Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ

Η φύση της προσφέρεται ιδανικά για φθινοπωρινές weekend εξορμήσεις, με το κυρίως ορεινό ανάγλυφό της, την πλούσια βλάστηση, ένα γοητευτικό τοπίο με ζωντανές ρεματιές, κοιλάδες, πυκνά δασάκια, ακόμα και καταρράκτες! Τοπίο που ζωντανεύει φθινόπωρο-χειμώνα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ορεινή Ελλάδα -συν τη θάλασσα πάντα.

Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ

Κυκλαδίτικο νησί εκτός καλοκαιριού ακούγεται κάπως "γυμνό", εκτός αν μιλάμε για την Άνδρο, που ανήκει σε άλλη κατηγορία. Η φύση της προσφέρεται ιδανικά για φθινοπωρινές week end εξορμήσεις (σε μόλις 2 ώρες από Ραφήνα), με το κυρίως ορεινό ανάγλυφό της, την πλούσια βλάστηση, ένα γοητευτικό τοπίο με ζωντανές ρεματιές, κοιλάδες, πυκνά δασάκια, ακόμα και καταρράκτες! Τοπίο που ζωντανεύει φθινόπωρο-χειμώνα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ορεινή Ελλάδα -συν τη θάλασσα πάντα.

Πεζοπορία με σχέδιο

Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ - εικόνα 1

Οικισμοί χωμένοι στο πράσινο και εξοχή κατάσπαρτη με παλιά αγροτικά κτίσματα εξαιρετικής τεχνικής: δεκάδες νερόμυλοι (πάνω από 200), γεφύρια τοξωτά, λιοτρίβια κι αλώνια, πέρα από τα άπειρα κυκλαδίτικα ξωκκλήσια και τις καλοφτιαγμένες ξερολιθιές, που ακολουθούν κάθε πλαγιά και βουνοκορφή και συγχρόνως πολλά ενδημικά και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από τον χαρακτηρισμό Natura ή Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Αν σας αρέσει η φύση, θα γοητευτείτε. Και όλα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα. Γιατί το άλλο που κάνει την Άνδρο ιδανικό προορισμό γι' αυτή την εποχή, είναι τα φημισμένα μονοπάτια της: ετοιμαστείτε για πεζοπορικές διαδρομές επάνω σε παλιά, συντηρημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, που σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις την ενδοχώρα που περιγράψαμε. Γνωρίζοντας τη διαδρομή και την ώρα που χρειάζεσαι, ακόμα και τι αξιοθέατα θα συναντήσεις σε κάθε περιοχή, αφήνεσαι χαλαρά στο απολαυστικό φθινοπωρινό περπάτημα (πληροφορίες για τις διαδρομές στο www.enandro.gr. και στο www.androsweb.gr).

Προτιμάμε αυτοκίνητο

Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ - εικόνα 2
(c) Vaggelis Loukisas

Πιστοί της αυτοκινητάδας, η παραλιακή (κατά το πλείστον) διαδρομή από το λιμάνι στη Χώρα ή στον Όρμο Κορθίου είναι από τις ωραιότερες που θα συναντήσεις σε νησί, με θέα που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική όταν ο καιρός είναι άστατος. Με μια στάση στη μαγευτική Παλαιόπολη, αρχαία πρωτεύουσα του νησιού (ίσως και μια ποδαράτη εξερεύνηση των διάσπαρτων στον οικισμό αρχαίων), φτάνετε στο σταυροδρόμι Σταυροπέδα, και είναι η στιγμή που θα επιλέξετε αν θα στρίψετε αριστερά να πάρετε τον φιδωτό δρόμο για την αρχοντική Χώρα ή αν θα συνεχίσετε ευθεία για το νοσταλγικό παραθαλάσσιο Κόρθι, τα όμορφα χωριά και το χαρακτηριστικό ανδριώτικο τοπίο της διαδρομής (45' και 60' αντίστοιχα από το Γαύριο). Πριν φτάσετε στον Όρμο Κορθίου για βόλτες στο μαρμάρινο πεζόδρομο και φαγητό στην παραλία, κάντε μια παράκαμψη δεξιά για το επιβλητικό παλιό Κόρθι (πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Άνδρου) και τα πανέμορφα Αηδόνια με τα νερά και τα πυργόσπιτα. Μια κοντινότερη διαδρομή, αν η έδρα σας είναι μεταξύ Γαυρίου-Μπατσιού, είναι προς την ορεινή Κατάκοιλο και την Άνω Κατάκοιλο (όπου παίζει να βρείτε ανοιχτή και ταβέρνα με τοπικά φαγητά). Από τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να συνεχίσετε ακόμα πιο ψηλά, στην κατάφυτη Άρνη, το ψηλότερο χωριό του νησιού, συχνά κρυμμένο στα σύννεφα, περνώντας από τα Ρέματα με τα τρεχούμενα νερά, όπου μια βόλτα με τα πόδια επιβάλλεται (στην Άρνη, πάντως, δεν θα βρείτε μαγαζί).

