Και φέτος το καλοκαίρι οι mixologists στήνουν ένα «προχώ» πεδίο δράσης για τα πολύτιμα σέικέρ τους και μας περιμένουν για εμπειρίες fine drinking ακόμη και στις διακοπές. Ιδού μερικές από τις πιο σημαντικές μετακινήσεις bartenders, αφίξεις και ανανεώσεις μπαρ στους πιο αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Τέτοια εποχή πέρυσι στις μπάρες των καλοκαιρινών προορισμών γινόταν ένας μικρός χαμός, κυρίως με την επέλαση γνωστών bartenders –είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω της επιμέλειας καταλόγων– και την ανακοίνωση καινούργιων χώρων. Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να μην έχουμε την ίδια κινητικότητα, όμως σίγουρα δεν λείπουν οι ενδιαφέρουσες μετακινήσεις ταλαντούχων mixologists από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως και κάποιες δυνατές αφίξεις, ακόμη και σε προορισμούς χωρίς μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο σπορ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Κρήτη, που αναδεικνύεται, όπως φαίνεται, στην επόμενη δύναμη στη σκηνή του bartending.
All time classics summer spots
Στη Μύκονο έχουμε παραδοσιακά τις περισσότερες μετεγγραφές. Φέτος ξεχωρίζει η εμφάνιση του Μιχάλη Αλεξανδράκη στη θέση του head bartender στο «Ling Ling by Hakkasan». Ο Μιχάλης έχει δώσει πολύ καλά δείγματα πίσω από την μπάρα τόσο του «Κυρίου» στην Πλατεία Μαβίλη όσο και του «Kitty Cat» στο Σύνταγμα, ενώ οι προτάσεις του έχουν τέτοια πρωτοτυπία και φινέτσα, που σίγουρα θα απογειώσουν το γνωστό μυκονιάτικο εστιατόριο.
Στο μπαρ του ξενοδοχείου «Belvedere», ονόματι «Sunken Watermelon», θα βρούμε και πάλι στο πόστο της την ταλαντούχα Διονυσία Σακελλαρίου από το αθηναϊκό «Ipitou the Bar». Το επιτυχημένο δίδυμο Χρήστος –«42»– Χουσέας (επιμέλεια λίστας) και Διονυσία επιστρέφει με φρέσκες premium προτάσεις, που απευθύνονται σε τολμηρούς ουρανίσκους. Τα νέα signature cocktails με τον Asian προσανατολισμό είναι συναρπαστικά: οκτώ Japanese συνταγές με premium βάση θα σερβίρονται σε εντυπωσιακά ποτήρια με σκαλιστό πάγο.
Στη Σαντορίνη, τώρα, σε ένα από τα πιο ωραία σημεία της Οίας, εκεί όπου η θέα κόβει την ανάσα, το bar-restaurant «Flora» έκανε ολικό λίφτινγκ υπό την καθοδήγηση του έμπειρου bartender Αντώνη Κούντρια (head bartender στο «Grappa» του Βόλου). Συνοδεία νόστιμου comfort food, αξίζει να δοκιμάσετε τα ελληνικών επιρροών κοκτέιλ Calokairi, με τεντούρα, ρούμι και φρέσκο passion fruit, αλλά και Fresh Affair, με μαστίχα, σπιτικό σιρόπι βανίλιας, φρέσκο χυμό μανταρίνι και φύλλα βασιλικού· όσο για τις signature συνταγές, είναι must η Perfect Colada, με ρούμι, λικέρ αμύγδαλο, φρέσκο ανανά, γιαούρτι, πουρέ καρύδας και bitters.
Τέλος, το δεύτερο καλοκαίρι του στο νησί διανύει το «Momix». Το γνωστό μπαρ του Γκαζιού εμπλούτισε τις πίνειν επιλογές που έχει κάποιος στη Σαντορίνη και φέτος προσθέτει ακόμη πιο εντυπωσιακά και δροσερά κοκτέιλ, τα οποία γεμίζουν με summerish γεύσεις τον ουρανίσκο.
Στην ανερχόμενη Μεγαλόνησο
Σαλπάρουμε για Κρήτη εκεί όπου, όπως φαίνεται, αρχίζει να χτυπάει δυνατά η καρδιά του bartending. Πολλά openings και ακόμη περισσότεροι βραβευμένοι bartenders κάνουν το νησί προορισμό για αξιομνημόνευτα κοκτέιλ. Σημείο αναφοράς ο Νομός Ηρακλείου, ο οποίος προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα: από παιχνιδιάρικα κοκτέιλ μέχρι σοφιστικέ μείξεις και ψαγμένες κάβες. Άξιο αναφοράς είναι το «Isla Party Restaurant» στην περιοχή Γούβες. Head bartender είναι η Θωμαή Μωυσίδου, η οποία άφησε για λίγο το πόστο της στο «Hostel 9» της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μία από τις γυναικείες εκπλήξεις του χώρου, καθώς κέρδισε πρόσφατα στους διαγωνισμούς που διοργάνωσαν το λικέρ Disaronno και το ρούμι Plantation. Στο «Isla» θα σερβίρει τις συνταγές του Διονύση Γεωργιόπουλου και του Μάνου Τσαΐνη από την εταιρεία Handcrafted Ηρακλείου μαζί με κάποιες δικές της. Για να πάρετε μια γεύση, μιλάμε για ένα πληθωρικό Zombie 1954 αλλά και –από τα signature– για το μεσογειακό My Thyme, με θυμάρι, μαστίχα, Campari και σόδα βιολέτα, όπως και για το εκπληκτικό The Rind, με παλαιωμένο ρούμι, εξωτικά φρούτα, βανίλια και αφρό καρύδας.
