Μερικές από τις ομορφότερες ακρογιαλιές της χώρας βρίσκονται στην Κρήτη και είναι πλέον κοινό μυστικό πως τις καλύτερες θα τις συναντήσετε στο Νότο. Επιλέγουμε μερικές από τις αγαπημένες μας και περιμένουμε και τις δικές σας καλύτερες!
Παρ’ όλα αυτά και ο Βορράς έχει τις εκπλήξεις του είτε με πασίγνωστες παραλίες είτε με λιγότερο γνωστούς κολπίσκους όπου δύσκολα θα συναντήσετε συνωστισμό. Εντυπωσιακότερη όλων ως θέαμα (και όχι απαραίτητα για κολύμπι) είναι η παραλία του Μπάλου, στη χερσόνησο της Γραμβούσας, στο μυχό του ακρωτηρίου Τηγάνι (Νομός Χανίων). Τα περίπου 15 χλμ. δύσκολου χωματόδρομου που ξεκινούν από το χωριό Καλυβιανή και διασχίζουν τη χερσόνησο αξίζουν πραγματικά τον κόπο για να βγείτε σε αυτή την παραλία (μετά από εικοσάλεπτο περίπου περπάτημα στο κατηφορικό μονοπάτι): ψιλή, υπόλευκη άμμος και τροπικά, διάφανα, κυανοπράσινα νερά, τόσο ρηχά που "πλάθεις" την άμμο του βυθού με τα χέρια, σε αρκετή απόσταση από την ακτή. Το τοπίο αλλάζει ανάλογα με την ώρα της μέρας και το κατά πόσο θα πετύχετε άμπωτη ή παλίρροια.
Πιο εύκολα προσβάσιμη και με εκπληκτικά νερά για κολύμπι είναι η πασίγνωστη αμμουδερή παραλία της Φαλάσαρνας, στη βορειοδυτική ακτή του Νομού Χανίων. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η άπλα της, τα κρυστάλλινα νερά και τα επιβλητικά βουνά πίσω της.
Στο Βορρά του Ρεθύμνου, σε ένα μικρό κολπίσκο που πολλοί λίγοι γνωρίζουν, θα βρείτε ίσως τα πιο καθαρά νερά στη βόρεια ακτή: οι ντόπιοι τη βάφτισαν Του Μαλιού το Ρυάκι και θα τη βρείτε ακολουθώντας την ταμπέλα "beach" που υπάρχει μέσα στο χώρο του πρώτου βενζινάδικου Eco που συναντάτε στο ύψος του Σταυρωμένου (από τη νέα εθνική Ρεθύμνου-Ηρακλείου). Βότσαλο, νερά που βαθαίνουν και μεγάλοι κατακόρυφοι βράχοι δεξιά κι αριστερά συνθέτουν το σκηνικό. Στον Καρτερό (7 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου), το καινούργιο beach bar Ακτή Beach με τις ιδιαίτερα προσεγμένες εγκαταστάσεις του και τα happenings που οργανώνονται το καλοκαίρι είναι ο κύριος λόγος που ανεβάζει τον πήχη στην αμμουδερή παραλία.
Τα tops του Βορρά κλείνουν με το Βάι (24 χλμ. ανατολικά της Σητείας, στο Λασίθι), που οφείλει τη φήμη του στο εντυπωσιακό φοινικόδασος που απλώνεται πίσω από την αμμουδερή παραλία, ενώ αν ψάχνετε κάτι πιο low profile και ήσυχο, η μικρή, βοτσαλωτή παραλία της Πλάκας (15 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου) με τα πεντακάθαρα νερά και τη θέα στο ιστορικό νησάκι Σπιναλόγκα, ακριβώς απέναντι, θα σας γοητεύσει.
Στο Νότο σχεδόν όλες οι παραλίες είναι μοναδικές και δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Κάποιες συγκεκριμένες όμως θα γίνουν οι πιο απολαυστικές αναμνήσεις του καλοκαιριού. Στο Νομό Χανίων, το Ελαφονήσι και το Κεδροδάσος (δυτικά της Παλιόχωρας) γοητεύουν τα πλήθη: η πρώτη παραλία με την απέραντη ξανθή αμμουδιά, τα τιρκουάζ νερά και το νησάκι απέναντί της όπου φτάνεις με τα πόδια σαν να βρίσκεσαι σε ατόλη του Ειρηνικού και το Κεδροδάσος (1,5 χλμ. μακρύτερα) με το αυτοφυές δάσος από χαμηλούς μικρόκαρπους κέδρους πίσω από τον αμμώδη όμορφο κόλπο του.
