Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται

Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος παρουσιάζουν τις ιδέες, το concept, τα κίνητρα, τους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τριών πόλεων που διεκδικούν το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 11/11 .

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται

Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος ανοίγουν (αλφαβητικά) τα χαρτιά τους διεκδικώντας το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 11/11. Ο λόγος στην Κέλλυ Διαπούλη, τον Poka-Yio και τον Μιχάλη Παπαμιχαήλ αντίστοιχα.

Ελευσίνα σε ρυθμούς EUphoria

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 1

Γιατί Ελευσίνα; Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του φακέλου σας και η κεντρική ιδέα αυτού;

Αν και μικρή σε έκταση, η Ελευσίνα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων μεγαλουπόλεων (βιομηχανία, περιβαλλοντικά προβλήματα, πολυπολιτισμικότητα). Συνεπώς, αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και άρα, ολόκληρη η Ευρώπη: την πρόκληση της ανεργίας, την πρόκληση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόκληση της δημιουργίας ενός κοινού τόπου, ο οποίος συντίθεται μέσα από τη διαφορετικότητα των πληθυσμών που τον κατοικούν. Σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις επικεντρώνεται η πρόταση της Ελευσίνας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί το πιο δυνατό σημείο του φακέλου μας. Με σύνθημα «Μετάβαση στην EUphoria», η πρότασή μας επικεντρώνεται στην κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: την πρόκληση της μετάβασης σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Με τον όρο “EUphoria” περιγράφουμε τη δυνατότητα της τέχνης και του πολιτισμού να διαφοροποιήσουν ποιοτικά το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης, οδηγώντας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι το «ευ» που το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης δεν συνυπολόγισε. Η EUphoria θέτει στη βάση της ανάπτυξη τις τέχνες και τον πολιτισμό, συνδέοντάς τα με την παραγωγή (τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις εργασιακές σχέσεις κτλ), με τις κοινωνικές σχέσεις όπως αυτές εκδηλώνονται στις γειτονιές της πόλης και με το περιβάλλον. Έτσι προσεγγίζει τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό ένα νέο πρίσμα, το οποίο μορφοποιείται σε τρεις Κεντρικές Θεματικές. Η Θεματική “EUrbanization” προσεγγίζει τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, η Θεματική “The EU Working Classes” τις οικονομικές και η Θεματική “EUnvironment” τις περιβαλλοντικές.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 2

Ελευσίνα 2021. Πώς φαντάζεστε να έχει αλλάξει η πόλη ως τότε (αλλά και ακόμη πιο μελλοντικά) αν επιλεχθεί ως πολιτιστική πρωτεύσουσα;

Στην περίπτωση της Ελευσίνας, ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μία ολοκληρωτική αλλαγή της πόλης, η οποία θα εκδηλωθεί σε πολλαπλά επίπεδα, αρχής γενομένης από το αστικό περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Η πόλη θα αποκτήσει δύο κλειστούς πολιτιστικούς χώρους, που τους έχει απόλυτη ανάγκη, μέσα από την ανακαίνιση ανενεργών βιομηχανικών κτηρίων, ενώ και η εικόνα των γειτονιών της θα βελτιωθεί σημαντικά μέσα από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε. Σε πολιτιστικό επίπεδο, η Ελευσίνα του 2021 θα είναι ένα δυναμικό πολιτιστικό κέντρο, σημείο διασύνδεσης της ελληνικής σκηνής με την ευρωπαϊκή και κέντρο ανάπτυξης των ικανοτήτων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου αναφορικά με νέες τάσεις, μεθόδους και εργαλεία που τους βοηθούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η πόλη θα διαθέτει τρία νέα, διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ και μια σειρά καλλιτεχνών και δημιουργικών επιχειρήσεων που θα είναι εγκατεστημένοι εδώ σε μόνιμη βάση. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι το πολιτιστικό προφίλ της Ελευσίνας θα διαφέρει ουσιαστικά από αυτό της Αθήνας, καθώς εδώ όλη αυτή η δραστηριότητα θα είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητα της πόλης, προσφέροντας μία νέα εμπειρία για τον επισκέπτη και διαμορφώνοντας μία νέα αντίληψη για το τι σημαίνει «περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη». Τέλος, η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα για την Ελευσίνα και η πρόσληψή της από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θα αλλάξει ριζικά. Στη συνείδηση του κόσμου, η πόλη θα πάψει να συνδέεται με τη βιομηχανία και τη ρύπανση και θα συνδεθεί μια για πάντα με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και άρα, με την τέχνη και τον πολιτισμό. Αυτό φυσικά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ανάδειξη της Ελευσίνας σε πολιτιστικό προορισμό.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 3

Εξόρμηση στην Ελευσίνα. Ποια είναι τα highlights και ποιοι οι κρυμμένοι θησαυροί;

Τα highlights είναι φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος και το Ελαιουργείο. Ένα τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου κόσμου – αντίστοιχο σε σημασία με αυτά των Δελφών, της Ολυμπίας, της Ακρόπολης και της Δήλου – ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό πεζόδρομο, τη Νικολαϊδου, να αναπτύσσεται στην περίμετρό του. Έτσι, ο αρχαιολογικός χώρος είναι ενσωματωμένος στην καθημερινότητα της πόλης και μπορείς να τον χαρείς απλά περπατώντας στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Διασχίζοντας τη Νικολαϊδου, καταλήγουμε στο λιμάνι και στα δεξιά μας βρίσκεται το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιουργείου, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ως κεντρικός χώρος των Αισχυλείων. Εκτός από τις παραστατικές τέχνες και τη μουσική, το Ελαιουργείο ξεχωρίζει για τις μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί κάθε χρόνο και λειτουργούν ως μοναδικές εμπειρίες για το θεατή αλλά και μοναδικές ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο τέτοιας έκτασης. Αυτή τη στιγμή, το Ελαιουργείο φιλοξενεί την εγκατάσταση της Ελένης Πανουκλιά «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία».

Στους «κρυμμένους θησαυρούς» θα έβαζα το Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την πολυμεσική εγκατάσταση “Feed Me”, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι στην Ars Electronica, και την έκθεση «Ανθρώπινα Πλάτη – Γεωγραφικοί Ορίζοντες». Επίσης, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ελευσίνας, που στεγάζει πλέον τα γραφεία της «Ελευσίνας 2021», ενώ η πίσω αυλή του έχει γίνει «στέκι» για τους κατοίκους της γειτονιάς και για μικρής κλίμακας εκδηλώσεις. Αλλά, ο πιο σημαντικός «κρυμμένος θησαυρός» της Ελευσίνας είναι οι γειτονιές της: ο Συνοικισμός, η γειτονιά που εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την καταστροφή της Σμύρνης, τα Συμιακά, που συνορεύουν με τον αρχαιολογικό χώρο και τα παλιά λατομεία, τα Ποντιακά που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο και η Κάτω Ελευσίνα που συνορεύει με το λιμάνι και τη βιομηχανική ζώνη. Όλες αυτές οι γειτονιές διακρίνονται για τη χαμηλή δόμηση και τους κήπους τους. Νομίζεις πραγματικά ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή και σίγουρα όχι σε «βιομηχανική πόλη».

Tι αγαπάτε πιο πολύ στην Ελευσίνα; Πείτε μας τα αγαπημένα σας στέκια, βόλτες κτλ.

Νομίζω ότι αν πρέπει να διαλέξω ένα στοιχείο για το τι αγαπώ πιο πολύ στην Ελευσίνα, αυτό είναι οι άνθρωποί της. Υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη ποιότητα στους ανθρώπους της Ελευσίνας, που γίνεται άμεσα αντιληπτή, αλλά δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Αν πρέπει να την περιγράψω, θα την πω «η ιδιοσυγκρασία του μετανάστη / εργαζόμενου / δημιουργού». Ο μετανάστης είναι ο άνθρωπος που οδηγείται από την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Τολμάει να τη διεκδικήσει αφήνοντας τον τόπο που γνωρίζει. Δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο, στηριζόμενος μόνο στον εαυτό του και τη δουλειά του, ενώ μέσα από αυτή του τη λειτουργία, δημιουργεί γνώση και πλούτο για την κοινότητα μέσα στην οποία υπάρχει. Αυτές οι ποιότητες, δηλαδή η επιθυμία να βελτιώσω την καθημερινότητά μου και τη ζωή μου, η έγνοια και η φροντίδα για το χώρο μου και για τους άλλους, η ήσυχη αλλά συστηματική και επίμονη δουλειά, η περιέργεια και η διάθεση να ανακαλύψω καινούργια πράγματα είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του Ελευσίνιου. Αυτή η ιδιοσυγκρασία είναι ορατή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: από το φαγητό και τη βόλτα στη γειτονιά μέχρι τα έργα τέχνης και τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας, η Ελευσίνα σε καλεί να επανασυνδεθείς με την ουσία των πραγμάτων.

