Παρέα... στα πανιά σας
Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι το απόλυτο trend των τελευταίων χρόνων - και όχι άδικα. Προσφέρονται για παρεΐστικες ή ρομαντικές καταστάσεις με στέγη τ' αστέρια και απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Από τη Βούλα Ακριβάκη
Συστατικά Βάζετε 6 με 8 άτομα, κολλητούς φίλους, δύο εκ των οποίων θα πρέπει να γνωρίζουν να «τιμονεύουν» ιστιοπλοϊκό, προσθέτετε μπόλικη καλή διάθεση, ερημικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, ατέλειωτες βουτιές, τροπικό μαύρισμα, ανακατεύετε καλά, αφήνετε το μείγμα να ψηθεί ανάλογα με την προτίμησή σας και… bon vacances! Πρακτικές συμβουλές Πάρτε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα, καθώς ο χώρος στα ιστιοπλοϊκά είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Βάλτε στο σακίδιο τουλάχιστον δύο μαγιό, καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, γυαλιά ηλίου, αλλά και κάποια ζεστά ρούχα και ένα αδιάβροχο. Αφήστε τις 12ποντες γόβες κατά μέρος και προτιμήστε μαλακά πάνινα αντιολισθητικά παπούτσια (προτιμώνται αυτά με τις λευκές σόλες). Φροντίστε οπωσδήποτε και για καλή μουσική.
Χάρτες, βυθόμετρα, αντλίες και πυξίδα δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ιστιοπλοϊκό, ενώ ο καπετάνιος θα πρέπει να ξέρει να διαβάζει ναυτικούς χάρτες και να μη βασίζεται μόνο στα όργανα.
Πριν από τον απόπλου ελέγξτε το φαρμακείο του σκάφους^ πρέπει να υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τη ναυτία (προτιμήστε τις τσίχλες που δεν φέρνουν υπνηλία) και για τις αλλεργίες.
Το νερό στο σκάφος είναι περιορισμένο, οπότε χρησιμοποιήστε το με σύνεση και προμηθευτείτε ειδικά σαπούνια για θαλασσινό νερό.
Είναι προτιμότερο στη μαρίνα να δένετε στην πλευρά από όπου φυσάει ο αέρας για να μη μυρίζετε τα απόβλητα των άλλων.
Τα πλοία που κινούνται με πανιά (και όχι με μηχανή) την ημέρα έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των μηχανοκίνητων.
Προσοχή στο φαινόμενο της παλίρροιας (στην Ελλάδα παρατηρείται κυρίως σε κάποιες περιοχές της Εύβοιας). Αν δεν υπολογίσετε σωστά, μπορεί να σπάσουν τα σκοινιά.
Α, και μην ξεχνάτε ότι τα βράδια συνήθως κουνάει… πολύ, οπότε προετοιμαστείτε καταλλήλως!
Προσοχή: Στο σκάφος δεν υπάρχει δημοκρατία, την ξεχνάτε μόλις πατήσετε το πόδι σας στο κατάστρωμα. Ο καπετάνιος είναι το αφεντικό και κάνετε ό,τι σας λέει, χωρίς αντίρρηση, για τη δική σας ασφάλεια.
Επίσης μην πάτε διακοπές με ιστιοπλοϊκό παρέα με άτομα που δεν γνωρίζετε, σας μιλάμε εκ πείρας!
Τι να αποφύγετε Μη μαγειρεύετε φαγητά που θέλουν πολύ χρόνο όσο είστε εν πλω, αν αρχίσει να φυσάει δυνατά, θα έχετε να ασχοληθείτε με πολύ πιο σημαντικά πράγματα.
Αποφύγετε να είστε αυτός που θα κατέβει πρώτος στο σκάφος έπειτα από πολλές ώρες ηλιοθεραπείας στο κατάστρωμα. Αν επείγει κάντε το διακριτικά, διαφορετικά θα καταλήξετε ο σερβιτόρος του καραβιού και ανεβαίνοντας θα πρέπει να κουβαλήσετε 5 καφέδες, 3 κοκτέιλ, 8 σάντουιτς και 10 νερά!
