Από την party ατμόσφαιρα και το σούσι στις βυθισμένες στο νερό ξαπλώστρες στο beach club του «Nikki Beach» μέχρι τις κρυμμένες πίσω από τα καταπράσινα κολπάκια του Αγίου Αιμιλιανού υπερπολυτελείς βίλες του διεθνούς και εγχώριου jet set, κι από τα μυθικά pavillions του «Amanzoe» μέχρι τις βραβευμένες γευστικές δημιουργίες στη βεράντα του «Poseidonion», η χερσόνησος της Ερμιονίδας και οι σοφιστικέ Σπέτσες εξελίσσονται στο νέο κοσμικό προορισμό του ελληνικού καλοκαιριού με φόντο μερικά από τα ομορφότερα αρχετυπικά μεσογειακά τοπία της Πελοποννήσου.
Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Party all the time στην πισίνα του «Nikki Beach» στο Πόρτο Χέλι ή ατέλειωτο άραγμα στις όχθες της Ζωγεριάς στις Σπέτσες; Αυτοκινητάδες πλάι σε φουντωτές μπουκαμβίλιες, πελώριες ελιές και πολυτελείς επαύλεις στο φιδωτό δρόμο από Πόρτο Χέλι προς Ερμιόνη ή ποδηλατάδες με αύρα εποχής από το παλιό λιμάνι των Σπετσών μέχρι την Ντάπια και την Κουνουπίτσα;
Ψαρομεζέδες μπροστά στις αραγμένες τράτες της Κοιλάδας ή δημιουργικές θαλασσινές γεύσεις από τον βραβευμένο σεφ Στέφανο Κολιμάδη του «Shy Horse» που μόλις άνοιξε στις Σπέτσες; Εξαιρετική γαλλική κουζίνα στης «Marivon» στο ορεινό Ηλιόκαστρο ή δημιουργική ελληνική κουζίνα από τον επίσης βραβευμένο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό στο «Poseidonion Grand Hotel» των Σπετσών; Περισσότερο από ποτέ οι Σπέτσες και οι αντικρινές ακτές της Ερμιονίδας λειτουργούν πλέον αμφίδρομα, προσφέροντας ένα πλούσιο μπουκέτο εμπειριών σε compact μέγεθος.
Σπέτσες με δυνατές αφίξεις
Στο νησί της Μπουμπουλίνας, ο διαχρονικός κοσμοπολιτισμός συναντά τους ταρσανάδες του παλιού λιμανιού και τις πολυτελείς κατοικίες του οικισμού «Πιτυούσα», την αύρα ιστορίας, τις μυρωδιές από τα πεύκα, τις λεμονιές, το γιασεμί, τα νυχτολούλουδα και το θρούμπι που σε τυλίγουν παντού.
Τα πρωινά, φεύγεις με μηχανάκι, «γουρούνα», ποδήλατο ή λεωφορείο για τις παραλίες – από το κοντινό και κοσμοπολίτικο Καΐκι μέχρι τον Βρέλλο, τη Ζωγεριά, την Αγία Παρασκευή και τους Αγίους Αναργύρους. Οι απογευματινές βόλτες στην Ντάπια έχουν διαχρονικά τη χάρη τους, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις για ψαγμένο shopping οι οποίες όλο και αυξάνονται («Soho-Soho», «The Closet», «Magic Wrap», «Love Boutique», «Αpriati», «Ratih», «White»).
Ο «Πάτραλης» και το «Νερό της Αγάπης» στην Κουνουπίτσα και ο «Ταρσανάς» στο Παλιό Λιμάνι στρώνουν τραπέζια στους λάτρεις του ψαριού, ενώ ένα γεύμα στο διαχρονικό «Ορλώφ» είναι πάντα καλή αφορμή για μια ευχάριστη κουβέντα με τον φιλόξενο οικοδεσπότη Χρήστο Ορλώφ. Φτάνοντας αυτήν τη φορά στις Σπέτσες βρίσκω όλο το νησί στο πόδι τόσο λόγω του Spetsathlon που προκαλεί έναν ευχάριστο χαμό όσο και ενόψει της νέας σεζόν που φέρνει άκρως ενδιαφέροντα ξεκινήματα.
