Καθώς η λαμπερή μητρόπολη συντονίζεται με τους ρυθμούς της 83ης ΔΕΘ προσελκύοντας πλήθος κόσμου, σταχυολόγουμε τα καλύτερα εστιατόρια της.
Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην αυγή μιας ουσιαστικής γαστρονομικής αναβάθμισης. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, την εστιατορική σκηνή της να μπαίνει επιτέλους σε καινούργια τροχιά, με σύγχρονες αναζητήσεις από τα νέας κοπής μαγαζιά, που όλο και πληθαίνουν, σβήνοντας σιγά σιγά τη στάμπα της "πόλης του μεζεδοπωλείου και της ταβέρνας". Θα τολμούσαμε τον χαρακτηρισμό "μοντέρνα ταβερνοεστιατόρια", που διαφοροποιούν με κέφι και έμπνευση την ελληνική κουζίνα χρησιμοποιώντας εμβληματικά ελληνικά προϊόντα σε ένα περιβάλλον σύγχρονα κομψό, απλό και φιλόξενο. Ένας γαστρονομικός περίπατος στη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου παρουσιάζει στο "Salonica" του "Makedonia Palace" μια εκσυγχρονισμένη κλασική κουζίνα με απαράμιλλα βαθιά νοστιμιά. Από τις πιο πρόσφατες άφίξεις, το εντυπωσιακό "Aficionados" ανοίγει δρόμους για μια σύγχρονη κουζίνα με διεθνές πρόσημο εκτός Αθηνών.
Το κομψό "Duck Private Cheffing" εξελίσσει ελαφρώς την παράδοση ακροβατώντας μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου.
Διακριτικό και απέριττο, το "Clochard" έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το περιβάλλον υψηλής αισθητικής διατηρεί στοιχεία από τη γοητεία της παλιάς αστικής Θεσσαλονίκης, ενώ η νέα λειτουργία του ως bar-restaurant έφερε και μια αλλαγή της γευστικής ρότας προς το πιο μοντέρνο.
Η πολυσυζητημένη νεο-ταβέρνα "Μούργα", πίσω από την Αχειροποίητο μαγειρεύει μια κουζίνα "της αγοράς" εστιασμένη στα θαλασσινά, με τα καλά της ημέρας.
Το "Καπνοτόπι - Οινοτόπι", σε στιλ μπιστρό, προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πιάτα με arty παρουσίαση, συνοδεία μιας εξαιρετικής λίστας κρασιών.
Με άποψη και στιλ, ο "Γλυκάνισος" προσφέρει φροντισμένους και απολαυστικούς μεζέδες σε ένα μοντέρνο περιβάλλον που απέχει πολύ από το παραδοσιακό. Στις προτάσεις του θα βρείτε αλίπαστα, αλοιφές, τυριά, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και φυσικά θαλασσινά και φρέσκα ψάρια ημέρας, μαζί με επιλεγμένες ετικέτες από εκλεκτά ούζα, τσίπουρα, με και χωρίς γλυκάνισο, καθώς και κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.
Το "Μανιτάρι", πάλι, με τη φροντίδα του Δημήτρη Παμπόρη, μαγειρεύει με πιο σύγχρονη αντίληψη. Στον ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο του Sofouli Center, η γευστική πρόταση εμπνέεται από την παράδοση την οποία αντιμετωπίζει με τόλμη και δημιουργική διάθεση.
Το ντιζαϊνάτο "Bήτα" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παραμένει αγαπημένο σημείο συνάντησης της κομψής Θεσσαλονίκης με ένα πολυσυλλεκτικό μενού.
Στα Λαδάδικα, το "Μαιτρ και Μαργαρίτα" είναι hit με πιάτα που βάζουν φαντασία στην παράδοση αλλά και μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
Στο "Dome Real Cuisine", θα γευτείτε μια προσεγμένη κουζίνα με ελληνικά στοιχεία και πολύ καλά κρεατικά.
Στο "Ambrosia", το εστιατόριο του Hyatt Regency Thessaloniki, θα βρείτε ό,τι καινούργιο και δημιουργικό εμπνεύστηκε από τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας ο βραβευμένος σεφ Απόστολος Αλτάνης, ως executive chef του ξενοδοχείου.
Για μια πραγματική fine dining εμπειρία, ο ίδιος μας περιμένει στο κοσμοπολίτικο "Alfredo's Grand Dining" του Regency Casino, όπου δημιουργεί μια σύγχρονη γαλλική κουζίνα με όλα τα στοιχεία πολυτέλειας που τη χαρακτηρίζουν.
Στα υπέροχα αναπλασμένα Λαδάδικα, πρόσφατη άφιξη είναι το "Χαρούπι" με λιτή μοντέρνα διακόσμηση και κρητική κουζίνα μπολιασμένη με δημιουργικές πινελιές από τον Κρητικό σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος φυσικά θα σας υποδεχτεί αλλά και θα σας αποχαιρετήσει με ρακή.
Ζεστή ατμόσφαιρα, ρουστίκ επιμελημένη διακόσμηση ελληνικές πληθωρικές γεύσεις στο "Ρόδι και μέλι" (2310521952), όπου αξίζει να δοκιμάσετε τις σπιτικές πίτες, το θαυμάσιο χουνκιάρ μπεγιεντί και το ρολό με γέμιση κάστανο.
Η "Παπαρούνα", από το 2004, ποντάρει στη μεσογειακή κουζίνα με γερές δόσεις ελληνικότητας αλλά και στα κοκτέιλ, κλασικά και νέας γενιάς.
Λίγο πιο πέρα, κοντά στην οδό Βαλαωρίτου, στα "3 Γουρουνάκια", ο έμπειρος σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης δημιουργεί ένα ελληνικό μενού με την προσωπική του σφραγίδα και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες.
Στην all time classic οδό Καλαποθάκη, ξεχωρίζει το εστιατόριο "Grada Nuevο". Εκεί, ο έμπειρος Απόστολος Ρήγας, με πορεία από το 1994, ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και συνδυάζει αρμονικά γαλλικές τεχνικές και ελληνική παράδοση.
Καινούργια παρουσία στη Νέα Παραλία το εντυπωσιακό "Ciel", μοιρασμένο σε δύο χώρους, το café-bar και το εστιατόριο, με τον Έκτορα Μποτρίνι στην επιμέλεια του μενού.
Κατά τα λοιπά, κλασική επιλογή παραμένει ο "Τάσος" με τα υπέροχα ψάρια του, όπως και η "Μαύρη Θάλασσα" με παράδοση ετών στην ψαροφαγία: διαλέγεις το ψάρι από τον πάγκο και μέχρι να σου το φέρουν απολαμβάνεις μια γερή ποικιλία θαλασσινών ορεκτικών, από λευκή ταραμοσαλάτα μέχρι καρπάτσιο μπαρμπουνιού.
Η διάσημη κρεατοταβέρνα "Νέα Διαγώνιος" ανακαινίστηκε θριαμβευτικά: λαμπερή διακόσμηση, λευκά λινά τραπεζομάντιλα, μενού που βασίζεται στο bbq (με σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα σουτζουκάκια και τον φημισμένο μέχρι και εκτός Ελλάδας γύρο), ενημερωμένη λίστα κρασιών, μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ποτά και κοκτέιλ.