Ο πρώτος φούρνος στην Ελλάδα που πατάει ταυτοχρόνως στην αρχιτεκτονική πρωτοπορία και στη γαστρονομική εκλέπτυνση είναι το Βlé στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός της υψηλής αισθητικής του χώρου και μιας τεράστιας γκάμας σοφιστικέ αρτοποιημάτων κι εδεσμάτων με υλικά υψηλοτάτης ποιότητας βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας του.
Tο κεντρικό κατάστημα Βlé στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους των 250 τ.μ. ο καθένας, με κουζίνα, εργαστήριο και χώρο πώλησης στο ισόγειο από ηφαιστειακή κόκκινη πέτρα. Δημιούργημα των βασιλέων του μινιμαλιστικού design Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso, που υπογράφουν τα καταστήματα του Αrmani σε ολόκληρο τον κόσμο, και με iconic στοιχείο τον εκπληκτικό ξυλόφουρνο ύψους 12 μέτρων –τον ψηλότερο στον κόσμο, όμοιο με ναΐφ γλυπτό, – δεν αφήνει αμφιβολίες για τη μοναδικότητά του.
Η ελληνική παράδοση και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες συναντούν τη κεντροευρωπαϊκή εμπειρία στο ψωμί και τη μεσογειακή γαστρονομική παλέτα σε ένα ολόκληρο self service food department, που επιμελείται ο Ιταλός executive chef Mino Allegrini με την ομάδα του. Ιδιαίτερα αλεύρια –από σιτάρι, κριθάρι, πλιγούρι ολικής άλεσης, σίκαλη, δίκοκκο σιτάρι–, φυσικά προζύμια με βότανα, γιαούρτι, φρούτα ή μούστο για όλα τα ψωμιά, άφθονος χρόνος για να ωριμάσουν τα ψωμιά προτού ψηθούν στην πέτρα ή στον ξυλόφουρνο. Όλα χωρίς βιασύνη και χωρίς πρόσθετα. Ελληνικά ψωμιά όπως το «αγερινό» με τη γεμάτη γεύση και τα γήινα αρώματα, η «ρίζα» με τη χοντρή χρυσαφί κρούστα, η «κλιματσίδα» με το προζύμι από μούστο, τα γερμανικά ψωμιά όπως το σβάρτσμπροτ και τα «αδερφάκια» τους με τους ξηρούς καρπούς, το ελβετικό ψωμί Βασιλείας, το γαλλικό Αλσατίας κ.λπ.
Πρωτοπόρος στη ζαχαροπλαστική και τα Χριστούγεννα, ο φούρνος Βlé έντυσε πρώτος τα μελομακάρονα με σοκολάτα και σήμερα προσφέρει μελομακάρονα με αφράλατο (αλάτι) Μεσολογγίου και λεβάντα, με λευκή σοκολάτα και ροζ πιπέρι, με κρόκο Κοζάνης, με δίκοκκο σιτάρι κι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. μικρά, τραγανά απέξω, που λιώνουν στο στόμα μόλις τα δαγκώσεις.
Επιστροφή στην παράδοση με κουραμπιέδες αμυγδαλάτους και πολύ βουτυράτους, που φτιάχνονται με οικογενειακή συνταγή, αλλά με άχνη ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης, παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη πίτα-τσουρέκι, απλή αλλά και σοκολατένια, κάποιες φορές ολοστόλιστη με γλυπτά λουλούδια από σοκολάτα πραγματικά έργα τέχνης. Το ένα concept περνάει μέσα από το άλλο κι έτσι με τον καφέ εσπρέσο, που τον εισάγουν και τον καβουρδίζουν στη δική τους micro roastery, δημιουργούν μελομακάρονα εσπρέσο, ενώ στην κουζίνα το ελαιόλαδο βέλγικης σοκολάτας συμπληρώνει μια φρέσκια σαλάτα με σιγοψημένο κοτόπουλο και τσίλι.
Η γκάμα των φαγητών ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις καλού εστιατορίου: μαριναρισμένο χοιρινό γεμιστό με κάστανα και καρύδια, φρέσκος σολομός Νορβηγίας, καπνισμένος σε ξύλο οξιάς, μαριναρισμένος σε κονιάκ και μέλι με βανίλια Μαδαγασκάρης αλλά και λαχανοντολμάδες τυλιγμένοι στο χέρι με αβγολέμονο από αβγά ελευθέρας βοσκής. Μεγάλο κεφάλαιο τα γλυκά από τον chef pâtissier του Blé Mino Allegrini, που προτείνει δημιουργίες με ισορροπημένη γλυκύτητα, λίγα λιπαρά και διαλεχτά υλικά απ’ όλο τον κόσμο αλλά και το παγωτό από φρέσκο ελληνικό γάλα, χωρίς τεχνητά αρώματα και χρωστικές, σε μια ολόκληρη σειρά από πρωτότυπες γεύσεις όπως στραγγιστό γιαούρτι με μέλι Ταϋγέτου, θυμάρι και καραμελωμένο σουσάμι ή σοκολάτα με ρούμι Κούβας και κύβους πορτοκαλιού.
Τα σνακ, σάντουιτς, φοκάτσιες και παραδοσιακές μακεδονίτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο και χόρτα φυσικής καλλιέργειας, ιντριγκάρουν προκλητικά αραδιασμένα στις βιτρίνες. Τέλος, η μαθητεία των ανθρώπων του Blé δίπλα σε Κρητικούς μαστόρους έχει αποδώσει τα μάλα, καθώς τα κρητικά deli με πρώτες ύλες απευθείας από την Κρήτη είναι πάντα στην πρώτη γραμμή: χορτοπιτάκια, σητειακά ανεβατά καλτσούνια, ξεροτήγανα, λασιθιώτικα τυροπιτάκια και, πάνω απ’ όλα, τα φημισμένα λυχναράκια. Το Blé είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί να στείλει μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε όλη την Ελλάδα.
Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 / Εγνατίας 138, 2310279060, Θεσσαλονίκη / info@ble.com.gr