Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε στην Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και μας δίνει τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Η Ιαπωνία είναι από εκείνους τους μυστήριους προορισμούς, που αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς. Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε εκεί πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και πλέον την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μας δίνει λοιπόν τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 1

«Η ιστορία μου ξεκινά πριν από δέκα χρόνια, σε μια έκθεση για spirits στο Λονδίνο όπου γνώρισα τον Suzuki και τον Jun, δύο κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του bartending. Ήταν συγκλονιστικοί και τους προσέγγισα, ώστε να τους γνωρίσω και να μάθω περισσότερα για την δική τους κουλτούρα στο bar. Γίναμε φίλοι και με προσκάλεσαν στο Τόκιο να παρακολουθήσω σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία του μπαρ και της γαστρονομίας στη σχολή τους.

Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καλής ποιότητας σάκε, ανακάλυψα το Umeshu (ποτό από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα) και το sushu (απόσταγμα από δημητριακά ή γλυκοπατάτα), δοκίμασα τοπική μπίρα και, εννοείται, γιαπωνέζικο ουίσκι (τότε ήταν ακόμα σε κανονικές τιμές). Ένας καινούργιος κόσμος αποκαλύφθηκε μπροστά μου! Κι άλλος ένας όταν δοκίμασα τα φρούτα και άλλα προϊόντα τους. Το yuzu (τύπος λάιμ με γεύση από μανταρίνι, νεράντζι, λεμόνι), το kinako, αποξηραμένα φασόλια σόγιας, το shiso, είδος βασιλικού με αρώματα αμυγδάλου, το yanaka, εκδοχή του ginger, αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης, όπως το kokutou.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 2

Όσο για τον πάγο, σε αυτήν την πόλη είναι ιερός! Όλα ξεκίνησαν από τον αυτοκράτορα που είχε την πολυτέλεια να του φέρνουν πάγο από τα ψηλά βουνά. Σήμερα στις υπαίθριες γιορτές οι Ιάπωνες τρώνε τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων (σαν σορμπέ). Στα μπαρ ο πάγος έχει ρόλο ηγέτη. Μεγάλα μπλοκ σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ενώ τους δίνουν και σχήματα, όπως σφαίρας ή διαμαντιού.

Επίσης, όταν δοκίμασα το τονωτικό πράσινο τσάι τους άλλαξα τη συνήθεια του πρωινού καφέ, ενώ το matcha με τη μοναδική του γεύση είναι σκέτη απόλαυση (ποιοτικό matcha tea είναι το Maiden). Μάλιστα, οι τανίνες του τσαγιού τους το κάνουν εξαιρετικό παρτενέρ για food pairing.

Από τα αγαπημένα μου νέα cocktail bars, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή σε ένα fusion, είναι το «Boctok» στο Roppongi.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 3

Στα γευστικά must προτείνω τα μεγαλύτερα στρείδια που έχετε δει ποτέ (δοκιμάστε τα στα oyster bar της περιοχής Golden Gai και φυσικά στην ψαραγορά Shinjuku) και τις φοβερές χταποδοκροκέτες takoyaki με bonito flakes (καπνισμένο, αποξηραμένο, παλαιωμένο σκουμπρί), που είναι κλασικό streetfood».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.