Από τη Δανάη Μολόχα
Η καρτποσταλική Βιέννη των Aψβούργων και του Μότσαρτ είναι η μία μόνο πλευρά του ταξιδιωτικού νομίσματος. Η μοντερνιστική κληρονομιά της πόλης αντηχεί σε πολυμορφικά στέκια, μουσεία και μαγαζιά, που δίνουν τον παλμό με νέα δημιουργικά κόνσεπτ – και μια ιδιαίτερη αγάπη για τους ήχους της electro.
Στη γειτονιά των μουσείων (Museumsquartier), η έκθεση του Leopold «Βιέννη 1900: H γέννηση του Μοντερνισμού» ζωντανεύει μπροστά μας εικόνες από μια αισθητικά πλουραλιστική μητρόπολη, έναν «τόπο πειραματισμού και εργαστήριο ιδεών» που, ανάμεσα στο μεγαλοπρεπές κυκλικό βουλεβάρτο της Ringstrasse και τις φτωχογειτονιές, αποτέλεσε πόλο έλξης αριστοκρατών, καλλιτεχνών και διανοουμένων στο κατώφλι του 20ού αιώνα – απ’ την αρχιτεκτονική μέχρι τη μουσική και την ψυχολογία (www.leopoldmuseum.org). Με τις άμαξες ακόμα σήμερα να προσπερνούν κινηματογραφικά το παλάτι Hofburg και τον Kαθεδρικό του Aγίου Στεφάνου, η έκθεση αποτελεί αφετηρία μιας ιντριγκαδόρικης διαδρομής πέρα απ’ τα μπαρόκ και νεοκλασικά διαμάντια της πρώτης περιφέρειας, σε δημιουργικές γωνιές του Wieden (4η), του Mariahilf (6η) και του Neubau (7η).
Βουτιά σε μια Βιέννη καλλιτεχνικά ανήσυχη
Πέρα από έργα σήμα κατατεθέν που φιλοτέχνησαν σπουδαίες φιγούρες της εποχής, όπως ο Γκούσταβ Kλιμτ κι ο Έγκον Σίλε, η έκθεση του Leopold φέρνει στο επίκεντρο μόδες, διακοσμητικές τάσεις, αλλά και ιστορίες για κορυφαίες μορφές που ανέδειξαν αυτό το κομβικό σημείο του μοντερνισμού – απ’ τον ρηξικέλευθο συνθέτη Σένμπεργκ μέχρι τον πατέρα της ψυχανάλυσης Φρόιντ. Εκεί που οι δεσμοί του άλλοτε με το σήμερα γίνονται, όμως, πραγματικά αισθητοί, είναι λίγα βήματα απ’ την πολύβουη αγορά Naschmarkt, στον εκθεσιακό χώρο Secession που γεννήθηκε το 1898 για να στεγάσει τις πρωτοποριακές ιδέες του κινήματος της Aπόσχισης, που δημιουργήθηκε ως αντιπρόταση στον άκαμπτο συντηρητισμό της εποχής.
To φωτογενές αρχιτεκτόνημα κάνει τις προθέσεις του γνωστές απ’ την πρόσοψή του με το μότο «Σε κάθε εποχή η τέχνη της, σε κάθε τέχνη η ελευθερία»· αλλά και με μια γιγαντιαία ουκρανική σημαία με το σύνθημα «σταματήστε τον πόλεμο». Πέρα απ’ την εντυπωσιακή 34μετρη «Zωφόρο του Mπετόβεν» του Κλιμτ, εμπνευσμένη απ’ την 9η συμφωνία του συνθέτη, διερευνά σύγχρονες, πειραματικές και συχνά πολιτικές φόρμες μέσα από καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και video art.
Πίσω στο Museumsquartier, το Mουσείο Moντέρνας Τέχνης mumok υψώνεται σαν γιγανταία πλάκα από μπεντό σε μια άκρη της κεντρικής πλατείας. Το εσωτερικό του, όμως, παίρνει φωτιά από ζωηρόχρωμες, καινοτόμες ιδέες (μέχρι τις 28/8/22 φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στον φωτογράφο Βόλφγκανγκ Τίλμανς). Λίγα βήματα απ’ την Όπερα της Βιέννης και τη Ringstrasse, το Albertina Mοdern, παράρτημα του διάσημου ομώνυμου μουσείου, εκθέτει πίσω απ’ την καλαίσθητη πρόσοψη της δεκαετίας του 1860 μια μοναδική στην Aυστρία συλλογή απ’ τα τελευταία 80 χρόνια στην εγχώρια τέχνη (μέχρι τις 4/9/2022 προλαβαίνετε επίσης, εδώ, ένα αφιέρωμα στον Kινέζο καλλιτέχνη Ai Weiwei).
Κατηφορίζοντας τη Siebensterngasse στο trendy Neubau, σε μια ήσυχη γωνιά που δύσκολα την ανακαλύπτεις γύρω απ’ τα κτίρια-τοπόσημα της πόλης, νιώσαμε να φυσά ένα θαλασσινό αεράκι. Στο ευρηματικό concept store «Oceanstore», το ιδιαίτερο δημιουργικό όραμα του πολυσχιδούς Βιεννέζου φωτογράφου, επιχειρηματία και δύτη Andreas Franke παίρνει σάρκα και οστά. O Franke, που το 2010 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας σ’ ένα ναυάγιο στη Φλόριντα, παντρεύει ψηφιακά φωτογραφίες γεμάτες θεατρικότητα, που τραβά στο στούντιό του, με ωκεανικά ενσταντανέ και «σουβενίρ» απ’ τις εξερευνήσεις του. Πρόκειται για μια ονειρική αισθητική που συνεπαίρνει, με ένα ακόμα πιο βροντερό οικολογικό μήνυμα.
