Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Από τις 12 ως τις 18 Μαρτίου δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ο στόχος της Εβδομάδας

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Στόχος της εβδομάδας είναι η ανάδειξη της πλούσιας γευστικής μακεδονικής παράδοσης με έναν σύγχρονο τρόπο που κοιτάζει στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα είναι και κατανοητός. Κατά τη διάρκειά της, η μακεδονική κουζίνα θα "συστηθεί” εκ νέου στο κοινό με μια σύγχρονη, δημιουργική ματιά, συμβατή με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να απομακρύνεται, όμως, από την παράδοση και από τις πρωταρχικές γευστικές μνήμες, που την κάνουν γνώριμη. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό: το σύγχρονο πιάτο μπορεί να μη μοιάζει οπτικά με το παραδοσιακό, όμως θα μας θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς μας!

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Χρειάστηκε απαιτητική δουλειά, βαθιά γνώση και της παράδοσης και των νέων τεχνικών, αλλά και πολύς χρόνος.

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/Ekies Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.
Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.
Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

Τι θα δοκιμάσουμε

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και θα συμμετέχουν τα δώδεκα εστιατόρια που προαναφέρονται. Κατά τη διάρκειά της, τα εν λόγω εστιατόρια θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu, το καθένα από τα οποία θα αποτελείται από 4 πιάτα:

• Ένα amuse bouche, που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.
• Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.
• Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Kαι τα δώδεκα menu, όπως μας έδειξαν τα δοκιμαστικά που προηγήθηκαν έχουν μια μοναδικότητα και αποτελούν μια εμπειρία για το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια σύγχρονη μακεδονική κουζίνα, που έχει θεμέλια στην παράδοση. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε -και όχι μόνο μια φορά.

Η εστιατορική σκηνή της πόλης αναβαθμίζεται

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Η συνεργασία των επαγγελματιών της εστίασης με τους γνωστούς σεφ, ώστε να οργανωθεί αυτό το πρωτόγνωρο event έχει και παράλληλα κέρδη. Φέρνει στο προσκήνιο τη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης, μέσα από 12 από τα καλύτερα εστιατόριά της. Κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό τη σύγχρονη κουζίνα μιας πόλης με μεγάλη γευστική παράδοση και παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.

Συχνά μιλάμε για την ανάγκη "διάσωσης” και διάδοσης της παραδοσιακής και της κλασικής ελληνικής κουζίνας. Ανάγκη που γίνεται επιτακτικότερη όσο κερδίζει έδαφος στη χώρα μας μια κουζίνα με διεθνείς αναφορές και τη συχνή χρήση υλικών ξένων από την ελληνική παράδοση. Χρειάζεται συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έρχεται να θέσει σε εφαρμογή μια τέτοια προσπάθεια και να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, στο οποίο απευθύνεται.

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γεύσης

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης να παίξει τον ρόλο της "πρωτεύουσας της ελληνικής γεύσης” -αρχής γενομένης με την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας- στηρίχθηκε σε πολλούς λόγους και αντικειμενικά επιχειρήματα, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Η "Εβδομάδα” απευθύνεται σε όλους, θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι λόγος γαστρονομικού ταξιδιού -σκεφτείτε το, το αξίζει!

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5

Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί το επόμενο διάστημα και για έναν άλλο λόγο στο επίκεντρο της ελληνικής γαστρονομίας, στις 20 Μαρτίου, καθώς εκεί θα δοθούν για πρώτη φορά και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που απονέμει το αθηνόραμα, -ένα event που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Η συμπρωτεύουσα λάμπει, λοιπόν και… έπεται συνέχεια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες και μπείτε στο site www.macedoniancuisine.gr όπου θα τα βρείτε όλα.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έχει την πολύτιμη υποστήριξη των METRO Cash & Carry, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

20 οικονομικοί προορισμοί για ταξίδια το 2025

Από εξωτικές παραλίες μέχρι πολιτιστικούς θησαυρούς, ανακαλύψτε τους 20 οικονομικούς προορισμούς για το 2025 που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2025

Δράμα: Άνοιξε το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού μετά από πέντε χρόνια

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού στη Δράμα επαναλειτουργεί φέτος, προσφέροντας στους λάτρεις του σκι και του βουνού την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Στη γραφική Πολύδροσο για κρασιά ΠΓΕ Παρνασσού και ντόπια τυριά

Ίσως το ξέρεις ως Σουβάλα, ίσως πάλι δεν το γνωρίζεις καθόλου, αφού το όμορφο κεφαλοχώρι ανήκει στην πλέον "αφανή" για τον μαζικό τουρισμό πλευρά του βουνού. Ανακάλυψέ το μαζί με ένα πανέμορφο οινοποιείο-ξενώνα και μη φύγεις χωρίς να γευτείς τα πρόβεια και γίδινα τυριά και γαλακτοκομικά του.

JOMO: Ο νέος τρόπος να ταξιδεύουμε

Η νέα τάση έρχεται να μας θυμίσει ότι μερικές φορές, η πραγματική απόλαυση κρύβεται στην ηρεμία και στην απόφαση να "λείπουμε" από τη συνεχή πίεση των κοινωνικών υποχρεώσεων.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Από τις γραφικές κοιλάδες της Γερμανίας μέχρι τις άγριες θάλασσες της Αλβανίας και την πολιτιστική αναγέννηση της Αθήνας, οι ειδικοί του Condé Nast Traveler προτείνουν τις πιο ελκυστικές και αναπτυσσόμενες περιοχές για το 2025.

Χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα: 5 προτάσεις για τον Ιανουάριο

Από χιονισμένα τοπία και γραφικά χωριά μέχρι προορισμούς με πολλές δραστηριότητες στη φύση, ακολουθούν μερικοί πέντε χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα για τον πρώτο μήνα του χρόνου, που περιλαμβάνονται στον οδηγό μας.

Αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου

Η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ενέκρινε την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου αναβάθμισης του Χιονοδρομικού, ένα έργο που στοχεύει στη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση του τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου.