Η 12η Γιορτή Φιστικιού υπόσχεται ένα τατραήμερο γεμάτο συναυλίες, γαστρονομικά events, εκθέσεις, performances, αγροτικά σεμινάρια, παιδικό πρόγραμμα και ένα Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής. Όλα αυτά για να γιορταστεί ο μοναδικής γεύσης και ποιότητας καρπός του νησιού, το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Φιστίκι Αιγίνης. Όλοι οι εμβληματικοί χώροι του νησιού, από την παραλιακή οδό του Λιμανιού και τον Πύργο του Μάρκελλου, μέχρι την Αυλή του Ιστορικού και Λαγραφικού μουσείο της Αίγινας και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του θαλασινού, διατίθενται για το μεγάλο «πάρτι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Φτάνοντας στο λιμάνι της Αίγινας ήδη από τα μέσα Αυγούστου η πρώτη εικόνα που παρατηρούσε κανείς πλάι στο τοπίο της παραλιακής ήταν η ευρηματική αφίσα του επερχόμενου - κορονοϊού επιτρέποντος – φεστιβάλ, που αμέσως έβαζε άπαντες στο κλίμα της διπλή γιορτής: Στο 12ο Aegina Fistiki Fest χωράνε κοντά στις εορταστικές εκδηλώσεις για το φιστίκι και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Έτσι το τσαρούχι που κοσμεί την φεστιβαλική αφίσα έχει στη θέση της φούντας, ένα τσαμπί από φρέσκους κελυφωτούς καρπούς φιστικιού όπως ακριβώς στολίζει τις καρποφόρες φιστικιές την ωραιότερη στιγμή τους, όταν ωριμάζουν και παίρνουν ροζοκόκκινο χρώμα.
Προ-φεστιβαλικά events ως επί των πλείστων εικαστικές εκθέσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνταν ήδη από τα μέσα Αυγούστου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται από την Τετάρτη 15 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και σειρά έχουν συναυλίες, αγροτικά σεμινάρια, παιδική ψυχαγωγία και φυσικά η εμπορική έκθεση των φιστικοπαραγωγών του νησιού με τις γαστρονομικές εκπλήξεις της.
Το φιστίκι εκπλήσσει γευστικά στην παραδοσιακή αλλά και την «πειραγμένη εκδοχή» του σε μια γιορτή στην οποία δικαίως είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ανάμεσα στα καλούδια που μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί κανείς στα περίπτερα της έκθεσης, πέρα από τους παραδοσιακούς και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι το παγωτό, το γλυκό του κουταλιού, η πραλίνα, το φιστικοβούτυρο, το λικέρ, αλλά και το πέστο φιστικιού Αιγίνης. Αναζητήστε τη signature συνταγή της ψαροταβέρνας «Νώντας» στο ψαροχώρι της Πέρδικας, αλλά ανάμεσα στα περίπτερα της έκθεσης, ακριβώς απέναντι από το λιμεναρχείο.
Τα εργαστήρια, οι εκθέσεις και τα events φιλοξενήθηκαν στα τοπικά ορόσημα στην καρδιά του νησιού όπως ο «Πύργος του Μάρκελλου», αλλά και σε εμβληματικά σημεία έξω από το κέντρο του νησιού, όπως στο «Φανάρι Μπούζα» ή σε οικογενειακό οινοποιείο της περιοχής «Βουλκάνο» στη συνοικία των Αγίων Ασωμάτων. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τους Στέφανο Κορκολή και Σοφία Μανουσάκη, τον Κωστή Μαραβέγια και την Παυλίνα Βουλγαράκη γύρω από τον Άγιο Νικόλα τον Θαλασσινό, στην καρδιά του νησιού, τα βράδια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα.
Ειδική μνεία τέλος αξίζει να γίνει στο Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής διάρκειας 14 ημερών που οργανώνει η ομάδα «Αίγινα και Κεραμική» με στόχο να τιμήσει την παράδοση των κανατάδων της Αίγινας, αλλά και να δημιουργήσει το έδαφος ώστε να ανθίσει ξανά η συγκεκριμένη ενασχόληση στη νέα γενιά. Με αντικείμενο τη Βυζαντινή Τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφραση της τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένοι κεραμιστές και πέντε Έλληνες ομότεχνοι τους, ανταλλάσουν ιδέες, τεχνογνωσία, γνώση και έμπνευση, ενώ μοιράζονται τον ίδιο χώρο και τα ίδια υλικά. Μέρος του συμποσίου είναι ανοικτό στο κοινό κατόπιν προκράτησης θέσης.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου τα δωδέκατα γενέθλια ολοκληρώνονται, μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τα επόμενα.