ΟΙΤΗ
Εξαιρετικό δάσος που σπάει τη μονοτονία με απίστευτα όμορφα λιβάδια, χωριά που ακουμπούν στην καρδιά του βουνού, μοναστήρια και εκκλησιές σε απόκοσμο τοπίο, σπάνια αγριολούλουδα, μικρές λίμνες που ξαφνιάζουν. Η Οίτη δεν ανακηρύχθηκε τυχαία Εθνικός Δρυμός.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Κλασικές "πύλες" τα χωριά Παύλιανη στα νότια και Υπάτη στα βόρεια, στο νομό Φθιώτιδας, δύο περίπου ώρες από την Αθήνα μέσω Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Για την Παύλιανη ακολουθείτε την αριστερή παράκαμψη στο ύψος της γέφυρας Αλαμάνας, ενώ για την Υπάτη συνεχίζετε μετά τη Λαμία και στρίβετε αριστερά στο Λιανοκλάδι. ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διάσχιση του βουνού από Παύλιανη μέχρι Υπάτη. Βατός χωματόδρομος που μπορεί να γίνει μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή. Πανεύκολη για όλους. Στάσεις οπωσδήποτε στη Μονή Αγάθωνος και στο πάρκο που φιλοξενεί άγρια ζώα κοντά στο μοναστήρι.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Βελανιδιές και καστανιές, ελατοδάση και πανέμορφα λιβάδια με κρόκους, κολχικά και νάρκισσους. Η Οίτη φημίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους "βοτανικούς κήπους" -έχει άλλωστε ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός- και αποτελεί στέκι για τους βοτανολόγους που αναζητούν το σπάνιο ενδημικό είδος Veronica Oetea.
ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ: Ο Πύργος (2.150 μ.) με θέα σε Γκιώνα και Βαρδούσια. Φτάνετε σε 4 περίπου ώρες από μονοπάτι που ξεκινά πάνω από την Παύλιανη, διασχίζοντας το δάσος και την καταβόθρα. Για τους "τεμπέληδες" υπάρχει βατός χωματόδρομος μέχρι την καταβόθρα. Από εκεί η κορυφή απέχει μόλις δυόμισι ώρες. Έτσι κερδίζετε χρόνο, απολαμβάνετε rallye οδήγηση και περνάτε από τα Πυρά Ηρακλέους, όπου σώζονται λείψανα αρχαίου δωρικού ναού.ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Πρόσβαση στον Πύργο υπάρχει και από την Υπάτη, στην άλλη πλευρά του βουνού. Αρκεί να πάρετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι για το καταφύγιο και να συνεχίσετε μέχρι την κορυφή, προσπερνώντας τις Λιβαδιές, μια περιοχή όπου περιοδικά σχηματίζονται αλπικές λίμνες. Στα ανατολικά must είναι το φαράγγι του Ασωπού. Το καλοκαίρι αποτελεί υπέροχη επιλογή για περπάτημα και μπάνιο μέσα στο ποτάμι. Αυτή την περίοδο θα το διασχίσετε από το λαξευμένο στο βράχο μονοπάτι των σιδηροδρομικών (από τη γέφυρα Παπαδιάς μέχρι το σταθμό Ασωπού κατά μήκος των σιδηροτροχιών και στη συνέχεια από καλντερίμι μέχρι το χωριό Ηράκλεια). Για όλους όσοι προτιμούν τα πολύ εύκολα, top επιλογή αποτελεί η βόλτα στην κατάφυτη ρεματιά-πάρκο που ενώνει την πάνω και κάτω Παύλιανη. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΑ: Από το Γρεβενό, την κεντρική κορυφή της Οίτης, ατενίζετε τα βουνά Όθρυ, Γκιώνα, Βαρδούσια μέχρι τις εκβολές του Σπερχειού στον Ευβοϊκό. Πιάτο η πεδιάδα της Λαμίας και από τη θέση Καρίτσα (φτάνετε από ανηφορικό μονοπάτι από τα Λουτρά Υπάτης). ΔΙΑΜΟΝΗ: Στους ξενώνες Κατερίνα (0231083009) και Πέτρινο (0231083111) στην καταπράσινη Παύλιανη και στον ξενώνα του Ζιάκα στην Υπάτη (στο χωριό όχι στα λουτρά). ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Σε πανέμορφο τοπίο, πάνω σε βράχο, στη θέση Τράπεζα. Είναι πέτρινο και κεραμοσκεπές και ανήκει στον ΕΟΣ Λαμίας (0231026786). ΧΑΡΤΕΣ: Να πάτε με το χάρτη της ανάβασης (€ 6,16) ανά χείρας. Εκτός από το οδικό δίκτυο και όλα τα χωριά του βουνού έχει σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια, διαδρομές για ποδήλατο, αρχαιολογικούς χώρους. Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr