Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι

Σε ιδανική σχέση απόστασης - ποιότητας, η Σεπτεμβριάτικη Αίγινα είναι στα καλύτερά της, με το Fistiki Festival να κορυφώνεται στις 24-27/9 δίνοντας μια ακόμη αφορμή για weekend.

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι

Σε ιδανική σχέση απόστασης - ποιότητας, η Σεπτεμβριάτικη Αίγινα είναι στα καλύτερά της, με το Fistiki Festival να κορυφώνεται στις 24-27/9 δίνοντας μια ακόμη αφορμή για weekend.

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 1

Έχοντας περάσει ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της από άποψη δημοφιλίας, η Αίγινα υποδέχεται το Σεπτέμβριο με σημαία το φιστίκι αφού το 7ο Φεστιβάλ Φιστικιού που λόγω των εκλογών θα κορυφωθεί τελικά στις 24-27/9 εξελίσσεται πλέον σε θεσμό με κέντρο την εμπορική έκθεση στο λιμάνι και διάφορες πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις (δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά στο τέλος του κειμένου). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι νέες προσπάθειες δημιουργίας φυτικών καλλυντικών και εδεσμάτων με βάση το φιστίκι πληθαίνουν, ενώ το σήμα – κατατεθέν της Αίγινας μπαίνει δειλά δειλά και στα μενού κάποιων εστιατορίων.

Νέα άφιξη

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 2

Σε ένα απόμερο σημείο – ησυχαστήριο σε λόφο, 10 περίπου λεπτά από το λιμάνι, και έχοντας περάσει από κάμποσα κτήματα με φιστικιές, ανακαλύψαμε φέτος και το νέο ξενοδοχείο Marini Luxury Apartments & Suites, με πισίνα με ωραία θέα και δωμάτια και σουίτες διαφόρων τύπων, με σύγχρονη διακόσμηση και καλά υλικά και παροχές, που προσφέρονται και για οικογένειες. Οικογενειακή είναι και η περιποίηση με café και εστιατόριο για τους πελάτες, παιδική χαρά, πινκ-πονκ, ποδοσφαιράκι κλπ. (2297029136, € 63-90 το δίκλινο).

Το weekend βήμα βήμα

Δεν έχει περάσει μιάμιση ώρα από τότε που φύγαμε από το γραφείο (με το μετρό για τον Πειραιά και το 45λεπτο ταξίδι με το δελφίνι συμπεριλαμβανομένων) και χαλαρώνουμε στην περαντζάδα με τα πολύχρωμα νεοκλασικά απολαμβάνοντας ένα old fashioned παγωτό μόκα (παγωτό, σαντιγί, φιλέ αμυγδάλου και νεσκαφέ, τα οποία ανακατεύετε μόνοι σας σε ψηλό ποτήρι) στο «Αιάκειον». Ναι, είμαστε ξανά σε διακοπές!

Τα αραγμένα σκάφη, οι τουρίστες και οι οικογένειες που κάνουν βόλτα με τα αμαξάκια, όπως και τα πλωτά μανάβικα, συνηγορούν για του λόγου το αληθές και το βράδυ έρχεται γλυκά (χωρίς να αλλάξουμε θέα) παρέα με τα μαγειρευτά της Αλίκης στο «Δρομάκι» που βγάζει τραπέζια στην άμμο ή με τους ουζομεζέδες του «Σκοτάδη» στο μόλο, κοντά στην cult ψαραγορά, και ποτάκια στα κλασικά και ατμοσφαιρικά «Περδικιώτικα» ή στο μοδάτο «Vartan» με τα καναπεδάκια στο σοκάκι.

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 3

Σάββατο πρωί και όσοι επιμένουμε χωρίς αυτοκίνητο νοικιάζουμε ποδήλατα και παίρνουμε την παραθαλάσσια ευθεία μέχρι τον Μαραθώνα, χαζεύοντας τις επαύλεις εποχής στα αριστερά μας. Διαλέγουμε το σημείο της αμμουδιάς που μας αρέσει για μπάνιο και καταλήγουμε για ψαροφαγία στην ταβέρνα του «Νώντα» στο γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας (must και τα ντελικατέσεν με βάση το φιστίκι, όπως η σκορδαλιά με φιστίκι ή το πέστο φιστικιού) ή στον «Φώντα» πάνω στη θάλασσα.

