Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών

Στην καρδιά της Μεσογείου, μια λιλιπούτεια χώρα έχει καταφέρει να αποτελεί την... κινηματογραφική και τηλεοπτική Γη της Επαγγελίας.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Στην καρδιά της Μεσογείου, μια λιλιπούτεια χώρα έχει καταφέρει να αποτελεί την... κινηματογραφική και τηλεοπτική Γη της Επαγγελίας, χάρη στο πολυπολιτισμικό της πρόσωπο που αντανακλάται στις μεσαιωνικές της πόλεις, στα μεγαλιθικά μνημεία της, στην μπαρόκ αρχιτεκτονική της και στα λαχταριστά πιάτα της.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 1
Τα γραφικά σοκάκια της Βαλέτα με τα πολύχρωμα ξύλινα χαγιάτια gallarija ©shutterstock.com

H πρώτη εντύπωση που ασυναίσθητα σχηματίζεις για τη Μάλτα, είναι αυτή ενός εξωφρενικά γνώριμου τόπου. Ίσως επειδή τα λιθόστρωτα σοκάκια της θυμίζουν Ιταλία και ο μαγευτικός βυθός της παραπέμπει στην Ελλάδα, ή ίσως επειδή τα εντυπωσιακά σκηνικά της έχουν περάσει από τις οθόνες μας, ουκ ολίγες φορές. Από την Αρχαία Ρώμη σε έπη χλαμύδας έως το Kings Landing του "Game of Thrones", ή ακόμη και τις φυλακές στο "Εξπρές του μεσονυκτίου", η Μάλτα έχει αποτελέσει το αγαπημένο κινηματογραφικό background των σκηνοθετών, απλώς επειδή είναι αυτή που είναι: ένα πολιτισμικό κράμα των λαών που έχουν διαβεί τα μονοπάτια της.
Μπορεί η βρετανικότητα της Μάλτας να είναι τόσο έκδηλη που σχεδόν ξενίζει (οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι μοιάζουν να ξεπηδούν out of the blue, σαν τον "Dr Who"), αλλά αν έπρεπε να συνοψίσουμε τη μικρότερη χώρα της Ευρώπης σε μια λέξη, αυτή θα δεν θα ήταν άλλη από την "γκαλαρίγια" (gallarija).

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 2
Η θέα της Msida της Βαλέτα από τη θάλασσα ©shutterstock.com

Αυτά τα γραφικά μαλτέζικα ξύλινα μπαλκόνια με επιρροές από τη Βόρεια Αφρική, βαμμένα σε έντονα χρώματα, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να παρατηρείς τη ζωή που εκτυλίσσεται στο δρόμο αλλά είναι εξίσου όμορφα όταν τα παρατηρείς από το δρόμο. Με τα πρώτα να εμφανίζονται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Βαλέτα, τα χαγιάτια για πολλά χρόνια αποτελούσαν προνόμιο της αριστοκρατίας, αφού η εισαγωγή ξυλείας ήταν κοστοβόρα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους πλούσιους να συναγωνίζονται για να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον σε χλιδή. Ωστόσο, με την κατάληψη του νησιού από τους Βρετανούς το 1800 και την ανάπτυξή της ως εμπορικού λιμανιού, τα στεγασμένα ξύλινα μπαλκόνια έγιναν κοινός τόπος λόγω της μείωσης του κόστους της εισαγόμενης ξυλείας. Στην καρδιά της Μεσογείου, η Μάλτα αποτελείται από επτά νησιά, από τα οποία κατοικούνται μόνο τα τρία: το ομώνυμο νησί Μάλτα, το Γκόζο με εικόνες βγαλμένες από μυθικά βιβλία και το Κομίνο, στο οποίο σήμερα κατοικούν μόλις δύο άτομα. Μεταξύ του Κομίνο και του Κομινότο έχει σχηματιστεί μια γιγάντια γαλάζια πισίνα, τo Blue lagoon, που αποτέλεσε το σκηνικό για ταινίες όπως η "Τροία", το "Swept Away" και ο "Κόμης Μόντε Κρίστο".

