Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε στην Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και μας δίνει τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή

Η Ιαπωνία είναι από εκείνους τους μυστήριους προορισμούς, που αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς. Ο ταλαντούχος bartender και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου «Tiki Athens» Γιάννης Πέτρος Πετρής βρέθηκε εκεί πριν από δέκα χρόνια, την ερωτεύτηκε και πλέον την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μας δίνει λοιπόν τα δικά του γευστικά και όχι μόνο tips.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 1

«Η ιστορία μου ξεκινά πριν από δέκα χρόνια, σε μια έκθεση για spirits στο Λονδίνο όπου γνώρισα τον Suzuki και τον Jun, δύο κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του bartending. Ήταν συγκλονιστικοί και τους προσέγγισα, ώστε να τους γνωρίσω και να μάθω περισσότερα για την δική τους κουλτούρα στο bar. Γίναμε φίλοι και με προσκάλεσαν στο Τόκιο να παρακολουθήσω σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία του μπαρ και της γαστρονομίας στη σχολή τους.

Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καλής ποιότητας σάκε, ανακάλυψα το Umeshu (ποτό από γιαπωνέζικα δαμάσκηνα) και το sushu (απόσταγμα από δημητριακά ή γλυκοπατάτα), δοκίμασα τοπική μπίρα και, εννοείται, γιαπωνέζικο ουίσκι (τότε ήταν ακόμα σε κανονικές τιμές). Ένας καινούργιος κόσμος αποκαλύφθηκε μπροστά μου! Κι άλλος ένας όταν δοκίμασα τα φρούτα και άλλα προϊόντα τους. Το yuzu (τύπος λάιμ με γεύση από μανταρίνι, νεράντζι, λεμόνι), το kinako, αποξηραμένα φασόλια σόγιας, το shiso, είδος βασιλικού με αρώματα αμυγδάλου, το yanaka, εκδοχή του ginger, αλλά και διαφορετικά είδη ζάχαρης, όπως το kokutou.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 2

Όσο για τον πάγο, σε αυτήν την πόλη είναι ιερός! Όλα ξεκίνησαν από τον αυτοκράτορα που είχε την πολυτέλεια να του φέρνουν πάγο από τα ψηλά βουνά. Σήμερα στις υπαίθριες γιορτές οι Ιάπωνες τρώνε τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων (σαν σορμπέ). Στα μπαρ ο πάγος έχει ρόλο ηγέτη. Μεγάλα μπλοκ σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ενώ τους δίνουν και σχήματα, όπως σφαίρας ή διαμαντιού.

Επίσης, όταν δοκίμασα το τονωτικό πράσινο τσάι τους άλλαξα τη συνήθεια του πρωινού καφέ, ενώ το matcha με τη μοναδική του γεύση είναι σκέτη απόλαυση (ποιοτικό matcha tea είναι το Maiden). Μάλιστα, οι τανίνες του τσαγιού τους το κάνουν εξαιρετικό παρτενέρ για food pairing.

Από τα αγαπημένα μου νέα cocktail bars, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή σε ένα fusion, είναι το «Boctok» στο Roppongi.

Το Τόκιο στο ποτήρι και το πιάτο από τον Γιάννη Πέτρο Πετρή - εικόνα 3

Στα γευστικά must προτείνω τα μεγαλύτερα στρείδια που έχετε δει ποτέ (δοκιμάστε τα στα oyster bar της περιοχής Golden Gai και φυσικά στην ψαραγορά Shinjuku) και τις φοβερές χταποδοκροκέτες takoyaki με bonito flakes (καπνισμένο, αποξηραμένο, παλαιωμένο σκουμπρί), που είναι κλασικό streetfood».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.