Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια;

Τα must του καρτποσταλικού νησιού που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια;

Τα must αυτού του καρτποσταλικού νησιού που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Αστυπάλαια ίσον Χώρα

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 1

Ανεπιτήδευτα γραφική, βγαλμένη από... κυκλαδίτικο σκηνικό παρότι δωδεκανησιακή, η Χώρα της Αστυπάλαιας –με τα κατάλευκα σπίτια να κρέμονται σε μια γλώσσα γης πάνω από το πέλαγος– μαγεύει τους σοφιστικέ. Ανάμεσα στους όρμους του Πέρα Γιαλού (το παλιό λιμάνι) και των Λιβαδιών, η πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της μέρα-νύχτα, από τον αυχένα με τους ανεμόμυλους και τα στέκια της πλατείας μέχρι το ενετικό κάστρο των Querini με την πανοραμική θέα.

Sightseeing best

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 2

Δώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε την Παναγία Πορταΐτισσα, την ωραιότερη εκκλησία του νησιού, με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και μικρή εκκλησιαστική συλλογή από παλιές εικόνες. Ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη Ροδιά, κάτω από το κάστρο. Επίσης, την Μεγάλη Παναγιά, ενταγμένη σε συγκρότημα πέντε ναών στα πόδια του κάστρου, αποτελεί κλασικό προορισμό περιπάτου λόγω του βοτσαλωτού δαπέδου και της θέας στη θάλασσα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο σε κεντρικό δρόμο στον Πέρα Γιαλό, φιλοξενεί ευρήματα που καλύπτουν από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα: από μυκηναϊκά αγγεία κι εργαλεία από θαλαμωτούς τάφους μέχρι το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Querini από το κάστρο.

Χαλαρό beach life

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 3

Από τον Πέρα Γιαλό αναχωρούν την καλοκαιρινή περίοδο καΐκια για τις καλύτερες αμμουδιές του νησιού, τις Βάτσες, τα Καμινάκια (όπου υπάρχουν και ταβέρνες) και τον Αϊ-Γιάννη αλλά και για βουτιές σε τιρκουάζ νερά στα ακατοίκητα νησάκια Κουνούπα και Κουτσομύτης. Με φόντο το κάστρο, οι οικογένειες προτιμούν το βαθύ κόλπο του Λιβαδιού (με παραλιακά cafes και καλά ταβερνάκια) και απλώνουν τις ψάθες τους κάτω από τα αρμυρίκια στον αμμουδερό Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ οι νεανικές παρέες προτιμούν το βοτσαλωτό (στέκι γυμνιστών) Τζανάκι και το Μαγαζάκι (πρέπει να κατηφορίσετε σε ένα μονοπάτι για 5-10 λεπτά και να έχετε υπόψη σας ότι ο ήλιος πέφτει νωρίς).

Προς την περιοχή της Μαλτεζάνας ξεχωρίζουν οι (όνομα και πράγμα) Πλάκες, το μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι και η αμμουδιά στο Στενό. Εύκολα προσβάσιμη, με αρμυρίκια και ψαροταβέρνες, η δημοφιλής σε οικογένειες αμμουδιά στον Σχοινώντα. Εναλλακτικά, για πιο ιδιωτικές βουτιές, μπορείτε να συνεχίσετε περπατώντας για τους βοτσαλωτούς κολπίσκους στα γειτονικά Καρέκλια.

Τι γεύση έχει η Αστυπαλιά;

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 4

Ψάχνοντας τη γεύση του νησιού, το ντόπιο κατσικάκι (γεμιστό στον ξυλόφουρνο ή στα κάρβουνα) συναγωνίζεται με το φρέσκο ψάρι, όμως η πιο ευχάριστη έκπληξη είναι το σαφράν που αρωματίζει τις τυρόπιτες και τα κίτρινα παξιμαδάκια^ όχι, δεν έρχεται από την Κοζάνη, αλλά μαζεύεται κάθε Νοέμβριο από την αστυπαλιώτικη φύση.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στην Αστυπάλαια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Από το ψαροχώρι Βαθύ ως τη Σπηλιά του Δράκου

Έξω από τις κλασικές τουριστικές διαδρομές και προσβάσιμο από χωματόδρομο, απλώνεται σε δύο οικισμούς, σε κλειστό όρμο στο Έξω Νησί, την ανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας. Από δω θα πάρετε και το καϊκάκι για τη Σπηλιά του Δράκου με τους σταλαγμίτες - αν είστε τυχεροί θα δείτε δελφίνια ή ακόμα και φώκιες στη διαδρομή!

Απόψε έχει πανηγύρι

Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν τα τοπικά πανηγύρια: το πιο διάσημο καλοκαιρινό είναι αυτό της Πορταΐτισσας, όπου συμμετέχει σύσσωμο το νησί, με τα ταψιά με το λαμπριάτη (αρνί γεμιστό) και τα καζάνια με τα γιαπράκια να μοιράζονται στους πιστούς υπό τους ήχους βιολιών και λαούτων.

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.