Στο ολοκαίνουργιο «Shy Horse» στο Παλιό Λιμάνι, ο Αλέξανδρος Μασίνας και ο Στέφανος Κολιμάδης τακτοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το επίσημο opening του σπετσιώτικου παραρτήματος του επιτυχημένου κολωνακιώτικου μπιστρό (που ειρήσθω εν παρόδω αποκτά και νέα έδρα στην Κηφισιά). «Θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία του Κολωνακίου πλάι στη θάλασσα», μου λένε ο συνιδιοκτήτης και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ του... ντροπαλού αλόγου, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε δημιουργικές θαλασσινές γεύσεις, όπως μους λευκού ταραμά με μελάνι σουπιάς και γαύρο μαρινέ, φιλέτο σφυρίδας με κρέμα καρότου, πορτοκάλι και σάλτσα αγριομάραθου και άλλα πολλά.
Ακριβώς απέναντι, στο «Bikini», ο Γιάννης Σαμαράς μού δείχνει την cocktail list που δημιούργησε για να εγκαινιάσει τη συνεργασία του με το πολύ επιτυχημένο bar των Σπετσών και μου ετοιμάζει ένα Ipanema υπέροχο - λες και πίνεις το καλοκαίρι γουλιά γουλιά. Θέλετε κι άλλο tip; Οι «ωμές» προτάσεις του καταλόγου προέρχονται ως επί το πλείστον από την ψαριά του ιδιοκτήτη Χρήστου Φασσέα.
Επιστρέφω προς το κέντρο. Άλλη νέα άφιξη, το steak house «Agave» (6946066579) στην πλατεία του Ρολογιού, από τον ιδιοκτήτη των γνωστών μπουτίκ «White» Γιώργο Φίλτσο. Για το μενού εμπιστεύθηκε τον φίλο του και ιδιοκτήτη των «Burger Joint» Γιώργο Παπακώστα, ο οποίος μου προτείνει να δοκιμάσω την Agave Steak Salad με λαχανίδα, μπριζόλα, αβοκάντο, κράνα, φιστίκι Αιγίνης και βινεγκρέτ λεμονιού – πεντανόστιμη και healthy!
Ένα νέο cocktail bar ετοιμάζει εντωμεταξύ στην ίδια γειτονιά ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Μωράκης, μαζί με ένα ακόμα εστιατόριο στη θέση του παλιού «Oozora», εκτός από το γνώριμο club «Guzel» που παραμένει στο πόστο του (αμφότερα στο παλιό λιμάνι).
Προχωρημένη απογευματινή ώρα στο απέραντο μποστάνι του «Poseidonion Grand Hotel» πάνω από τις Σχολές των Σπετσών. Ο ήλιος δύει κάπου στο βάθος παίρνοντας μαζί του όλες τις έγνοιες της Αθήνας. Ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός μού φέρνει φρεσκοκομμένα παντζάρια, αγγούρια, πιπεριές και φράουλες που μοσχοβολάνε γη και μαζί με τη διευθύντρια του ξενοδοχείου Μαρία Στρατή το ρίχνουμε στα τσίπουρα. Τριγύρω ο χώρος διαμορφώνεται με ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και σούβλα για να φιλοξενήσει τα επιτόπια μαγειρέματα του σεφ.
Μια από τις νέες εμπειρίες που θα προσφέρει φέτος στους επισκέπτες του το εμβληματικό ξενοδοχείο της οικογένειας Βορδώνη, το οποίο δικαιούται όσο λίγα στην Ελλάδα τον τίτλο Grand Hotel. Είτε έχεις την τύχη να μείνεις σε κάποια από τις σουίτες του είτε απλώς να περιηγηθείς το υπέροχο lobby του αισθάνεσαι κομμάτι μιας ιστορίας που δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζει να γράφεται με τρόπο που συνδέει μοναδικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Με πολύτιμο κόσμημα είχε παρομοιάσει το «Poseidonion» ο κύριος Μανώλης Βορδώνης εκείνη τη βραδιά στο «The Gin Joint» που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για το φετινό καλοκαίρι· «ο τρόπος με τον οποίο το ανακαινίσαμε είναι για άλλα 300 χρόνια», μου λέει ο γιος του Αντώνης τώρα.
