Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ

Η εμπειρία των αμερικανικών πάρκων είναι μοναδική και το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να αφεθεί στην περιπέτεια και στη μαγεία της φύσης. Ο Μάριος Μπουμπής μας μεταφέρει λίγη από την αίγλη τους.

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ

Κάθε χρόνο εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες και κάθε λογής ταξιδιώτες (το 2015 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με τα 305 εκατ. εισιτήρια που κόπηκαν) επιλέγουν να περιηγηθούν την απαράμιλλη ομορφιά προστατευόμενων δασών, οροσειρών, πάρκων, λιμνών αλλά και ποταμών. Ακριβώς αυτήν τη μοναδική ομορφιά προσπάθησαν να καταγράψουν τα τελευταία χρόνια δύο κινηματογραφικές παραγωγές. Η σειρά ντοκιμαντέρ «The national parks: America’s best idea» (2009) των Κεν Μπερνς και Ντέιτον Ντάνκαν, που κέρδισε δύο βραβεία Emmy, και –με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων– η ταινία «National parks adventure» (2015), με σκηνοθέτη/παραγωγό τον κινηματογραφιστή Γκρεγκ ΜακΓκιλιβρέι και αφηγητή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Μάλιστα, ο εορτασμός αυτός ήταν μία από τις κεντρικές θεματικές ενότητες της μεγάλης ταξιδιωτικής έκθεσης IPW 2016, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Νέα Ορλεάνη και το «α» βρέθηκε εκεί κατ’ αποκλειστικότητα. Εδώ θα καταγράψουμε απλώς τα –κατά τη γνώμη μας– δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, σε μια λίστα που μοιάζει με άπιαστο όνειρο για πολλούς από εμάς.

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 1

Yellowstone (Ουαϊόμινγκ, Άινταχο και Μοντάνα)

Το πιο παλιό εθνικό πάρκο παγκοσμίως δείχνει πόσο παντοδύναμη είναι η γη, καθώς θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μοιάζει με τεράστια καπνισμένη κάννη: απλώνεται κυρίως πάνω στην κοιλάδα ενός ηφαιστείου που εξερράγη περίπου πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Νέα έκρηξη δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον, όμως οι χρωματιστές ζεστές πηγές του και οι ατμοί αρκούν για να δώσουν το μήνυμα σε όποιον ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει κάτω από το έδαφος.

Ίδρυση: 1872. Έκταση: 22.217.660 στρ. Επισκέπτες 2015: 4.097.710

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 2

Yosemite (Καλιφόρνια)

Ο παγκοσμίου φήμης γρανιτένιος μονόλιθος El Capitan που δεσπόζει εκεί είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Εκτός αυτού, η κοιλάδα ξεχωρίζει για τους άπειρους καταρράκτες, τα φαράγγια, τα μικρά οροπέδια, την ησυχία του High Sierra και τις πανύψηλες σεκόγες που φτάνουν μέχρι και τα 3.000 χρόνια ζωής.

Ίδρυση: 1890. Έκταση: 7.479.560 στρ. Επισκέπτες 2015: 4.150.218

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 3

Grand Canyon (Αριζόνα)

Ό,τι κι αν πει κάποιος είναι λίγο για αυτό το πάρκο στις αχανείς και σκονισμένες εκτάσεις της Βορειοδυτικής Αριζόνα. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, θεωρείται από πολλούς ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ανάμεσα στους σπάνιας ομορφιάς πανύψηλους βράχους περνά ο ποταμός Κολοράντο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάφορα κομβικά σημεία είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα ασύρματης τηλεματικής, που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο.

Ίδρυση: 1919. Έκταση: 12.174.030 στρ. Επισκέπτες 2015: 5.520.736

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 4

Rocky Mountains (Κολοράντο)

Ποιος δεν έχει ακουστά τα πασίγνωστα Βραχώδη Όρη; Το εθνικό πάρκο στα βόρεια του Κολοράντο είναι ιδανικό για επίσκεψη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αν και πολλοί τολμηροί το επισκέπτονται το χειμώνα για αναβάσεις και πεζοπορίες μέσα στο πυκνό χιόνι. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και δεκάδες καταφύγια διάσπαρτα. Εκπληκτική η θέα της οροσειράς αλλά και του σημείου όπου πηγάζει ο επιβλητικός ποταμός Κολοράντο. Επίσης, είναι το σπίτι πλούσιας άγριας ζωής που μελετάται συνεχώς από επιστήμονες.

Ίδρυση: 1915. Έκταση: 2.657.610 στρ. Επισκέπτες 2015: 3.176.941

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 5

Sequoia (Καλιφόρνια)

Το όνομα αυτού του πάρκου μαρτυρά ότι είναι το πάρκο των πανύψηλων δέντρων σεκόγια (αν και όλη η Βόρεια Καλιφόρνια είναι πνιγμένη από αυτά). Στα νότια της Sierra Nevada και ανατολικά της Visalia οι κορμοί και μόνο αυτών των δέντρων μοιάζουν με μεγάλα κτίρια το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο είναι το General Sherman. Η πίσω πλευρά του πάρκου (ανατολική) είναι η πιο απομονωμένη, καθώς δεν έχει ούτε χωματόδρομους και θεωρείται ο παράδεισος για τους ατρόμητους hikers που συρρέουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ.