Για όσους έχουν αυτοκίνητο τα πιο δυσπρόσιτα, αλλά trendy κολπάκια μετά την Πέρδικα (Σάρπα, Κλίμα, Κλειδί) ανεβαίνουν στις προτιμήσεις τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε όρεξη για αυτοκινητάδα, πάλι, προτείνουμε μια εκδρομή στην πευκόφυτη ενδοχώρα. Σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και σε απόσταση 15 χλμ. από το λιμάνι, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού Παλιαχώρα, σας προσκαλεί να την περπατήσετε.

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 4

Συνεχίζοντας μέσα στα πεύκα προς την Αγία Μαρίνα, βουτάμε στην κλασική αμμουδιά ή στα βραχάκια του «Sotos Bar» και καταλήγουμε για φαγητό στο κουκλίστικο λιμανάκι Πόρτες, στην ψαροταβέρνα «Ακρογιάλι» με το φοβερό τηγάνι. Στη συνέχεια, κινούμαστε προς τη Χώρα μέσα από το φιδογυριστό δρόμο για Ανιτσαίο, με διάθεση να εξερευνήσουμε την πιο... κυκλαδίτικη και λιγότερο γνωστή πλευρά του νησιού.

Κάνουμε στάση στο όρος Ελλάνιο (τόπος αρχαίας λατρείας) και στην Παχιά Ράχη, έναν πανέμορφο πετρόκτιστο οικισμό στην ενδοχώρα με παραδοσιακά σπίτια, αναπαλαιωμένα μεταξύ άλλων από ξένους VIPs. Το βραδάκι χαλαρά στα σοκάκια της Χώρας για φαγητό στην όμορφη μοντέρνα ταβέρνα «Ελιά» με τη δροσερή, λουλουδάτη αυλή και τις jazz-blues μουσικές ή στο «Κάππος Έτσι» για μεζέδες και πειραγμένη ελληνική κουζίνα. Και μετά πιάνουμε πρώτο… καναπέ θάλασσα συνοδεία lounge μουσικών στο «Inn on the Beach».

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 5

Την Κυριακή λέμε να κάνουμε και λίγο sightseeing. Σε walking distance από το λιμάνι, προτείνουμε μια όμορφη βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και στο αρχαιολογικό μουσείο (το πρώτο της Ελλάδας, που ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια) με φόντο τη θάλασσα. Ταιριάζει γάντι με μια βουτιά στη γειτονική αμμουδιά, κάτω από τα πευκάκια. Μια μεγαλύτερη βόλτα μάς φέρνει στο Μουσείο Καπράλου, με τα γλυπτά του ιστορικού καλλιτέχνη όμορφα ενταγμένα στην αυλή και στο στούντιό του.

Και οι… έχοντες αυτοκίνητο βουρ για το βαρύ πυροβολικό του νησιού, το ναό της Αφαίας. Κάθε επίσκεψη σε αυτόν είναι και μια αποκάλυψη, έτσι όπως δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο δωρικός ναός που βλέπουμε σήμερα πήρε την τελική του μορφή γύρω στα 500 π.Χ., ενώ στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο δίπλα του εκτίθενται αναπαραστάσεις των γλυπτών (καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Μονάχου) που τον στόλιζαν αλλά και μακέτες των ναών που υπήρχαν παλιότερα εκεί.

Δίπλα στο ναό της Αφαίας, βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου οι καλόγριες πουλάνε νοστιμότατα γλυκά (must το ρυζόγαλο) με φρεσκότατες πρώτες ύλες από τα δέντρα και τα ζώα τους.

Στην επιστροφή προς το λιμάνι μέσω Σουβάλας σταματάμε για να φάμε στην «Καβουρόπετρα» (2297023001) στα Ναυπηγεία –για λαχταριστούς ψαρομεζέδες σε ένα πόστο-όνειρο πάνω σε έναν ήσυχο μόλο (όπου πετύχαμε την τελευταία φορά ένα πλιγούρι θαλασσινών-λουκούμι, ενώ ανάλογα με τον καιρό μπορεί να βρείτε και κατσούλες)– και να βουτήξουμε στις μικρές παραλίες λίγο μετά, οι οποίες έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια (με καντίνες, τραμπολίνο στη θάλασσα και οικογενειακό fun).