Αν το σκάφος είναι μικρό, στη μοιρασιά των κρεβατιών προσέξτε μη σας πέσει ο «τάφος του Ινδού» (η μπροστινή καμπίνα, πολύ στενή και σκοτεινή).
Μην αφήνετε σκόρπια αντηλιακά, μπουκαλάκια με νερό, καφέδες και διάφορα τρόφιμα εκτεθειμένα, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσετε πάνω στα πρώτα και να τραβήξετε σμήνη μελισσών και μυγών με τα δεύτερα.
Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εν πλω. Σε άλλη περίπτωση θα θυμηθείτε το γνωμικό «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»!
Πότε; Καλό θα ήταν να προτιμήσετε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι θα έχετε και την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε μυστικές παραλίες και να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα καταμεσής της θάλασσας με ένα ποτάκι ανά χείρας. Πού; Μεγανήσι: Νοτιοανατολικά της Λευκάδας. Ψάξτε για την παραλία όπου υπάρχει μόνο μία ψαροταβέρνα, οι άνθρωποι εκεί θα σας βοηθήσουν να δέσετε και να προμηθευτείτε νερό, ενώ μετά το μπάνιο μπορείτε να δοκιμάσετε τους ψαρομεζέδες τους. Πόρτο Κατσίκι: Μπορείς να πας και με αυτοκίνητο, αλλά η πρόσβαση με το ιστιοπλοϊκό νωρίς το πρωί που δεν έχει κόσμο είναι άλλο πράγμα. Καστός: Σ' αυτό το νησάκι νοτιοανατολικά της Λευκάδας θα βρείτε μόνον ένα χωριουδάκι με πολύ λίγο κόσμο. Μια ταβέρνα στην είσοδο του λιμανιού θα αναλάβει να χορτάσει την πείνα σας. Εξαιρετικά γραφικό. Αρκούδι και Άτοκος: Νησάκια στα νότια της Λευκάδας με ωραίες και ερημικές παραλίες και καθαρά νερά. Παξοί: Στη δυτική πλευρά τους θα βρείτε όμορφες, ερημικές παραλίες. Βορειοδυτικά το τοπίο είναι πιο άγριο, με κατακόρυφα βράχια. Όρμος Κυρά Παναγιά: ΒΔ της Αλοννήσου, μικρό νησάκι όπου μπορείτε να μείνετε αρόδο και να περάσετε το βράδυ σας. Σποράδες: Αποφύγετε τα «διάσημα» νησιά όπως η Σκιάθος και ψάξτε για τα μικρά και άσημα. Σύμπλεγμα Πεταλιοί: στο Νότιο Ευβοϊκό, απέναντι περίπου από τη Ραφήνα. Αγκίστρι: Δημοφιλές στους σκαφάτους και στους εναλλακτικούς νησάκι του Αργοσαρωνικού, ένα τσιγάρο δρόμος από την Αίγινα. Δοκός: Νησάκι μεταξύ Ύδρας και Ερμιόνης στην Πελοπόννησο. Ακατοίκητο, με αρχαία ερείπια και δύο μικρούς κολπίσκους-κομψοτέχνημα.Οι αρχάριοι, πάντως, προτιμούν το Ιόνιο από το Αιγαίο γιατί έχει πιο ήρεμα νερά.
ΙΣΤΙΟΛΕΞΙΚΟ Σταβέντο: η πλευρά από όπου φεύγει ο αέρας. Σοφράνο: η πλευρά από όπου έρχεται ο αέρας. Τιμονεύω: οδηγώ το σκάφος στην ιστιοπλοϊκή αργκό. Ρόδα και Λαγουδέρα: τα τιμόνια του σκάφους. Σκότες: τα σκοινιά των πανιών. Πριμάτσες: τα σκοινιά με τα οποία δένει το σκάφος στη μαρίνα. Αρόδο: Αγκυροβολημένος στη μέση της θάλασσας. Παρασκευή Ακριβάκηpakrivaki@athinorama.gr