Στο φαγητό για παράδειγμα, όλα τα μαγαζιά της Ελευσίνας ξεχωρίζουν για το μεράκι τους. Όλα έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός διακοσμητή, αλλά της φροντίδας του ιδιοκτήτη. Ομοίως, σε όλα θα γευτείς ιδιαίτερους μεζέδες ή πιάτα, φτιαγμένα με πολύ καλής ποιότητας υλικά, τα οποία δεν τα φτιάχνει ένας σεφ, αλλά στηρίζονται στις ιδιαίτερες συνταγές που ξέρει καθένας τους και στη φροντίδα τους γι’ αυτό που προσφέρουν. Και τέλος, όλα τα μαγαζιά έχουν χαμηλές τιμές – πολύ χαμηλότερες από την Αθήνα – με αποτέλεσμα η έξοδος να μην αποτελεί πολυτέλεια. Γι’ αυτό, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο «στέκι». Κάθε μέρα πηγαίνω και αλλού, γιατί είναι σαν κάθε μέρα να πηγαίνω και στο σπίτι ενός άλλου φίλου για να φάω, να πιω ή να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου. Τώρα, για τον επισκέπτη, τα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ συγκεντρώνονται κυρίως στην πλατεία και στη Νικολαϊδου και τους γύρω δρόμους (Αισχύλου, Παγκάλου, Κοντούλη). Στο Συνοικισμό μπορείς να φας φρέσκο ψάρι, που το ψαρεύουν οι ίδιοι, με 10 – 15€, ενώ οι λάτρεις του κρέατος κατευθύνονται προς τις ψησταριές της Μαγούλας. Όσο για τις βόλτες, όλη η πόλη είναι μια βόλτα είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο.

Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Ελευσίνα 2021»

Καλαμάτα-πόλη πρότυπο

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 4

Γιατί Καλαμάτα; Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του φακέλου σας και η κεντρική ιδέα αυτού;

Η κεντρική ιδέα είναι η Καλαμάτα από πόλη της Ελληνικής περιφέρειας να γίνει μια Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πόλη Πολιτισμού. Να βγει από τη γεωγραφική άκρη και τη φυσική απομόνωση στην οποία βρισκόταν μέχρι πρόσφατα και να περάσει πέρα από αυτήν σε ένα μέλλον στο οποίο ο πολιτισμός είναι κινητήρια δύναμη και συστατικό βιωσιμότητας και όχι συνώνυμο της διασκέδασης. Αν καταφέραμε να κάνουμε κάτι καλά είναι να σχεδιάσουμε δράσεις που περιλαμβάνουν συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς. Εστιάσαμε στη συμμετοχικότητα, την εκπαίδευση, τις αλλαγές σε φορείς και αρκετά ακόμα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε στην κριτική επιτροπή και κατόπιν στο κοινό. Άλλωστε κερδίσουμε ή χάσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η Καλαμάτα έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 5

Καλαμάτα 2021. Πώς φαντάζεστε να έχει αλλάξει η πόλη ως τότε (αλλά και ακόμη πιο μελλοντικά) αν επιλεχθεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα;

Η Καλαμάτα ταλαντεύεται ακόμα μεταξύ ενός μέλλοντος που ανοίγεται γεμάτο δυνατότητες μπροστά της, μέσα από τις υποδομές που πρόσφατα απέκτησε (πχ τη νέα υπερταχεία εθνική οδό και το διεθνές αεροδρόμιο) και ενός παρελθόντος ασφάλειας και σχετικής ευδαιμονίας που έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά μετά το σεισμό του 86. Φαντάζομαι όμως τους δεκάδες νέους δημιουργικούς ανθρώπους της Καλαμάτας που έχω γνωρίσει να φτιάχνουν ένα μέλλον εξωστρέφειας, δημιουργικότητας, βιωσιμότητας, αλληλεγγύης ακόμα και καινοτομίας. Η Καλαμάτα μέχρι πριν τον πόλεμο ήταν μια από τις πιο κοσμοπολίτικες και εξωστρεφείς πόλεις της Ελλάδας, ελπίζω να ξαναγίνει. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα είναι ένας απλός σταθμός στην πορεία προς αυτό το μέλλον της πόλης. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη πρότυπο, κάτι που δεν το είχα αντιληφθεί πριν τη γνωρίσω καλύτερα. Είναι μια πόλη για να ζήσεις εσύ, τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 6
«Διαβάζοντας στη θάλασσα», φωτογραφία του Τάσσου Βρεττού

