Από τη μία η Ελάτη και το Περτούλι στις πλαγιές του Κόζιακα και από την άλλη η οροσειρά των Αγράφων, με την αλπικής ομορφιάς Λίμνη Πλαστήρα, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα road trips στην Κεντρική Ελλάδα και αφορμή για να επιστρέψουμε σε αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Τόσο η Ελάτη και το Περτούλι όσο και η Λίμνη Πλαστήρα υπήρξαν από τα πιο δυνατά χαρτιά του χειμερινού τουρισμού στα χρόνια πριν από την κρίση. Ξενοδοχειακή έκρηξη, εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού και καλές υποδομές σε φαγητό ήταν τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, η οποία όμως υποχώρησε τα τελευταία χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, έστω και χωρίς το lifestyle εκείνης της εποχής, η περιοχή παίζει δυνατά εξαιτίας της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της, που είναι και το μεγάλο της ατού. Και φυσικά οι υποδομές έχουν μείνει για να κάνουν απολαυστικά τα weekends και τις διακοπές σας στην περιοχή.
Θα διασχίσετε όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας προτού φτάσετε στην Πύλη, το χωριό-είσοδος στην οροσειρά της Πίνδου. Αν ο χρόνος σάς το επιτρέπει, αξίζει να κάνετε μια στάση στα Μετέωρα, οι ορεινοί όγκοι των οποίων στέκουν επιβλητικοί μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό και τα μοναδικά μοναστήρια στεφανώνουν τις κορυφές τους.
Άλλο ένα σημείο που αξίζει την προσοχή σας προτού ανηφορίσετε προς τα βουνά είναι και η πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, που εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο σε μια πανέμορφη κι ενδιαφέρουσα σύγχρονη πόλη, με ωραίους πεζόδρομους και μαγαζιά τόσο για φαγητό όσο και για shopping.
Ο δρόμος από την Πύλη και πάνω είναι στενός και δύσκολος (το χειμώνα, μάλιστα, πιάνει συχνά χιόνι και πάγο), αξίζει όμως να οδηγείτε σιγά και να απολαμβάνετε τη διαδρομή. Χωμένη μέσα στα έλατα, στη σκιά του Κόζιακα, η Ελάτη είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε. Αυτή ή το Περτούλι μπορείτε να τα επιλέξετε ως βάση, αλλά στην ουσία θα πηγαινοέρχεστε μεταξύ τους.
Τα τζάκια στην Ελάτη δεν σβήνουν σχεδόν ποτέ και η ομίχλη που τη σκεπάζει σχεδόν πάντα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα μοναδικής χειμωνιάτικης μαγείας, ενώ η τουριστική κίνηση μοιράζεται σε δύο δρόμους – σε αυτόν όπου βρίσκονται τα δύο γνωστά (και παλιότερα) εστιατόρια και ξενοδοχεία του χωριού, αυτό του «Παπαναστασίου» και του «Καλαμαρά» (εκεί κοντά βρίσκεται και το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων Λίκνο, οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του οποίου είναι πάντα πρόθυμοι να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για πεζοπορικές και off road διαδρομές), κι εκείνον που οδηγεί στο Περτούλι και το λιλιπούτειο χιονοδρομικό του.
Εκτός από τις αχνιστές σούπες, τα τσίπουρα με τους μεζέδες και το χουχούλιασμα δίπλα στο τζάκι μέσα στα ξενοδοχεία, η Ελάτη δεν κρατάει τον επισκέπτη για πολύ το χειμώνα. Οι περισσότεροι κινούνται προς το Περτούλι.
Σε ένα οροπέδιο απαράμιλλης ομορφιάς απλώνεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, που θυμίζει περισσότερο όμορφο πάρκο για παιχνίδια στο χιόνι παρά σημείο συνάντησης δεινών σκιέρ – στο κέντρο του βρίσκεται ένα μικρό σαλέ που προσφέρει καφέ, φαγητό, ζεστά ποτά και, φυσικά, ένα κατάστημα για ενοικίαση εξοπλισμού σκι.
Το Περτούλι μαζί με το επόμενο χωριό, το Νεραϊδοχώρι, έχουν αρκετές ταβέρνες για φαγητό αλλά κι ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην περιοχή, το «Αρχοντικό Χατζηγάκη».
Αν το χιόνι δεν έχει σκεπάσει τα πάντα, μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του χωριού ή οι λάτρεις του on the road να κάνετε την ενδιαφέρουσα διαδρομή προς τα χωριά του Ασπροποτάμου.
Ο δρόμος για τη Λίμνη Πλαστήρα είναι γνωστός: περνάει μέσα από την Καρδίτσα και ανηφορίζει σταδιακά προς τα Άγραφα και το οροπέδιο, στη λεκάνη του οποίου ο στρατηγός Πλαστήρας οραματίστηκε μια λίμνη – γι’ αυτό και φέρει το όνομά του.
Μια πλειάδα από γραφικά χωριά στέκουν γύρω από τη λίμνη και από τα μπαλκόνια των πολλών ξενώνων και ξενοδοχείων οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια σπάνιας ομορφιάς θέα στη λίμνη, στο δάσος και στα γύρω βουνά.
Μια σειρά από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού μέσα κι έξω από τη λίμνη είναι το πιο δυνατό χαρτί που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες που φτάνουν μέχρις εδώ με… σπορ διάθεση.
Κανό και καγιάκ στη λίμνη, mountain bike μέσα στο δάσος και μικρές πεζοπορίες είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρει το κέντρο δραστηριοτήτων Tavropos, ενώ στα must περιλαμβάνεται και μια ξενάγηση στο σπάνιο βοτανικό κήπο της περιοχής.
Στα εστιατόρια, στις ταβέρνες αλλά και τα παραδοσιακά καφενεία απολαμβάνεις κυρίως σούπες, ντόπια κρεατικά σε όλες τις εκδοχές, λουκάνικα (κυρίως με πράσο) και, φυσικά, πίτες.
Ο γύρος της λίμνης με αυτοκίνητο, στο πλαίσιο του οποίου θα γνωρίσετε και όλα τα χωριά (Πεζούλα, Νεοχώρι, Νεράιδα, Μοσχάτο κ.λπ.) είναι από τις αγαπημένες διαδρομές, με τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι να ξεχωρίζουν ως τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά. Είναι άλλωστε αυτά που διαθέτουν και τα περισσότερα ξενοδοχεία.
Και οι δύο εκδρομές μπορούν κάλλιστα να συνοδευτούν με shopping σε ντόπια προϊόντα, όπως τσάι του βουνού και σπάνια βότανα
Πού να μείνετε
Kazarma Lake Resort & Spa (Καλύβια Φυλακτής, από € 74) Κομψό συγκρότημα με πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα στο πλήρως εξοπλισμένο spa.
Ξενώνας Παπαναστασίου (Ελάτη, από € 39) Family δωμάτια, cosy δίκλινα, σοφίτες και σουίτες με υδρομασάζ. Μικρό καθιστικό με τζάκι και καλή ταβέρνα ακριβώς δίπλα.
Αρχοντικό Χατζηγάκη (Περτούλι, από € 60) Πέτρινο αρχοντικό με άνετα δωμάτια με επιβλητικές αντίκες. Επτά σουίτες σε ξεχωριστή πτέρυγα.
Τιτάγιον (Λαμπερό - Λίμνη Πλαστήρα, από € 68) Άνετα δωμάτια με σύγχρονο εξοπλισμό. Καθιστικό με διπλό τζάκι και μοντέρνο café.
Ναϊάδες (Νεοχώρι - Λίμνη Πλαστήρα, από € 70) Πετρόκτιστο και όμορφο, με μεγάλα δωμάτια κι εστιατόριο που σερβίρει τοπικές γεύσεις.
Κόζιακας (Ελάτη, από € 50) Ζεστή ατμόσφαιρα και αύρα πολυτέλειας. Σουίτες με ιδιαίτερο γούστο αλλά και σοφίτες.
Πού να φάτε
Δειπνοσοφιστής (Ελάτη) Στην πέτρινη σάλα-κελάρι της ταβέρνας «Καλαμαράς». Κουζίνα με προτάσεις μοντέρνας έμπνευσης και μεγάλη λίστα κρασιών με έμφαση στις μικρές παραγωγές.
Καλαμαράς (Ελάτη) Οικογενειακή ταβέρνα που δίνει έμφαση στις τοπικές γεύσεις. Δοκιμάστε κότσι αγριογούρουνου κι ελάφι με κράνα και αγριόρυζο, σπιτικά γλυκά του κουταλιού και τρικαλινά γλυκά ταψιού.
Ταβέρνα του Παναγιώτη (Περτούλι) Κυνήγι μαγειρεμένο θαυμάσια με φρούτα και τοπικά πιάτα, όπως αρνάκι στη γάστρα και λαχανοντολμάδες.
Μανιτάρι (Λίμνη Πλαστήρα) Λίγο πριν από το χωριό, σερβίρει μαγειρευτά, της ώρας, κυνήγι (ελάφι με χυλοπίτες) και το must φιλέτο πέστροφας στη σχάρα.
Το Τσαρδάκι (Λίμνη Πλαστήρα) Παλιό παραδοσιακό ταβερνάκι σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της λίμνης, με καλή σχάρα, σούβλα και μαγειρευτά.
Περισσότερα για την Ελάτη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής από τον AlphaGuide εδώ, για το Περτούλι εδώ και για τη Λίμνη Πλαστήρα εδώ.