Το εκδρομικό πλοίο που ξεκινάει καθημερινά το πρωί από Παλιόχωρα πριν καταλήξει στη Χώρα Σφακίων κάνει στάσεις στη Λισό, τη Σούγια, την Αγία Ρουμέλη, και τον Άγιο Παύλο Σφακίων. Η Σούγια μοιάζει αρκετά με την Αγία Ρουμέλη – στην πρώτη βέβαια η παραλία είναι πολύ μεγαλύτερη και οι δύο όμως έχουν ψιλό μαύρο βότσαλο.
Στον Άγιο Παύλο θα συναντήσετε μάλλον λιγότερο κόσμο και το αφιερωμένο στον Άγιο Παύλο εκκλησάκι του (10ος αιώνας) καρφωμένο πάνω στη σκουρόχρωμη άμμο. Όσοι κατεβείτε στη Χώρα Σφακίων, θα πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά του Ίλιγγα, του θαυμάσιου βοτσαλένιου κόλπου με τους μεγάλους βράχους να τον κλείνουν – την παραλία θα τη συναντήσετε δυτικά από το λιμάνι. Στα ανατολικά, η παραλία στο Φραγκοκάστελο είναι επίσης πολύ ιδιαίτερη παρά τον πολύ κόσμο και τα πιτσιρίκια: κατάξανθη άμμος ψιλή σαν πούδρα, καθαρά διάφανα νερά και πίσω σας η αύρα από το θρυλικό κάστρο.
Στο νότο του Νομού Ρεθύμνου, συγκρατήστε στα οπωσδήποτε τις παραλίες ανάμεσα σε Πλακιά και Αγία Γαλήνη. Η παραλία Λίμνη Πρέβελη είναι από τα μεγάλα highlights του νομού όχι τόσο όμως για τα νερά της όσο για το τοπίο με το πανέμορφο φοινικόδασος στην πλάτη της όπου καταλήγει το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και ο ποταμός – όταν έχει πολύ κόσμο τα νερά δεν είναι τόσο καθαρά.
Αντίθετα, η Αγία Φωτεινή, οι Λίγρες, η Τριόπετρα και ο Άγιος Παύλος έχουν όλες απίθανα νερά. Μια ταβερνούλα όλη κι όλη και ένας μεγάλος στρογγυλός βράχος στη βοτσαλένια Αγία Φωτεινή αρκούν για να νιώσετε την απόλυτη ηρεμία, ενώ πιο εξωτικό είναι το τοπίο στις Λίγρες με κύματα να σκάνε στα βράχια δίπλα στην παραλία με το ψιλό χαλικάκι. Η Τριόπετρα είναι από τις πιο ονειρεμένες παραλίες: αίσθηση απεραντοσύνης, ψιλό σκουρόχρωμο βότσαλο και τρεις μεγάλοι βράχοι στην άκρη του κόλπου που της έδωσαν άλλωστε το όνομά της. Με τον Άγιο Παύλο ίσως μπερδευτείτε: πρόκειται ουσιαστικά για δύο παραλίες, η μια μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό και η άλλη, η πιο μεγάλη, πίσω από την Τριόπετρα – και οι δύο είναι αμμώδεις και οργανωμένες.
Στο Νομό Ηρακλείου, εκτός από τα περιβόητα Μάταλα και τις δοξασμένες από τους χίπις σπηλιές που χαρακτηρίζουν την παραλία, αξίζει την προσοχή σας ο μικρός κολπίσκος Βαθύ όπου η θάλασσα μπαίνει βαθιά μέσα στην ακτή δημιουργώντας έναν προστατευμένο όρμο, που θυμίζει φιόρδ.
Το άνοιγμά του είναι τόσο στενό που έχεις την εντύπωση πως κολυμπάς σε λίμνη. Πανέμορφες είναι επίσης οι παραλίες Μάστραλο και Αγιοφάραγγο με κοινή ιδιαιτερότητα το ότι και στις δύο καταλήγουν φαράγγια: πρασινογάλαζα νερά και φοίνικες στην πρώτη, ψιλά, κιτρινωπά βοτσαλάκια και εξίσου τέλεια νερά στη δεύτερη. Στις τρεις τελευταίες παραλίες καλύτερα να φτάσετε με εκδρομικά καΐκια από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο και τα Μάταλα.
Τέλος, στο Νομό Λασιθίου, οι περισσότερες παραλίες που θα συναντήσετε στο Νότο παρουσιάζουν σχεδόν όλες την ίδια εικόνα: μεγάλοι αμμουδεροί κόλποι που απλώνονται μπροστά από τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι εκείνη της Αγίας Φωτιάς (Ιεράπετρας) με την γκρίζα άμμο κάτω από το κρυμμένο στα πεύκα ομώνυμο χωριό.
Περισσότερα για την Κρήτη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ.
Αναδημοσίευση από το αρχείο του Αθηνόραμα Travel.