ΠΗΛΙΟ
το κυνήγι του μανιταριού
Ακονίστε τα μαχαίρια σας! Αν έχετε πνεύμα περιπατητή, μυαλό για συγκινήσεις off road και στομάχι για gourmet απολαύσεις, το Πήλιο είναι ό,τι πρέπει για σας: κυνηγήστε τα άγρια μανιτάρια του βουνού, σε ένα γουικέντ που διοργανώνουν δεινοί φαν του… αθλήματος!
Tο μανιτάρι φιγουράρει από τα εξεζητημένα πιάτα των ακριβών εστιατορίων μέχρι τα συσκευασμένα βαζάκια που βρίσκετε στο deli της γειτονιάς σας. Ωστόσο, το αυτοφυές και ακόμα πιο νόστιμο άγριο μανιτάρι, αυτό που δεν καλλιεργείται στους αγρούς, θα το βρείτε μόνο στο τραπέζι αυτών που ξέρουν πού να το αναζητήσουν. Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, εκατοντάδες άνθρωποι, που ζουν κυρίως στην ύπαιθρο και έμαθαν τα μυστικά του καλού "μανιταρά" από τον παππού, ξεχύνονται με σακούλες και μαχαίρια προς αναζήτηση του πιο νόστιμου μύκητα.
Ένας από αυτούς είναι και ο Απόστολος Αλιδρομίτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Κέλλυ στον Αγ. Γιάννη Τσαγκαράδας και συνιδρυτής της τουριστικής εταιρείας Επενδυτική Πηλίου. Φανατικός του… αθλήματος, οργώνει τους δύσβατους δασικούς δρόμους με την παρέα του από το club της Land Rover, συνδυάζοντας τη συγκίνηση της off road οδήγησης με το μάζεμα μανιταριών. Αυτό θα κάνει και αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 21 και 22/9, και σας προσκαλεί να τον ακολουθήσετε.
Με το τζιπ σας (αν δεν διαθέτετε, φροντίζουν να σας ενοικιάσουν) ξεκινάτε από την παραλία του Άι-Γιάννη και, διασχίζοντας τα παραδοσιακά χωριά του Ανατολικού Πηλίου με πορεία προς Βορρά, φθάνετε στην παραλία Οβριού. Από εδώ ξεκινά μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε καστανιές και έλατα, που καταλήγει στην περιοχή Κοκκινόγεια σε υψόμετρο 1.000 μ. Πού θα μαζέψετε μανιτάρια δεν μας το αποκάλυψε ο κύριος Αλιδρομίτης -κανένας "μανιταράς" άλλωστε δεν θα σας το πει. Είναι κάτι σαν επτασφράγιστο μυστικό που περνά μόνο σ' όποιον συμμετέχει στην ιεροτελεστία του κυνηγιού. Μας ενημέρωσε, ωστόσο, για το ποια μανιτάρια θα βρείτε και πώς θα τα απολαύσετε.
Από τα 150 περίπου φαγώσιμα είδη που υπάρχουν, στην εκδρομή σας στο Πήλιο θα αναζητήσετε πέντε. Πιο διάσημο και σπάνιο το Κοκκινομανίταρο ή του Καίσαρα: γίνεται νοστιμότατο στο τηγάνι, πλακί στο φούρνο, αλλά και στη σχάρα. Στο τηγάνι με ελαιόλαδο θα φτιάξετε τα Καλογεράκια (γνωστά και ως Βωλίτες) για να αναδείξετε την υπέροχη γεύση τους. Πιο μέτριας ποιότητας τα μπεζ Γουργουλιάνα: προτιμήστε τα στη σχάρα, γιατί στο τηγάνι βγάζουν πολύ λάδι. Συνηθισμένο είδος και τα Κυπαρισσάκια: θα τα αναγνωρίσετε εύκολα λόγω του σχήματος που τους δίνει και το όνομά τους, πριν τα βάλετε στο τηγάνι ή στο φούρνο. Αν πάλι θέλετε κάτι που να μπορείτε να το διατηρήσετε, το μαχαίρι σας θα πρέπει να στραφεί προς τα Αυτάκια, που κάνουν νοστιμότατο τουρσί. Φυσικά μπορείτε να πειραματιστείτε με τους τρόπους μαγειρέματος, να προσθέσετε σάλτσες της αρεσκείας σας και ό,τι προκύψει. Για την πρώτη σοδειά, πάντως, αναλαμβάνουν να σας δώσουν τα φώτα τους οι ντόπιοι, καθώς μετά το jeep safari ακολουθεί μανιταρο-τσιμπούσι στο καφέ - σνακ μπαρ του ξενοδοχείου Κέλλυ.
Οι εξορμήσεις της Επενδυτικής Πηλίου
Οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στο "σαφάρι μανιταριών".
Η Επενδυτική Πηλίου, που ίδρυσαν το 1999 οι οι κ. Αλιδρομίτης και Τριανταφυλλίδης, οργανώνει πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο Πήλιο με βάση τον παραλιακό Άι-Γιάννη. Θαλάσσια σπορ και εξορμήσεις με φουσκωτά στις ερημικές παραλίες του Ανατολικού Πηλίου και των Σποράδων για το καλοκαίρι, περιπάτους, ποδήλατο βουνού, ιππασία, jeep touring στους δασικούς δρόμους όλο το χρόνο. Οι επόμενες προγραμματισμένες εξορμήσεις τους προβλέπουν: περιπέτεια με 4x4 στου "Δράκου το Σκαμνί", μια από τις πιο δύσβατες διαδρομές στο βουνό των Κενταύρων στις 2 και 3/11. Jeep safari στην περιοχή Κοκκινόγειας, για να δοκιμάσετε τις αντοχές της τετρακίνησης με τα πρώτα χιόνια, στις 23 και 24/11. Διαδρομές στο Ν. Πήλιο που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα στις 7 και 8/12.
Το κόστος συμμετοχής είναι € 100 κατ' άτομο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο στο ανακαινισμένο παραλιακό ξενοδοχείο Κέλλυ στον Άι-Γιάννη Τσαγκαράδας, πρωινό, γεύμα στο βουνό το Σάββατο, δείπνο σε ταβέρνα της περιοχής, συνοδευτικό όχημα.
Πληροφορίες: 0426031231, 0944637730, 0103422216, 0932779898. Μανιταρο-απολαύσεις στην ΑθήναΚι αν δεν πάτε στο Πήλιο, μπορείτε πάντα να περάσετε από το εστιατόριο Συμπόσιο (Ερεχθείου 46, Ηρώδειο, 0109225321). Ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Παπαρούνας ξέρει τα μανιτάρια όσο λίγοι. Θα σας σερβίρει γευστικές δημιουργίες με μανιτάρια που μάζεψε ο ίδιος και φίλοι του στα βουνά της Ηπείρου μετά τις ευεργετικές φετινές βροχές και, αν ζητήσετε τις συμβουλές και τις γνώσεις του (εφόσον βρίσκεται εκεί και όχι σε κάποια "αποστολή" για μάζεμα του πολύτιμου υλικού!), δεν θα αρνηθεί να σας κατατοπίσει.
Ιωάννα Γκομούζαjgomouza@athinorama.gr