Γιορτή Φιστικιού Aegina Fistiki Fest

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 6

Στον εξωτερικό χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (άλλοτε Φυλακές Αίγινας) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την διακοπή της λειτουργίας των Φυλακών από τη Μελίνα Μερκούρη, τρεις γνωστοί εικαστικοί οι οποίοι ζουν στο νησί –ο Κώστας Βαρώτσος, η Δανάη Στράτου και η Βένια Δημητρακοπούλου– υπενθυμίζουν την ιστορική σημασία του εμβληματικού αυτού μνημείου, του πρώτου κτιρίου του Καποδίστρια, που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο τα τελευταία 30 χρόνια.

Ιδιαίτερη –όπως είναι αυτονόητο– θέση στις εκδηλώσεις κατέχει η γαστρονομία με κέρασμα από γλυκιά φιστικόπιτα που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Ομάδα Γαστρονομίας, με συνταγές μαγειρικής με βάση το φιστίκι από Αιγινήτες σεφ και παρουσίαση της απόσταξης του λιαστού κρασιού.

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 7

Καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου ωστόσο, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις παιδικής ψυχαγωγίας, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσικά σχήματα που θα παίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Αίγινας, αξιοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα σημεία όπου θα εκτίθενται έργα τέχνης –ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής– γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και έργα παραδοσιακής τέχνης της Αίγινας, αλλά και να ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Καποδιστριακά Κτίρια.

Ξεκινώντας από τους «Δρόμους της Αίγινας», μια μεγάλη εικαστική έκθεση σε καταστήματα στα σοκάκια της πόλης, συνεχίζουμε με την έκθεση έργων γνωστών κεραμιστών στην Ψαραγορά του νησιού, μια έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο εικαστικό Ιάσονα Μολφέση (1925-2009), ενώ εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου, του Πύργου του Μάρκελλου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας.

Μείνετε συντονισμένοι στο https://www.facebook.com/AeginaFistikiFest για αναλυτικές ημερομηνίες και ώρες.

Πού να μείνετε

Αίγινα: Weekend με άρωμα φυστίκι - εικόνα 8
Antzi Studios

Antzi Studios Value for money ξενοδοχείο στην Πέρδικα με μια πολύ όμορφη και μοντέρνα νέα πτέρυγα και κήπο με πισίνα.
Fistikies Επτά δίχωρα και δύο μονόχωρα διαμερίσματα, εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις, απλώνονται γύρω από την πισίνα σε όμορφο κήπο.
Irides Ποιοτικά διαμερίσματα με πισίνα, σε ήσυχη τοποθεσία.
Ραστώνη Δωμάτια με έθνικ νότες και όμορφη αυλή.
Xanthippi Ριζικά ανακαινισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων με μοντέρνο ύφος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"YeeOn": Ζούμε το Γύθειο αλλιώς σε ένα ολοκαίνουριο living-well boutique hotel

Το τετράστερο "YeeOn" φέρνει στο κέντρο της πόλης και της εμπειρίας των φιλοξενούμενών του την άνεση, την ευεξία, την ευζωία και τη χαλάρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Μία art απόδραση στην Ύδρα

Επισκεφθήκαμε το νησί του Αργοσαρωνικού με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα του Τζορτζ Κόντο και βρήκαμε την αφορμή για ένα μίνι πολιτιστικό τουρ (με τα πόδια!).

5η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου: Ενα σαββατοκύριακο γεμάτο παραδόσεις και πολιτισμό

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της Χίου μέσα από την πολυδιάστατη εμπειρία της γιορτής του βουνού.

Λίμνη Βουλιαγμένη: Η απόλυτη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού

Ενσαρκώνοντας τέλεια τον ορισμό του lifestyle spot, η λίμνη Βουλιαγμένη είναι ταυτόχρονα και η πιο απαραίτητη "κρυφή" εμπειρία του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο οι "Θησαυροί Κορινθιακής Γης" φέρνουν και φέτος τα τοπικά προιόντα ανάμεσα μας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. με την έναρξη να πραγματοποιείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Σκιάθος: Παπαδιαμαντική αλλά και κοσμοπολίτισσα

Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και τα "ρόδινα ακρογιάλια" μας ξανασυστήνεται.

Το πρώτο Guerlain Spa στην Ελλάδα άνοιξε στο "One&Only Aesthesis"

Το Guerlain Spa στο "One&Only Aesthesis" δεν αποτελεί εξαίρεση και παρέχει αποκλειστικά σχεδιασμένες εξατομικευμένες εμπειρίες, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.