Καστανίτσα

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της και με λίγες αλλά αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο ακόμα και για τις περιόδους της μεγάλης εξόδου.

Καστανίτσα

Φουλ του έλατου και του κάστανου

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της και με λίγες αλλά αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο ακόμα και για τις περιόδους της μεγάλης εξόδου.

Καστανίτσα - εικόνα 1
Η μαγεία του Πάρνωνα

Η πρώτη εικόνα της τυλιγμένης στην ομίχλη Καστάνιτσας θυμίζει χωριό της Μακεδονίας ή της Ηπείρου. Ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινο, κεραμιδί), στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, δρύινα παραθυρόφυλλα. Οι κάτοικοι της Καστάνιτσας εξακολουθούν να ζουν απ' όσα τους προσφέρει το δάσος: τα έλατα και τις καστανιές. Ο τουρισμός είναι νέο φρούτο, αφού μόλις πριν από λίγα χρόνια το χωριό απέκτησε τον πρώτο του ξενώνα, σ' ένα ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι.

Αφήστε το αυτοκίνητο στην πλατεία και πάρτε το κεντρικό σοκάκι, που ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, που δεσπόζει πάνω σ' ένα λόφο, στην κορυφή του χωριού. Το 1826, όταν οχυρώθηκαν εδώ οι Καστανιτσιώτες για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο πύργος ήταν τρίπατος. Σήμερα σώζονται μόνο μερικοί τοίχοι, η θέα όμως είναι υπέροχη. Αν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορεί να δεις μέχρι και θάλασσα. Ξαναγυρίζοντας προς την πλατεία, κάντε μια παράκαμψη στην κατηφόρα αριστερά, αναζητώντας το παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο της κυρα-Λένης: η παλιά ζυγαριά με τα βαρίδια, το βάζο με τις καραμέλες, το μπλε ψυγείο πάγου και τα τέσσερα τραπέζια μοιάζουν βγαλμένα από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με κατοσταράκια και μπακαλόγατους. Το Φαράγγι της Μαζιάς, στο δρόμο προς τον Πραστό, είναι υπό αξιοποίησιν. Ο χωματόδρομος (10 χλμ. περίπου) που ξεκινάει από την ταμπέλα καταλήγει στο μοναστήρι της Κοντολίνας, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο καστανόδασος, και προσφέρεται για mountain bike.

DATA

Ο μικρός κουκλίστικος Ξενώνας Αντωνίου (27550/52255-6) αποτελεί ιδανική βάση για τους λάτρες του Πάρνωνα που αναζητούν ένα περιβάλλον όσο πιο παραδοσιακό και ανέγγιχτο από τον τουρισμό γίνεται. Η ταβέρνα Το Στολίδι, της ίδιας ιδιοκτησίας, είναι από τις καλύτερες του Πάρνωνα, γι' αυτό και τις Κυριακές, αν δεν έρθετε νωρίς, μπορεί και να μη βρείτε τραπέζι. Δοκιμάστε καταπληκτικά χόρτα βουνού, βραστό και κρητικά μεζεδάκια.

TIP

Πάρτε οπωσδήποτε μαρμελάδα κάστανο και σπιτικά μαρόν γλασέ από το κατάστημα το «Κατώι της Αθανασίας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.