Χαλαρά και αγχολυτικά δίπλα στην ήρεμη ακίνητη επιφάνεια μιας λίμνης ή δραστήρια και ριψοκίνδυνα στη φουσκωμένη κοίτη ενός ποταμού; Το υγρό στοιχείο χαρίζει στην ορεινή Ελλάδα σπάνιες ομορφιές και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να τις απολαύσετε...
Λίμνες: η ήρεμη δύναμη
Λίμνη Πλαστήρα
Αυτή την εποχή καθρεφτίζει στα νερά της την ομορφιά ενός καταπράσινου τοπίου. Τα έλατα ακουμπούν στις όχθες της, η φρεσκάδα της ομίχλης τη λούζει τα πρωινά και το δειλινό πορφυρά χρώματα παίζουν με τις αποχρώσεις των γαλαζοπράσινων νερών. Απολαύστε τη θέα απ’ το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Ναϊάδες» πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα ή, ακόμα καλύτερα, αγναντέψτε τα Αγραφιώτικα βουνά μέσα από τη λίμνη, κάνοντας κανό-καγιάκ. Εξαιρετική ιδέα είναι επίσης να νοικιάσετε ένα ορειβατικό ποδήλατο και να γυρίσετε τη λίμνη, κάνοντας μια στάση στο Βοτανικό Κήπο του Νεοχωρίου για να ανακαλύψετε τη χλωρίδα της περιοχής (ανοιχτός καθημερινά, 10 π.μ.-1 μ.μ., 5 μ.μ.- 8 μ.μ., 24410 26345).
Λίμνη Τσιβλού
Περιτριγυρισμένη από δάση και έλατα, η λίμνη Τσιβλού είναι το τέλειο μέρος για παιχνίδια με το νερό κάτω απ’ τις ολάνθιστες αμυγδαλιές που φυτρώνουν στις όχθες της. Είναι επίσης καλό σημείο για να ξαποστάσουν και να χαλαρώσουν όσοι επιδίδονται σε off-road διαδρομές στην περιοχή γύρω από τη Ζαρούχλα. Αν το λέει η καρδιά σας όμως, μπορείτε ξεκινώντας από το χωριό Μεσορούγι (30 λεπτά από τη λίμνη) να κάνετε την τρίωρη πεζοπορική διαδρομή προς τα Ύδατα της Στυγός, τη μυθική πηγή όπου έπαιρναν το ιερό όρκο θνητοί και θεοί στην αρχαία Ελλάδα. Τα νερά πέφτουν από κάθετο βράχο ύψους 150 μέτρων σχηματίζοντας στη βάση του μια σπηλιά, όπου τοποθετούνταν στην αρχαιότητα μία από τις πύλες του Άδη. Ό,τι κι αν κάνετε πάντως, κλείστε τη μέρα σας με καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής. Για να φτάσετε στο μικρό υδάτινο παράδεισο του Χελμού, ένα από τα κοντινότερα φυσιολατρικά weekends των Αθηναίων, θ’ αφήσετε την Εθνική Αθηνών-Πατρών στο ύψος της Ακράτας, και θα στρίψετε προς Ζαρούχλα.
Λίμνη Κρεμαστών
Συγκεντρώνει τα νερά τεσσάρων ποταμών, του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Τρικεριώτη. Χωμένη στην αγκαλιά του ορεινού όγκου των Αγράφων, είναι εύκολα προσβάσιμη από το Καρπενήσι και το Αγρίνιο. Τις όχθες της ενώνουν δύο μεγάλες γέφυρες, της Επισκοπής και της Τατάρνας. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το τοπίο εξωπραγματικής γαλήνης είναι το κανο-καγιάκ. Αν θέλετε όμως να το αγναντέψετε από ένα ιδανικό σημείο, βγαίνοντας από τη Δυτική Φραγκίστα, πάρτε το δρόμο προς Γρανίτσα-Βούλπη. Στις πλαγιές μιας μικρής χερσονήσου μέσα στη λίμνη βρίσκεται η Μονή Τατάρνας. Από την ολάνθιστη αυλή της έχετε μια εκπληκτική άποψη της λίμνης, ενώ στο μουσείο της φυλάσσονται ιερατικά κειμήλια που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.
Στυμφαλία
Φυσιολατρία πέριξ της λίμνης και καλό φαγητό στα κοντινά χωριά Καστανιά, Σούλι και Καρτέρι. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας ως εδώ με μικρές πεζοπορικές διαδρομές στο καταπράσινο δάσος του Φενεού ή μια επίσκεψη στη λίμνη Δόξας. Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό, μάλιστα, με τις θαυμάσιες αγιογραφίες θα δοκιμάστε νοστιμότατη ροδοζάχαρη, το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουν οι μοναχοί από τα τριαντάφυλλα της αυλής.
Πρέσπες
Σαρκώδη λευκά νούφαρα κολυμπούν στο νερό, λιλά ίριδες ανθίζουν στις καλαμιές... Μα, οι Πρέσπες στην άλλη άκρη της Ελλάδας, θα μου πείτε. Σύμφωνοι, αξίζει όμως τον κόπο ένα long weekend για να δείτε από κοντά αυτό τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο που από το Μάιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου περνάει την καλύτερη φάση του. Μπείτε σε μια από τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες και γλιστρήστε στα νερά της, περπατήστε στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και δείτε τις βυζαντινές αγιογραφίες στα βράχια. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί τρώγοντας λιμνίσια ψάρια, ντόπια λουκάνικα ή φασολάδα.
