Ένας αστεράτος Έλληνας και Αυστριακός στην καταγωγή σεφ μάς ξεναγεί στη δική του Βιένη.
O Konstantin Filippou είναι 100% Έλληνας, παρότι γεννήθηκε στο Γκρατς. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που μιλάει, από το χιούμορ του, από τις ατάκες που πετάει.
Το εστιατόριό του, με ένα αστέρι Michelin, 18/20 και 3 σκούφους στο Gault Millau, 95/10 στον Falstaff και με τον ίδιο σεφ της χρονιάς στην Αυστρία, είναι must.
Η κουζίνα του πολύ προσωπική και πρωτότυπη. Τα πιάτα του, σοφιστικέ και αρτίστικα σερβιρισμένα με διακριτά τα υλικά τους, ενσωματώνουν αρκετά ελληνικά στοιχεία.
Ακριβώς δίπλα στο γκουρμέ εστιατόριο που φέρει το όνομά του έχει φτιάξει το wine bistro «O boufés» (και τα δύο μαγαζιά στην Dominikanerbastei 17, www.konstantinfilippou.com), το οποίο ειδικεύεται στα natural wines με 300-350 ετικέτες, σερβίροντας ωραιότατο easy going φαγητό.
Όλα τα παραπάνω τον κάνουν ιδανικό ξεναγό στην «άλλη» Βιένη.
«Salon Plafond» Σχετικά καινούργιο wine restaurant, δίπλα στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (MAK), που έχει στην κάβα του μια μεγάλη ποικιλία δυσεύρετων «νέων» και βιολογικών κρασιών. Εξαιρετικές και οι εκθέσεις του μουσείου.
Naschmarkt Λίγο τουριστική, είναι όμως η διασημότερη αγορά της Βιένης. Εκεί κοντά δε, πέρα από τα mainstream, υπάρχουν μερικά πολύ καλά εστιατόρια, όπως το «Coté Sud» (Schleifmühlgasse 8) και το εξαιρετικό «Café Drechsler» (Linke Wienzeile 22 & Girardigasse 1). Στην ίδια τη naschmarkt, τώρα, θα βρείτε πολλά ανατολίτικα εστιατόρια και αρκετά που ειδικεύονται στο ψάρι.
Marco Simonis - Bastei 10 Το boutique deli shop του γείτονά μου είναι από τα καλύτερα της πόλης και προσφέρει τα είδη του και για take away. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κι ένα design shop με φανταστικά κομμάτια που δεν βρίσκεις αλλού (Dominikanerbastei 10).
Joseph Bakery Patisserie Bistro Δεν υπάρχει καλύτερο ψωμί στη Βιένη! Ο νεαρός δημιουργός του Josef Weghaupt είναι εξαιρετικός επιχειρηματίας και οραματιστής και ο κόσμος κάνει ουρές για να αγοράσει τα ψωμιά και τα γλυκά του. Το μαγαζί του στο Νο 4 της Landstrasser Hauptstrasse είναι το πιο πλήρες. καθώς περιλαμβάνει κι ένα μπιστρό που πρέπει να δοκιμάσετε.
Eis Greissler Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής παγωτού, η οποία χρησιμοποιεί γάλα από μια βιολογική φάρμα στην περιοχή Bucklige Welt. Ο κόσμος συρρέει για να φάει το καλύτερο παγωτό της πόλης στα δύο μαγαζιά τους (Rotenturmstrasse 14 και Mariahilfer Strasse).
Café Mik Ένα από τα πιο αγαπημένα μου cafés, βρίσκεται στη Zollergasse 5, δίπλα στη διάσημη Mariahilfer Strasse, τον πιο μακρύ εμπορικό δρόμο της Βιένης. Έχουν τα καλύτερα χαρμάνια στην πόλη.
Ströck Feierabend Το «Feierabend» (σημαίνει «μετά τη δουλειά»), special brand της μεγάλης αλλά οικογενειακής αλυσίδας «Ströck», έχει πολύ καλό φαγητό και κυρίως φανταστικά γλυκά από τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Pierre Reboul (Landstrasser Hauptstrasse 82).
Pub Klemo Πάνω από 3.000 κρασιά περιμένουν wine lovers, connoisseurs κι ερασιτέχνες sommeliers σε αυτό το μικρό wine bar-διαμάντι στο 4ο διαμέρισμα της Βιένης, δίπλα στη naschmarkt. Βάλτε το στα «οπωσδήποτε» (www.pubklemo.at).
Gasthaus Posthorn Μια παραδοσιακή, οικογενειακή ταβέρνα για κλασική βιενέζικη κουζίνα. Όσο καλή την περιμένεις (www.winklers-zumposthorn.at).
Χριστουγεννιάτικη αγορά Αξίζει να πάτε στη χριστουγεννιάτικη αγορά που στήνεται μπροστά στο εντυπωσιακό παλάτι Schönbrunn για να ψωνίσετε χριστουγεννιάτικα στολίδια. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο Fürstelstand για να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά βιενέζικα λουκάνικα.
Ανερχόμενη γειτονιά Η περιοχή γύρω από την αγορά Vorgartenmarkt, στο 2ο διαμέρισμα, ανεβαίνει διαρκώς. Η κοιμισμένη γειτονιά Stuwerviertel, άλλοτε red-light district, αφυπνίζεται σιγά σιγά και μπαίνει στην αγορά με cool γαστρονομικά concepts όπως το γιαπωνέζικο «Mochi».
Έκθεση Από τις 14 Δεκεμβρίου, στο 21er Haus του μουσείου Belvedere, τρέχει ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην καλλιτεχνική προσέγγιση ενός από τους πιο πρωτοποριακούς Αυστριακούς καλλιτέχνες, του Franz West. Είναι must. Εγώ σίγουρα θα πάω να τη δω!