Η Σάμος μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη

Αθόρυβα αλλά σταθερά η πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια από το ίδρυμα Schwarz και την ψυχή του Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz στον τόπο καταγωγής της τη Σάμο εξελίσσεται σε έναν καλλιτεχνικό θεσμό που ξεφεύγει από τις συνήθεις ready-made καλοκαιρινές εκδηλώσεις των νησιών.

Η Σάμος μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη

Αθόρυβα αλλά σταθερά η πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια από το ίδρυμα Schwarz και την ψυχή του Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz στον τόπο καταγωγής της τη Σάμο εξελίσσεται σε έναν καλλιτεχνικό θεσμό που ξεφεύγει από τις συνήθεις ready-made καλοκαιρινές εκδηλώσεις των νησιών.

Η Σάμος μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη - εικόνα 1

Ποντάροντας σε ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνούς εμβέλειας δημιουργούς στον τομέα των εικαστικών και της κλασικής και τζαζ μουσικής και όπερας και αντλώντας έμπνευση από την ίδια την ταυτότητα της Σάμου ως νησί στο μεταίχμιο δύο ηπείρων και πολλών διαφορετικών μεσογειακών πολιτισμών, η καλοκαιρινή δραστηριότητα του ιδρύματος χτίζει μια πρωτότυπη αφήγηση με στοιχεία τοπικότητας. Η έννοια των συνόρων και των τοπιογραφιών που καθορίζουν την κατασκευή της πολιτιστικής ταυτότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ: από την έκθεση της Nevin Aladag «Borderline» σε επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη (η οποία επιλεμήθηκε και όλο το εικαστικό κομμάτι της διοργάνωσης, τον κατάλογο, τις ομιλίες και συντόνισε την ομάδα των νέων επιμελητών) που φιλοξενείται στο υποδειγματικά ανακαινισμένο Art Space Pythagorion ως τις 10 Οκτωβρίου ως την ατμοσφαιρική έναρξη του Samos Young Artists Festival στις αρχές Αυγούστου (στο συντηρημένο από το ίδρυμα Ρωμαϊκό Ωδείο σε μια πανέμορφη τοποθεσία) με δύο πιανίστες υπότροφους του Manhattan School of Music, τον Ισραηλινό Guy Mintus με το «Μεσογειακό Πιάνο» και την Κουβανή Willany Darias, να μας παρασύρουν σε ένα ενθουσιώδες crossover μεταξύ πολιτισμών.

Απασχολώντας τελευταία την κοινή γνώμη περισσότερο ως πέρασμα των λαθρομεταναστών που αγωνίζονται να φτάσουν στην Ευρώπη παρά ως ταξιδιωτικός προορισμός, η Σάμος προσφέρει το ιδανικό έδαφος για έναν τέτοιο προβληματισμό. Όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις του κοινού στην συζήτηση μεταξύ διεθνών επιμελητών και θεωρητικών (όπως οι Chus Martinez, Ayhan Aktar, Adnan Yildiz κ.ά.) που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, η στάση της ευρωπαϊκής ένωσης απέναντι στη μετανάστευση και τα σύνορα και η παρουσία των απελπισμένων λαθρομεταναστών στο νησί είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Ακόμη κι αν η τέχνη δεν μπορεί βέβαια να λύσει τα ερωτήματα αυτά, ο ρόλος της στο να τα διατυπώσει με μια διαφορετική γλώσσα απ’ ότι ο επίσημος λόγος των μίντια και των πολιτικών είναι σίγουρα σημαντικός.

Η Σάμος μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη - εικόνα 2

Το Art Space Pythagorion, πάνω στην παραλία του Πυθαγόρειου, με τις ακτές της Τουρκίας να διακρίνονται πεντακάθαρα από τα παράθυρά του, δεν αγνοεί την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής του θέσης, σε αντίθεση με τους γεωγραφικούς χάρτες που συχνά παρουσιάζουν ένα νησί π.χ. αποσπασμένο από το γύρω περιβάλλον, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε στην ιδιαίτερη ομιλία της η διευθύντρια της Γεννάδιου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου. Αντίθετα αναδεικνύει αυτή την γεωγραφική ιδιαιτερότητα σε σημείο αναφοράς για το εκθεσιακό του πρόγραμμα εστιάζοντας μέχρι στιγμής σε καλλιτέχνες που καταπιάνονται με διαφορετικά σύνορα και συγκρουόμενες ταυτότητες – από το έργο του πρόσφατα εκλιπόντος Χαρούν Φαρόκι και των Slavs and Tatars που είχε φιλοξενήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια μέχρι τη φετινή έκθεση.

Η Σάμος μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη - εικόνα 3

Το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Nevin Aladag «Δειγματοληψία συνόρου», όπου η καλλιτέχνης βρέθηκε με ένα ερευνητικό σκάφος στο βαθύτερο σημείο της λίμνης Κωνσταντίας, το νοητό σύνορο Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας πραγματοποιώντας δειγματοληψίες νερού σε διαφορετικά βάθη, επιχειρεί ένα σχόλιο για το ανέφικτο του να προσδιορίσεις κάτι επακριβώς, το πώς κάτι σημαντικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα αόριστο, μεταβαλλόμενο. Με τον ίδιο τρόπο που ο αφρός που εξαφανίζεται καθώς περνάει η ώρα στο βίντεο «Borderline» (μια καταγραφή του αφρού που δημιουργείται καθώς ένα σκάφος διαπλέει τη νοητή θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας) μοιάζει με μια υπενθύμιση για την ακαμψία των συνόρων και τις τεχνητά κατασκευασμένες εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες που χωρίζουν συχνά συγγενείς λαούς, σε μια εποχή που από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο ως την Κριμαία σύνορα και τείχη εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να υψώνονται διαρκώς παρασύροντας εκατοντάδες ζωές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.