Βαλέτα, μία πρωτεύουσα υπαίθριο μουσείο

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 3
"Casa Rocca Piccola", το προγονικό σπίτι της αριστοκρατικής οικογένειας de Piro από τον 16ο αιώνα ©shutterstock.com

Η πρώτη γεμάτη μέρα του ταξιδιού μας ήταν αφιερωμένη στη μεγαλοπρεπή Βαλέτα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μπήκαμε στην πόλη από τη νέα πύλη της, που θυμίζει γέφυρα κι έχει συγκριθεί με τον αρχαίο αιγυπτιακό ναό του Εντφού. Πίσω από τα τείχη που ύψωσαν οι Ιππότες, απλώνεται η πόλη που φτιάχτηκε "από αριστοκράτες για αριστοκράτες". Η πιο μικροσκοπική πρωτεύουσα της Ευρώπης (και η πρώτη που χτίστηκε βάσει σχεδίου τον 16ο αιώνα) βρέχεται από τα κύματα της Μεσογείου και διαθέτει αριστοκρατική γοητεία, αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της. Η άφιξή μας στη Μάλτα συνέπεσε με την επίσκεψη του Πάπα, οπότε η πόλη είχε φορέσει τα καλά της, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τις ομορφιές της και τα ιστορικά της κτίρια, όπως το Manoel Theatre και το palazzo Casa Rocca Piccola, όπου ανακαλύψαμε τον τρόπο ζωής των ευγενών και το ναό του Αγίου Ιωάννη.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 4
Η πλατεία Republic στη Βαλέτα, με την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και τα cafes ©shutterstock.com

Μπαίνοντας στην πόλη συναντήσαμε στα δεξιά το κτίριο του Κοινοβουλίου με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του και περπατήσαμε την Republic Street, τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης με τις μπουτίκ διάσημων οίκων, τα εστιατόρια και τα cafés. Κάναμε μια στάση στο ιστορικό "Café Cordina" (το αγαπημένο του Σπίλμπεργκ), που στεγάζεται σ’ ένα palazzo με επιβλητικούς πολυελαίους, τοιχογραφίες με τεχνοτροπία fresco, αψιδωτά ψηλά ταβάνια και περίτεχνα μωσαϊκά, για καφέ και –φυσικά– νουγκατίνα. Περιπλανηθήκαμε για ώρες χωρίς συγκεκριμένο προορισμό στα γραφικά σοκάκια της πόλης, που μοιάζουν βγαλμένα από άλλη εποχή, κοιτάζοντας συχνά-πυκνά ψηλά για να θαυμάσουμε τα μαλτέζικα χαγιάτια. Και τελικά ανακαλύψουμε μια ζωντανή πόλη, που έχει ακόμα πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, απολαύσαμε την εκπληκτική θέα του λιμανιού από τους κήπους Upper Barrakka και κατευθυνθήκαμε πάλι προς τα καλντερίμια για να δειπνήσουμε με πιάτα που αποτελούν ένα ενδιαφέρον κράμα σικελικής, μαυριτανικής και τοπικής παράδοσης.Απέναντι από τη Βαλέτα, στην άλλη πλευρά του μεγάλου λιμανιού, βρίσκεται η συναρπαστική περιοχή των Τριών Πόλεων (Birgu ή Vittoriosa, Senglea και Cospicua) με μαρίνες, γραφικά σοκάκια, φρούρια, πολεμίστρες και παραδοσιακά σπίτια.

Το χωριό του Ποπάι

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 5
Μπορεί το μιούζικαλ να ηταν εμπορικό φιάσκο, αλλά το χωριό του Ποπάι εξελίχθηκε στο πιο διάσημο θεματικό πάρκο της Μάλτας ©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Οι ευκαιρίες να νιώσουμε παιδιά όσο περνούν τα χρόνια είναι μάλλον σπάνιες, γι’ αυτό το χωριό του Ποπάι μπήκε στη δεύτερη μέρα του προγράμματός μας με συνοπτικές διαδικασίες. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης του Sweethaven Village είναι αυτή του χωριού από ψηλά. Ένα γραφικό ψαροχώρι με ξύλινα σπίτια σε έναν κολπίσκο με τιρκουάζ νερά, που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες των αγαπημένων μας κόμικς.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 6
Η πόλη Birgu με το φρούριο St Angelo έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας το 1565 ©shutterstock

Όλα ξεκίνησαν το 1979, όταν η Paramount Pictures και η Walt Disney Productions, με μια ομάδα 165 ανθρώπων, εργάστηκαν για περισσότερους από 7 μήνες για να στήσουν ένα ολόκληρο χωριό με 19 ξύλινα σπίτια, που αποτέλεσε το σκηνικό για την ταινία "Popeye" του 1980, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Παρά το γεγονός ότι η ταινία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα, το χωριό του Ποπάι διατηρήθηκε, και σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, με δραστηριότητες για νέους στα χρόνια ή στην καρδιά.

