5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις

Αγαπημένοι προορισμοί σε θάλασσα και στεριά, ταυτισμένοι με τα έθιμα των ημερών, που όμως μας φαίνονται εξίσου ελκυστικοί και χωρίς αυτά, ή έστω με συμβολικές δράσεις.

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις

Αγαπημένοι προορισμοί σε θάλασσα και στεριά, ταυτισμένοι με τα έθιμα των ημερών, που όμως μας φαίνονται εξίσου ελκυστικοί και χωρίς αυτά, ή έστω με συμβολικές δράσεις.

Νάουσα

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 1

Σύμβολο της Ναουσαίικης Αποκριάς το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες δεν έχει τίποτα το τυποποιημένο. Βγαίνει από την ψυχή των Ναουσαίων. Οι στολές, πολύπλοκες, ακριβές, βαριές, πηγαίνουν από γενιά σε γενιά, ενώ υπάρχουν ακόμη βιοτεχνίες που φτιάχνουν τον Πρόσωπο (η κέρινη προσωπίδα που φορούν). Χορεύουν με σοβαρότητα και υπερηφάνεια, ακολουθούν κανόνες απαράβατους στη σύναξη του Μπουλουκιού, στα μέρη όπου σταματούν και στους χορούς που χορεύουν μέχρι το σημείο που τελειώνει η πορεία τους –στη συνοικία Αλώνια– και το γλέντι. Φέτος το δρώμενο θα τελεστεί τηρώντας όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ως μια λιτανεία, τις δυο Κυριακές της Αποκριάς, 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου. Οι βόλτες στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα αρχοντικά που συνδέουν την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με το νεοκλασικισμό, το υπέροχο δημοτικό πάρκο της Νάουσας, με την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης να απλώνεται σαν χαλί στα πόδια μας και βέβαια το ντόπιο τσίπουρο και το Ξινόμαυρο «βρέχουν» μοναδικά τις μεζεδοκατανύξεις.

Καστοριά

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 2

Χωρίς τις Μπουμπούνες, τις πελώριες φωτιές που ανάβουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις μεγάλες πλατείες της αγαπημένης μας Καστοριάς αλλά και των γύρω χωριών, καθώς αναβιώνει το προχριστιανικό έθιμο, θα γιορτάσει φέτος η… κυρία της λίμνης. Παρόλα αυτά, οι βόλτες στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά και τα ντόπια εδέσματα θα σας βοηθήσουν να… κάνετε στάχτη τα κακά πνεύματα! Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ολόκληρη η πόλη είναι ένα υπαίθριο βυζαντινό μουσείο, ενώ η ζωηρή περατζάδα της Νότιας Παραλίας, τα καλλιτεχνικά καφενεία και η Παλιά Πόλη με την ατμοσφαιρική συνοικία Ντολτσό και τη λιθόστρωτη πλατεία σαν σκηνικό, συνθέτουν ιδανικό σκηνικό για το πρώτο τριήμερο της σεζόν.

Γαλαξίδι

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 3

Χωρίς τα περίφημα αλευρομουτζουρώματα να παρασύρουν τους καρναβαλιστές σε ξέφρενο παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως, η θαλασσινή πολιτεία της Στερεάς Ελλάδας δεν παύει να αποτελεί τον πλέον ρομαντικό προορισμό για ένα τριήμερο με αίσθηση νησιού χωρίς να χρειαστεί να πάρεις το πλοίο. Η ατμόσφαιρα του παρελθόντος έχει παραμείνει ανέπαφη στο Γαλαξίδι, η φιλοξενία ακολουθεί ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης, με μικρούς όμορφους ξενώνες σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και περιποιημένα ουζερί για σαρακοστιανούς μεζέδες. Αξίζει να κάνετε τον υπέροχο περίπατο δίπλα στη θάλασσα από το κεντρικό λιμάνι προς τον πευκόφυτο λόφο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ή από την άλλη πλευρά προς τον Χηρόλακα αλλά και να ανέβετε με το αυτοκίνητο στο μοναστήρι του Σωτήρα για να απολαύσετε τη θέα.

Ρέθυμνο

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 4

Μια πόλη που ονειρεύεται και πάλι (όπως λέει και ο ύμνος του καρναβαλιού του), το Ρέθυμνο μπορεί να μη φιλοξενεί φέτος το ξεχωριστό Βενετσιάνικο Καρναβάλι του στην πανέμορφη Παλιά Πόλη του, η αίσθηση όμως της γιορτής υπάρχει με συμβολικές εκδηλώσεις και αποτελεί απλώς την αφορμή για ένα διαφορετικό τριήμερο. Από τις βόλτες με ποδήλατο στις σηματοδοτημένες διαδρομές μέχρι τα ρακάδικα στο μικρό Ενετικό Λιμάνι με το φάρο, η εποχή είναι ιδανική για να απολαύσετε την πόλη χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού. Μη χάσετε την εκδρομή στην Ελεύθερνα με τον θαυμαστό αρχαιολογικό χώρο και το πρωτοποριακό μουσείο και φυσικά τα γύρω χωριά με την παραδοσιακή φιλοξενία..

Σύρος

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ελλάδα με αποκριάτικο feeling έστω και χωρίς παρελάσεις - εικόνα 5

O πρώτος "Μπάστακας", αποκριάτικο ομοίωμα, έλαβε θέση μπροστά από το επιβλητικό Δημαρχείο της Ερμούπολης Σύρου ως σημείο αναφοράς της φετινής αποκριάτικης περιόδου που θα περιοριστεί σε συμβολικές δράσεις. «Το Συριανό αν δεν έγινε κι εφέτος καρναβάλι, του χρόνου, να 'μαστε καλά, θα το χαρούμε πάλι! Με γέλια, ξέφρενους χορούς, πειράγματα κι αστεία, στης Άνω Σύρου τα στενά, στης πόλης την πλατεία!» τραγουδούν στο νησί και μας δίνουν ιδέες για την πρώτη νησιώτικη απόδραση σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας με καλλιτεχνική αύρα και γευστικούς θησαυρούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.