Αν και διαρκώς ανερχόμενη τουριστικά και αγαπητή στους ξένους, η Αντίπαρος δεν είχε μέχρι σήμερα ένα καλό εστιατόριο ελληνικής κουζίνας που να ξεφεύγει από τα ταβερνάκια.
Η Βάνα Βρεττού και ο Σήφης Καραδάκης ήρθαν να καλύψουν αυτό ακριβώς το κενό μεταφέροντας το επιτυχημένο concept από τις αθηναϊκές «Μαγικές Κατσαρόλες» στην περατζάδα του κεντρικού στενού της λιλιπούτιας Χώρας και δημιουργώντας ένα μοντέρνο κυκλαδίτικο μπιστρό που προσφέρει μια εμπνευσμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με έντονο Αγαιοπελαγίτικο χρώμα και έμφαση στα ντόπια υλικά.
Η πρότασή τους είναι πραγματικά αξιόλογη γι αυτό και αγκαλιάστηκε αμέσως και μας δίνει ήδη ραντεβού και για του χρόνου, μετά το τέλος βέβαια της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Δείχνει μάλιστα το δρόμο και για την περαιτέρω ανάπτυξη της value for money comfort Ελληνικής και Κυκλαδίτικης κουζίνας και του πρωινού και brunch με τοπικό χρώμα σε ένα σύγχρονο πακέτο, κάτι άλλωστε που λείπει και από ακόμη πιο κοσμικά νησιά.
Τα εκλεκτά προϊόντα των Κυκλάδων κυριαρχούν και αναδεικνύουν τις γεύσεις σε πιάτα όπως η ρουστίκ κατσικομακαρονάδα με πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι, οι ελαφροτηγανισμένες μπάμιες αλλιώς (πανέ με ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας), το μπαρμπούνι ταρτάρ με έντονο το άρωμα του μοσχολέμονου, του φρέσκου θυμαριού, της λουίζας και της αφρίνας με φύκια, οι φινετσάτες σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα με ελαφριά αγιολί, ή τα ψητά σύκα γεμιστά με τυρομάλαμα και τυλιγμένα σε προσούτο Νάξου.
Δεν λείπουν οι παραδοσιακές συνταγές με νέο μάτι, όπως το χταπόδι σαβόρο με αντιπαριώτικο πετιμέζι και φάβα Ηρακλειάς. Σημείο αναφοράς το Ναξιώτικο μπέργκερ με κιμά από σγατζομόσχαρο Νάξου, αγελαδινή γραβιέρα, ψητή μελιτζάνα, ζαμπόνι Απειράνθου και καππαρόφυλλα. Πολύ ωραία ιδέα το Κυκλαδίτικο πρωινό και brunch (το εστιατόριο ανοίγει από τις 10 το πρωί) με έξυπνες εκδοχές της λαδένιας της Κιμώλου, της μελόπιτας (που εδώ γίνεται τσιζκέικ αλά ελληνικά), του μουσακά αλά croque madame & monsier πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και της συριανής ομελέτας τιριτίμ με πράσινο κρεμμυδάκι και κολοκυθάκια με τους ανθούς τους.
Χαριτωμένος χώρος σε βεράντα, μικρή σάλα στα χρώματα του λαχανί με τα ψάθινα καπέλα – φωτιστικά να δίνουν τον τόνο και τραπεζάκια στον πεζόδρομο με φόντο τη βουκαμβίλια.
Κεντρικό στενό Αντιπάρου, 2284063037, Kalokerirestaurant.com