Πέρα από το επισκέψιμο πλέον μποστάνι και τα επώνυμα κοκτέιλ, φέτος στο ξενοδοχείο υπάρχει ένας ολοκαίνουργιος εκθεσιακός χώρος, σε συνεργασία με τις Artion Galleries, κοντά στο κομμωτήριο και το Asian Spa. Στην all-day brasserie «Library» ενθουσιάζομαι με τη μοντέρνα ματιά του Σταμάτη στη λεγόμενη αστική κουζίνα (εξαίρετο το ταρτάρ τόνου με φασόλια πιάζ, γλυκό-φετίχ η πάστα αμυγδάλου με γέμιση λευκής σοκολάτας) και ανυπομονώ να επιστρέψω για τις fine dining προτάσεις του στο διπλανό «On the Verandah» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και ειδικό βραβείο Νέου Ταλαντούχου Σεφ στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους).
Λίγο προτού φύγω από το νησί, συναντώ τη Μαρίνα Κουταρέλλη, «ψυχή» όλων των αθλητικών διοργανώσεων που έχουν κουμπώσει όμορφα με τον τόπο, με αποκορύφωμα το Spetses Mini Marathon κάθε Οκτώβρη. «Η διαδρομή για να φτάσουμε στην πιο επιτυχημένη αθλητική διοργάνωση εκτός αστικών κέντρων δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα», μου λέει με νόημα για να συμπληρώσει πως «από τους 700 αθλητές το 2011 φτάσαμε στους 12.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό το 2015, πετυχαίνοντας παράλληλα την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν τον Απρίλιο και Οκτώβριο».
Η ριβιέρα της Πελοποννήσου αποκαλύπτεται
Απέναντι τώρα, η Ερμιονίδα καταφέρνει να διατηρείται απροσποίητα cool, παρά τους jet setters που καταφτάνουν κάθε καλοκαίρι με πολυτελείς θαλαμηγούς, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου που διαθέτει βίλες στην περιοχή, ακόμα και ύστερα από τα πρόσφατα ηχηρά ανοίγματα των πολυτελών ξενοδοχείων «Amanzoe» και «Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli» που της χαρίζουν διεθνή αίγλη και αναγνωρισιμότητα.
Όπου και να βρεθείς, από το Πόρτο Χέλι, το γραφικό ψαροχώρι της Κοιλάδας, το Θυνί και το Δορούφι μέχρι τη Βερβερόντα, τον Άγιο Αιμιλιανό, την Ερμιόνη και τη Θερμησία, η θάλασσα βρίσκεται πάντα δίπλα σου. Μαγευτικά νερά, παραλίες χιλιομέτρων με πολλές εισόδους ή πριβέ κολπίσκοι που ανακαλύπτεις κατά τύχη και, τριγύρω, μια φύση οργιαστική με ελαιώνες και πευκώνες. Όλα φωνάζουν θερινή ραστώνη στο μάξιμουμ. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να κάθεται δίπλα σου, το people watching δίνει και παίρνει και οι πάντες κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε έναν προορισμό που συνδυάζει τη μεσογειακή χαλαρότητα με μιαν αύρα... Μπέβερλι Χιλς.
Αγνώριστο βρίσκω το «AKS Hinitsa Bay» πάνω στον υπήνεμο κόλπο της Χηνίτσας. Χάρη στο μεγαλοπρεπές face lift από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης, το μεγάλο κλασικό ξενοδοχείο διακοπών απέκτησε νέα όψη, με μεγάλες τζαμαρίες, ολοκαίνουργια κουφώματα και διακοσμητικό ρετούς στα δωμάτια, μοντέρνα φωτιστικά σώματα LED στις βεράντες και ένα γενικότερο φρεσκάρισμα των υποδομών του.
Τόσο το ξενοδοχείο της Χηνίτσας όσο και το αδελφό «AKS Porto Heli», στην καρδιά του κόλπου του Πόρτο Χέλι, έχουν χτίσει μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό τους και ειδικά με τις οικογένειες με μικρά παιδιά, που τα επιλέγουν για ξέγνοιαστες διακοπές πλάι στη θάλασσα, με πολυάριθμες παροχές, από τα γήπεδα και τους καταπράσινους κήπους μέχρι τη φροντίδα από παιδαγωγούς στο mini club και τα διαφορετικά εστιατόρια.
