bird watching
στις λίμνες της Πελοποννήσου
Το μακρύ τους ταξίδι προς το Νότο αρχίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες και οι φανατικοί του bird watching ξεσκονίζουν τα κιάλια τους. Αν φλερτάρετε με το χόμπυ που συνδυάζει παρατήρηση πουλιών και εκδρομή σε τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιδού ένας οδηγός στις λίμνες της Πελοποννήσου που θα σας δώσει αφορμές όχι για ένα αλλά για πολλά γουικέντ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια γύρω από τις όχθες τους στήνεται σιγά σιγά μια ιδιόμορφη τουριστική ανάπτυξη. Για χαλαρές πεζοπορίες, για mountain bike, για καγιάκ, για απλές οικογενειακές εκδρομές αλλά πρώτα και κύρια για bird watching, οι σπάνιοι αυτοί υγροβιότοποι είναι η ήρεμη δύναμη της φύσης.
Το know how του bird watching
Άγιος Γεώργιος Φενεού
Φορέστε ρούχα με χρώματα που δένουν με αυτά του περιβάλλοντος (πράσινο, καφέ, μαύρο). Εφοδιασθείτε με κιάλια 7x10 και φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό (τουλάχιστον 200 mm). Κινηθείτε με αργές κινήσεις, με τον ήλιο πάντα στην πλάτη ώστε να μη γίνεστε αντιληπτοί από τα πουλιά. Προσέξτε να μην τα τρομάξετε ούτε να καταστρέψετε τις φωλιές τους. Στην αρχή όλα τα πουλιά θα σας φανούν σχεδόν ίδια! Με τη συνεχή ωστόσο παρατήρηση θα ανακαλύψετε τις ιδιαιτερότητές τους και τα σημεία αναγνώρισης κάθε είδους. Βιβλία που θα σας βοηθήσουν είναι: του Γρ. Τσούνη «Bird Watching, Στο Μαγικό Κόσμο των Πουλιών» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). «Ελληνικοί Υγρότοποι» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Για τους πιο προχωρημένους προτείνουμε τον αγγλόφωνο οδηγό των εκδόσεων Collins «Complete Mediterranean Wildlife». Αν σας αρέσει η παρεΐστικη διάσταση των εκδρομών και οι οργανωμένες εξορμήσεις απευθυνθείτε στην Ορνιθολογική Εταιρεία (2108227937) που κατά καιρούς οργανώνει εκδρομές με ξεναγούς σε σημαντικές περιοχές για τα πουλιά. Η παγκόσμια Γιορτή των Πουλιών είναι στις 2/10 και η Ορνιθολογική οργανώνει εκδηλώσεις σε Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Λίμνη Δόξης
Στυμφαλία Πού βρίσκεται: Ανατολικά της Ζήρειας και νοτιοδυτικά του Κιάτου. Καλύτερη θέα προς αυτήν: Στο δρόμο Καλιάνοι -Μπούζι. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Φθινόπωρο και άνοιξη. Καλύτερος τόπος διαμονής: Καστανιά Κορινθίας στο Ξενία της Καστανιάς (27470/61283). Γκούρα στον ξενώνα Καλλιστώ (27470/51080).
Ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια, Ολίγυρτο, Μαυροβούνιο και Γαβριά, η Στυμφαλία βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ενώ το χειμώνα η έκτασή της είναι περί τα 7.700 στρέμματα, το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τα 3.500. Στις όχθες της φωλιάζουν 133 είδη πουλιών που επισκέπτονται ή ζουν στους καλαμιώνες της λίμνης. Ανάμεσά τους χρυσαετοί, τσιχλοποταμίσες, βαλτόπαπιες ενώ από τα αποδημητικά ερωδιοί, χαλκόκοτες και τρυγόνια. Πολύ ωραίο θέμα και για φωτογράφους. Λίμνη Δόξης Πού βρίσκεται: Στην πεδιάδα του Φενεού, στα όρια του νομού Κορινθίας. Καλύτερη θέα προς τη λίμνη: Η μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Το φθινόπωρο για «συλλογή» σπάνιων χρωμάτων. Καλύτερος τόπος διαμονής: Καστανιά και Γκούρα Κορινθίας, στα ίδια ξενοδοχεία που προτείνουμε και για τη Στυμφαλία. Ως εναλλακτική λύση στον ξενώνα Ευρωστίνη στο ομώνυμο χωριό (27430/32122). Απλώνεται νωχελικά κάτω από τη σκιά του Χελμού και της Ντουρντουβάνας. Αφήστε το αυτοκίνητο στο φράγμα και περπατήστε γύρω γύρω στον παράχθιο καλοστρωμένο δρόμο ή απολαύστε με το mountain bike έναν ονειρεμένο περίπλου. Στην νοτιοανατολική άκρη μια λωρίδα γης που εισχωρεί στον υδάτινο όγκο της λίμνης θα σας φέρει μέχρι το εκκλησάκι του Παλαιομονάστηρου. Την καλύτερη θέα στη λίμνη θα την απολαύσετε από το αρχονταρίκι της Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού.
Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα
Πού βρίσκεται: Βόρεια από τα Λαγκάδια της Ορεινής Αρκαδίας. Καλύτερη θέα προς τη λίμνη: Το κάστρο της Κοντοβάζαινας (Άκοβα). Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Άνοιξη και φθινόπωρο. Καλύτερος τόπος διαμονής: Τα χωριά του Μαίναλου (Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα). Για πιο κοντά, το χωριό Δήμητρα της Αρκαδίας, στον ξενώνα Theoni's House (27970/24000) και στο χωριό Δάφνη της Αχαΐας, στη βάση της εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού Eco Action (2103317866). Δημιουργήθηκε το 1955 με τον εγκλωβισμό των νερών του Λάδωνα. Πρόσφατα έχει επιτραπεί η δραστηριότητα στη λίμνη με καγιάκ και έτσι μπορείτε να χαρείτε την ομορφιά της και να προσεγγίσετε τα «φιορδ» που σχηματίζονται. Με το αυτοκίνητο επισκεφθείτε το φράγμα στο δυτικό άκρο της λίμνης και το κάστρο της Άκοβας, λίγο έξω από το χωριό Βυζίκι. Αυτή την εποχή επισκεφθείτε το χωριό Μουριά για να φωτογραφίσετε το πέτρινο «Γεφύρι της Κυράς» που τον υπόλοιπο χρόνο βυθίζεται στα νερά της λίμνης. Λίμνη Τσιβλού Πού βρίσκεται: Στις πλαγιές του Χελμού στο δρόμο από Ακράτα για Ζαρούχλα. Καλύτερη θέα προς τη λίμνη: Η πλαγιά του όρους Γερακάρια. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Όλο το χρόνο. Καλύτερος τόπος διαμονής: Η Ζαρούχλα, στα ξενοδοχεία Αροάνια (26960/35090) και Στης Έλενας (26960/35083). Από τις πιο δημοφιλείς λίμνες τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο. Θα στρίψετε προς το βουνό από τον εθνικό δρόμο στο ύψος της Ακράτας. Λίγο πριν από τη διασταύρωση για Περιστέρα, μια λιτή πινακίδα δείχνει δεξιά προς Τσιβλό. Πολλοί κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ γύρω από τη λίμνη (ειδικά το καλοκαίρι). Πιείτε καφέ στην βεράντα του παρόχθιου καφενείου και στη συνέχεια επιδοθείτε σε περίπατο ή βόλτα με τα mountain bikes γύρω από τη λίμνη. Η καλύτερη ώρα για να τη φωτογραφίσετε είναι νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος βγει πίσω από τις κορφές, όταν τα γύρω βουνά αντικατοπτρίζουν τις κατάφυτες πλαγιές τους πάνω στα γαλήνια νερά της.
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
Πού βρίσκεται: Στο νομό Αχαΐας, στο δρόμο από Μανολάδα για Λεχαινά. Καλύτερη θέα προς τη λίμνη: Τα μικρά υψώματα γύρω από αυτή. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Όλο το χρόνο. Καλύτερος τόπος διαμονής: Ευκαιρία να γνωρίσετε το καινούργιο συγκρότημα της Grecotel στην Κυλλήνη, το Grecotel Olympia Riviera Resort (26230/64400, 210/7280477). Τρεις βιότοποι βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου. Σε μια περιοχή που ο τουρισμός είχε στραμμένα τα μάτια του μόνο στην αρχαία Ολυμπία, η περιοχή του Κοτυχίου έφτιαξε ένα τρανταχτό όνομα στο libro d'oro των υγρότοπων. Αγριόπαπιες, αγριόχηνες, ερωδιοί, μαυρόκοτες και κύκνοι ξαποσταίνουν και βρίσκουν τροφή στη λιμνοθάλασσα. Δίπλα της απλώνεται αγέρωχο το πανέμορφο δάσος της Στροφιλιάς, με τις αιωνόβιες κουκουναριές και τις βελανιδιές της, ενώ βορειότερα η λιμνοθάλασσα του Προκοπίου συμπληρώνει την τριάδα, με τους καλαμιώνες της όπου βρίσκουν τροφή και ξεκούραση χαλκόκοτες, αργυροτσικνιάδες, αβοκέτες, χαλκοκουρούνες και νεροχελίδονα. Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας Πού βρίσκεται: Βόρεια της Πύλου. Καλύτερη θέα προς τη λίμνη: Οι βορεινές επάλξεις του Παλαιόκαστρου. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Από αρχές άνοιξης μέχρι τέλη φθινοπώρου. Καλύτερος τόπος διαμονής: Η Πύλος και οι κοντινές σε αυτήν παραλίες. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Eleonas στη Γιάλοβα (27230/22696). Με ένα μικρό κανάλι συγκοινωνεί με τον κόλπο του Ναυαρίνου (εξ ου και το υφάλμυρο νερό της). Αν και το τοπίο της δεν παρουσιάζει κάποιο αξιόλογο ενδιαφέρον, εντούτοις η ορνιθοπανίδα της είναι σημαντική. Ανάμεσα στους «επώνυμους» επισκέπτες: ερωδιοί, αλκυόνες, φλαμίνγκο και σταυραετοί. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η εξερεύνηση της λιμνοθάλασσας συνδυάζεται τέλεια με μια ανάβαση μέχρι το Παλιόκαστρο (θέα σε όλη τη λιμνοθάλασσα) και μπάνιο στο lagoon της Βοϊδοκοιλιάς. Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr Τεύχος 227, 16/9/2004