Γνωστός μας από το… ακριτικό, αλλά υπερτοπικό Umami Festival της Αλεξανδρούπολης, το premium φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας που πρόβαλλε τον ελληνικό οίνο, τα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα και τους σημαντικούς παραγωγούς γαστρονομικών προϊόντων της χώρας με εύρος πανελλαδικό, παρά τη δύσκολη γεωγραφική τοποθεσία του, ο Γιώργος Τουρατζής εδραιώθηκε στο χώρο της ελληνικής γεύσης μέσα από σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων οίνου και γαστρονομικών δείπνωμ με γνωστούς και ανερχόμενους σεφ.
Τώρα, επαναφέρει την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο αποφασίζοντας να… «αλλάξει σελίδα» στο street food της πόλης, μέσα από το «Umami Pasta Fresca». Ένα concept το οποίο, με την συνεργασία του λάτρη της street pasta Χρήστου Παπάζογλου, συνδυάζει την υψηλή εστιατορική ποιότητα με την street food εμπειρία. Πώς το κάνει αυτό; Εστιάζοντας σε πρωτότυπα πιάτα με την υπογραφή του Πάνου Τσίκα, όπου η pasta fresca συναντά ποιοτικά υλικά και αναβαθμίζει την casual οικειότητα του ζυμαρικού σε γαστρονομική πρόταση αξιώσεων.
Έτσι, με βάση πάντα το φρέσκο ζυμαρικό με σιμιγδάλι, που φτιάχνεται καθημερινά στην open kitchen του, τα χειροποίητα casarecce σκεπάζονται με σάλτσα άγριων μανιταριών και ταλιάτα ribeye από Black Angus, σιγομαγειρεμένο για επτά ώρες σε κενό και περασμένο από βούτυρο και τρούφα, τα linguini γίνονται βάση για αυθεντική carbonara με αυγό, pecorino Romano και Guanciale, και τα Rigatoni μπλέκονται με κρέμα λιαστής ντομάτας και παρμεζάνας, κόκκινη πιπεριά και γνήσιο ισπανικό chorizo. Παράλληλα, πιάτα ημέρας πλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές του σταθερού μενού, με προτάσεις όπως τα αγιοβαλεντίνικα ροζ ζυμαρικά με παντζάρι και σολομό, ή τα πρωτοχρονιάτικα tortelloni με αστακό και καβούρι σε μπισκ αστακού, να γίνονται σταθερά ανάρπαστα.
Εμπνευσμένο από τα… μακαρδονάδικα της Mercato Centrale και τα σοκάκια της Φλωρεντίας, τα οποία η ομάδα «χαρτογράφησε» εν μέσω αναζήτησης των πηγών της αυθεντικής ιταλιάνικης πάστας, το «Umami Pasta Fresca» άνοιξε τις πόρτες του δυο μέρες πριν το δεύτερο lockdown και, παρότι δεν μπόρεσε ακόμη να εφαρμόσει στην πράξη τον take-away σχεδιασμό του, εντυπωσίασε με τις προσεγμένες γεύσεις και το ποιοτικό του delivery.
«Η ποιοτική πρώτη ύλη είναι το άλφα και το ωμέγα», εξηγεί ο κος Τουρατζής, μιλώντας για το project: «το μανάβικο είναι ακριβώς απέναντί μας, οπότε προϊόντα όπως οι ντομάτες ή τα μυρωδικά μας είναι πάντα φρέσκα, η pesto μας παρασκευάζεται επί τόπου, ενώ τώρα για παράδειγμα περιμένουμε σπαράγγια για τις νέες ανοιξιάτικες συνταγές μας, ενώ το καλοκαίρι θα δουλέψουμε πολύ με θαλασσινά». Στόχος του ήταν να συνδυάσει εστιατορική κατεύθυνση και take away τιμή: «Το ερώτημα ήταν αν μια ποιοτική πρόταση σε casual εμπειρία μπορεί να κερδίσει την προτίμηση του κόσμου», προσθέτει και απ’ ότι φαίνεται, η απάντηση ήταν εμφατικά θετική.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε βέβαια και η προσοχή στη διαδικασία παράδοσης κατ’ οίκον ενός προϊόντος πολύ… ανυπόμονου. «Προφανώς το ζυμαρικό είναι πολύ ευαίσθητο στο delivery, είναι ένα υλικό που συνεχίζει να μαγειρεύεται αφού βγει απ’ την κατσαρόλα κι αν δεν παραδοθεί μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, η εμπειρία του υποβαθμίζεται. Για το λόγο αυτό, κάθε πιάτο χρονομετρείται από τη στιγμή που το ζυμαρικό θα μπει στο μπολ μέχρι την ώρα που θα φτάσει στην πόρτα – είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι συνήθως δεν μας παίρνει περισσότερο από 8 λεπτά».
Παράλληλα, περισσότερες από 40 ετικέτες απ’ τον διεθνή και τον ελληνικό αμπελώνα συνθέτουν την εκλεκτική κάβα του «Umami Pasta Fresca», που περιμένει την απελευθέρωση της αγοράς απ’ τα δεσμά του lockdown για να διαθέσει όλες τις επιλογές του σε ποτήρι, ως ιδανική συνοδεία των πιάτων. Μέχρι τότε, οι φιάλες είναι διαθέσιμες για delivery, όπως είναι και η αφράτη τιραμισού με φρέσκο μασκαρπόνε και φρεσκοκομμένο καφέ espresso, την οποία πιθανότατα θα ζήλευαν πολλά Ιταλικά εστιατόρια – εμάς, πάντως, σίγουρα μας άνοιξε την όρεξη για φρέσκες ιταλικές γεύσεις, ακόμη κι αν πρέπει να φτάσουμε για χάρη τους στην άκρη της Ελλάδας…
Από τον Ιωσήφ Πρωϊμάκη για το αθηνόραμα Umami