Στην άκρη του κόλπου του Πόρτο Χέλι, τώρα, το «Nikki Beach» ξεδιπλώνει την εκκεντρική, αντισυμβατική και σέξι γοητεία του αρχής γενομένης από τα πολύ μεγάλα δωμάτιά του που προσφέρουν ένα διαρκές παιχνίδισμα των αισθήσεων: καθρέφτες παντού, κρυφοί φωτισμοί επίσης παντού, από την εντυπωσιακή πλάτη-installation του κρεβατιού μέχρι τα πιο απρόσμενα σημεία, η μπανιέρα, επί της ουσίας in-yer-face στον κυρίως χώρο, ο πάγκος καλυμμένος με μαλακό δέρμα, το signature Nikki aroma να κεντρίζει την όσφρηση. Χάρη δε στο μελετημένο mood lighting και ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, τη μία νομίζεις ότι είσαι σε κάποιο club με όλα τα φώτα αναμμένα και την άλλη σε μια ατμοσφαιρική chill-out area.
Από το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα, η καρδιά του ξενοδοχείου χτυπά στο beach club με τα αναπαυτικά δερμάτινα day beds αλλά και τις σεζλόνγκ και τα stools του μπαρ που βυθίζονται στην πισίνα, η οποία όντας ρηχή και ευπρόσδεκτα δροσερή αποτελεί περισσότερο ένα πρόσχημα για φλερτ. Στο «Nikki Café», που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, δοκιμάζω τις νέες προτάσεις του άρτι αφιχθέντα σεφ Βασίλη Τσαντίδη.
Εντυπωσιάζομαι όχι μόνο με την ικανότητά του να παντρεύει τα ελληνικά με τα απωανατολίτικα στοιχεία αλλά και με τις φωτογενείς παρουσιάσεις των πιάτων. Δοκιμάστε, ας πούμε, το ορεκτικό Open Harumaki, το μεσογειακό φουσίλι που έρχεται σε ολόκληρο κεφάλι από τυρί Σαν Μιχάλη ή την ελληνική σαλάτα σε tramezzone βασιλικού και θα με θυμηθείτε. Κάποια από αυτά τα πιάτα θα σερβίρονται και στο άλλο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το εκπληκτικό «Pearl Rooftop Lounge Bar» όπου μεταφέρεται η δράση όταν σουρουπώνει.
Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι μια από τις ωραιότερες στο Πόρτο Χέλι – απολαύστε τη στο wine bar «Veranda del Vino» (6951787893) του Σωτήρη Δαγρέ. Η λίστα, επιμελημένη από τον διακεκριμένο οινοχόο Κλέαρχο Κανελλάκη, προτείνει 70 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ τα συνοδευτικά tapas υπογράφει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Για το δίπτυχο καφέ-ποτό επιλέξτε ανάμεσα σε «Da Luz», «Old Café» και «Sokaki».
Βράδυ Σαββάτου, το σχεδόν αυτοσχέδιο πάρκινγκ της «Marivon» (2754091352) στο ορεινό χωριό Ηλιόκαστρο θυμίζει έκθεση πολυτελών αυτοκινήτων. Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια όλων των VIP επισκεπτών της περιοχής είναι επί της ουσίας η αυλή του σπιτιού της Γαλλίδας Marivon, η οποία ήρθε πριν από 29 χρόνια στην Ελλάδα, γνώρισε τον άντρα της, και πριν από μια δεκαετία περίπου αποφάσισε να κάνει αυτό που πάντα ήθελε. Δηλαδή «να μαγειρεύω γαλλική κουζίνα και να υποδέχομαι τους πελάτες σαν επισκέπτες στο σπίτι μου», όπως μου λέει, καθώς στο τραπέζι καταφτάνουν μια εξαιρετική τάρτα με ντοματίνια και κατσικίσιο τυρί, νοστιμότατη ξεφλουδισμένη ντομάτα με φίνα βινεγκρέτ κύμινο και η μπριζόλα γάλακτος για δύο – ένα από τα signature κρεατικά του μαγαζιού που επιμελείται ο σύζυγος. Λίγο πριν από το τέλος δοκιμάζω ένα από τα ωραιότερα μιλφέιγ της ζωής μου, δημιουργία της κόρης της Ματίνα-Λώρα.