Weekend στην Καλαμάτα. Ποια είναι τα highlights και ποιοι οι κρυμμένοι θησαυροί;

Το highlight είναι η βόλτα με τα πόδια από την παλιά πόλη στην παραλία. Μέσα σε μισή ώρα είναι σαν να βιώνεις την Πλάκα, την Ερμού και τη Γλυφάδα μαζί, τελειώνοντας με μια βουτιά σε μια πεντακάθαρη θάλασσα με γαλάζια σημαία. Μοναδικό. Κάτι ακόμα μοναδικό είναι οι ποδηλατόδρομοι που είναι γεμάτοι με ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Η Καλαμάτα μοιάζει σαν σκηνικό από διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρίας: αθλητικά ζευγάρια με φαρδιά χαμόγελα ζωσμένα με τα μωρά τους πάνω σε ποδήλατα και τον σκύλο να τρέχει από πίσω. Νομίζεις πως ζεις σχεδόν μια παραίσθηση στην Ελλάδα της κρίσης, ειδικά όταν έρχεσαι από την Αθήνα. Λες πως παραείναι ιδανική εικόνα για να είναιαληθινή.

Tι αγαπάτε πιο πολύ στην Καλαμάτα; Πείτε μας τα αγαπημένα σας στέκια, περιοχές, βόλτες κτλ.

Υπάρχουν πολλά μέρη για υπέροχο φαγητό και πολλοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, ότι πρέπει για έναν κοιλιόδουλο σαν εμένα, αλλά και για αυτούς που τους αρέσουν τα μπαρ και τα καφέ έχει πάμπολλα να διαλέξει κανείς από το πιο εναλλακτικό μέχρι το πιο εξεζητημένο. Η πολεοδομία της πόλης είναι μοναδική και τα νεοκλασικά της που σιγά σιγά αναπαλαιώνονται την κάνουν σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Η κεντρική λαχαναγορά είναι το αγαπημένο μου μέρος. Αυτό που αγαπώ πιο πολύ είναιτο να είμαι στην πόλη να δουλεύω και για διάλειμμα να πετάγομαι δυο στενά πιο κάτω για μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα. Δεν θα μιλήσω καν για τα παραδεισένια μέρη που έχει η γύρω περιοχή, αυτά θέλουν ημέρες και εβδομάδες για να τα ζήσεις όλα.

Poka-Yio, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Καλαμάτα:21»

Η Ρόδος ταξιδεύει στο φως

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 7

Γιατί Ρόδος; Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του φακέλου σας και η κεντρική ιδέα αυτού;

Η Ρόδος συγκεντρώνει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα χάρη στη γεωγραφική της θέση και το πολιτιστικό προφίλ της. Η υποψηφιότητα «Ρόδος-Δωδεκάνησα 2021» αναδεικνύει αυτά τα δυνατά σημεία, και τα μετατρέπει σε θεματικούς άξονες του πολιτιστικού της προγράμματος που θα μας οδηγήσουν μέσα από τις Τέχνες σε ένα «Ταξίδι στο Φως». Χάρη στη βαθιά Ευρωπαϊκή ιστορία της και την πολυπολιτισμική της κοινωνία, η Ρόδος μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για τους λαούς της Ευρώπης που καλούνται σε αυτές τις δύσκολες εποχές να ανατρέξουν στις πάγιες αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να επανεξετάσουν και να αναπροσδιορίσουν της έννοια του Ευρωπαίου Πολίτη, καθώς η διαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και καθορίζει το κοινό μας μέλλον.

