Hθελημένα ή αθέλητα, η Σκόπελος επιλέγει να κρατά χαμηλά τους τόνους, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο σε μια συγκλονιστική συμφωνία μεταξύ πρασίνου και θάλασσας, ενώ, πέρα από τη γραφική πόλη, ο βόρειος οικισμός της Γλώσσας διεκδικεί την προσοχή μας.
Low profile Σκόπελος
Είναι πολύ ιδιαίτερη η ώρα του ηλιοβασιλέματος στην πόλη (και λιμάνι) της Σκοπέλου. Ιδιαίτερη, διότι δεν βλέπεις τον ηλιακό δίσκο να βυθίζεται στη θάλασσα ή πίσω από κάποιο βουνό, αλλά ολόκληρο τον οικισμό με το νοτιοανατολικό προσανατολισμό να καλύπτεται σταδιακά από σκιά, την ώρα που ένα παχύ στεφάνι σε όλες τις αποχρώσεις του πορτοκαλί ξεπροβάλλει πάνω από το λόφο, στις μπροστινές πλαγιές του οποίου βρίσκεται χτισμένος αμφιθεατρικά. Απολαμβάνω το θέαμα από τη βεράντα του δωματίου μου στο πολύ καλοβαλμένο «Skopelos Village» πάνω στην παραλία του λιμανιού, το οποίο με στοχευμένες επεκτάσεις και ανακαινίσεις αποπνέει μια ευπρόσδεκτη και χαλαρή resort αίσθηση – φιλοξένησε δε και τους πρωταγωνιστές του «Mamma Mia!» στα γυρίσματα. «Ακόμη και σήμερα επισκέπτες από όλο τον κόσμο ζητάνε να μείνουν στα δωμάτια όπου κοιμήθηκαν η Στριπ και ο Μπρόσναν», μου λένε οι άνθρωποι του ξενοδοχείου. αν και σε γενικές γραμμές η τεράστια διεθνής προβολή που συνεπάγεται μια παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία δεν έφερε στο νησί την τουριστική αναγέννηση μεγατόνων, όπως συνέβη με τη γειτονική Σκιάθο, η οποία επίσης φιλοξένησε μέρος των γυρισμάτων. Με εξαίρεση το άνοιγμα του πολυτελούς «Adrina Resort & Spa» πριν από λίγα χρόνια, η Σκόπελος κρατά χαμηλούς τόνους, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο σε μια συγκλονιστική συμφωνία μεταξύ πρασίνου και θάλασσας, η οποία «γεννά» τις πανέμορφες παραλίες (και κάποιους γραφικούς παραλιακούς οικισμούς) που θα συναντήσετε ξεμακραίνοντας από την πόλη προς τα νοτιοδυτικά και κατόπιν βόρεια. Ο Στάφυλος με το μονοπάτι προς το Βελανιό που αγαπάνε οι γυμνιστές, το ψαρολιμανάκι του Αγνώντα, το Λιμνονάρι, ο φοβερός Πάνορμος, η Καστάνη και η Μηλιά είναι από τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες επιλογές, ενώ από την πλευρά της πόλης φτάνετε με το αυτοκίνητο στο Γλυφονέρι και το Γλυστέρι και με το καραβάκι στις μαγευτικές Σάρρες, όπου μια σπηλιά χωρίζει στα δύο την παραλία δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Το σούρουπο στην πόλη έχει το δικό του τελετουργικό. Επισκέπτες κάθε ηλικίας βολτάρουν στη μακριά περαντζάδα και κατόπιν κάθονται στις καφετέριες, όπως το «Διεθνές» για λουκουμάδες με σκοπελίτικο μέλι. Τα ζευγαράκια προτιμάνε αυτές με τα περιποιημένα καθίσματα-κούνιες για δύο, ενώ οι λίγο πιο ψαγμένοι αναζητάνε το «Μερκούριος» για sunset cocktails υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής μουσικής. Πολύ όμορφη επιλογή για ποτάκι αποτελεί και το «Bardon», στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου λαδιού, το οποίο απέκτησε φέτος κι ένα resto-αδερφάκι, το «Zoupa», με όχι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες επιδόσεις στην (πειραγμένη ελληνική) κουζίνα του. Υπάρχουν, ωστόσο, κλασικές αξίες που εξακολουθούν να κάνουν τη διαφορά: το «Εστιατόριο της Άννας», το «Περιβόλι» και το «Ρόδι», με τις ατμοσφαιρικές αυλές τους «κρυμμένες» στα στενά της πόλης. Κάνοντας τη δική μου βόλτα σε αυτά τα δαιδαλώδη ανηφορικά στενά, όπου γλυκύτατες γιαγιάδες εξακολουθούν να τα λένε στα κεφαλόσκαλα, τράβηξε το βλέμμα μου το επισκέψιμο Αρχοντικό Βακράτσα στη συνοικία του Αγίου Μιχαήλ. Η περιήγηση στο γεμάτο σπάνιες εικόνες, πίνακες, κεντήματα, πορσελάνες και βαρύτιμες σκοπελίτικες φορεσιές εσωτερικό του ήταν ένα μοναδικό ταξίδι σε μια «αστική» Σκόπελο περασμένων εποχών, η οποία θριάμβευε χάρη στο διεθνές εμπόριο. Μάλιστα, το τριώροφο αρχοντικό έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Κωστής Παλαμάς και είναι επισκέψιμο καθημερινά (10 π.μ.-1 μ.μ., 6-9 μ.μ.). Άλλη μία βόλτα, με το αυτοκίνητο αυτήν τη φορά, με έφερε στην ταβέρνα «Φωτεινή» στον Πευκιά. Η κ. Φωτεινή άφησε πέρυσι (ύστερα από 30 χρόνια) τον Αγνώντα και ανέβηκε σε μια συγκλονιστική τοποθεσία με όλη τη Σκόπελο πιάτο, παίρνοντας μαζί της την πληθωρική, sui generis προσωπικότητά της, όπως και τη μαστοριά της στην κουζίνα, αλλά και την αγάπη της για τις αυθεντικές γεύσεις και τις αγνές πρώτες ύλες.
