Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους

Travel tips από ψημένους ταξιδιώτες που μοιράζονται μαζί μας τις συμβουλές για να εξερευνήσουμε τον κόσμο χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος.

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους

Τα ταξίδια ξεκίνησαν και πάλι, ωστόσο, η πανδημία, ανάμεσα στα διάφορα άλλα που μας άφησε, μας έκανε και πιο διστακτικούς με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ζητήσαμε, λοιπόν, από πέντε travel bloggers να μας δώσουν τις δικές τους εμπειρικές συμβουλές για να εξερευνήσουμε και πάλι τον κόσμο.

Μαρίνα Καλογεροπούλου

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους - εικόνα 1

IG: magik.bean_travels
Με πολλή θετική ενέργεια, χιούμορ και πάντοτε σακίδιο πλάτης και όχι βαλίτσα, η Μαρίνα ψάχνει τον επόμενο προορισμό της με γνώμονα το καλό φαγητό και −γιατί όχι;− το χαμηλό budget. Βουδαπέστη, Βερολίνο, Ιορδανία, Ορλάντο και Άμστερνταμ είναι μερικοί από τους προορισμούς που ξεχωρίζει, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο.

TRAVEL TIPS
Είτε ταξιδεύετε με low cost εταιρεία είτε όχι, πάρτε όσο δυνατόν λιγότερα πράγματα. Γλιτώνετε χρόνο, μηδενίζετε το ρίσκο να χάσετε τις αποσκευές σας και μειώνετε κατά πολύ το βάρος που κουβαλάτε.
Το μαγικό Google Translate app, όπου μπορείς να πεις κάτι στη γλώσσα σου κι εκείνο να το "πει" στη ζητούμενη γλώσσα, έχει για κορυφαίο feature του ότι "στοχεύοντας" με την κάμερα του κινητού οτιδήποτε γραπτό, το μεταφράζει στη γλώσσα σου.
Στις περισσότερες πόλεις μπορείτε να βρείτε δωρεάν ξεναγήσεις (free walking tour), με την πληρωμή των οδηγών να βασίζεται στο πόσο θέλει να διαθέσει καθένας. Μια πολύ προσιτή εμπειρία ακόμα και για ταξιδιώτες χαμηλού budget.
Πριν κλείσετε εισιτήρια, πάντα να ελέγχετε αν στη χώρα που θα πάτε χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή PCR/rapid test, ή ακόμα και κάποια καραντίνα, ενώ είναι πολύ πιθανό να πρέπει να συμπληρώσετε και τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι απαραίτητη και κατά την επιστροφή στην Ελλάδα.
Για μένα, η καλύτερη μηχανή αναζήτησης για φθηνές πτήσεις, όπου μπορείτε να ξετρυπώσετε πολύ συμφέρουσες προσφορές και συνδυασμούς πτήσεων, είναι η kiwi.com.

Αλέξης Καραχάλιος

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους - εικόνα 2

IG: @whereonearthisalex
Ανατολικό Τιμόρ, Μπρουνέι, Κομόρες, Μπουρούντι, Τατζικιστάν, Ονδούρα, Νησιά Γκαλάπαγκος, Βολιβία είναι μερικές από τις 83 χώρες που έχει εξερευνήσει ο περιπετειώδης Αλέξης. Όταν ταξιδεύει δεν σταματά να συναναστρέφεται −και να φωτογραφίζει− τους ντόπιους, όπως και να δοκιμάζει λιχουδιές της περιοχής.

TRAVEL TIPS
Εξαιρετικά χρήσιμη είναι η εφαρμογή Hopper, όπου βάζετε πού θέλετε να πάτε και πότε και σας λέει αν συμφέρει να περιμένετε για να αγοράσετε τα εισιτήρια λόγω αναμενόμενης πτώσης των τιμών.
Αν σχεδιάζετε road trip, χρησιμοποιήστε το www.viamichelin.com. Βάζετε αφετηρία, σημείο άφιξης, χαρακτηριστικά αυτοκινήτου και σας λέει με εντυπωσιακή ακρίβεια πόσο θα στοιχίσει το ταξίδι (καύσιμα και διόδια).
Αξίζει να αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim, εστιάζοντας σε πακέτο με πολλά δεδομένα, γιατί θα σας λύσει τα χέρια στη χρήση του ίντερνετ. Επίσης, βάλτε μονάδες για κλήσεις viber out ή/και skype, έτσι ώστε να καλείτε σε οποιοδήποτε τηλέφωνο του κόσμου πάμφθηνα.
Για να εξερευνήσετε μια ακριβή χώρα, συμφέρει να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να πάρετε τα πανάκριβα τρένα και λεωφορεία, αλλά θα μπορέσετε να μείνετε έξω από τις πόλεις σε πολύ φθηνότερα καταλύματα.
Είμαι κατηγορηματικός ότι η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι απαραίτητη. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και, κατά τη γνώμη μου είναι τα λεφτά που δεν πρέπει ποτέ να σκεφτείτε, δεδομένου ότι η νοσηλεία σε κάποιες χώρες είναι πανάκριβη.

Ειρήνη Φεγγουδάκη

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους - εικόνα 3

IG: @TravelScrapbookgr
Λατρεύει εξίσου να ταξιδεύει εντός και εκτός Ελλάδος, αρκεί το μέρος να έχει χαρακτήρα και να της γεννάει συναισθήματα. Η Ειρήνη έχει εξερευνήσει την Αρμενία, τη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, την Κωνσταντινούπολη και τη Σικελία και συνεχίζει ακάθεκτη, αφού "all we have is now".