Αναφορικά με τον διαπολιτισμικό διάλογο που λαμβάνει χώρα μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ρόδος-Δωδεκάνησα 2021» αξιοποιεί την ιστορική παράδοση του τόπου ως πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο καθημερινής ζωής υπό συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης. Καθώς βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρόδος και τα νησιά της Δωδεκανήσου είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφυγικών ροών. Οι Δωδεκανήσιοι δίνουν καθημερινά αγώνα για την προστασία αυτών των θυμάτων του πολέμου, αναγνωρίζοντας την σημασία και την αξία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια που πρέπει να αντισταθεί στο φόβο και την μισαλλοδοξία.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του πολιτιστικού μας προγράμματος έπαιξε φυσικά και η νησιωτικότητα. Με την στρατηγική απόφαση εμπλοκής των νησιών στο εγχείρημα, θα αναδείξουμε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα για την Ευρωπαϊκή περιφέρεια εν γένει. Τόσο ως προς το βιοτικό επίπεδο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και ως προς την πρόσβαση στον πολιτισμό, το πρόγραμμά μας αναζητά βιώσιμες λύσεις και αποκαλύπτει ότι ο αποκλεισμός από την ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη δεν σημαίνει εγκατάλειψη και απομόνωση, αλλά μάλλον ακόμα μεγαλύτερη δίψα για επικοινωνία, δικτύωση και δημιουργικότητα.

Τέλος, το πολιτιστικό μας πρόγραμμα επενδύει στον πλέον σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της καλλιτεχνικής έκφρασης, τον Άνθρωπο. Προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ολοκληρωμένων δομών που θα καθιστούν τον τόπο μας ελκυστικό για δημιουργικούς ανθρώπους, κάθε προέλευσης και ηλικίας, ώστε το Ταξίδι στο Φως να μετουσιωθεί σε ταξίδι στον χώρο, στο χρόνο, στη γνώση και στις Ευρωπαϊκές αξίες.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 8
credit: Χάρης Παστρικός- Harris Pastrikos

Ρόδος 2021. Πώς φαντάζεστε να έχει αλλάξει η πόλη ως τότε (αλλά και ακόμη πιο μελλοντικά) αν επιλεχθεί ως πολιτιστική πρωτεύσουσα;

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί πράγματι μια μοναδική ευκαιρία για την μεταμόρφωση μιας πόλης. Εξ αυτού του λόγου, το εγχείρημα της υποψηφιότητας έχει εναρμονιστεί πλήρως με την μακροχρόνια πολιτιστική στρατηγική του Δήμου και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προφίλ του τόπου. Με την αξιοποίηση και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, αλλά και με την δημιουργία νέων, η πόλη της Ρόδου θα αναδείξει πτυχές της ιστορικής της παράδοσης και της φυσικής της ομορφιάς που θα αλλάξουν συνολικά και προς το καλύτερο το βίωμα του μόνιμου κατοίκου, αλλά και του επισκέπτη. Η πιο σημαντική αλλαγή θα προκύψει από τα ανήσυχα και καλλιτεχνικά πνεύματα που πλέον θα έχουν στην διάθεσή τους φυσικό χώρο, δημόσιο και ιδιωτικό, για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Αυτό ακριβώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αναμένεται να απογειώσει μεταξύ άλλων και την επιχειρηματικότητα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας, πάντα υπό όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Τα θέατρα, οι πολυχώροι, οι πεζόδρομοι, τα μονοπάτια μακριά από την πόλη, οι πλατείες σε κάθε χωριό και κάθε νησί, ακόμα και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν νέες λειτουργίες και νέο νόημα για την καθημερινότητα.

Οι τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες μας συστήνονται - εικόνα 9
credit: Χάρης Παστρικός- Harris Pastrikos

Weekend στην πόλη της Ρόδου. Ποια είναι τα highlights και ποιοι οι κρυμμένοι θησαυροί;