Το bar «Beachcomber» στην περιοχή Σταλίδα, πάλι, ακριβώς δίπλα στο κύμα, έχει πίσω από την μπάρα του δύο βραβευμένους bartenders, τον Κωνσταντίνο Τσατσίρα και τον Βασίλη Καρμάο (από το αθηναϊκό «Faust»). Η φοβερή τεχνική των δυο τους παντρεύεται με τις συνταγές του παγκόσμιου νικητή του διαγωνισμού World Class Αριστοτέλη Παπαδόπουλου, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το αποτέλεσμα...
Ένα από τα καλύτερα μπαρ του νομού είναι το «Χάλαβρο» στην πόλη του Ηρακλείου. Τη λίστα των κοκτέιλ υπογράφει ο νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού του ρουμιού Diplomatico Γιώργος Δενδράκης μαζί με τον φετινό νικητή του ημιτελικού της Κρήτης του Cutty Sark Δημήτρη Φιλίππου· οι συνταγές τους φλερτάρουν με υψηλές τεχνικές όπως το sous vide αλλά και τοπικά προϊόντα όπως το μέλι και το φασκόμηλο. Ό,τι κι αν διαλέξετε είναι νόστιμο, με καλές πρώτες ύλες και μίνιμαλ εμφάνιση.
Παραμένοντας στην πόλη, γι’ αυτούς που έχουν απαιτήσεις σε spirits, μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες του νησιού βρίσκεται στο όμορφο –τύπου speakeasy– μπαρ «Easy Drink», ενώ γι’ αυτούς που αγαπάνε τα American style bars σε μια στοά κρύβεται το «Bitters Bar», με ενδιαφέρουσες παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ διά σέικερ Δημήτρη Μισκαδίφη και φοβερές τζαζ μουσικές.
Εκτός από το Ηράκλειο, άλλες upper drinking επιλογές στο νησί είναι οι εξής: το ντυμένο στα λευκά «Bajamar» στον Άγιο Νικόλαο με τα φρουτώδη και πολύ ευχάριστα κοκτέιλ που επιμελείται ο Γιώργος Δενδράκης μαζί με τον Γιάννη Βαβαδάκη (φετινός νικητής του Dinapoja Challenge)· το «Bohème» στα Χανιά με head bartender τον Λευτέρη Μπρούπη, νικητή του διαγωνισμού του Diplomatico, και το «Pallas» –επίσης στα Χανιά– με head bartender τον expert Μιχάλη Λακιωτάκη.
Νέοι προορισμοί στο χάρτη των κοκτέιλ
Τα τελευταία χρόνια η Τήνος ανεβαίνει εκτός από το γαστρονομικό και στο μπαρίστικο επίπεδο. Η επιβεβαίωση γι’ αυτό είναι ο «Argonautis», ένα παρεΐστικο μπαρ που αναβαθμίζει τις προτάσεις του σε κοκτέιλ με τη σημαντική παρουσία του Νίκου Djebbour. Ο Νίκος, ο οποίος έχει περάσει με επιτυχία από τις αθηναϊκές μπάρες του «Mosaiko» και του «Κόκκινου Λωτού», έχει ετοιμάσει ένα άκρως καλοκαιρινό και δροσιστικό μενού.
Ας πεταχτούμε όμως και μέχρι τη Σίφνο, όπου εγκαινιάζεται ένα μπαρ που σίγουρα θα ακουστεί πολύ: το «Madalou», λοιπόν, με την έγκυρη υπογραφή του Άλεξ Πετράκη (από το «Upupa Epops» στα Πετράλωνα), έχει τις προδιαγραφές να μπει στο χάρτη του fine drinking. Σε αυτόν το... χάρτη θα βρείτε ακόμη το «Τζιτζίκι» στη Χώρα της –επίσης Κυκλαδίτισσας– Αμοργού, που άλλαξε τα δεδομένα του πίνειν στο νησί και φέτος επιστρέφει με νέο κατάλογο, που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα και σε πολλές ευρηματικές παραλλαγές κλασικών συνταγών.
Για το τέλος αφήσαμε την Πελοπόννησο κι ένα εκρηκτικό concept. Ο Σπύρος Κερκύρας με την ομάδα της Bar Solutions αναλαμβάνουν το μπαρ του ξενοδοχείου «The Romanos, a Luxury Collection Resort» στην «Costa Navarino» και το μετατρέπουν σε «Branco The Tiki Bar». Η λίστα θα θυμίζει το «Hono and Lulu», που άνοιξαν πέρυσι οι ίδιοι στις Σπέτσες, και θα είναι φουλ στα παιχνιδιάρικα κοκτέιλ με τροπικά φρούτα συνδυασμένα με τις αντίστοιχες εξωτικές γεύσεις.