπου καλλιεργεί τις ντομάτες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τις κίτρινες κολοκύθες που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του. Η πιο φαντεζί πλευρά της μαγειρικής του «βάζει καλαθιές» του τύπου φάβα με σύκα, home made ελαφρά παστωμένες σαρδέλες με σάλτσα από ξερά βερίκοκα, λαβράκι στο χαρτί όπου τα αρώματα και οι γεύσεις της ελληνικής ψαρόσουπας παντρεύονται ιδιοφυώς με τον εξωτισμό της καρύδας, ο ξιφίας συνδυάζεται με μια έντονα φρουτώδη σος λεμονιού-πορτοκαλιού, ενώ μια θεσπέσια, μαεστρικά ψημένη χοιρινή μπριζόλα εκθειάζεται από μια εκρηκτική χάρη στα ξερά φρούτα bbq sauce. Παρά τη σκληρή λόγω ζήτησης πολιτική κρατήσεων (τρως ή στις 8 ή στις 10.30) τα τραπέζια γεμίζουν στυλάτες παρέες Ιταλών, Ελλήνων και Γάλλων, με όλους τους συμπατριώτες να διαμαρτύρονται αλλά να συρρέουν.

Πάτμος - εικόνα 4
«Βεγγέρα»

Ο Γιώργος Γρύλλης από την άλλη (με προϋπηρεσία στη «Σπονδή») ανεβάζει κάθε χρόνο δυνατά τις μετοχές της πενταετούς «Βεγγέρας» του. Στο μενού του υποστηρίζει με στέρεα γαλλική τεχνική μια μεσογειακή κουζίνα επιπέδου. Η σαλάτα του με βλίτα και λοιπά χόρτα, ντομάτα και λιωμένο κατσικίσιο τυρί ενθουσιάζει με τη νεωτεριστική ελληνικότητά της, το καρπάτσιο μαγιάτικου με ροζ πιπέρι έχει υφή λεμονάτου βελούδου, η κολοχτύπα με ντομάτα και πορτοκάλι ανεβάζει πολύ ψηλά το δείκτη του μεσογειακού εξωτισμού, οι φαρφάλες με σπιτικό καπνιστό χοιρινό, φακές και κρέμα καρότου πετυχαίνουν άψογο γευστικό συντονισμό, το κρεμέ σοκολάτας Valrhona με passion fruit είναι απ' αυτά που δεν θες να τελειώσουν ποτέ.

Για να ολοκληρώσω την αναφορά στις γεύσεις αυτού του προικισμένου νησιού, μεταφέρω την αίσθηση των πιο καινούργιων χώρων του. Μετά τη διάσπασή του με την κλασική «Λάμπη», ο Παντελής παίζει με ψάρια περιωπής στον «Λεωνίδα» στο Κουμαρό. Ο νεότευκτος «Ταρσανάς» στο ναυπηγείο του Διακόφτη στρώνει τραπέζια μέσα σε... βάρκα κι από τις σπεσιαλιτέ του ξεχωρίζουν οι φακές βουκέντρα, το γευστικότατο κοκκινιστό κατσικάκι που μεγαλώνει στο ερημονήσι Λέβιθα, το γλυκύτατο ιμάμ, το πειστικότατο πέστο με πένες και ο σούπερ τραγανός μπακλαβάς. Γευστική αποκάλυψη τέλος το «Κτήμα Πέτρας» όπου το κατσικάκι λιώνει από βαθιά μελωμένη νοστιμιά και η σκορδαλιά κατακτά τις γυναίκες με τη φινέτσα της.

Προτάσεις διαμονής: Στο σοφιστικέ «Petra» στο Γροίκο (22470/34020), στις όμορφες κατοικίες «Εννέα Μούσες» (22470/34079) και στο οικογενειακό «Σκάλα Hotel» στη Σκάλα (22470/31343) και στο ιδιαίτερου ύφους «Porto Scoutari» (22470/33123) στον Κόλπο Μελόι. TIP

Μπορεί η Πάτμος να μην έχει αεροδρόμιο, έχουν όμως τα διπλανά νησιά (Σάμος, Λέρος, Κως). Από κει σε μισή ή μιάμιση ώρα φτάνεις στο λιμάνι της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είχε την τιμητική της στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel

Τι κρατάμε από το ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
21/11/2024

"Γκιομπεκλί Τεπέ": Έκθεση στο Κολοσσαίο για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Μια καθηλωτική εμπειρία που αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η φετινή τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες ανέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις στα έσοδα των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης.

Αράχοβα: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 14 κορυφαίους στην Ευρώπη για το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό TimeOut.

Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

Τα αποτελέσματα της 37ης Ετήσιας Έρευνας του κοινού του Condé Nast Traveler καλύπτουν περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανακαλύπτοντας την Κεντρική Ευρώπη: Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα σε μια μαγευτική περιήγηση

Πήγαμε σε τρεις από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ζήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, τέχνη και αξέχαστες στιγμές.

Ανταπόκριση απ’ τη World Travel Market 2024: Προορισμοί και τάσεις

Η πιο πετυχημένη WTM έως τώρα συγκέντρωσε και πάλι στο Λονδίνο μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας του ταξιδιού για συζητήσεις με κριτική σκέψη και ανεβασμένη διάθεση.