Λίμνη Λάδωνα
Στο πανοραμικό κάδρο που ανοίγεται μπροστά σας από την πλατεία του χωριού Δάφνη (45 χλμ. από τα Καλάβρυτα) κυριαρχεί η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί οικολογικό πάρκο. Κάντε κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα ή βαρκάδα και αν θέλετε κάτι πιο έντονο ακολουθήστε τους ειδικούς της Eco Action στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που οργανώνουν: τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ στον ποταμό Λάδωνα.
Ποτάμια: ώρα για δράση
Στην Ευρυτανία, ο Αχελώος, ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας, περνά από φαράγγια, ανοιχτά λιβάδια και παλιές γέφυρες διασχίζοντας ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας. Είναι ποτάμι κατάλληλο για όλη την οικογένεια όπως και ο Ταυρωπός. Προς τα τέλη Μαΐου, μάλιστα, οργανώνονται καταβάσεις του ποταμού για παιδιά που συνδυάζουν και μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του. Ποταμός για έμπειρους ράφτερ ο Τρικεριώτης, διασχίζει ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της ελληνικής υπαίθρου, με γυμνούς σαθρούς βράχους στην αρχή και πυκνή βλάστηση προς το τέλος της διαδρομής.
Ο Βενέτικος, που κυλά μέσα από καταπράσινα τοπία στην περιοχή των Γρεβενών, χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Ο Βενέτικος Α΄, μήκους 6-7 χλμ. (μιάμιση έως δυόμισι ώρες ανάλογα με την ποσότητα των νερών), έχει περάσματα 3ου βαθμού και διασχίζει ένα ανοιχτό πεδίο με δάση και χωράφια, ενώ στη διαδρομή συναντάς τέσσερα πέτρινα γεφύρια του 16ου και του 17ου αιώνα. Εξίσου όμορφο είναι το τοπίο στο Βενέτικο Β΄ με το πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά, ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια. Στη Ναυπακτία, εύκολος και ιδιαίτερα δημοφιλής στους αρχάριους είναι ο Εύηνος. Το πλωτό του κομμάτι, με μήκος περίπου 10 χλμ., περνά στην αρχή από ένα ψηλό πράσινο φαράγγι για να καταλήξει σε ανοιχτές αγροτικές εκτάσεις. Στην Πελοπόννησο, τώρα, και στην ορεινή Αρκαδία ο Λούσιος περνώντας κοντά απ’ την Καρύταινα χωρίζεται σε δυο κομμάτια: το πάνω που μπορούν να το κατέβουν και αρχάριοι και το κάτω που ενδείκνυται μόνο για έμπειρους ράφτερ.
Η κατάβαση του πρώτου κομματιού ξεκινά από τη συμβολή του Λούσιου με τον Αλφειό, μέσα από ένα καταπράσινο στενό φαράγγι με πυκνή βλάστηση και ογκώδεις βράχους στην κοίτη του ποταμού. Ο Βοϊδομάτης στην Ήπειρο είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους ράφτερ, χάρη στις μικρές ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα νερά του είναι τόσο καθαρά όπως το μάτι του βοδιού – εξ ου και το όνομα. Η κατάβαση, που εξελίσσεται μέσα σ’ ένα πανέμορφο φαράγγι με ψηλά δέντρα, ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κλειδωνιάς. Ο Καλαρίτικος, παραπόταμος του Άραχθου, ακολουθεί ένα στενό βραχώδες φαράγγι κάνοντας την κατάβασή του συναρπαστική για τους έμπειρους ράφτερ. Ο ίδιος ο Άραχθος, τέλος, κυλά μέσα σ’ ένα πολύ όμορφο καταπράσινο τοπίο και είναι πλωτός σε τρία διαφορετικά τμήματά του.
Τι πρέπει να ξέρω: Η κατάβαση ποταμού, το γνωστό μας rafting, γίνεται με φουσκωτές βάρκες και πλήρωμα που αποτελείται από 6 έως 8 κωπηλάτες και έναν επαγγελματία οδηγό. Το ποτάμι έχει πολλή ομορφιά αλλά και άλλη τόση δύναμη γι’ αυτό και από τους ειδικούς ακολουθούνται συγκεκριμένοι τρόποι κατάβασης μέσω παραγγελμάτων, ώστε να κινείται με ασφάλεια η βάρκα. Για τα ποτάμια υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συμμετέχετε μόνο στις καταβάσεις ποταμών που θα σας υποδείξουν οι ειδικοί. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, ένα μπλουζάκι και πετσέτα. Εκεί θα σας δώσουν ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν, σωσίβιο, αντιανεμικό, κράνος και κουπί.
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αλπική Ζώνη Χρ. Σμύρνης 1, Ιωάννινα, 26510 23222, www.alpinezone.gr: ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση, ορεινή πεζοπορία και ράφτινγκ, στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου.
Eco Action Αγ. Αναργύρων 16, Ψυρρή, 210 3317866-7: ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, εκδρομές με 4Χ4 στην Ορεινή Αρκαδία.
Forestland Χατζησταύρου 8, Ξάνθη, 25410 62488: κανό-καγιάκ, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ποδήλατο βουνού, ιππασία, ιστιοπλοΐα στο Νέστο, τη Ροδόπη και το Πόρτο Λάγος.
Οικοπεριηγητής Κερκίνη Σερρών, 23270 41450: κανό, ορεινή πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, εκδρομές με 4Χ4, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, περιήγηση με βάρκα στην Κερκίνη.
Trekking Hellas Δημητρίου Γούναρη 96, Μαρούσι, 210/3310323: δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Πληροφορίες για τα γραφεία του ομίλου (Ιωάννινα, Γρεβενά, Ευρυτανία, Θεσσαλία, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη) εδώ