Το weekend στη Ρόδο είναι ουσιαστικά μια υπόσχεση… το ταξίδι πρέπει να επαναληφθεί, αλλά για περισσότερες μέρες. Οι μικρές διαστάσεις του κέντρου της πόλης το καθιστούν ιδανικό για περιπάτους δίπλα στη θάλασσα, και φυσικά μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη, αυτό το ζωντανό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο πεζόδρομος που ξεκινά από την Αγία Φανερωμένη και φτάνει μέχρι το Ενυδρείο, το Μαντράκι, ο ξύλινος πεζόδρομος που ακολουθεί τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, η Τάφρος, ο λόφος του Μόντε Σμιθ και η Ακρόπολη της Ρόδου είναι μόνο μερικοί από τους θησαυρούς που ανακαλύπτει κανείς περπατώντας στην πόλη. Στον ελάχιστο χρόνο του weekend, αξίζει όμως και μια εκδρομή προς τα νότια, όπου εκεί φαίνονται οι πραγματικές διαστάσεις του νησιού μέσα από την εναλλαγή του μαγευτικού φυσικού τοπίου. Η Λίνδος, η Κάμειρος, η Κρητηνία, ο Μονόλιθος, τα Απόλλωνα, ο Ίστριος, η Ελεούσα, ο Προφήτης Ηλίας και ο Έμπωνας μπορούν κάλλιστα να είναι προορισμοί αυτής της εκδρομής όπου θα θαυμάσετε φυσική ομορφιά και θα νιώσετε την φιλοξενία και με τις πέντε αισθήσεις. Εκτός από προορισμοί, μπορούν να είναι και απλές στάσεις ενός ταξιδιού που θα σας γοητεύσει. Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τις πολιτιστικές δράσεις και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία.

Tι αγαπάτε πιο πολύ στη Ρόδο;

Πείτε μας τα αγαπημένα σας στέκια, περιοχές, βόλτες κτλ. Ολόκληρη η πόλη της Ρόδου αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο στέκι. Οι μικρές αποστάσεις του και το πλήθος των χώρων και των διαδρομών που φιλοξενούν μικρές και μεγάλες παρέες, είναι μόνο ένα κομμάτι της γοητείας του. Το Μαντράκι, η Νέα Αγορά, η Πλατεία Κύπρου και ο πεζόδρομος Θεοδωράκη, η Πλατεία Αρίωνος και η Πλατεία Συντριβανίου στην Μεσαιωνική Πόλη, είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα σημεία με πολλά στέκια για συντροφιά, για μεζέ, καφέ ή ποτό. Για τη βόλτα όμως, προτιμάμε πάντα τη θάλασσα. Περιμετρικά της πόλης, κοιτώντας από τη μια Ανατολή και από την άλλη Δύση, θα βρείτε την πραγματική γοητεία αυτής της πόλης και του νησιού. Μην παραλείψετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα μπροστά από την Ακτή Κανάρη ή την Ακτή Μιαούλη.

Μιχάλης Παπαμιχαήλ – Βοηθός Συντονιστής «Ρόδος 2021»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πρωτιά της Άνδρου ανάμεσα στα 11 πιο υποσχόμενα μέρη του κόσμου για διακοπές το 2025

Η Άνδρος κατέλαβε την κορυφαία θέση, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό blog "Where Life is Great", ξεχωρίζοντας για την φυσική ομορφιά, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2024

Όλο και περισσότερα τα Airbnb στην Ελλάδα

Αύξηση 24% σε σύγκριση με πέρσι κατέγραψε τον Οκτώβριο ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο "Antigon Urban Chic Hotel" τοποθεσία, ντιζάιν και άνεση φτιάχνουν τις προϋποθέσεις για το ιδανικό Thessaloniki break

Σε θέση κλειδί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το "Antigon Urban Chic Hotel" μάς υποδέχεται στο χαλαρωτικό πεντάστερο περιβάλλον του.

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Ορεινή Αρκαδία

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει επιλογές για πολλούς χειμερινούς προορισμούς, με την Ορεινή Αρκαδία να ξεχωρίζει ως μια περιοχή που συνδυάζει την φυσική ομορφιά των βουνών της, τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά και την αυθεντική ατμόσφαιρα της αρκαδικής φιλοξενίας.

Νέες τάσεις και τεχνολογίες στα αεροπορικά ταξίδια το 2025

Νέα αεροσκάφη, σύγχρονα αεροδρόμια και βελτιώσεις στις διαδικασίες ασφαλείας υπόσχονται να κάνουν τα ταξίδια πιο άνετα και αποτελεσματικά.

Ολοκληρώθηκε η 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Τα ψηφιακά έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών ήταν τα κεντρικά θέματά του.

Απόδραση στις γιορτές: Τα καλύτερα ξενοδοχεία και ξενώνες για μαγικές χειμωνιάτικες διακοπές

Είτε ονειρεύεστε μια κομψή απόδραση στην πόλη, είτε ένα παραμυθένιο κατάλυμα στην καρδιά της φύσης, το αφιέρωμά μας στα καλύτερα ξενοδοχεία και ξενώνες σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς για να γιορτάσετε με στυλ.