TRAVEL TIPS
Επιλέξτε να κάνετε ανώνυμη αναζήτηση από τον browser σας όταν ψάχνετε αεροπορικά εισιτήρια. Με αυτό τον τρόπο δεν αποθηκεύονται cookies και έτσι, κάθε φορά που κάνετε αναζήτηση, δεν θα βλέπετε τα εισιτήρια να ακριβαίνουν μαγικά ακόμα και μερικά λεπτά μετά.
Επισκεφτείτε μέρη στη low season. Τα πάντα είναι πιο οικονομικά και χωρίς πολύ κόσμο και ουρές παντού.
Για τα μέτρα και τα έγγραφα που χρειάζεστε για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη, ενημερωθείτε από την εφαρμογή Re-openEU, αφού θα σας γλιτώσει από ώρες σερφαρίσματος στο ίντερνετ.
Όταν επισκέπτεστε μια χώρα, δείτε αν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε κάποια city card. Θα σας εξοικονομήσει σίγουρα χρήματα αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε μουσεία και να μετακινηθείτε με τα τοπικά ΜΜΜ.

Αλέξανδρος Τσούτης

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους - εικόνα 4

IG: @alexandros_tsoutis
Αναζητώντας ταξίδια με έναν παράγοντα πρόκλησης, περιπέτειας και εξερεύνησης αυθεντικών πολιτισμών, o Αλέξανδρος τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τόπους της αφρικανικής ηπείρου. Έχει ταξιδέψει σε σχεδόν 90 χώρες, μεταξύ των οποίων το Σουδάν, το Μάλι, η Μαδαγασκάρη, αλλά και η Υεμένη, η Βενεζουέλα και το Λάος.

TRAVEL TIPS
Ξεκινήστε να ψάχνετε για φτηνές πτήσεις χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και σίγουρα θα βρείτε προσφορές και προορισμούς που δεν είχατε φανταστεί.
Οι πιστωτικές κάρτες τείνουν να αντικαταστήσουν το φυσικό χρήμα, τουλάχιστον σε τόπους σχετικά αναπτυγμένους. Μια κάρτα που χρησιμοποιώ, με χαμηλές προμήθειες σε συναλλαγές ποικίλων νομισμάτων, είναι η Revolut.
Ανά περίσταση και προορισμό, μην παραβλέψετε να πάρετε μαζί σας υπνόσακο για homestay σε καλύβες ντόπιων, ατομική κουνουπιέρα, γαλότσες για πεζοπορία −ειδικά σε περίοδο μουσώνων− και έναν ελβετικό σουγιά που εξυπηρετεί σε διαφορετικές ανάγκες.
Η τεχνολογία των κινητών συσκευών έχει γίνει πλέον σημαντικός βοηθός του ταξιδιώτη και οι εφαρμογές που μπορούν να φανούν χρήσιμες είναι οι offline χάρτες πλοήγησης (maps.me) όπως και οι εφαρμογές ταξί (Uber, Grab, Cabify, Careem).
Σίγουρα μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή (ή κινητό τηλέφωνο), καθώς η φωτογραφία, εκτός από τις αναμνήσεις που μας εξασφαλίζει, αποτελεί και ένα μέσο να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας την ώρα που βιώνουμε κάτι.

Δάφνη Καλαβρού

Πέντε travel bloggers ανοίγουν τα χαρτιά τους - εικόνα 5

IG: @daphnietravels
Ψάχνει τη μαγεία σε διάφορα μέρη του κόσμου και προτιμά να χάνεται "σκόπιμα" από το να ακολουθεί τους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Η Δάφνη αγαπάει τους προορισμούς όπου τα έντονα χρώματα κυριαρχούν, όπως η Κοπεγχάγη, η Τοσκάνη, η Αλσατία, το Πόρτο και η Μπριζ.

TRAVEL TIPS
Αποφύγετε να κλείσετε από μηχανή αναζήτησης τη διαμονή σας και επικοινωνήστε απευθείας με το κατάλυμα για να σας κάνουν προσφορά. Συνήθως πετυχαίνετε καλύτερη τιμή και με περισσότερες παροχές, π.χ. πρωινό.
Για να επισκεφτείτε μουσεία και δημοφιλή αξιοθέατα κλείστε εισιτήρια online από πριν − θα πρότεινα να πάτε την ώρα του μεσημεριανού φαγητού που έχουν λιγότερο κόσμο.
Καλύτερα να συμβουλευτείτε τοπικά sites (ακόμη και με Google Translate) για μέρη που προτιμούν οι ντόπιοι για φαγητό, αφού είναι φθηνότερα και δοκιμάζετε πιο αυθεντικές γεύσεις.
Σε κάθε ταξίδι πλέον είναι απαραίτητα τα εξής: powerbank, παγούρι νερού, κιτ φαρμακείου (παυσίπονα, τσιρότα κ.λπ.), υγρά μαντιλάκια και, ασφαλώς, αντισηπτικό.
Προτού βρεθείτε σε κάποιο αξιοθέατο, τσεκάρετε τι άλλο σημείο ενδιαφέροντος υπάρχει τριγύρω, π.χ. κάποιο πάρκο για βόλτα και χαλάρωση. Όλα βέβαια αλλάζουν σε περίπτωση κακοκαιρίας, οπότε καλό είναι να έχετε υπόψη από πριν ένα spot, ένα café ας πούμε, για να περάσει η ώρα μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.