Νέες επενδύσεις φέρνουν αυτό το καλοκαίρι την Πάρο στην επικαιρότητα, αν και το δυνατό της χαρτί παραμένει η απροσποίητη κυκλαδίτικη γοητεία της. Σε αυτήν πρέπει να στοχεύσει και να την αναδείξει, με έμφαση στην ποιότητα και στις νέες ιδέες, αντί να προσπαθεί να υιοθετήσει αταίριαστες μυκονιάτικες συνταγές.
Τη μία ημέρα παίρνεις την ομπρέλα στον ώμο και βουτάς σε χρυσές αμμουδιές όπου δεν έχουν φτάσει οι ξαπλώστρες και την άλλη απολαμβάνεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ σε funky beach bars. Τη μία απολαμβάνεις πληθωρική μαμαδίστικη μαγειρική και ονειρεμένα ζαρζαβατικά σε απροσποίητα ταβερνάκια και την άλλη ελληνική κουζίνα with a twist και brunch αλά ελληνικά. Ένα δειλινό ξεχνιέσαι στον κήπο ενός ζεν yoga center μετρώντας τα άστρα με ένα πιάτο pad Thai που ευωδιάζει λάιμ κι ένα άλλο πιάνεις μαξιλάρι στα πεζούλια ενός ξωκλησιού στα σοκάκια της Νάουσας ή της Παροικιάς, που εκτελεί χρέη... καναπέ για τα street bars, και με ένα Aperol Spritz στο χέρι χαζεύεις τον κόσμο –με τα καλά του– να απολαμβάνει τη βραδινή περαντζάδα.
Ξενύχτια με κοκτέιλ δίπλα στα φωτισμένα καΐκια, βόλτες σε πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, περίπατοι σε βυζαντινά μονοπάτια, ιδιαίτερες παραλίες μόνο για σένα και την παρέα σου τον Δεκαπενταύγουστο –αν είσαι προετοιμασμένος για λίγο σκαρφάλωμα–, εκλεκτά τοπικά προϊόντα, σπορ μέχρι τελικής πτώσης σε παραλίες-meeting point των φαν διεθνώς... Αν σε κάποια από τα παραπάνω ή μάλλον στην εναλλαγή τους βρίσκεται για εσάς ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού, η Πάρος τον ενσαρκώνει και με το παραπάνω.
Στο ιδανικό μέγεθος για να τη γυρίζεις εύκολα αλλά και να μη βαριέσαι, συνδυάζοντας απροσποίητα την οικογενειακή ατμόσφαιρα με την κοσμικότητα, είναι ένα κλασικό κυκλαδονήσι που αποποιείται σταδιακά το άλλοτε μαζικό προφίλ της και ποντάρει στην τοπική παραγωγή καθώς και στη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος και του τοπίου (εδώ συνέβαλε και η κρίση, μιας κι έβαλε ένα κάποιο φρένο στην ακατάσχετη οικοδόμηση νέων κατοικιών).
Η ανάδειξη της Αντιπάρου σε μινιόν κοσμικό προορισμό τα τελευταία χρόνια διεύρυνε τη βεντάλια των επιλογών και των επισκεπτών της Πάρου, αφού το «αδερφάκι»-δορυφόρος της προσεγγίζεται πανεύκολα σε δέκα λεπτά, με το φέρι να πηγαινοέρχεται μέχρι αργά τη νύχτα και να κάνει έτσι την έξοδο για φαγητό ή ποτό στην Αντίπαρο μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Φέτος, έπειτα από αρκετά χρόνια, παρατηρείται αρκετή κινητικότητα στον ξενοδοχειακό τομέα. Από τις πιο ηχηρές αφίξεις αναμένεται να είναι το «Mr & Mrs White» της οικογένειας της Hotel Brain στην είσοδο της Νάουσας, στη θέση του ριζικά ανακατασκευασμένου «Chroma Paros», με τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσίτσου σε μοντέρνο κυκλαδίτικο ύφος, το οποίο κομίζει ορισμένα μυκονιάτικα ήθη όπως το sushi και το shisha bar.
Στην Πάρο επενδύει όμως και η Aqua Vista Hotels, που έχει έντονη παρουσία σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά, με το happy μπουτίκ «Acqua Vatos Paros» στην Παροικιά. Στη Νάουσα όλο και ξεφυτρώνουν μικρά ευπρόσωπα ξενοδοχεία όπως το «Villa Kelly Paros» και το «Mersina Exclusive», ενώ στις πρόσφατες αφίξεις σημειώστε και το «Aelia Paros Villas» στη Νέα Χρυσή Ακτή.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις των τελευταίων χρόνων είναι το «Seven Santa Maria», ακριβώς πάνω στην υπέροχη αμμουδιά της Μικρής Σάντα Μαρία, με island chic κυκλαδίτικα διαμερίσματα με σέρβις ξενοδοχείου. Ιδιαίτερη περίπτωση all-suites πολυτέλειας είναι το «Calme Boutique Hotel» στον Δρυό. Αυτονομία, γεύσεις και ανέσεις ξενοδοχείου συνδυάζει το «Naoussa Hills» σε ύψωμα έξω από τη Νάουσα, ενώ καλή σχέση ποιότητας-τιμής το ανανεωμένο «Margarita Studios» στον Αμπελά.
Νέο ενδιαφέρον στις shopping βόλτες μας στη Νάουσα φέρνει το TWO’S της αρχιτεκτόνισσας εσωτερικού χώρου Τίνας Βασιλικού και του αρχιτέκτονα Αντώνη Κολσούζογλου, ένα αρχιτεκτονικό concept store με πολύ ιδιαίτερα έπιπλα και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο, έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και περιοδικές εκθέσεις. Προσφάτως αφίχθη και το Stylishious Paros, όπου η Αλεξάνδρα Κατσαΐτη παρουσιάζει την καλοκαιρινή της συλλογή μαζί με επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές κι εκλεκτικά resort style κομμάτια σε συνεργασία με τη food editor Μίνα Κακανιά. Κλασικές αξίες είναι οι chic μπουτίκ Angel’s, η Yria (με signature κεραμικά) σε Κώστο και Παροικιά και η εκλεκτική μπουτίκ Όνειρα που πλέον μετακόμισε στις Λεύκες.
Η χαρά του foodie είναι το επίσης νέο Μελίσσι Delicatessen, στον περιφερειακό της Νάουσας, με προϊόντα της οικογενειακής μελισσοκομίας κι εκλεκτά deli. Σημείο-κλειδί στην ανάπτυξη της Πάρου αποτελούν οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων που γνωρίζουν άνθηση τελευταία, με κορωνίδα το σύγχρονο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου (2284022396), ενώ εκλεκτά τοπικά προϊόντα και ιδίας παραγωγής θα βρείτε και στο Αρσένης Delicatessen.
Όσο για το γευστικό σκηνικό, οι σταθερές αξίες καλά κρατούν, με μετρημένα καλά εστιατόρια ελληνικής κουζίνας με διάθεση ανανέωσης και συμπαθητικές ταβέρνες, που βασίζονται κυρίως στα τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα και στο ψάρι, χωρίς όμως να έχουν εξελιχτεί όπως θα έπρεπε. Στη Νάουσα θα κατεβείτε για κοσμικές βραδιές και φαγητό σε διαχρονικά spots όπως το «Mario» με μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής κουζίνας, το «Βarbarossa» για εκλεκτούς ψαρομεζέδες, το επίσης εστιασμένο στα θαλασσινά «Mediterraneo», η μοντέρνα ταβέρνα «Γεμενί», το παραδοσιακό καφενείο «Στου Ντράβαλου» (2284055261) με σούπερ σπιτικούς μεζέδες (κεφτεδάκια, σουπιές και... signature πατάτες τηγανητές!) ή για ποτό στα «Kosmos», «Agosta» ή «Fotis Bar» χαζεύοντας την εδώ Μικρή Βενετία.
Στην Παροικιά θα πάτε για πιο ήσυχα βράδια και απογευματινές βόλτες στο μοναδικό κάστρο, το γραφικό δίστρατο της Παλιάς Αγοράς με το παρεΐστικο «Μικρό Καφέ» και τα lounge bars με θέα στο ηλιοβασίλεμα. Ωστόσο, αν αυτό που αναζητάτε είναι πάνω απ’ όλα ένα καλό δείπνο χωρίς περαντζάδα, κάντε κράτηση την ώρα του δειλινού στη «Θέα» στην Πούντα για μικρασιάτικες γεύσεις, στη «Μαντζουράνα» ή στο «Siparos» για μοντέρνες εκδοχές της ελληνικής κουζίνας (και τα δύο έξω από τη Νάουσα) ή στο ιταλικό «Buon Vento» έξω από τη Μάρπησσα.
Οι Λεύκες, ίσως το ομορφότερο χωριό της Πάρου, με κλασικές ταβέρνες και το όμορφο καφενείο της Μαριγώς, γίνονται ολοένα και πιο κοσμικές, με το παρκάρισμα τον Αύγουστο να καταντά περιπέτεια. Για ήπια πεζοπορία δοκιμάστε να κατεβείτε το βυζαντινό μονοπάτι που ξεκινάει από εκεί και καταλήξτε για ρεβιθάδα στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο» (2284042033) στον Πρόδρομο ή στην καλή ταβέρνα του «Τσιτσάνη». Στην Αλυκή σταθερές αξίες είναι η καλή ψαροταβέρνα «Αlyki» και το «Thalassamou» με μεσογειακή κουζίνα. Κατηγορία από μόνο του το «Tao’s» για γιόγκα και Thai κουζίνα κάτω απ’ τα αστέρια στον Αμπελά.
Το beach life είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού των διακοπών στην Πάρο. Από τη Λάγγερη των κέδρων και των γυμνιστών μέχρι τη Μικρή Σάντα Μαρία των αμμόλοφων και των σέρφερ και από τη Χρυσή Ακτή –όπου όλοι βρίσκουν το σημείο τους– μέχρι τον Καλόγερο για φυσικό spa αργίλου, οι παραλίες της Πάρου συνδυάζουν ήπια κοσμικότητα και χαλαρότητα και τους χωράνε όλους. Η φήμη για άνοιγμα του «N’ammos» στην Πούντα, που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα, ενώ οι προσπάθειες για υιοθέτηση μυκονιάτικων concepts σε παραλίες, όπως αυτή στον Αμπελά πριν από μερικά χρόνια, δεν στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Ίσως οι παραλίες της Πάρου δεν χρειάζονται κλαμπίστικο αέρα, πέρα από την Πούντα των teenagers (η οποία φέτος ανακαινίστηκε ριζικά και ομόρφυνε πολύ, έφυγαν τα αλά Camden Town παζάρια στην είσοδο, και δείχνει να στοχεύει σε ένα πιο upscale κοινό) και πρέπει να προστατευτεί ο χαλαρός χαρακτήρας τους μέσα από την ανανέωση των υποδομών με πιο ποιοτικές προτάσεις.
Μια νέα πρόταση με αέρα που ταιριάζει στο νησί είναι το «Palm Beach» στην Αγία Ειρήνη, ένα γαλλικής ιδιοκτησίας beach restaurant με lounge χαρακτήρα, ωραίες μουσικές και casual γεύσεις με μεσογειακές κι έθνικ αναφορές.
Στα πολιτιστικά ραντεβού, που ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια, σημειώστε το Φεστιβάλ στο Πάρκο στην προστατευόμενη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, στη Νάουσα, και τις Διαδρομές στη Μάρπησσα, οι οποίες μας καλούν σε πολιτιστικούς περιπάτους στο πανέμορφο χωριό. Ωραία ιδέα για βόλτα και η γκαλερί Holland Tunnel, σε ένα υπέροχο σπίτι στην Παροικιά.
Ταυτισμένη με το luxury real estate και top προορισμός διασκέδασης για τη νεολαία της Πάρου (στο βραδινό φέρι από την Πούντα γίνεται πατείς με πατώ σε), η Αντίπαρος έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι ο rave συγγενής της Πάρου ή ο παράδεισος του backpackers κι έχει εξελιχτεί σε αυτόνομο προορισμό διακοπών, που ανεβαίνει διαρκώς.
Οι λόγοι και οι αρετές της δεν χωράνε σε αυτό το ρεπορτάζ, σίγουρα όμως αν επιλέξετε την Πάρο για τις διακοπές σας, θα περάσετε πάνω από μία ημέρα εδώ. Οι παραλίες της δεν αξίζουν τόσο τη μετακίνηση, ιδιαίτερα με την αυγουστιάτικη κίνηση, τα βράδια όμως στη λιλιπούτεια Χώρα έχουν γοητεία· αρχής γενομένης από βόλτες στις γκαλερί του κουκλίστικου Κάστρου (με μεγάλα ονόματα όπως το παράρτημα της διεθνούς φήμης ελβετικής γκαλερί Eva Presenhuber, της οποίας η ιδιοκτήτρια έχει εδώ βίλα) και με κατάληξη στα μπαρ της πλατείας, στα διαφορετικά στέκια της οποίας συνυπάρχουν ετερόκλητες μουσικές και στιλ.
Η πιο ενδιαφέρουσα άφιξη στην Αντίπαρο είναι το εστιατόριο «Kalokeri» στο κεντρικό στενό, όπου από πέρυσι το καλοκαίρι βρίσκουμε σύσσωμο το team του υποψήφιου για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας φαληριώτικου εστιατορίου «Μαγικές Κατσαρόλες». Εδώ θα βρείτε εμπνευσμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με έντονο αιγαιοπελαγίτικο χρώμα κι έμφαση στα ντόπια υλικά, που λείπει ακόμη και από την Πάρο (όπως χταπόδι σαβόρο με αντιπαριώτικο πετιμέζι και φάβα Ηρακλειάς και ναξιώτικο μπέργκερ), σούπερ πρωινό με τοπικό χρώμα: έξυπνες εκδοχές της λαδένιας της Κιμώλου, της μελόπιτας (τσιζκέικ αλά ελληνικά), όπως και μουσακάς αλά croque madame & monsieur πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί...
Ακόμη, το «Beach House» του Ιάσονα Τσάκωνα, του ανθρώπου που έφερε το luxury real estate αλλά και την ενταγμένη στο τοπίο σύγχρονη αρχιτεκτονική στο νησί, παραμένει δυνατός πόλος έλξης και φέτος προσθέτει στο μενού παραλία - διαμονή - φαγητό - yoga και το kids’ house, με δημιουργική εικαστική απασχόληση για παιδιά σε συνεργασία με την πρωτοπόρα στο χώρο ομάδα Playroom Arts & Crafts.
Τέλος, ενδιαφέρον έχουν οι νέες προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου Αντιπάρου να συνδέσει το εντυπωσιακό σπήλαιο του νησιού με τη σπηλιά του Πολύφημου και το τοπικό κρασί –που λέγεται ότι το 18ο αιώνα ταξίδευε μέχρι το Μπορντό ως ενισχυτικό χρωματισμού– με εκείνο που μέθυσε τον Κύκλωπα!