Έλενα Πέγκα: Με το βλέμμα στο 2021

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πέγκα, αν και Θεσσαλονικιά, έχει μαγευτεί από την περιοχή και, από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Γραφείου Υποψηφιότητας «KALAMATA:21», καταστρώνει με πάθος σχέδια για να γίνει η Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.

Έλενα Πέγκα: Με το βλέμμα στο 2021

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πέγκα, αν και Θεσσαλονικιά, έχει μαγευτεί από την περιοχή και, από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Γραφείου Υποψηφιότητας «KALAMATA:21», καταστρώνει με πάθος σχέδια για να γίνει η Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ μας

Έλενα Πέγκα: Με το βλέμμα στο 2021 - εικόνα 2

Τι σας έκανε να αποδεχτείτε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας;
Κατεβαίνοντας στο Φεστιβάλ Χορού γνώρισα καλύτερα την πόλη αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνιακή Μάνη που πάντα μου άρεσε ιδιαιτέρως. Όταν μου έγινε η πρόταση, έφερα στο μυαλό μου όμορφες εικόνες από αγαπημένα μέρη κι ένας από τους λόγους που με έκανε να μπω σ’ αυτό είναι το γεγονός ότι συμμετέχει όλη η Μεσσηνία. Είναι μια περιοχή με φοβερό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, έχει την υπέροχη Αρχαία Μεσσήνη, την ιστορική Πύλο, τις γραφικές πόλεις Μεθώνη και Κορώνη.

Ποιες προτεραιότητες θέσατε στην κατάρτιση της πρότασης;
Δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει χορό, μουσική, εικαστικά, θέατρο αλλά για κάτι που θα συμβαίνει 365 ημέρες το χρόνο, θα περιλαμβάνει πάρα πολλούς τομείς και θα αφορά την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Αναζητήσαμε ένα καινούργιο περιφερειακό σχέδιο και ήδη ξεκίνησε η χαρτογράφηση των φορέων της πόλης.

Έχω συναντήσει πάνω εκατό φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό, με τον πολιτισμό της καθημερινότητας, το περιβάλλον και την ανακύκλωση, την αρχαιολογία, την πολιτιστική κληρονομιά. Ακόμα και η Πυροσβεστική υπηρεσία θέλει να συμμετέχει. Η Καλαμάτα έχει πολλούς φορείς, πολλές εθελοντικές ομάδες αλλά και πάρα πολλά όμορφα κτίρια, από νεοκλασικά μέχρι αποθήκες, που μπορούν όλα να αξιοποιηθούν. Είναι μια πόλη ζωντανή, έχει ιστορία, αστική τάξη και δραστήριους ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν ένα μεγάλο γεγονός.

Τι έδωσε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;
Παρά την κρίση, η πόλη αναπτύσσεται και με αυτές τις νέες υποδομές σταμάτησε να είναι μια απομονωμένη περιοχή. Με τον νέο αυτοκινητόδρομο μέσα σε δύο ώρες βρίσκομαι πλέον, από την Πλάκα, στο γραφείο μου στην Καλαμάτα. Το αεροδρόμιο, η Costa Navarino και τα κρουαζιερόπλοια έχουν φέρει την τουριστική άνθηση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Το υπερσύγχρονο Μέγαρο Χορού, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, θα μας δώσει πολλές δυνατότητες. Έχουμε σχέδια για το πώς θα λειτουργήσει και ένα πλάνο συνεργασιών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με τον Δήμο Αθηναίων αλλά και άλλους δήμους.

Ποιες είναι οι βασικές συντεταγμένες του σχεδίου για την Καλαμάτα του 2021;
Θέλουμε να γίνουν συνεργασίες, ανταλλαγές και να ισορροπήσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Το φθινόπωρο η Βίκυ Καρέλια θα εγκαινιάσει στο κέντρο της πόλης ένα υπερσύγχρονο μουσείο με ελληνικές φορεσιές από την τεράστια συλλογή της. Όταν υπάρχει μια βάση, μπορείς να κάνεις πάρα πολλά.

