Οι αναγνώστες του Conde Nast Traveler ψήφισαν τις 15 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να δοκιμάσετε street food. Η λίστα τα έχει όλα. Από πίτσα και burgers μέχρι ψητά κρεατικά και ανατολίτικες χορτοφαγικές επιλογές. Απολαύστε υπεύθυνα!
15. Αθήνα (Ελλάδα)
Μπορεί να μην υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για να δοκιμάσει κανείς το λεγόμενο «πίτα-σουβλάκι», όμως εννοείται πως αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το Α και το Ω των επιλογών από street food κάτω και γύρω από την Ακρόπολη. Τυρόπιτες, κουλούρια και μία πανδαισία από χρώματα και αρώματα με κρεατικά, ψαρικά, βότανα και λογιών-λογιών μεζέδες περιμένουν όποιον πλησιάσει την Βαρβάκειο Αγορά.
14.Νυρεμβέργη (Γερμανία)
Ιδίως γνωστή για την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά της (σ.σ: που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι), η Νυρεμβέργη προσφέρει μία μεγάλη γκάμα ποιοτικότατων επιλογών σε πρόχειρο φαγητό. Ξεκινώντας κλασικά από το δικό της λουκάνικο (bratwurst) που είναι σαφώς πιο λεπτό και σερβίρεται ανά λαχταριστές τριάδες (Brezen Kolb), μπορείτε να συνεχίσετε με τα τοπικά pretzels που είναι σαν γλυκά κουλουράκια που μοιάζουν με σκληρό τσουρέκι. Αν βέβαια ψάχνετε κάτι πιο hip, τιμήστε την «Nurnberg Nightmarket» που είναι hot-spot της νεολαίας με κύριες ατραξιόν τους ταϊλανδέζικους πάγκους, τα vegan πιάτα, τις ψαγμένες μπύρες και το vintage shopping.
13. Λονδίνο (Μ. Βρετανία)
Το street food είναι τόσο πληθωρικό και συναρπαστικό, όσο και η ανθρωπογεωγραφία αυτής της μητρόπολης. Υπαίθριες «λαϊκές» αγορές φαγητού με κουζίνες κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο στήνονται σε διάφορες γωνιές της πόλης, αν όμως ψάχνεται κάτι συγκεκριμένο τότε θα το βρείτε στο «Borough Market» κάθε μέρα για κρασιά, τυριά, αλλαντικά και διάφορα καλούδια με ονομασία προέλευσης ή στο «Street Feast» τα σαββατοκύριακα από το απόγευμα και μετά με cocktails, μπύρες από μικρούς ζυθοποιούς και λατινοαμερικάνικες γεύσεις που θα σας απογειώσουν.
12. Ρώμη (Ιταλία)
Η «αιώνια πόλη» είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τις πιάτσες με τις ζωντανές υπαίθριες αγορές που είναι ικανές να σας κάνουν να χαζέψετε για ώρες. Η καλύτερη όμως θεωρείται η «Mercato di Testaccio» που πρόσφατα μετακόμισε σε έναν πιο βολικό και ημιυπαίθριο χώρο κοντά στην στάση μετρό «Piramide» νότια του Κολοσσαίου. Εκεί θα βρείτε από χασάπη εξειδικευμένο σε κρέας αλόγου, μέχρι μανάβη με τεράστια ποικιλία σε φρούτα που σου στύβει επί τόπου χυμό, παντοπωλεία με εκπληκτικά καλούδια, αεράτους pizzaiolo και πάγκους με επικό street food. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε φρέσκια porchetta ή pizza al taglio (σ.σ: πίτσα με το κομμάτι σε διάφορους απίθανους ή κλασικούς γευστικούς συνδυασμούς).
11. Σίδνεϊ (Αυστραλία)
Μεγάλο λιμάνι και μητρόπολη στο Σίδνεϊ μπορείς να βρεις πολύ καλό ψάρι, θαλασσινά και όστρακα σε αφθονία. Η ψαραγορά του Σίδνεϊ είναι φημισμένη για την πανδαισία του βυθού που προσφέρει, όμως υπάρχουν και διάφορες γωνιές πολυεθνικών εστιατορίων. Αν ψάχνετε κάτι πιο γήινο σε επίπεδο γευστικής εμπειρίας τότε κάντε μία βόλτα από την Eveleigh Market που έχει τεράστια ποικιλία σε είδη παντοπωλείου και κυρίως ψαγμένους πάγκους που είναι σαν κάνουν έναν άτυπο διαγωνισμό για τα καλύτερα dumplings της πόλης.
