Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε στην Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και μας δίνει τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Η Ιαπωνία είναι από εκείνους τους μυστήριους προορισμούς, που αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς. Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε εκεί πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και πλέον την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μας δίνει λοιπόν τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 1

«Η ιστορία μου ξεκινά πριν από δέκα χρόνια, σε μια έκθεση για spirits στο Λονδίνο όπου γνώρισα τον Suzuki και τον Jun, δύο κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του bartending. Ήταν συγκλονιστικοί και τους προσέγγισα, ώστε να τους γνωρίσω και να μάθω περισσότερα για την δική τους κουλτούρα στο bar. Γίναμε φίλοι και με προσκάλεσαν στο Τόκιο να παρακολουθήσω σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία του μπαρ και της γαστρονομίας στη σχολή τους.

Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καλής ποιότητας σάκε, ανακάλυψα το Umeshu (ποτό από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα) και το sushu (απόσταγμα από δημητριακά ή γλυκοπατάτα), δοκίμασα τοπική μπίρα και, εννοείται, γιαπωνέζικο ουίσκι (τότε ήταν ακόμα σε κανονικές τιμές). Ένας καινούργιος κόσμος αποκαλύφθηκε μπροστά μου! Κι άλλος ένας όταν δοκίμασα τα φρούτα και άλλα προϊόντα τους. Το yuzu (τύπος λάιμ με γεύση από μανταρίνι, νεράντζι, λεμόνι), το kinako, αποξηραμένα φασόλια σόγιας, το shiso, είδος βασιλικού με αρώματα αμυγδάλου, το yanaka, εκδοχή του ginger, αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης, όπως το kokutou.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 2

Όσο για τον πάγο, σε αυτήν την πόλη είναι ιερός! Όλα ξεκίνησαν από τον αυτοκράτορα που είχε την πολυτέλεια να του φέρνουν πάγο από τα ψηλά βουνά. Σήμερα στις υπαίθριες γιορτές οι Ιάπωνες τρώνε τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων (σαν σορμπέ). Στα μπαρ ο πάγος έχει ρόλο ηγέτη. Μεγάλα μπλοκ σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ενώ τους δίνουν και σχήματα, όπως σφαίρας ή διαμαντιού.

Επίσης, όταν δοκίμασα το τονωτικό πράσινο τσάι τους άλλαξα τη συνήθεια του πρωινού καφέ, ενώ το matcha με τη μοναδική του γεύση είναι σκέτη απόλαυση (ποιοτικό matcha tea είναι το Maiden). Μάλιστα, οι τανίνες του τσαγιού τους το κάνουν εξαιρετικό παρτενέρ για food pairing.

Από τα αγαπημένα μου νέα cocktail bars, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή σε ένα fusion, είναι το «Boctok» στο Roppongi.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 3

Στα γευστικά must προτείνω τα μεγαλύτερα στρείδια που έχετε δει ποτέ (δοκιμάστε τα στα oyster bar της περιοχής Golden Gai και φυσικά στην ψαραγορά Shinjuku) και τις φοβερές χταποδοκροκέτες takoyaki με bonito flakes (καπνισμένο, αποξηραμένο, παλαιωμένο σκουμπρί), που είναι κλασικό streetfood».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου πλέον και ψηφιακά

Το Βατικανό λάνσαρε ένα πρότζεκτ που επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει περαιτέρω το ιερό μνημείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/11/2024

Δύο εκδόσεις ενός εναλλακτικού ταξιδιωτικού project παρουσιάζονται στο Hyper Hypo

Το βιβλιοπωλείο προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση ενός περιοδικού κι ενός βιβλίου που μόλις κυκλοφορήσαν από την ομάδα του Lamda3. Η παρουσίαση συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφίας.

Πλάνα για τον περιορισμό των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν για την αποφυγή συνωστισμού στον ιστορικό χώρο.

Νέα μέτρα για τους επισκέπτες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Γίνονται συζητήσεις για την εφαρμογή εισιτηρίου στο ρωμαϊκό μνημείο.

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Ιωάννινα

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει επιλογές για πολλούς χειμερινούς προορισμούς, με τα Ιωάννινα να ξεχωρίζουν ως μια πόλη που συνδυάζει τη μαγεία της λίμνης και τη γραφικότητα των στενών της με την πλούσια ιστορία και την αυθεντική ηπειρώτικη παράδοση.

Η νέα έκθεση Βαν Γκογκ είναι ένας ακόμη λόγος να πάμε Ιαπωνία

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ δανείζει εμβληματικά έργα σε ιαπωνικά μουσεία.

Ελλάδα - ΕΟΤ: "Χρυσοί" νικητές στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία Travvy Awards 2024

Κορυφαίες διακρίσεις απέσπασε η Ελλάδα και ο ΕΟΤ στη διάρκεια της 10ης διοργάνωσης των ετήσιων αμερικανικών τουριστικών βραβείων Travvy Awards 2024.