Μντίνα, η σιωπηλή πόλη

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 7
Η Μντίνα, ή αλλιώς "Σιωπηλή πόλη", είναι ένα μεσαιωνικό στολίδι με μόλις 300 κατοίκους ©shutterstock.com

Προσωπική αγαπημένη στέφτηκε πανηγυρικά η οχυρωμένη Μντίνα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού, πάνω σ’ ένα λόφο με μοναδική θέα. Η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, που αποκαλείται και Città Vecchia, μας χάρισε απλόχερα τη μεσαιωνική της αύρα στα γραφικά σοκάκια με τους φιλόξενους κατοίκους, που δεν ξεπερνούν τους 300.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 8
Το boutique hotel "Locanda La Gelsomina" στεγάζεται σ' ένα παραδοσιακό ασβεστολιθικό αρχοντικό ©shutterstock.com

Είναι δύσκολο να μη φανταστείτε ότι βρίσκεστε στα γυρίσματα ταινίας, αφού αυτή η μυστηριακή πόλη θα σας παρασύρει στο παρελθόν πριν καν το καταλάβετε. Άμαξες με άλογα, μεσαιωνικά τείχη, αραβική αρχιτεκτονική, μοναστήρια, πλακόστρωτα σοκάκια, μαγαζάκια με αναμνηστικά από φυσητό χρωματιστό γυαλί και διακριτικές ταμπέλες παντού, που σου δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνεις σιωπηλός, όλα συνηγορούν! Γύρω από τα τείχη της Μντίνα απλώνεται η γραφική πόλη Ραμπάτ, με πολύ ιδιαίτερα χαγιάτια.

Βικτόρια, η πρωτεύουσα του Γκόζο

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 9
Όλοι οι δρόμοι του Γκόζο οδηγούν στη Ραμπάτ, γνωστή και ως Βικτόρια, με την εντυπωσιακή ακρόπολη ©shutterstock

Την τελευταία μέρα πήραμε το φέρι και περάσαμε απέναντι, στο νησί Γκόζο. Η Ραμπάτ ή Βικτόρια, η πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε μεταξύ 1599 και 1603 από Ιωαννίτες Ιππότες. Γοητευτικά πλακόστρωτα σοκάκια και παγωτατζίδικα σε κάθε γωνιά μάς προκαλούν να πάρουμε ένα χωνάκι στο χέρι και να περιπλανηθούμε χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, μέχρι να φτάσουμε μπροστά στην είσοδο για τη Citadella, τη μικρή καλοδιατηρημένη ακρόπολη της Βικτόρια. Εδώ μπορείτε να δείτε τον καθεδρικό ναό Gozο: ένα υπέροχο μπαρόκ κτίριο του 17ου αιώνα, με εξαιρετική trompe l'oeil ζωγραφική (αν νομίζετε ότι βλέπετε τρούλο, κάνετε λάθος). Θα βρείτε επίσης το μουσείο του καθεδρικού ναού, τα δικαστήρια, την παλιά φυλακή, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Γκόζο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Οπλοστάσιο της Ακρόπολης και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών.

Μάλτα: Ταξίδι στη χώρα των Ιπποτών - εικόνα 10
Τα επιβλητικά Sanap Cliffs, ένα μεθυστικό τοπίο που μπορείτε να χαζέψετε περπατώντας στο γραφικό πλακόστρωτο μονοπάτι κατά μήκος των ψηλών βράχων © Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, 15 λεπτά από τη Βικτόρια, στη νότια ακτή του Γκόζο, βρίσκονται τα Sanap Cliffs, μια σειρά από απόκρημνες βραχώδεις ακτές, που υψώνονται στα 120 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και θα σας χαρίσουν το πιο ειδυλλιακό μαλτέζικο ηλιοβασίλεμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.