Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Το μεγαλύτερο τραπέζι κρητικής κουζίνας στήθηκε στην προμενάδα του Αγίου Νικολάου, προσκαλώντας μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά

Με αφετηρία την Κιτροπολιτεία του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεκάδες υπαίθριες κουζίνες μετέτρεψαν την προμενάδα του Αγίου Νικολάου σε μια ατέλειωτη υπαίθρια γιορτή, με σημαντικούς σεφ απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μερικά από τα ισχυρότερα εστιατορικά brands του νομού, να παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, πατήρ Επιφάνιος, Νανά Γκαμπούρα, Μυρσίνη Λαμπράκη και Μαρία Λόη ήταν μερικοί από τους σεφ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, με πρωτεργάτη τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, αλλά και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, οργάνωσαν για τρίτη χρονιά τα «Κρητικά Μαγειρέματα».

Το χαρούπι, ένα από τα πλέον ανεκμετάλλευτα υλικά της κρητικής παραγωγής μέχρι πρότινος, επιβεβαίωσε το δυναμικό του comeback πρωταγωνιστώντας στα πιάτα πολλών από τους συμμετέχοντες, με την μπριγάδα του «Minos Palace» να προτείνει χυλοπίτες χαρουπιού με σύγκλινο και μανιτάρια, την ομάδα του «Domes of Elounda» να σερβίρει χειροποίητη πίτα χαρουπιού με σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε πετιμέζι και σπιτική καπνιστή πάπρικα, αλλά και το επιτελείο του «Daios Cove» να συνθέτει ένα κομψότατο «βρώμικο», με αφράτο ψωμάκι χαρουπιού, πανσέτα, κρέμα γραβιέρας, μαρμελάδα από απάκι και πολίτικη σαλάτα.

Τα «Κρητικά Μαγειρέματα» γιόρτασαν την τρίτη τους χρονιά - εικόνα 1

Πρωταγωνιστής, παράλληλα, και στα σταθερά μενού των εστιατορίων αυτών των ξενοδοχείων, το χαρούπι είναι το επικρατέστερο μεν, αλλά ένα μόνο από τα τοπικά υλικά που έχουν βρει σταθερή θέση στις φαρέτρες των δημιουργικών κουζίνων της περιοχής: στο σαφάρι μας στα εστιατόρια της Ελούντας, ενός από τους πλέον πρωτοπόρους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας, εντοπίσαμε ντόπια όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και κρεατικά να κρατούν θέση βασικού παίκτη στις προτάσεις βραβευμένων σεφ, δίνοντας τις γευστικές βάσεις για πιάτα αξιώσεων.

Πιάτα που, εκτός από τις γαστριμαργικές απολαύσεις τους, προσφέρουν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Αποδεικνύουν ότι η εναγκάλιση της εντοπιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες εμπειρίες fine dining, που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα, μέσα σε μια μπουκιά, να αποκτήσει μια ολιστική εικόνα της περιοχής, συμπληρώνοντας τις φυσικές της ομορφιές με αυτήν την τόσο φευγαλέα, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική πτυχή της: την γεύση της. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θέλουμε να συναντάμε όλο και περισσότερο στους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η νέα έκθεση Βαν Γκογκ είναι ένας ακόμη λόγος να πάμε Ιαπωνία

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ δανείζει εμβληματικά έργα σε ιαπωνικά μουσεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/11/2024

Ελλάδα - ΕΟΤ: "Χρυσοί" νικητές στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία Travvy Awards 2024

Κορυφαίες διακρίσεις απέσπασε η Ελλάδα και ο ΕΟΤ στη διάρκεια της 10ης διοργάνωσης των ετήσιων αμερικανικών τουριστικών βραβείων Travvy Awards 2024.

Οι 20 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Ακολουθούν οι must προορισμοί για όσους λατρεύουν το τρίπτυχο βουνό, τζάκι, χιόνι. Αν και το τελευταίο δεν μπορούμε να σας το υποσχεθούμε.

Παρουσιάστηκε η ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου "Μεγάλη Βρεταννία: Ένα ξενοδοχείο σύμβολο"

Στον χώρο του εμβληματικού ξενοδοχείου έγινε η παρουσίαση του εμπλουτισμένου πονήματος του Δρα Άγγελου Φ. Βλάχου.

Peckham: η ανερχόμενη γειτονιά του Λονδίνου όπου πολυπολιτισμικότητα και πρωτοπορία πάνε χέρι χέρι

Πώς μια άλλοτε αφιλόξενη περιοχή του νοτιοανατολικού Λονδίνου αφηγείται αυθεντικές ιστορίες της βρετανικής πρωτεύουσας στα χαρακώματα του gentrification.

Ένα ελληνικό χειροποίητο επιτραπέζιο γίνεται το Νο1 τουριστικό προϊόν της Μάλτας

Η Κατερίνα Κυριακούδη και ο Κωνσταντίνος Τζαγκαράκης δημιούργησαν έναν κύλινδρο γνώσης που έχει προταθεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο προώθησης της χώρας.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: 19 οινοποιεία, 19 ιδέες για εκδρομή

Κάθε οινική εκδρομή την Κυριακή 10 Νοεμβρίου επιβάλλεται με το παραπάνω, για να γιορτάσεις πληθωρικά την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.