Τα εισαγόμενα πράγματα θα είναι φευγαλέα και θα χαθούν μετά, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε δικές μας προτάσεις. Θέλουμε να γίνουν καινούργια πράγματα με εμπλοκή ξένων και Ελλήνων. Θα κληθούν άνθρωποι και ομάδες για να μείνουν κάποιο διάστημα στην Καλαμάτα και να σχεδιάσουν συγκεκριμένα έργα. Θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες αλλά και κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα.

Έλενα Πέγκα: Με το βλέμμα στο 2021 - εικόνα 3

Ποια είναι τα ατού της Καλαμάτας έναντι των άλλων πόλεων που έχουν θέσει υποψηφιότητα;
Έχω ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά αυτό που είδα στην Καλαμάτα ομολογώ ότι δεν το είχα ξαναδεί. Οι άνθρωποι θέλουν να αναπτυχθεί με ωραίο τρόπο η περιοχή τους. Δεν είναι πιεσμένοι όπως είμαστε εμείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν μια φρεσκάδα, μια ζωντάνια, έχουν σοβαρότητα και δυναμισμό που ίσως πηγάζει από την ίδια τη φύση, το συνδυασμό θάλασσας και βουνού.

Οι Καλαματιανοί έχουν στηρίξει τα οράματά τους. Η πόλη τους πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση, έζησε έναν καταστροφικό σεισμό και, αντί να σβηστεί από το χάρτη, ανασυγκροτήθηκε και ήρθε σε θέση να υποδεχτεί τον πολιτισμό. Υπάρχει απ’ όλους η διάθεση για συνεργασία και δημιουργία καλλιτεχνικών πυρήνων.

Με ποια πόλη του εξωτερικού θα συγκρίνατε την Καλαμάτα;
Θα μπορούσα να τη συγκρίνω με κάποια πόλη του ιταλικού Νότου λόγω της φύσης, έχει όμως και τη ζωντάνια μιας κεντροευρωπαϊκής πόλης.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία εντός και εκτός πόλης;
Μου αρέσει η παραλία με την αμμουδιά που είναι εύκολα προσβάσιμη αλλά και το ιστορικό κέντρο γύρω από το κάστρο. Είναι πεζοδρομημένο και πάρα πολύ όμορφο. με ωραία στέκια καφέ και εστιατόρια στα οποία το φαγητό έχει άλλη γεύση. Η ντομάτα έχει άλλη γεύση στην Καλαμάτα κι άλλη στην Αθήνα.

Εκτός πόλης είναι πολύ ωραία η διαδρομή προς τη Σπάρτη μέσα από τον Ταΰγετο, η Μεσσηνιακή Μάνη και οπωσδήποτε η Καρδαμύλη. Η περιοχή προσφέρεται για περιηγήσεις, γι’ αυτό και ένα κομμάτι του σχεδίου μας αφορά διάφορες διαδρομές που θα περιλαμβάνουν, π.χ., τις αιωνόβιες ελιές, τα πηγάδια και τις πηγές. Θα φτιαχτεί μια διαδρομή σε όλη την πόλη που θα συνδέεται με το σεισμό, θα οργανωθούν ποδηλατικές βόλτες.

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Kivotos Santorini" & "Mavro" δίνουν άλλο χρώμα στη Σαντορίνη

Ζήσαμε και απολαύσαμε δύο μέρες σε μια boutique κιβωτό που ξεχωρίζει στο περίφημο Νησί του Ηφαιστείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
16/07/2024

Κιβωτός Κορογώνα: Ένα πολύπλευρο εγχείρημα ολιστικής σύνδεσης με την φύση που δεν χωράει σε ταμπέλες

Μια ειρηνική, εκπαιδευτική, αειφορική κοινότητα δημιουργίας εν εξελίξει στη νότια Λακωνία.

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.