H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food

Τρεις καντίνες με κοινή φιλοσοφία έρχονται άθελά τους να οργανώσουν ένα κίνημα απλού comfort φαγητού, που συμπυκνώνει στις γεύσεις του τη λιτή νοστιμιά του νησιού της Αποκάλυψης.

H «άλλη» Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food

Η γαστρονομική παράδοση της Πάτμου μπορεί να μην της έχει εξασφαλίσει σημαίνουσα θέση στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας, όμως πέρα από τις γνωστές εστιατορικές προσπάθειες που επιχειρούν να αναδείξουν τα γευστικά της θέλγητρα, με κλιμακούμενο βαθμό ευστοχίας, υπάρχουν και μερικές που καταφέρνουν να αποκρυσταλλώσουν ένα άλλο γευστικό στίγμα του νησιού, θυμίζοντάς μας το εξής απλό: ότι αυτό που τελικά χρειάζεται κανείς στην καλοκαιρινή του γαστριμαργική εμπειρία, ίσως δεν είναι η εκλέπτυνση και η επιτήδευση, αλλά η αφαίρεση, οι καλές πρώτες ύλες, η γοητεία της ατέλειας, το όμορφο τοπίο και, φυσικά, η αγάπη.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 1
Η θέα από την καντίνα. Φώτο: Φοίβος Πέντες

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η Πάτμος ίσως θα μπορούσε όντως να ξεχωρίσει, όχι με όπλο τη σοφιστικέ επιτήδευση που κυνηγούν άλλα νησιά της Ελλάδας, αλλά χαράσσοντας έναν διαφορετικό δρόμο, που θα υπογραμμίσει ότι το απλό δεν είναι πρόχειρο, αλλά αντίθετα βαθιά μεστό και ειλικρινές. Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις κομψές καντίνες με κοινή φιλοσοφία έρχονται να αρθρώσουν το λόγο ενός άτυπου "κινήματος" απλού, comfort φαγητού, μια μορφή νησιώτικου street food που σταδιακά αποκτά υπερτοπική απήχηση. Πρόκειται για τρεις εφήμερες δομές, στρατηγικά εγκατεστημένες σε μαγικές τοποθεσίες δυτικού προσανατολισμού, με στοιχεία αυθόρμητου DIY, με αργό σέρβις αλλά περίσσιο ταμπεραμέντο και, κυρίως, με απλό φαγητό ουσιαστικής νοστιμιάς.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 2
Λεπτομέρειες από την DIY διακόσμηση. Φώτο: Φοίβος Πέντες

Στο Λιβάδι Καλογήρου, μια τοποθεσία μέχρι πρότινος σχετικά απάτητη, η ψαροφαγική καντίνα θα σε υποδεχτεί σε μια αγκαλιά από καλαμιές, κρεμασμένες κολοκύθες, κοχύλια και πολύχρωμες κουρελούδες, για ουζάκι με μεζέ και αποκορύφωμα τη χταποδοσαλάτα και τα λαχανικά από τα παρακείμενα μποστάνια. Λίγο παραδίπλα, η μόνιμη κάτοικος της μονής της Παναγιάς σερβίρει για επιδόρπιο τη ζεστασιά και τη γαλήνη του μνημείου που φροντίζει αδιάκοπα, κι ενδεχομένως και κάποιο τρατάρισμα αν έχει.

H "άλλη" Πάτμος: Στα κεντρικά του αιγαιοπελαγίτικου street food - εικόνα 3
Φώτο: Φοίβος Πέντες

Λίγο πιο νότια, στην παραλία των Λευκών, πάνω στην αμμουδιά, μπροστά από μια θρυλική, εκλεκτικιστική έπαυλη και προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους χάρη στα παχιά αλμυρίκια, η ομώνυμη καντίνα σερβίρει καλοψημένα κρέατα της ώρας. Εκεί, το μόνο που θα σε κάνει να σηκωθείς από το τραπέζι θα είναι το μαγνητικό ηλιοβασίλεμα μέσα στη θάλασσα. Τέλος, μην παραλείψεις τη σκαρφαλωμένη καντίνα πάνω από την παραλία των Διδύμων. Εκεί θα δοκιμάσεις μια πιο slow food προσέγγιση, με τα μαγειρευτά να έχουν τον πρώτο λόγο. Μην καθυστερήσεις, γιατί τα μεγάλα, συλλογικά τραπέζια, τα μελωμένα γεμιστά και οι χειροποίητες πίτες είναι limited edition.

Χάρη σ’ αυτά τα τρία σημεία, κάθε απόγευμα του καλοκαιριού οι επισκέπτες του νησιού μετέχουν τελετουργικά σε μια πομπή προς τη γευστική καθαρότητα, μυούνται σε μια ελληνική εκδοχή της κουλτούρας του απεριτίβο και βλέπουν το χρόνο να κυλά πιο αργά, οξύνοντας τις αισθήσεις. Το ενδιαφέρον μιξ του κόσμου επιβεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και η Πάτμος επαναπροσδιορίζει αυθόρμητα τη χαρά του καλοκαιρινού γεύματος, κάνοντάς μας φανατικούς κοινωνούς του.

Από τον Εμμανουήλ Χουσάκο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.