"Nάουσα, πόλη του Οίνου” από Παρασκευή 11 ως Κυριακή 13 -και τυχεροί όσοι θα μπορέσουν να βρεθούν στην πανέμορφη πρωτεύουσα του ξινόμαυρου, να γευτούν μοναδικά κρασιά από τα 19 οινοποιεία που συμμετέχουν, να τα γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με εμβληματικούς οινοποιούς, που έχουν αναδείξει με τα χρόνια και με τον τρόπο τους αυτό τον κορυφαίο και πολύ αγαπημένο ελληνικό αμπελώνα.
Υπάρχει, όμως κάτι εξίσου σημαντικό εδώ: η οινική ζώνη της Νάουσας είναι ίσως η μοναδική -και σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα- που μαζί με την ευρύτερη κοντινή περιοχή, προσφέρει μια ολοκληρωμένη οινο-γευστική εμπειρία, ακολουθώντας το πρότυπο των παραδοσιακών οινικών περιοχών του κόσμου, με εστιατόρια που διαθέτουν ιστορικές κάβες, εξαιρετικές συλλογές κρασιών και τους ανθρώπους που γνωρίζουν.
Εδώ, λοιπόν, άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στο κρασί έχουν δημιουργήσει εστιατόρια όπου η γευστική απόλαυση ενώνεται με την οινική για να ανέβει σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε για κελάρια με σπάνια κρασιά, παλαιωμένες φιάλες, ιστορικές Νάουσες, αλλά και θαυμάσια δείγματα του παγκόσμιου αμπελώνα και για ανθρώπους που γνωρίζουν το κρασί χωρίς φανφάρες. Μιλάμε, ακόμα, για γνήσιες γεύσεις του τόπου, με πρωταγωνιστή τα κορυφαία κρεατικά της χώρας. Οι οινόφιλοι γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και χρόνια τις απαραίτητες στάσεις…
Στου “Θωμά", στο Σκλήθρο, ο Θωμάς Πασπάλης θα σε ξεναγήσει σ΄ένα μοναδικό για την περιοχή κελάρι, που ξεκίνησε χρόνια τώρα από τον πατέρα του αποκλειστικά με ελληνικό αμπελώνα και εξελίσσεται συνέχεια... Εξίσου ιστορική, πολύτιμη και αγαπημένη στους γνώστες η κάβα του “Κοντοσώρου" στο Ξινό Νερό, που εκτείνεται και στον παγκόσμιο αμπελώνα και αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τελευταία, με τον Κωνσταντίνο Κοντοσώρο να έχει φέρει διαμαντάκια από τη Βουργουνδία, επιστρέφοντας στα πάτρια μετά από 7 χρόνια στα θρυλικά γαλλικά αμπελοτόπια… Στο “Χάραμα”, στο γραφικό Αρκοχώρι, δίπλα στη Νάουσα, ο Στέφανος Λαφάρας θα σου ανοίξει παλαιωμένα ξινόμαυρα και συνεχόμενες χρονιές, που συγκεντρώνει χρόνια τώρα με πολύ μεράκι, για να συνοδεύσεις τις νόστιμες γάστρες του, το αγριοκάτσικο ή το ελάφι… Στην αρχοντική Βέροια, στο “Βεργιώτικο”, απαραίτητη επίσκεψη για όσους λατρεύουν το κρέας, ο Νίκος Μαλλιάρας έχει δημιουργήσει μια πολύ αξιόλογη κάβα εστιάζοντας στη Νάουσα και τον Μακεδονικό αμπελώνα με φιάλες, επιλεγμένες μία μία…
Κι αν η Κοζάνη είναι λίγο μακρύτερα, αξίζει μια αναφορά στο ολοκαίνουργιο “Terroir” του Θωμά Δούρβα, ένα wine restaurant με αξιοθαύμαστη κάβα και πάνω από 500 ετικέτες του ελληνικού και του παγκόσμιου αμπελώνα, επιλεγμένες με άποψη.
Να γιατί η Νάουσα αποτελεί οινοτουριστικό πρότυπο, που μάλιστα έχει δημιουργηθεί αυθόρμητα σε βάθος χρόνου, και ο λόγος που μαζί με την ευρύτερη περιοχή είναι ο πιο ολοκληρωμένος προορισμός της χώρας για έναν οινόφιλο, βάζοντας φυσικά τα κρασιά και τα οινοποιεία της σε πρώτο πλάνο.