Παναγιώτης Νίκας: H Καλαμάτα αλλάζει

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει την ευτυχία να βιώνει στη θητεία του μια επικοινωνιακή έκρηξη για την πόλη του, «όπλο» που θα το χρησιμοποιήσει δυνατά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Παναγιώτης Νίκας: H Καλαμάτα αλλάζει

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει την ευτυχία να βιώνει στη θητεία του μια επικοινωνιακή έκρηξη για την πόλη του, «όπλο» που θα το χρησιμοποιήσει δυνατά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ μας

Παναγιώτης Νίκας: H Καλαμάτα αλλάζει - εικόνα 2

Βιώνετε ως δήμαρχος την αναγέννηση της Καλαμάτας ως ενός από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς της χώρας. Πώς είναι το συναίσθημα; Και ποιος ο ρόλος του δήμου;
Είμαι ευχαριστημένος έως ενθουσιασμένος απ’ αυτή την εξέλιξη. Η πόλη μας ήταν για δεκαετίες περιθωριοποιημένη και τώρα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, είναι πράγματι ένας ανερχόμενος προορισμός και όλοι συμφωνούν σ’ αυτό. Τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτή τη θετική κατάσταση και την εξόχως θετική προοπτική είναι η Costa Navarino, το διεθνές αεροδρόμιο στο οποίο συνεχώς αυξάνεται η κίνηση, ο νέος αυτοκινητόδρομος.

Επίσης, μας έμαθε ο κόσμος και είδε ότι εδώ βρίσκεται ένα κρυμμένο διαμάντι. Ο δήμος έχει αποφασιστική σημασία σε όλα αυτά. Έχει αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην προβολή του τόπου μας, στη βελτίωση της εικόνας, στον εκσυγχρονισμό, στον εξευρωπαϊσμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διεκδικούμε να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Αυτόν το στόχο υπηρετούν οι φυτεύσεις με χιλιάδες δέντρα και άνθη, οι πεζόδρομοι, η κατασκευή πεζοδρομίων, οι ποδηλατόδρομοι, η καθαριότητα στην πόλη, οι αναπτυξιακοί στόχοι τους οποίους θέτουμε και επιτυγχάνουμε.

Το παραλιακό μέτωπο είναι η βιτρίνα της πόλης. Τι κινήσεις έχουν γίνει για την αναβάθμισή του και τι νέο σχεδιάζετε;
Στο παραλιακό μέτωπο της πόλης δεν έχουν γίνει τα βήματα τα οποία θα θέλαμε, γιατί μέχρι πρόσφατα το Λιμενικό Ταμείο ήταν κρατικό. Από τη στιγμή που έγινε δημοτικό, τα βήματα και σε επίπεδο προγραμματισμού και μελετών, αλλά και σε επίπεδο κατασκευών, είναι σημαντικά. Πάνω από 30 χρόνια υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο βιολογικός καθαρισμός, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη.

Ο κάτοικος και ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο ακόμα και μέσα στο λιμάνι. Κατασκευάζουμε τώρα δύο πολύ σημαντικές πλατείες στο παραλιακό μέτωπο, στα προαύλια των ιερών ναών Ανάστασης και Ανάληψης, που θα αλλάξουν την εικόνα και στην Ανατολική και στη Δυτική Παραλία.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε φωτίσει το λιμενοβραχίονα, μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου, και θα δώσουμε άλλον ένα μεγάλο χώρο περιπάτου στους Καλαματιανούς και στους επισκέπτες. Νοτίως του «Πανελληνίου», ανατολικά της κεντρικής προκυμαίας, θα δημιουργήσουμε μέσα στο καλοκαίρι ένα πάρκο σημαντικό, για να δώσουμε διέξοδο στους πολίτες, κι έχουμε μελετήσει την κατασκευή ενός ακόμη πάρκου, με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από το «Πανελλήνιον» μέχρι του «Κοιλάκου».

Επίσης, το νότιο πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, φυτεμένο με μουριές και άνθη, δίδει τη δυνατότητα περιπάτου στους πολίτες. Η δική μας δημοτική αρχή έκανε το βασικό πεζοδρόμιο, στα όρια δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου, πάνω από ένα χιλιόμετρο.

Παναγιώτης Νίκας: H Καλαμάτα αλλάζει - εικόνα 3

Πόσο βοήθησε την ανάπτυξη της πόλης το άνοιγμα της Costa Navarino και ποια ήταν η συνεισφορά του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή;
Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευεργέτης της περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ούτε πρωθυπουργοί ούτε υπουργοί, οι οποίοι πέρασαν ή προέρχονται απ’ αυτόν τον τόπο. Ο Καπετάνιος είχε ένα όραμα ζωής, το έκανε πραγματικότητα ύστερα από αγώνα 30 ετών. Η Costa Navarino είναι ξενοδοχείο παγκοσμίως γνωστό και, με τον τρόπο αυτό, και η Μεσσηνία έγινε παγκοσμίως γνωστή. Μας έβαλε στον τουριστικό χάρτη. Με την Costa Navarino συνδέεται κι η ανάπτυξη του αεροδρομίου, που είχε ελάχιστες πτήσεις το 2009 και τώρα έχει ξεπεράσει τις 1.000 ετησίως. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, με ομόφωνες αποφάσεις, τα δημοτικά συμβούλια, προεξάρχοντος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, πρότειναν και η κυβέρνηση τότε αποδέχθηκε να λάβει το αεροδρόμιό μας το όνομα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Είναι το μόνο αεροδρόμιο στην Ελλάδα το οποίο έχει το όνομα επιχειρηματία κι αυτό είναι έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για ό,τι έκανε στον τόπο μας. Είναι η ανταπόδοση του μεσσηνιακού λαού προς το πρόσωπό του.

Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ, φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, συνεχίζονται, δεν έχουν γίνει ούτε καν τα μισά. Επίσης, η Costa Navarino συμπαρασύρει άλλες επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα, αλλά και δίνει πολύ σημαντική βοήθεια στο ζήτημα της βιολογικής γεωργίας, αφού όλα τα προϊόντα, τα οποία καταναλώνονται στην Costa Navarino έχουν βιολογική προέλευση και πάνω από 60% μεσσηνιακή. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει η Costa Navarino άμεσα και έμμεσα είναι πολλές εκατοντάδες κι αυτό είναι εξόχως σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Καπετάνιος, βεβαίως, δεν μπορούσε να αφήσει έξω από το όραμά του την εκπαίδευση. Στην ουσία, στην περιοχή μας λειτουργεί ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Navarino Environmental Observatory), με περιβαλλοντική κατεύθυνση και συμμετοχή της εταιρείας, του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο συμπατριώτης μας κ. Σκαλκέας, και της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Παρατηρείται μια έκρηξη τουριστικών επενδύσεων και ιδίως ξενοδοχειακών. Τι πρέπει να προσέξετε για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη της περιοχής;
Πρέπει να προσέξουμε να μη γίνουμε Ισπανία, να μη γίνουμε σαν κάποιες περιοχές που έστησαν στις παραλίες ξενοδοχεία-πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα την αισθητική μόλυνση του περιβάλλοντος. Πρέπει να πάμε σε σύγχρονες μορφές τουρισμού. Νομίζω ότι υπάρχουν τώρα όλες οι προϋποθέσεις να γίνει ανάπτυξη στον τόπο μας με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Υπάρχει μια βελτιωμένη περιβαλλοντική αντίληψη και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον κι αυτό το θεωρώ κάτι εξόχως θετικό. Πρέπει να τηρείται ο νόμος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ώστε να είναι συνεχής η προσφορά του τουρισμού και να είναι οι επισκέπτες ευχαριστημένοι.

Γιατί να επιλέξει κανείς την Καλαμάτα ως ταξιδιωτικό προορισμό; Ποια είναι τα ομορφότερα σημεία και οι εμπειρίες της πόλης που αξίζει να ζήσει κανείς οπωσδήποτε; Ο επισκέπτης έχει μια σειρά από πολύ σοβαρούς λόγους για να επιλέξει την Καλαμάτα: για το ήπιο κλίμα (μπορεί να κάνει μπάνιο ακόμα και τα Χριστούγεννα), γιατί έχει τη δυνατότητα να ανέβει μέσα σε μισή ώρα στον Ταΰγετο σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, διότι μπορεί η Καλαμάτα να είναι το τέλος της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά είναι το κέντρο μιας περιοχής με μεγάλη ιστορία, καθώς σε μισή έως μία ώρα απ’ αυτήν μπορεί να πάει στην Αρχαία Ολυμπία, στην Κορώνη, στην Πύλο, στη Μάνη, στον Μυστρά, στη Σπάρτη, διότι σχεδόν κάθε μέρα γίνονται εκδηλώσεις οπότε συμμετέχοντας σ’ αυτές μπορεί να καλύψει ο επισκέπτης δημιουργικά το χρόνο του.

Τα ομορφότερα σημεία της πόλης είναι το ιστορικό κέντρο, που μπορεί να το περιδιαβεί, να καθήσει σε παραδοσιακά ταβερνάκια, να γευτεί ντόπια φαγητά, να κάνει τις βόλτες του στην παραλία, να επισκεφθεί τα ιστορικά μοναστήρια της πόλης και της περιοχής, την κεντρική αγορά που κάθε Τετάρτη και Σάββατο συγκεντρώνει όλα τα αγαθά και είναι μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Σε διάφορες εποχές μπορεί να έχει διαφορετικές εμπειρίες, όπως κατά την περίοδο της συγκομιδής του ελαιοκάρπου το χειμώνα και όχι μόνο.

Παναγιώτης Νίκας: H Καλαμάτα αλλάζει - εικόνα 4

Αν κάνατε το τραπέζι σε κάποιον ξένο, ποια προϊόντα της Μεσσηνίας θα προσφέρατε;
Θα του προσέφερα καταρχήν το ελαιόλαδο το μεσσηνιακό, που είναι το καλύτερο ελαιόλαδο της Μεσογείου, ιδιαίτερα το ΠΟΠ Καλαμάτα. Η γη μας είναι παράδεισος, είναι η γη της επαγγελίας, παράγει τα πάντα και σε άριστη ποιότητα. Ένα τραπέζι σε έναν ξένο θα μπορούσε να έχει ψάρια από το Μεσσηνιακό Κόλπο, που έχουν αλιευθεί κάποιες ώρες πριν, άγρια χόρτα, μεσσηνιακό τυρί όπως η ΠΟΠ σφέλα, ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα, οι οποίες είναι παγκοσμίως γνωστές και κρασί που είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας, με πολλές ετικέτες. Είτε κρέας, είτε ψάρι, είτε μεσογειακή διατροφή, οτιδήποτε τραβάει η ψυχούλα του επισκέπτη μας το παρέχει αυτός ο τόπος.

Ποιες είναι οι πολιτιστικές δράσεις τις οποίες σχεδιάζει ο δήμος για φέτος το καλοκαίρι;
Πρώτα απ’ όλα το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που η φήμη του ξεπερνάει σαφώς τα σύνορα. Θα διεξαχθεί, επίσης, η μεγάλη γεωργική έκθεση «Άρτος - Οίνος - Έλαιον», η οποία πλαισιώνεται από πολιτιστικές δραστηριότητες και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Μεσσηνία.

Η Λευκή Νύχτα, με πολύ χαμηλές τιμές σε όλα τα καταστήματα, επίσης πλαισιωμένη από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν επίσης πολλές εκδηλώσεις στην παραλία, οι οποίες εστιάζουν στα θαλάσσια αθλήματα και στη μεσογειακή δίαιτα, καθώς και στις τοπικές κοινότητες. Και τέλος οι εκδηλώσεις της Interkultur, μιας διεθνούς χορωδιακής συνάντησης, που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα στις αρχές του φθινοπώρου.

Εκτός από το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο κομμάτι του τουρισμού και της αισθητικής της πόλης;
Ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, πάρκα, πράσινο, άνθη, απάλειψη των γκραφίτι, αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον επισκέπτη. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να είναι η πόλη καθαρή σε όλα τα επίπεδα – το φροντίζουμε αυτό με ιδιαίτερη προσοχή.

Ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα στην πορεία διεκδίκησης ώστε η Καλαμάτα να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021;
Ποια είναι τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητας; Τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας στην πορεία διεκδίκησης για το 2021 είναι, πρώτον, ότι το 2021 θα είναι η διακοσιοστή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που έγινε στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην Καλαμάτα, την ημέρα εκείνη, υπογράφηκε η «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», το περιεχόμενο της οποίας είναι βαθύτατα πολιτιστικό, βαθύτατα κοινωνικό, αναφέρεται σε ιδανικά, αρχές και αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα.

Δεύτερον, η Καλαμάτα έχει μεγάλη προσφορά στο σύγχρονο πολιτισμό, έχει ιστορικό κέντρο, σημαντικά κτήρια του 19ου αιώνα, διεθνείς εκδηλώσεις με κυριότερη το Φεστιβάλ Χορού, υπάρχει μια κουλτούρα στην πόλη και στην περιοχή. Για όλα αυτά και για την καταγραφή και την προβολή τους, δουλεύει μια ομάδα στην οποία μετέχουν δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι αγαπούν την Καλαμάτα, είναι Καλαματιανοί, ενώ έχουμε και τη στήριξη όλων των δήμων της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Kivotos Santorini" & "Mavro" δίνουν άλλο χρώμα στη Σαντορίνη

Ζήσαμε και απολαύσαμε δύο μέρες σε μια boutique κιβωτό που ξεχωρίζει στο περίφημο Νησί του Ηφαιστείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
16/07/2024

Κιβωτός Κορογώνα: Ένα πολύπλευρο εγχείρημα ολιστικής σύνδεσης με την φύση που δεν χωράει σε ταμπέλες

Μια ειρηνική, εκπαιδευτική, αειφορική κοινότητα δημιουργίας εν εξελίξει στη νότια Λακωνία.

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.

Navarino Challenge 2024: Αθλητικός Τουρισμός και Ευεξία στην Costa Navarino

Το Navarino Challenge επιστρέφει για 12η χρονιά από τις 18-20 Οκτωβρίου 2024 στην Costa Navarino και την Πύλο, με πάνω από 55 δράσεις για όλες τις ηλικίες. Με το μήνυμα "ο αθλητισμός ενώνει", το event θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αθλητικού τουρισμού και ευεξίας.

Τουρισμός: η Μύκονος σε πτώση, η Σαντορίνη αντέχει, η Ρόδος απογειώνεται

Η Μύκονος σημειώνει πτώση επιβατικής κίνησης, ενώ η Σαντορίνη σταθεροποιείται και η Ρόδος εκτοξεύεται, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο σύμφωνα με τη Fraport.

"Castello Infinity Suites": Ιδανικό μέρος για άνεση και χαλάρωση στο ιστορικό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας

Το "Castello Infinity Suites" φέρνει ένα νέο επίπεδο κομψότητας και πολυτέλειας, προσφέροντας έναν όμορφο, άνετο και κομψό χώρο όπου φροντίζουν αποκλειστικά τους επισκέπτες.

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.