Ίδρυση: 1890. Έκταση: 4.040.640 στρ. Επισκέπτες 2015: 1.106.584

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 6

Glacier (Μοντάνα)

Εδώ το στοιχείο που επικρατεί είναι παραδόξως το νερό. Ειδικά προς τα τέλη της άνοιξης οπότε και λιώνουν τα χιόνια το Glacier θεωρείται η μεγαλύτερη φυσική «δεξαμενή» νερού στη Βόρεια Αμερική. Ο επιβλητικός ποταμός Triple Divided Peak ρέει –όπως δηλώνει το όνομά του– σε τρεις κατευθύνσεις: προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Κόλπο του Μεξικού και τον Χάντσον Μπέι. Το γειτονικό πάρκο Waterton Lakes που «πιάνει» και λίγο από Καναδά είναι το «αδερφάκι» του κι εντείνει τη σχεδόν απόκοσμη γαλήνη της ευρύτερης περιοχής.

Ίδρυση: 1910. Έκταση: 23.660.580 στρ. Επισκέπτες 2015: 2.366.058

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 7

Zion ( Γιούτα )

Η τεράστια φυσική αψίδα που στέκεται αγέρωχη στη μέση του αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους βράχους φαραγγιών στον κόσμο και λέγεται Kolob. Σε αντίθεση με το Grand Canyon –όπου στέκεσαι σε μία από τις εκατοντάδες κορυφές βράχων και αγναντεύεις τη θέα από ψηλά– εδώ η εμπειρία ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, καθώς μοιάζει σαν να βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνεια της γης. Κάθε χρόνο, πέραν των πεζοπόρων, μια λαοθάλασσα τοπογράφων επισκέπτεται το πάρκο για να εξασκήσει τις ικανότητές της σε δύσκολες συνθήκες, με πολλές φυσικές παρεμβολές.

Ίδρυση: 1919. Έκταση: 1.487.330 στρ. Επισκέπτες 2015: 3.648.846

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 8

Denali (Αλάσκα)

Το πρώτο εθνικό πάρκο της Αλάσκας οφείλει πολλά στον επίμονο θαυμαστή του και φυσιολάτρη Τσαρλς Σέλντον, ο οποίος το έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη έπειτα από προσπάθειες σχεδόν μιας δεκαετίας. Ο επιβλητικός και άγριος ποταμός Toklat (σ.σ.: αν έχετε δοκιμάσει ποτέ σολομό Αλάσκας, κατά πάσα πιθανότητα προερχόταν από εκεί) ξεχωρίζει στους πρόποδες του πανέμορφου όρους McKinley. Σημειώστε ότι ο Αύγουστος στην Αλάσκα είναι ανεπανάληπτος.

Ίδρυση: 1917. Έκταση: 60.750.290 στρ. Επισκέπτες 2015: 560.758

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 9

Kings Canyon (Καλιφόρνια)

Γεμάτη εθνικά πάρκα είναι η Καλιφόρνια. Αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι το προτιμούν λίγοι τουρίστες από το εξωτερικό, διότι απλώς... δεν έχουν το ακούσει ποτέ! Βρίσκεται στα νότια της Sierra Nevada και είναι το σπίτι δεκάδων χιλιάδων δέντρων σεκόγια. Σε αυτήν την περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια ζούσαν οι πρώτοι πληθυσμοί ινδιάνων της Καλιφόρνια. Μάλιστα, στα μέσα του ’60 η περιοχή υπήρξε αντικείμενο διαμάχης, καθώς μια μερίδα Καλιφορνέζων επιθυμούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά λόγω της πλούσιας Ιστορίας του τόπου, αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική.

Ίδρυση: 1940. Έκταση: 4.619.010 στρ. Επισκέπτες 2015: 566.810

Πάμε στα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ - εικόνα 10

Badlands (Νότια Ντακότα)

Στην πραγματικότητα αποτελεί το outsider αυτής της λίστας. Δεν θα μπορούσε να μείνει όμως έξω η περιοχή όπου βρίσκονται τα περισσότερα απολιθώματα θηλαστικών της αμερικανικής ηπείρου. Αρχαιολογικό και γεωλογικό case study για τους πιο φιλομαθείς, το πάρκο της Νότιας Ντακότα αρχικά ονομαζόταν Teton και Grand Teton υπό το φόβο των αρνητικών συνειρμών των επισκεπτών.

Ίδρυση: 1978. Έκταση: 2.443.000 στρ. Επισκέπτες 2015: 989.353

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.