10. Μόναχο (Γερμανία)
Η μεγαλύτερη και καλύτερη αγορά του Μονάχου λέγεται «Viktualienmarkt» και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Περιπλανηθείτε στους πάγκους προς άγραν τυριών, μπύρας, αλλαντικών, ολόφρεσκων dumplings, λουκάνικων και λαχταριστών pretzel. Για κάτι πιο hip που να αγγίζει την αρκετά προχωρημένη food-truck «σκηνή» της πόλης, τιμήστε δεόντως την «Street Food Market» που έχει κυριολεκτικά τα πάντα!
9. Παρίσι (Γαλλία)
Με στυλάτες boulangerie σχεδόν σε κάθε τετράγωνο (σ.σ: κάτι μεταξύ ζαχαροπλαστείου και αρτοποιείου) και μία σπαρταριστή λαϊκή αγορά τροφίμων σε κάθε γειτονιά, το Παρίσι είναι η πόλη που αγαπά το καλό φαγητό και δεν το κρύβει καθόλου. Η «Marche Saint-Martin” είναι η πολυτελής και hip αγορά της πόλης, ενώ η «Marche des Enfants Rouges” είναι σαφώς πιο πολυσυλλεκτική και πολυεθνική καθώς θα βρείτε σωστές γεύσεις από το Μαρόκκο και την Καραϊβική μέχρι την Ινδία και την Ιαπωνία. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το καλύτερο street food μαγαζί της πόλης δεν είναι μία από τις πολλές εξαιρετικές κρεπερί αλλά το “L’ As du Fallafel”.
8. Βουδαπέστη (Ουγγαρία)
Έχετε νιώσει ποτέ δέος μπροστά σε μία αγορά τροφίμων; Μάλλον, όχι. Ε, στην κεντρική αγορά της Βουδαπέστης (Central Market Hall) θα πλησιάσετε σε αυτό το συναίσθημα. Ένας τεράστιος καθεδρικός του 19ου αιώνα φιλοξενεί ό,τι βάζει (και πιθανώς δεν βάζει) ο νους σας. Κατά τα άλλα, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε το koblice, το πιο διάσημο street food των Ούγγρων, δηλαδή λουκάνικο με σάλτσα σε κωνοειδές bun. Ή το κλασικό langos, που είναι τηγανητή πίτα με τυρί και sour cream. Kάνοντας όμως μία βόλτα στην «Karavan Street Food» - ένα δρομάκι γεμάτο με πάγκους – όπου θα βρείτε από σωστό pad thai μέχρι καυτερά ινδικά πιάτα θα είστε καλυμμένοι για μέρες.
7. Πράγα (Τσεχία)
Οι αγρότες και οι τοπικοί παραγωγοί έχουν εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια στις αγορές της Πράγας. Και αυτό είναι δώρο Θεού καθώς είναι τα πάντα ολόφρεσκα και μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα ελεύθερα σε μία χαλαρή μορφή δειγματισμού. Η σαββατιάτικη «Kulatak market» - που λειτουργεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο – φιλοξενεί μικρά, αυτόσχέδια και cosy εστιατόρια δίπλα σε πάγκους με τυριά, πίκλες και φρέσκο οργανικό ψωμί. Μία άλλη επιλογή είναι η παραποτάμια «Naplavka market» αλλά σε κάθε περίπτωση αν έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές για λουκάνικα, σάντουιτς με σαγανάκι ή το trdelnik (στρογγυλό γλυκό ψητό ψωμάκι) τότε θα έχετε κάνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα.
6. Βαρκελώνη (Ισπανία)
Tapas, tapas, tapas παντού! Ειδικά στην διάσημη “La Boqueria”, μία υπαίθρια αγορά τροφίμων πους σφύζει από ζωή, χρώματα και αρώματα. Οπλιστείτε με υπομονή για να καθίσετε σε έναν από τους 14 πάγκους του «»Pinotxo bar» όπου και ζητήστε τους φρέσκους μεζέδες ημέρας. Παρότι όλα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά, κι όμως το street food της Βαρκελώνης δεν τελειώνει εκεί. Τιμήστε την προσφάτως ανακαινισμένη ημιυπαίθρια «Santa Caterina Market» όπου μαγαζιά, μπαρ, καντίνες και πάγκοι αναμειγνύονται μοναδικά κάτω από μία φιλόξενη στέγη.
5. Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
Οι χαωτικές και άναρχες εικόνες της Κωνσταντινούπολης είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τις καντίνες και τους πάγκους φαγητού των πλανόδιων πωλητών, καθώς είναι μέρος της κουλτούρας των Τούρκων. Η θρυλική αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Για να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες επικεντρωθείτε στις ποικιλίες από τσάι, τα μπαχάρια, τα τυριά, τα ξηρά φρούτα και τους καρπούς. Επίσης, αν δείτε πουθενά πλανώδιους με simit (κουλούρια με σουσάμι) ή γκεζλεμέδες (λεπτό τηγανιτό ζυμαράκι με αλμυρή γέμιση και σάλτσες) κάντε την χάρη στον εαυτό σας να σταθείτε και να δοκιμάσετε.
4. Χονγκ-Κονγκ (Κίνα)
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το Χονγκ-Κονγκ είναι μία πόλη που παίρνει υπερβολικά στα σοβαρά το street food. Τόσο που από φέτος δημιουργήθηκε ειδική κατηγορία βραβείου Michelin για χάρη του. Noodles, εξωτικές βάφλες αυγών, καντονέζικα dim sum (βραστές μπουκίτσες φαγητού σερβιρισμένες σε καλαθάκι) και λοιπές avant-garde γεύσεις. Στο Χονγκ-Κονγκ θα βρείτε και το καλύτερο pad thai εκτός Ταϊλάνδης λόγω της μεγάλης ταϊλανδέζικης κοινότητας («Kowloon City Market»).
3. Τόκιο (Ιαπωνία)
Μπορεί η Ιαπωνία να είναι μία σχετικά «περίεργη» χώρα (τόσο που να θεωρείτα αγενές το να τρως περπατώντας) αλλά αυτό δεν εμποδίζει να υπάρχουν παντού καντίνες και πάγκοι με πλανώδιους πωλητές φαγητού (που καλό είναι να καταναλώνεται όμως εν στάσει για το savoir vivre της υπόθεσης). Taiyaki (βάφλα σε σχήμα ψαριού με γλυκά κόκκινα φασόλια), sushi και λοιπά rolls. Αν θέλετε να δείτε πως μοιάζει μία από τις καλύτερες ψαραγορές του κόσμου επισκεφθείτε την «Tsukiji Fish Market». Τέλος, για after καταστάσεις η οδός «Memory Lane» έχει φοβερά yakitori (τα καλύτερα καλαμάκια κοτόπουλου της ζωής σας).
2. Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη)
Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε καλό street food. Noodles, pad thai και τοπικές παραλλαγές από λαχταριστά dumplings μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Στο “Victory Monument” δοκιμάστε τα λεγόμενα «thai boat noodles» (στεγνή σούπα με μοσχάρι ή χοιρινό και σάλτσα σόγιας) από το διάσημο «Boat Noodle Alley». Αλλιώς για μία πιο ολιστική εμπειρία με ψάρια, φρούτα, κρέατα και σάλτσες παρατεταγμένα χαωτικά δίπλα-δίπλα κάντε μία βόλτα στην θρυλική «Or Tor Kor Market».
1. Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)
Το Α και το Ω στην εκρηκτική street food «σκηνή» της Σιγκαπούρης είναι τα «hawker centers». Τουτέστιν, larger than life οργανωμένες αγορές φαγητού (υπαίθριες ή ημιυπαίθριες) γεμάτες με ντόπιες σπεσιαλιτέ και τοπικά προϊόντα. Γλυκά, καυτερά, γαρίδες τσίλι, noodles αυγού με βιολογική σόγια, σούπες και πάει λέγοντας. Οι καλύτερες αγορές αυτού του είδους είναι η «Lao Pa Sat» και η «Chinatown Complex Food Centre» που αριθμούν συνήθως περισσότερους από 260 μικροπωλητές. Επίσης, αν περάσετε από το «Maxwell Road Hawker Center» δοκιμάστε οπωσδήποτε το πιάτο-σιδηρόδρομος «Tian Tian Hainanese Chicken Rice» που κέρδισε παγκόσμια φήμη αφότου το εκθείασε σε ένα από τα ταξίδια του ο Anthony Bourdain.