Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης

Άνθρωπος φωτεινός και κεφάτος, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του Οινοποιείου Μανουσάκη μάς μιλάει για την αγάπη της για το κρασί την οποία της κληροδότησε ο πατέρας της.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης

Άνθρωπος φωτεινός και κεφάτος, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη του Οινοποιείου Μανουσάκη μάς μιλάει για την αγάπη της για το κρασί την οποία της κληροδότησε ο πατέρας της, την ιδέα της να εκφραστεί με ζωηρά χρώματα και χιούμορ σε καμβάδες και κεραμικά, και όλα όσα ετοιμάζει φέτος το καλοκαίρι.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 1

Μπορεί να μην είναι Χανιώτισσα από κούνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ουάσιγκτον, σπούδασε στη Νέα Υόρκη, όπου και εργάστηκε στην αγορά ακινήτων και ήρθε ως νεαρή ενήλικη στα Χανιά για ένα σύντομο αναστοχαστικό διάλειμμα. Είναι όμως Χανιώτισσα από καταγωγή και άποψη. Εδώ, άλλωστε, περνούσε τα καλοκαίρια της από μικρή.

Η ζωή στα Χανιά, λοιπόν, κράτησε την ενήλικη Αλεξάνδρα εδώ, και το οικογενειακό οινοποιείο στο χωριό της, τον Βατόλακκο, που προέκυψε από την ερασιτεχνική ενασχόληση του μπαμπά της Θεόδωρου Μανουσάκη, στάθηκε καλή επαγγελματική αφετηρία. Ε, ύστερα, το ένα έφερε το άλλο…

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 2

Για το οινοποιείο, που σήμερα είναι από τα πλέον ονομαστά της Κρήτης, τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1993, ενώ ολόκληρη η προσπάθεια πλαισιώθηκε από κορυφαίους οινολόγους, οι οποίοι παρείχαν τις αναγκαίες συμβουλές και κατευθύνσεις στον Θεόδωρο, ώστε να προχωρήσει στην καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών και, κατά συνέπεια, στην παραγωγή και εμφιάλωση των πρώτων κρασιών υψηλών προδιαγραφών με την υπογραφή του.

Μία δεκαετία αργότερα, η Αλεξάνδρα αναλαμβάνει το οινοποιείο, ενώ δεν αργεί να γνωρίσει και τον Ιρανο-σουηδό σομελιέ Άφσιν Μολαβί, ο οποίος τότε δούλευε στην Αθήνα πλάι στον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Σύντομα, γίνονται ήρωες σε μια ιστορία που θέλει την Αλεξάνδρα να του πουλάει τα κρασιά της και κάποιο καιρό μετά να γίνονται ζευγάρι.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 3

Σήμερα, νέοι γονείς δύο μικρών παιδιών και πιο δημιουργικοί από ποτέ, μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ χωριού και Χανίων. H Οινοποιία Μανουσάκης στον Βατόλακκο, με μεγάλη και ενδιαφέρουσα παραγωγή πια, είναι επισκέψιμη για οινογνωσίες και φαγητό σε μια πολύ όμορφη και φιλόξενη αυλή. Ο Άφσιν και η Αλεξάνδρα, όμως, έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους και στα Χανιά.

Ο πρώτος είναι συνιδρυτής του εστιατορίου «Salis» στο Ενετικό Λιμάνι και παράλληλα ετοιμάζει, παρέα με το συνεργάτη του Στέλιο Καλυβιανάκη, ένα new age σουβλατζίδικο και ζυθοποιείο ακριβώς από πίσω.

Αλεξάνδρα Μανουσάκη: Μια ιστορία οίνου και τέχνης - εικόνα 4

Όσο για την Αλεξάνδρα, εργατική και αιωνίως ανήσυχη καλλιτέχνιδα, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα, ορμητική σκέψη και περίσσιο χιούμορ κεραμικά και καμβάδες – δείτε τα στο alexandramanousakis.com. Λέξεις όπως «δημόσιο» και «αριθμός πρωτοκόλλου» της έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, έτσι σήμερα τις διαβάζουμε σε κάποια από τα έργα της, ενώ αγαπάει ιδιαίτερα και το «φτου» που συνδέεται με την οινογνωσία και τα πτυελοδοχεία. Σύντομα, δε, θα τη βρούμε στον ολοκαίνουργιο χώρο της, ονόματι «Alexandra Manoussakis’ Maiami», που θα εγκαινιάσει στα Χανιά και θα περιλαμβάνει showroom και εστιατόριο.

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που η Αλεξάνδρα προσγειώθηκε στα Χανιά με την πρόθεση να χαλαρώσει και να σκεφτεί τι θα κάνει στο μέλλον. Το μέλλον, όμως, είναι εδώ and the rest is history, όπως της αρέσει να λέει.
*Η Αλεξάνδρα σπούδασε «τέχνη, business και ελληνισμό» στο New York University Gallatin School of Individualized Study, όπου το πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται βάσει των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του φοιτητή.

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.