BIBLIOTHECA ALEXANDRINA

Η Αλεξάνδρεια απέκτησε τη βιβλιοθήκη που πάντα ονειρευόταν. Μπορεί η σύγχρονη αυτή κιβωτός ουδέποτε να αποκτήσει την αίγλη της παλιάς, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα είναι ένα σύμβολο μνήμης. Τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 16 Οκτωβρίου. Εκτός κι αν ο Μπους έχει άλλα σχέδια.

BIBLIOTHECA ALEXANDRINA

BIBLIOTHECA ALEXANDRINA

ο μύθος είναι πάλι εδώ

Η Αλεξάνδρεια απέκτησε τη βιβλιοθήκη που πάντα ονειρευόταν. Μπορεί η σύγχρονη αυτή κιβωτός ουδέποτε να αποκτήσει την αίγλη της παλιάς, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα είναι ένα σύμβολο μνήμης. Τα επίσημα εγκαίνιά της είναι ένα μέγιστο πολιτιστικό γεγονός και θα γίνουν στις 16 Οκτωβρίου. Εκτός κι αν ο Μπους έχει άλλα σχέδια.

Η νέα Βιβλιοθήκη βέβαια είναι ήδη ανοιχτή για το κοινό. Και δεν χρειάζεται να είστε φανατικοί βιβλιόφιλοι για να την επισκεφθείτε. Το ίδιο το κτίριο που τη στεγάζει αποτελεί αφορμή για μια βόλτα στο πιο hot σημείο της Αλεξάνδρειας αυτή την εποχή. Μεταμοντέρνας αισθητικής, σχεδιασμένο από τη νορβηγική ομάδα Snohetta, βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την αυθεντική τοποθεσία της αρχαίας βιβλιοθήκης και μοιάζει να αναδύεται σχεδόν μέσα από τη θάλασσα που το περιβάλλει. Σήμα κατατεθέν του η κεκλιμένη οροφή και ο μνημειακός ημικυκλικός πέτρινος τοίχος, όπου διακρίνονται χαραγμένα γράμματα και σύμβολα των ανθρώπινων γλωσσών, από τα ιερογλυφικά ως τον κώδικα Μορς. Σε 13 ορόφους φιλοξενεί 8 εκατομμύρια τόμους (χωρίς να υπολογίζουμε τα χειρόγραφα ή τα σύγχρονα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα), τρία μουσεία, ανάμεσά τους και το αρχαιολογικό της Αλεξάνδρειας, ινστιτούτο καλλιγραφίας, διεθνή σχολή πληροφορικών σπουδών, εργαστήρια, πλανητάριο και ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο. Η βιβλιοθήκη διαθέτει συγγράμματα για κάθε επιστήμη και ηλικία, καθώς, εκτός από το κυρίως τμήμα, λειτουργούν παιδικό και νεανικό, τμήμα multimedia και μουσικής καθώς και βιβλιοθήκη τυφλών. Γενικός διευθυντής είναι ο δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, πρώην αντιπρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας. Πλαισιώνεται από Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει η Σούζαν Μουμπάρακ και συμμετέχουν προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών απ' όλο τον κόσμο, όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ζακ Αταλί, ο νομπελίστας συγγραφέας Ουόλε Σογίνκα και από ελληνικής πλευράς η Μ. Βαρδινογιάννη.

Λόγω των εγκαινίων είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε ξενοδοχείο στην Αλεξάνδρεια. Το τουριστικό γραφείο Gold (τηλ.: 0109249940) προτείνει ένα τετραήμερο ταξίδι με διαμονή στο Κάιρο, ξεναγήσεις στις Πυραμίδες και το αιγυπτιακό μουσείο, μίνι-κρουαζιέρα στο Νείλο και προαιρετικά εισιτήρια για να παρακολουθήσετε την όπερα Αΐντα στις πυραμίδες της Γκίζας. Κόστος: από € 222,00. Δεν περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο.

Στις 4/10 πραγματοποιείται στο Ηρώδειο συναυλία του Δημ. Παπαδημητρίου αφιερωμένη στη νέα Βιβλιοθήκη, με τους Ελ. Αρβανιτάκη, Γερ. Ανδρεάτο, Αλκ. Ιωαννίδη, Μαν. Λιδάκη, Δημ. Μητροπάνο. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στην Αίγυπτο στον εορτασμό των εγκαινίων, στις 17/10.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση 10 κρατικών αεροδρομίων

Η πιστοποίηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2025

Ταξίδι στη Χαϊδελβέργη: Εκεί που ξεκινούν (δικαίως) τα παραμύθια

Η Χαϊδελβέργη, αυτή η καρτποσταλική πόλη της δυτικής Γερμανίας έκλεψε τόσο την καρδιά του μυθιστοριογράφου Γκαίτε, ώστε την αποκάλεσε "κάτι ιδανικό". Ένα ταξίδι εκεί θα το επιβεβαιώσει.

Καθαρά Δευτέρα στα ουζερί της Νέας Αρτάκης

Ωραία ιδέα για γευστική εκδρομή κοντά στην Αθήνα για την Καθαρά Δευτέρα και όλη τη Σαρακοστή. Value for money ολόφρεσκα θαλασσινά με θέα τον ήλιο να δύει στον Ευβοϊκό σε μια γαστρονομική κουλτούρα, που έφεραν οι Αρτακηνοί-Κυζικηνοί πρόσφυγες, αλλά απλώθηκε από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κορυφώνεται!

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις για το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Εκτοξεύθηκαν οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στους δημοφιλείς προορισμούς: Οι τιμές στα Airbnb

Ρεκόρ πληρότητας καταγράφουν ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τις κρατήσεις να αγγίζουν ακόμα και το 100% σε περιοχές όπου διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας και τετραήμερο 25ης Μαρτίου: Πώς θα οργανώσετε μια αξέχαστη απόδραση

Από ρομαντικά city breaks έως πολιτιστικές εξερευνήσεις, τα Signature Travel και Joy Tours προτείνουν εκδρομές για αξέχαστες εμπειρίες.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Η Υπ. Τουρισμού επισκέφθηκε το Χιονοδρομικό στη Νάουσα Ημαθίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ορεινού τουρισμού και των στρατηγικών δράσεων του Υπουργείου για τη στήριξη του τομέα, ενώ ανακοίνωσε έργα εκσυγχρονισμού και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.