Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη

Ο συνδυασμός της υψηλής αισθητικής του χώρου και μιας τεράστιας γκάμας σοφιστικέ αρτοποιημάτων κι εδεσμάτων με υλικά υψηλοτάτης ποιότητας βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας του.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη

Ο πρώτος φούρνος στην Ελλάδα που πατάει ταυτοχρόνως στην αρχιτεκτονική πρωτοπορία και στη γαστρονομική εκλέπτυνση είναι το Βlé στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός της υψηλής αισθητικής του χώρου και μιας τεράστιας γκάμας σοφιστικέ αρτοποιημάτων κι εδεσμάτων με υλικά υψηλοτάτης ποιότητας βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας του.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Tο κεντρικό κατάστημα Βlé στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους των 250 τ.μ. ο καθένας, με κουζίνα, εργαστήριο και χώρο πώλησης στο ισόγειο από ηφαιστειακή κόκκινη πέτρα. Δημιούργημα των βασιλέων του μινιμαλιστικού design Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso, που υπογράφουν τα καταστήματα του Αrmani σε ολόκληρο τον κόσμο, και με iconic στοιχείο τον εκπληκτικό ξυλόφουρνο ύψους 12 μέτρων –τον ψηλότερο στον κόσμο, όμοιο με ναΐφ γλυπτό, – δεν αφήνει­ ­αμφιβολίες για τη μοναδικό­τητά του.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Η ελληνική παράδοση και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες συναντούν τη κεντροευρωπαϊκή εμπειρία στο ψωμί και τη μεσογειακή γαστρονομική παλέτα σε ένα ολόκληρο self service food department, που επιμελείται ο Ιταλός executive chef Mino Allegrini με την ομάδα του. Ιδιαίτερα αλεύρια –από σιτάρι, κριθάρι, πλιγούρι ολικής άλεσης, σίκαλη, δίκοκκο σιτάρι–, φυσικά προζύμια με βότανα, γιαούρτι, φρούτα ή μούστο για όλα τα ψωμιά, άφθονος χρόνος για να ωριμάσουν τα ψωμιά προτού ψηθούν στην πέτρα ή στον ξυλόφουρνο. Όλα χωρίς βιασύνη και χωρίς πρόσθετα. Ελληνικά ψωμιά όπως το «αγερινό» με τη γεμάτη γεύση και τα γήινα αρώματα, η «ρίζα» με τη χοντρή χρυσαφί κρούστα, η «κλιματσίδα» με το προζύμι από μούστο, τα γερμανικά ψωμιά όπως το σβάρτσμπροτ και τα «αδερφάκια» τους με τους ξηρούς καρπούς, το ελβετικό ψωμί Βασιλείας, το γαλλικό Αλσατίας κ.λπ.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Πρωτοπόρος στη ζαχαροπλαστική και τα Χριστούγεννα, ο φούρνος Βlé έντυσε πρώτος τα μελομακάρονα με σοκολάτα και σήμερα προσφέρει μελομακάρονα με αφράλατο (αλάτι) Μεσολογγίου και λεβάντα­, με λευκή σοκολάτα και ροζ ­πιπέρι, με κρόκο Κοζάνης, με δίκοκκο σιτάρι κι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. μικρά, τραγανά απέξω, που λιώ­νουν στο στόμα μόλις τα δαγκώσεις.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Επιστροφή στην παράδοση με κουραμπιέ­δες αμυγδαλάτους και πολύ­ βουτυράτους, που φτιάχνονται με οικογενειακή συνταγή, αλλά με άχνη ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης, παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη πίτα-τσουρέκι, απλή αλλά και σοκολατένια, κάποιες φορές ολοστόλιστη με γλυπτά λουλούδια από σοκολάτα πραγματικά έργα τέχνης. Το ένα concept περνάει μέσα από το άλλο κι έτσι με τον καφέ εσπρέσο, που τον εισάγουν και τον καβουρδίζουν στη δική τους micro roastery, δημιουργούν μελομακάρονα εσπρέσο, ενώ στην κουζίνα το ελαιόλαδο βέλγικης σοκολάτας συμπληρώνει μια φρέσκια σαλάτα με σιγοψημένο κοτόπουλο και τσίλι.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5

Η γκάμα των φαγητών ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις καλού εστιατορίου: μαριναρισμένο χοιρινό γεμιστό με κάστανα και καρύδια, φρέσκος σολομός Νορβηγίας, καπνισμένος σε ξύλο οξιάς, μαριναρισμένος σε κονιάκ και μέλι με βανίλια Μαδαγασκάρης αλλά και λαχανοντολμάδες τυλιγμένοι στο χέρι με αβγολέμονο από αβγά ελευθέρας βοσκής. Μεγάλο κεφάλαιο τα γλυκά από τον chef pâtissier του Blé Mino Allegrini, που προτείνει δημιουργίες με ισορροπημένη γλυκύτητα, λίγα λιπαρά και δια­λεχτά υλικά απ’ όλο τον κόσμο αλλά και το παγωτό από φρέσκο ελληνικό γάλα, χωρίς τεχνητά αρώματα και χρωστικές, σε μια ολόκληρη σειρά από πρωτότυπες γεύσεις όπως στραγγιστό γιαούρτι με μέλι Ταϋγέτου, θυμάρι και καραμελωμένο σουσάμι ή σοκολάτα με ρούμι Κούβας και κύβους πορτοκαλιού.

Βlé: ένας φούρνος one of a kind στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 6

Τα σνακ, σάντουιτς, φοκάτσιες και παραδοσιακές μακεδονίτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο και χόρτα φυσικής καλλιέργειας, ιντριγκάρουν προκλητικά αραδιασμένα στις βιτρίνες. Τέλος, η μαθητεία των ανθρώπων του Blé δίπλα σε Κρητικούς μαστόρους­ έχει αποδώσει τα μάλα, καθώς τα κρητικά deli με πρώτες ύλες απευθείας από την Κρήτη είναι πάντα στην πρώτη γραμμή: χορτοπιτάκια, σητειακά ανεβατά καλτσούνια, ξεροτήγανα, λασιθιώτικα τυροπιτάκια και, πάνω απ’ όλα, τα φημισμένα λυχναράκια. Το Blé είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί να στείλει μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε όλη την Ελλάδα.

Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 / Εγνατίας 138, 2310279060, Θεσσαλονίκη / info@ble.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είχε την τιμητική της στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel

Τι κρατάμε από το ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
21/11/2024

"Γκιομπεκλί Τεπέ": Έκθεση στο Κολοσσαίο για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Μια καθηλωτική εμπειρία που αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η φετινή τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες ανέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις στα έσοδα των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης.

Αράχοβα: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 14 κορυφαίους στην Ευρώπη για το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό TimeOut.

Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

Τα αποτελέσματα της 37ης Ετήσιας Έρευνας του κοινού του Condé Nast Traveler καλύπτουν περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανακαλύπτοντας την Κεντρική Ευρώπη: Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα σε μια μαγευτική περιήγηση

Πήγαμε σε τρεις από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ζήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, τέχνη και αξέχαστες στιγμές.

Ανταπόκριση απ’ τη World Travel Market 2024: Προορισμοί και τάσεις

Η πιο πετυχημένη WTM έως τώρα συγκέντρωσε και πάλι στο Λονδίνο μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας του ταξιδιού για συζητήσεις με κριτική σκέψη και ανεβασμένη διάθεση.