Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο

Βρεθήκαμε στη Μυροβόλο Χίο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για ένα ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στο...Μεσαίωνα.

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Βρεθήκαμε στη Μυροβόλο Χίο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για ένα ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στο...Μεσαίωνα.

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Προσγειώθηκαμε στη Χίο πολύ νωρίς το πρωί στις αρχές Σεπτέμβρη με τον ήλιο να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του. Η πρόσκληση που είχε φτάσει στο mail τόσο το δικό μου όσο και των υπολοίπων δημοσιογράφων στις αρχές Αυγούστου έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με μεσαιωνικό χαρακτήρα που θα ξεδίπλωνε μέσω της τέχνης τον χαρακτήρα αυτού του τόπου που έχει καθιερωθεί στο μυαλό μας ως η πατρίδα της μαστίχας. Τις επόμενες 4 μέρες θα αντιλαμβανόμασταν πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Ένας μπουφές με πλούσιο πρωινό από εκλεκτά υλικά της χιώτικης γης μας περίμενε στον πολυχώρο Περιβόλι, ένα από τα λίγα επισκέψιμα αρχοντικά του Καμπου. Αυτό το μέρος φάντασε σα μικρογραφία του νησιού που μοιάζει με τεράστιο βοτανικό κήπο. Στο ισόγειο υπάρχει μουσειακός χώρος με την ιστορία του τόπου αλλά και χειροποίητες χιώτικες μαρμελάδες με αποκορύφωμα την τριώροφη, πορτοκάλι στον πάτο, δαμάσκηνο στη μέση και ξανά πορτοκάλι από πάνω. Η μέρα μας συνεχίστηκε στην παραλία, απολαμβάνοντας τη θάλασσα και τον ήλιο μέχρι το απόγευμα που αναχωρήσαμε για την έναρξη του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Κο Κώνσταντίνο Μουτζούρη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ. Μέσα σε τρεις ημέρες διοργανώθηκαν επτά παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη και στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, τα πέτρινα διαμαντάκια του νησιού.

Τα "Χρώματα μιας άλλης εποχής" έδωσαν χρώμα στο Κάστρο της Χίου

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο - εικόνα 2
© Shutterstock.com

Με φόντο το εντυπωσιακό Οθωμανικό νεκροταφείο, στην πλατεία του κάστρου η Κατερίνα Γερονικολού, φορώντας μια δημιουργία του Laskaris, ξεκίνησε την παρουσίαση του φεστιβάλ που έχει ως στόχο, μέσω της τέχνης, να ενώσει μνήμες, μνημεία, ανθρώπους κι εποχές. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στην αγάπη της για το νησί μετά την περσινή παραμονή της εκεί με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη".

Όταν ο ουρανός σκοτείνιασε και τα φώτα άναψαν, η ποίηση των Λειβαδίτη, Πορφύρα, Πολέμη, Βιγιόν, Δημουλά, Ρίλκε και Βάρναλη οπτικοποιήθηκε μέσω της παράστασης "Χρώματα μιας άλλης εποχής” που κατάφερε να ζωντανεύσει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος και με αναφορές στην ιστορία της Χίου.

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο - εικόνα 3
© Panoulis Photography

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος ενώ την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους, ενδυματολόγους και ζωγράφους της χώρας μας ο Γιάννης Μετζικώφ. Τα κουστούμια έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην παράσταση συμμετείχαν Χιώτες εθελοντές, γεγονός που προωθεί την ανάμειξη της τοπικής κοινωνίας. Η νύχτα έκλεισε με operatical που ερμήνευσε λυρικά τραγούδια.

Εκδηλώσεις μεσαιωνικής αναβίωσης με άρωμα μαστίχας

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο - εικόνα 4
© Shutterstock.com

Η επόμενη μέρα μας βρήκε στα Μεστά, ένα από τα είκοσι τέσσερα μαστιχοχώρια στα οποία "δακρύζει ο σχίνος". Η ομάδα Ritter Hellas αναβίωσε το μεσαίωνα μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια σ' αυτό το μαγικό καστροχώρι. Ιππότες, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί ξεπήδησαν με δάδες στα χέρια σ' ένα θέαμα που μας ταξίδεψε στο χρόνο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών με Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους των Μεστών και του Νεοχωρίου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υποστηριχτής του Φεστιβάλ ήταν η Ανακύκλωση Αιγαίου στο πλαίσιο της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης του προωθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τα αναγεννησιακά κουστούμια του Γιάννη Μετζικώφ

Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ και την παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη- μεταλλουργού Πάρη Σίβρη στο ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" στην πόλη της Χίου. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Περιφερειάρχη να εγκαινιάσει την εκδήλωση και στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε: "Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εφόσον ανακαλύπτω τις ρίζες μου από τη Χίο να παραβρίσκομαι να προσφωνώ μια τέτοια εκδήλωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη για την ευγενή και τιμητική του πρόσκληση. Ο πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου, στο ένδυμα στο κέντημα στην αισθητική που έχει στον δρόμο, στην αυλή του, πώς στολίζει το παιδί του, πώς αγιογραφεί στις εκκλησίες του, πώς χτίζει την εκκλησία του. Όλα αυτά είναι η έκφραση του Χιώτικου πολιτισμού". Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, μίλησαν ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτης Κριμιτζής, ο διεθνούς φήμης σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ ,ο βραβευμένος αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς κι η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά η όποια τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

Τους τίτλους τέλους έγραψε η Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ζήσαμε το 1ο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου και ανυπομονούμε για το επόμενο - εικόνα 5
© Panoulis Photography

Η αυλαία του 1ου Μεσαιωνικού φεστιβάλ έπεσε με την κρυστάλλινη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στο χωριό Νένητα, στον κατάμεστο Βοτανικό κήπο του Αιγαίου, παρά τον ξαφνικό θυελλώδη αέρα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια με καταγωγή από το Βόρειο Αιγαίο έκλεισε μαγικά αυτό το τριήμερο τέχνης, με όλους εμάς να τραγουδάμε και να χειροκροτάμε όρθιοι και την υπόσχεση να επιστέψουμε σ’ αυτό το νησί που αξίζει ένα φεστιβάλ που θα αναδείξει την -ξεχασμενη ομολογουμένως- τουριστική του αξία.

Η Χίος, προικισμενη απλόχερα από τη φύση, αξίζει την επίσκεψη σας το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα δημιουργούν ένα γραφικό ατμοσφαιρικό σκηνικό στα πλακόστρωτα σοκάκια στα μαγικά Μαστιχοχώρια ενώ τα επιβλητικά αρχοντικά του Κάμπου και τα εσπεριδοειδή απ' άκρη σ' άκρη θα χορτάσουν τη ματιά σας. Το άρωμα της μαστίχας κατακλύζει το νου και η γοητεία της μεσαιωνικής εποχής κυριεύει τις αισθήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.