Οδηγώ στο δρόμο που συνδέει το Πόρτο Χέλι με την Ερμιόνη – μια μαγευτική διαδρομή γεμάτη μπουκαμβίλιες, ελιές, πεύκα αλλά και διακλαδώσεις προς γνωστούς και λιγότερο γνωστούς κολπίσκους και παραλίες. Το πολύ ιδιαίτερο beach complex «Godai Seascape» (6974365520) που άνοιξε πέρυσι στην παραλία της Πετροθάλασσας ετοιμάζεται για το φετινό του opening, έχοντας ενδιαφέροντα σχέδια όπως, λ.χ., τα καθημερινά δωρεάν μαθήματα πιλάτες ή τα private dinners στην ακρογιαλιά. Όπως και πέρυσι, το μενού θα επιμελείται ο Δημήτρης Κοντόπουλος και τα κοκτέιλ ο Στέλιος Παπαδόπουλος.
Στην Ερμιόνη, τα Μαντράκια είναι γεμάτα σκάφη και νεαρόκοσμο, οι ψαροταβέρνες ψήνουν ολόφρεσκα ψάρια και το πευκόφυτο Μπίστι είναι το τέλειο ησυχαστήριο. Ανηφορίζω μέχρι το ναό του Αγίου Γερασίμου για πανοραμικά κλικ της πόλης από ψηλά και κάθομαι στο διάσημο «Σπυρανδρέα» (2754031380). Το καλωσόρισμα από τους δύο Δημήτρηδες και τον Γιώργο που συνεχίζουν επάξια το έργο των δίδυμων πατεράδων τους διαδέχεται ροφός ημέρας (ψημένος με μαστοριά), θεσπέσιο ριζότο με γαρίδες, κοτόπουλο και σαφράν, αλλά και φίνο καρπάτσιο φρέσκου σολομού.
Πού να μείνετε
ΣΠΕΤΣΕΣ
Poseidonion Grand Hotel (Ντάπια, 2298074553, από € 192) Το εμβληματικό grand hotel των Σπετσών αποτελεί αναμφίβολα την πιο πολυτελή επιλογή διαμονής στο νησί.
Mare Monte (Ντάπια, 2298077122, από € 130) Ρομαντική ατμόσφαιρα σε ένα αρχοντικό του 1762 πίσω από το κέντρο της Ντάπιας.
Orloff Resort (Ανάληψη, 2298075444, από € 120) Όμορφο boutique hotel με προσωποποιημένες υπηρεσίες και πισίνα.
Villa Nika (Αγ. Μαρίνα, 2298073430, από € 120) Στο δρόμο προς την παραλία της Αγ. Μαρίνας, με άνετα δωμάτια μοιρασμένα σε τρία κτίρια περιμετρικά της μεγάλης πισίνας.
Economou Mansion (Κουνουπίτσα, 2298073400, από € 88) Ατμοσφαιρικός ξενώνας σε ιστορικό αρχοντικό του 1851.
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli (Πόρτο Χέλι, 2754098500, από € 240) Ντιζαϊνάτο, πανέμορφο lifestyle resort.
AKS Hinitsa Bay (Πόρτο Χέλι, 2754057401, από € 96) Με νέο πρόσωπο επέστρεψε το μεγάλο ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα.
AKS Porto Heli (Πόρτο Χέλι, 2754098000, από € 84) Κλασικό ξενοδοχείο διακοπών με όλες τις ανέσεις, στην καρδιά του κόλπου.
Nautica Bay (Πόρτο Χέλι, 2754051415, από € 58) Aνακαινισμένη μεγάλη μονάδα, με τον παραλιακό δρόμο μπροστά της.
Mourayio (Ερμιόνη, 2754033074, από € 150) Εκλεπτυσμένη πολυτέλεια με θέα στη θάλασσα και σπιτική φιλοξενία στα μόλις τέσσερα δωμάτια του ξενώνα με φιλοσοφία bed & breakfast.
Gr8 (Ερμιόνη, 2754036055, από € 140) Στην ήσυχη περιοχή της παραλίας της Κουβέρτας, ένα συγκρότημα με 8 αυτόνομες κατοικίες με δικό τους κήπο. Pet friendly.
Barcelo Hydra Beach (Θερμησία, 2754098700, από € 153 με ημιδιατροφή) Μια καλοκαιρινή πολιτεία με πολλές παροχές για οικογενειακές διακοπές πάνω στη θάλασσα.
Το ταξίδι στις Σπέτσες έγινε με τη Hellenic Seaways που καλύπτει όλο το Αιγαίο.