Αράζουμε, έτσι κι αλλιώς

Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ - εικόνα 3

Το νησί κρύβει πολλές γωνιές για χαλαρά πρωϊνά ή για ατελείωτα ελληνικά brunch (βλέπε ουζοκαταστάσεις) μακρυά από τουριστικές εκδοχές. Στην αρχοντική Χώρα, θα καθήσετε για καφέ (και για ούζα) κλασικά στην πλατεία Καΐρη ή στο ζαχαροπλαστείο Ερμής, αλλά για ατμόσφαιρα παλιού ουζερί θα αναζητήσετε του Μπόνη, δίπλα στην πλατεία Γηροκομείου. Η φθινοπωρινή λιακάδα ταιριάζει στο Μπατσί, για καφέ ή ποτό με θέα το γραφικό λιμάνι, ενώ στο (ολίγον παρεξηγημένο αλλά αφτιασίδωτο) Γαύριο θα βρείτε μια εναλλακτική πρόταση για ούζο, επιλεγμένο κρασί ή μπίρες μικροζυθοποιίας στο παντοπωλείο Ανδριακόν του Γιάννη Μπατή, στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό ή έξω, με θέα το λιμάνι, ανάλογα με τον καιρό: ο μεζές στη λαδόκολλα είναι εκλεκτά ελληνικά τυριά και δυσεύρετα αλλαντικά από το ψυγείο του.

Προτάσεις για φαγητό

Άνδρος off season: το φθινόπωρο της πάει πολύ - εικόνα 4

Στον χωριό Πιτροφός, στη διαδρομή προς τη Χώρα, Του Ζοζέφ προτείνει παραδοσιακές γεύσεις με ψαγμένα υλικά σε μια ζεστή σάλα σπιτιού και προσωπικό σέρβις (τηλεφωνήστε απαραίτητα, 2282051050). Στη Χώρα, αναζητήστε τη χαριτωμένη σάλα της Ενδοχώρας, στον κεντρικό πεζόδρομο, με ενδιαφέρουσες γεύσεις (22820 23207). Στο Κόρθι θα καθήσετε για ούζο ή φαγητό στη Λιθοδομή με θέα θάλασσα, για ψητό καλαμάρι, φρέσκο ψάρι. Στο Άνω Απρόβατο θα πάτε για την υπέροχη θέα (προτιμήστε μέρα ακόμα) και την παραδοσιακή κουζίνα της οικογένειας Κολίτσα στο Μπαλκόνι του Αιγαίου , με κρέατα παραγωγής τους. Στην Κατάκοιλο, για ντόπια κρεατικά θα πάτε στην ψησταριά του Γρέγου (22820 41041). Στο Μπατσί θα φάτε καλά ντόπια κρεατικά και κόκκορα μακαρονάδα στου Μπελαλή (22820 42064) και απλή κουζίνα ταβέρνας στου Σταμάτη (22820 41283). Αν προτιμάτε μια γωνιά με προσωπικότητα και πιο τσαχπίνες γεύσεις θα αναζητήσετε στα πίσω στενά το πολιτιστικό καφενείο Θέμελος (22820 41241), σε ανακαινισμένο αρχοντικό. Αν, πάλι, βρίσκεστε στην περιοχή Γαυρίου ή δεν σας ενοχλούν οι αποστάσεις, θα πάτε για παϊδάκια και γνήσια ατμόσφαιρα εξοχικής ταβέρνας στου Κόσση, μετά τον Άνω Φελλό (6972002975). (Ορισμένα από τα πιο πάνω εστιατόρια λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο μόνο Σαββατοκύριακα και αργίες, οπότε τηλεφωνήστε για επιβεβαίωση).

Αναλυτικές προτάσεις ξενοδοχείων αξιολογημένων από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.