Στο βόρειο άκρο του νησιού, τώρα, ο οικισμός της Γλώσσας αποτελεί μαζί με το επίνειό του και δεύτερο λιμάνι του νησιού, το Λουτράκι, ένα τρόπον τινά αντίπαλον δέος της Σκοπέλου. Αν κι έφτασα μέχρις εκεί για το ξακουστό εστιατόριο «Αγνάντι» με την εξαίσια θέα και την «ανήσυχη» ελληνική κουζίνα, απόλαυσα ιδιαίτερα το σεργιάνι στα σοκάκια του, με τη θάλασσα να εμφανίζεται κάθε τόσο στο βάθος, ανάμεσα στα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια. Έχω την αίσθηση πως η γαλήνια Γλώσσα θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει σοφιστικέ προορισμό, ποντάροντας λ.χ. στο άνοιγμα ενός boutique ξενώνα ή καλόγουστων spots, όπως το «α» της νεαρής Ανδρομάχης Αντωνίου, το οποίο έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στο κεντρικό καλντερίμι. Στο σημείο όπου συνήθιζε να παίζει τα καλοκαίρια που περνούσε στο νησί ως παιδί, η Ανδρομάχη έφτιαξε ένα ελληνικό deli, όπου μπορείς να πιεις καφέ, μπίρα ή τσίπουρο συνοδεία μεζέδων ή των προϊόντων Ελλήνων μικρών παραγωγών που γεμίζουν τα ράφια του. αυτά που δεν θα δοκιμάσετε εκείνη την ώρα, αλλά σίγουρα θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας είναι τα νέα και 100% φυτικά καλλυντικά της ελληνικής εταιρείας Euthalia. «Πού αλλού αξίζει να πάω εδώ στον Βορρά;» ρωτάω την Ανδρομάχη φεύγοντας. «Να πας στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη το ηλιοβασίλεμα και για μπάνιο στης Πεθαμένης και στου Περιβολιού – και στη διαδρομή παρατήρησε τα καλύβια που ξεκαλοκαίριαζαν κάποτε οι Σκοπελίτες». Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να πάω πουθενά, διότι έπρεπε να προλάβω το καράβι για την Αλόννησο, αλλά στο λιμάνι έκανα μια στάση στου Λεμονή για φανταστικό, σκουρόχρωμο και πυκνό πευκόμελο κι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αμφότερα ντόπια.
Πού να μείνετε
Skopelos Village Θαυμάσια ρεσεψιόν, μεζονέτες και σουίτες με παραδοσιακό χρώμα και προσεγμένη επίπλωση. Πολύ καλό το εστιατόριο ελληνικής κουζίνας «Αγιολί».
Adrina Resort & Spa Πεντάστερο ξενοδοχείο με φοβερή πισίνα, σε έκταση 68 στρ. πάνω στην παραλία.
Αdrina Beach (Πάνορμος, 2424023373) Άφθονο πράσινο και λουλούδια, παραλία σαν ιδιωτική με εξέδρα, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Στόλιος Ιδιαίτερος ξενώνας σε ύψωμα, με ανεξάρτητα διαμερίσματα σε ρομαντικό ύφος και θαυμάσια θέα.
Milia Apartments (Μηλιά, 2424023998) Λίγο πριν από την παραλία, το καλόγουστο, αμφιθεατρικά χτισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Πού να φάτε
Εστιατόριο της Άννας Γλυκύτατη αυλή με ένα μεγάλο φοίνικα και κουζίνα δημιουργική.
Περιβόλι Μεσογειακά πιάτα με σταθερή ποιότητα, σε έναν υπέροχο κήπο που ευνοεί το ρομάντζο.
Ρόδι Υπερυψωμένη αυλή με μια ροδιά στη μέση και κουζίνα μεσογειακή και παραδοσιακή.
Φωτεινή (Πευκιάς, 6977607195) Νόστιμη σπιτική κουζίνα με έμφαση στη σχάρα. Δοκιμάστε κρομδομπούκια, κολοκυθανθούς από τον κήπο τους, μπακαλιάρο στα κάρβουνα και αστακομακαρονάδα.
Αγνάντι Δημιουργική ταβέρνα με εκπληκτική θέα και ψαγμένα πιάτα.
Θωμάς Δροσερό ταβερνάκι στην παραλία με πολλές πρώτες ύλες δικής τους παραγωγής.