Καβαλώντας το κύμα της εναλλακτικής αρτοποιίας, οι παριζιάνικοι φούρνοι πειραματίζονται με πυκνά προζυμένια ψωμιά, εβραϊκά μπάμπκα και ανορθόδοξα γλυκά.
"Boulangerie Bacillus"
Ήταν η μοναδική παριζιάνικη διεύθυνση ανάμεσα στους φιναλίστ για το καλύτερο αρτοποιείο της Γαλλίας 2021. Δικαίως, αφού στο ανεπιτήδευτο φουρνάρικο βασιλεύει το προζύμι και το βιολογικό αλεύρι που αξιοποιούνται μαεστρικά σε μοντέρνα ψωμιά, όπως το εμβληματικό τους κυψελωτό αριστούργημα με ψητά φουντούκια, σύκα και μέλι. Όχι ότι θα αρνηθούμε τα ρολά κανέλας, όπου γεύσεις και υφές αναμειγνύονται και εκπλήσσουν.
100, rue des Dames, 75017
"MaMi"
Μια συνάντηση μεταξύ της εβραϊκής κουλτούρας και της τέχνης του ψησίματος, που αποτελεί παράκαμψη πολλών Παριζιάνων στην Bellville. Εξάλλου, πού αλλού θα βρουν το mouna, αυτό το απίστευτο μπριός με άνθη πορτοκαλιάς, φτιαγμένο με την παραδοσιακή συνταγή, διαθέσιμο και σε εκδοχή σοκολάτας ή ροζ πραλίνας; Παρομοίως, τα αλμυρά σιγοντάρουν στο πολιτιστικό χωνευτήρι, με σάντουιτς με τυνησιακό φρικασέ ή παστράμι.
44, rue du Faubourg-du-Temple, 75011
"Union Boulangerie"
Ευτυχώς, ο μίνιμαλ χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει τις ουρές καλοφαγάδων που περιμένουν το προζυμένιο ψωμί με σύκα ή το καλαμποκόψωμο με την εντυπωσιακή κόρα. Σφαγή γίνεται και για τα γλυκά που φλερτάρουν με την υψηλή ζαχαροπλαστική. Η magnifique τάρτα με βατόμουρο και το μπριός με καφέ και κρέμα τόνκα είναι εποχικές δημιουργίες που θα θέλαμε να τις βρίσκουμε πάντα!
2, rue Bleue, 75009
"La Boulangerie du Sentier"
Δύσκολα μπορείς να χάσεις τη φωτεινή πορτοκαλί πρόσοψη, ακόμη και αν δεν σε τραβήξουν από τη μύτη οι μοσχοβολιστές ζύμες. Εδώ, η ομάδα του ισραηλινού εστιατορίου "Salatim" μεταφέρει την αγάπη της για τις ντόπιες γεύσεις και τη… γλουτένη. τo ψωμί τους είναι ρουστίκ και συμπυκνωμένο, τα μπάμπκα σοκολατένια και μαστιχωτά, ενώ, αντί για κρουασάν, υπάρχουν εβραϊκά rugelach με ανάλογη βουτυράτη γευστική έκρηξη.
47 rue du Caire, 75011
"The French Bastards"
Τρεις προβοκάτορες και ταλαντούχοι χίπστερ τάραξαν με την αυθάδεια και το βιολογικό αλεύρι τους τη σκηνή της αρτοποιίας. Οι "Γάλλοι Μπάσταρδοι" μετρούν ήδη τρία εναλλακτικά φουρνάρικα που κάνουν χαμό με τα cruffin τους (τραγανό υβρίδιο κρουασάν και μάφιν), καθώς και με τα μπάμπκα με τη συνταγή της γιαγιάς του ενός. Ασφαλώς από τους ανοιχτούς φούρνους ακούγονται AC/DC, Nirvana κ.λπ.
61, rue Oberkampf, 75011 / 181, rue Saint-Denis, 75002 / 35, place Saint Ferdinand, 7501