Επαναπροσδιορίζοντας την ιεροτελεστία του καφέ
Mια κουλτούρα που τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η τελετουργία του βιεννέζικου καφέ, μάς θέλει να παραγγέλνουμε έναν Wiener Melange (τύπου καπουτσίνο), ή έναν Einspänner (εσπρέσο με σαντιγί) και να διαβάζουμε την εφημερίδα μας, ανενόχλητοι, για ώρες. Σε κλασικά καφέ όπως το «Central» ή το «Sperl», η αίσθηση ότι, μαζί με τη σοκολατένια Sachertorte μας, γευόμαστε ένα αυθεντικό κομμάτι βιεννέζικης ιστορίας, είναι μια εμπειρία από μόνη της – κι ας βρήκαμε τους περισσότερους καφέδες που δοκιμάσαμε, απ’ το «Central» μέχρι τυχαίες στάσεις στη Naschmarkt, μάλλον basic.
Mια νέα γενιά καφέ, όμως, έρχεται να αντιπροτείνει έξυπνα, καλοδουλεμένα κόνσεπτ, διατηρώντας παράλληλα την αβίαστη σχέση με το χώρο και το χρόνο που επιτάσσει η βιεννέζικη παράδοση. Το «Vollpension» στο Wieden στηρίζει μια κοινωνική αποστολή που πάει πολύ παραπέρα απ’ τα κέικ της γιαγιάς (κυριολεκτικά), τα οποία σερβίρει στο ολοζώντανο, νοσταλγικό σαλόνι του: την καταπολέμηση της φτώχειας και της μοναξιάς στις μεγαλύτερες ηλικίες (το 50% της ομάδας είναι άνω των 60), αλλά και την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις γενιές.
Το μπαρ-βιβλιοπωλείο «Phil» στο Mariahilf μένει ανοιχτό καθημερινά μέχρι τις 12-1 π.μ., και θα νιώσετε το ίδιο άνετα να διαβάσετε, να δουλέψετε στο λάπτοπ σας ή να πιείτε ποτά με τους φίλους σας. Tο premium vintage «Café in der Burggasse 24» στο Neubau, πάλι, απλώνει τις προχωρημένες μόδες του δίπλα σ’ ένα ευρύχωρο καφέ γεμάτο πιασάρικες ρετρό πινελιές, που δίνουν χρώμα στο πρωινό και το brunch. Tέλος, τα μινιμαλιστικά τραπέζια του μοντερνιστικού J. Hornig θα ταιριάξουν γάντι στους ψηφιακούς νομάδες (κι ας ιδρύθηκε το 1912), που έρχονται εδώ για τον καλύτερο, για εμάς, καφέ της πόλης.
Γεύση από Bιέννη τη νύχτα
Παρότι δεν συναντήσαμε κάποια δυναμική νυχτερινή «πιάτσα», η Βιέννη φτιάχνει ατμόσφαιρα after dark με διάσπαρτα μπαρ-εστιατόρια που ζωντανεύουν υπό τους ήχους ψαγμένων ηλεκτρονικών και εναλλακτικών μουσικών. Στην «Pizza Randale» και στη «Minante» θα πάτε για την γκουρμέ ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά και για το μπιτάτο σάουντρακ. H πίτσα με κρέμα πεκορίνο, μοτσαρέλα, αχλάδι, κρέμα καρυδιού και μέλι, ειδικά, στην τελευταία ήταν η πιο δυνατή εμπειρία μας σε μια πρωτεύουσα που δύσκολα απογοητεύει γευστικά. Λίγα βήματα απ’ το «Phil», το ανεξάρτητο σινεμά-μπαρ-εστιατόριο «Top Cinema» αποτελεί σημείο ραντεβού για «σινεφίλ, ανθρώπους της τέχνης και ξενύχτηδες» με arthouse προβολές, διεθνείς γεύσεις και, φυσικά, κοκτέιλ με φόντο αρ νουβό και κινηματογραφικές αναφορές (www.topkino.at). Aπ’ τα πιο δημοφιλή στέκια του Mariahilf, το «Bruder», που καλύπτει ολόκληρο τον ατμοσφαιρικά φωτισμένο τοίχο πίσω απ’ την μπάρα του με βάζα γεμάτα υλικά για χειροποίητα κοκτέιλ, σερβίρει ευφάνταστα πιάτα, λίγα λεπτά απ’ το «AmmutsØn Craft Beer Dive», στον γραφικό πεζόδρομο Barnabitengasse, που προσφέρει μια φανταστική συλλογή από χειροποίητες μπίρες σε παρεΐστικο αμπιάνς.
Πoύ θα μείνετε
Jaz in the City Η στιλάτη αλυσίδα design hotels παίζει δυνατά στο τρίπτυχο ντιζάιν, τέχνη και καλή κουζίνα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ηχοσύστημα σε μπιτάτους και chill κοινόχρηστους χώρους.
Hotel Babula am Augarten Eυρύχωρα δωμάτια, προσιτές τιμές, πινγκ-πονγκ στο λόμπι και προσεγμένες γεύσεις στο ζωηρόχρωμο εστιατόριο/μπαρ απ’ την ομάδα της Pizza Randale, που πατά play στην καλή ηλεκτρονική μουσική από νωρίς. Δωμάτια νοικιάζονται και ανά μήνα για ψηφιακούς νομάδες.
25hours Hοtel at Museumsquartier Μια έκρηξη ντιζαϊνάτης φαντασίας με πηγή έμπνευσης τα όνειρα, τις ψευδαισθήσεις και την καλειδοσκοπική 7η περιφέρεια. Oι 12 σουίτες, αλλά και το rooftop bar, προσφέρουν καθηλωτική θέα.