ΔΕΛΦΟΙ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Πήγαμε - είδαμε τα προσφάτως ανακαινισμένα μουσεία των Δελφών, της Άμφισσας και του Γαλαξιδίου και σας προτείνουμε ένα museum trip στη μαγική Φωκίδα.

ΔΕΛΦΟΙ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΔΕΛΦΟΙ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Η Φωκίδα των μουσείων

Πήγαμε - είδαμε τα προσφάτως ανακαινισμένα μουσεία των Δελφών, της Άμφισσας και του Γαλαξιδίου και σας προτείνουμε ένα museum trip στη μαγική Φωκίδα.

ΔΕΛΦΟΙ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ - εικόνα 1

Aρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: ανακαίνιση μετ' εμποδίων

Το νέο Μουσείο Δελφών είναι γεγονός. Ανεκτίμητης αξίας αγάλματα κι αετώματα, που επί χρόνια βλέπαμε να συντηρούνται (ενίοτε δε και να... αραχνιάζουν!) στην αυλή του μουσείου, επιτέλους απέκτησαν τη θέση που τους αξίζει. Πρόκειται για μια πραγματικά γενναία προσπάθεια ανακαίνισης, που «παλεύεται» επί σειρά ετών και μολονότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, υποστηρίζεται από ένα σοβαρό αρχαιολογικό concept με στόχο την πληρέστερη και πιο άνετη περιήγηση του θεατή στα εκθέματα, ενώ εντυπωσιακή είναι η χρήση βιοκλιματικών μεθόδων φωτισμού, οι προθήκες με τα «αόρατα» τζάμια και οι πρότυπες αποκαταστάσεις θραυσμάτων.

Ηνίοχος ο προνομιούχος: Έχει πλέον μια ολόκληρη αίθουσα στη διάθεσή του, μαζί με έξτρα προθήκη, όπου ο θεατής θαυμάζει τα σπαράγματα καθώς και μια αναπαράσταση του άρματός του. Το περίφημο χάλκινο άγαλμα έχει μάλιστα αποκτήσει ειδική αντισεισμική βάση, που εγγυάται πως ακόμη κι αν οι Δελφοί σειστούν συθέμελα, εκείνος θα παραμείνει αγέρωχος! Σίγουρα ο Ηνίοχος δικαιούται μια τέτοια «περιποίηση», αν αναλογιστούμε πως είναι το σήμα κατατεθέν των Δελφών και το κοινό πάντα συνωστίζεται γύρω του. Το μόνο μελανό σημείο είναι πως, σε αντίθεση με την «άπλα» του Ηνίοχου, οι αίθουσες της εισόδου καθώς κι ορισμένες προθήκες με αγγεία-μινιατούρες φαντάζουν «πηγμένες». Δυο θεοί: Οι δυο μεγαλοπρεπείς μορφές των αετωμάτων του ναού του Απόλλωνα, ο Διόνυσος κι ο Απόλλωνας -εδώ ως θεοί συμφιλιωμένοι και συμπληρωματικοί-, επιτέλους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ίδια αίθουσα για να μας υπενθυμίσουν τη διττή υπόσταση του ελληνικού πνεύματος: βακχικό και συνάμα απόλυτα λογικό. Οι τσιφλικάδες της αρχαιότητας: Εξαιρετικού κάλλους είναι τα τέσσερα αγάλματα των γαιοκτημόνων της οικογένειας του Θεσσαλού Δαόχου, αφιερωμένα στο θεό τόσο για λατρευτικούς λόγους όσο και για επίδειξη πλούτου στους σύγχρονους αντίπαλους τους τσιφλικάδες. Παλιοί έρωτες: Γι' άλλη μια φορά «ερωτευτήκαμε» το άγαλμα του ονειροπόλου Αντίνοου, του αγαπημένου συντρόφου του αυτοκράτορα Αδριανού, που, αν και πνίγηκε στο Νείλο στο άνθος της νιότης του, πέρασε ωστόσο στην αιωνιότητα ως ένας από τους ωραιότερους εφήβους των ρωμαϊκών χρόνων. Κι άλλη μια φορά συγκινηθήκαμε με την ιστορία των δίδυμων αρχαϊκών κούρων του Άργους, που ο μύθος τούς θέλει να ανταμείβονται από την Ήρα με το καλύτερο δώρο: τον πιο γαλήνιο θάνατο που είχε ποτέ άνθρωπος. (Πληροφορίες: 2265082313). Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας: σωστό κουκλόσπιτο

Στο ιστορικής αξίας κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η Ά Εθνοσυνέλευση της Αν. Χέρσου Ελλάδος το 1821 στεγάζεται η νέα έκθεση, που επιμελήθηκε με ξεχωριστό μεράκι πάλι η αρχαιολόγος Ροζίνα Κολώνια. Χωρίζεται σε ενδιαφέρουσες ενότητες (ιδιωτική και δημόσια ζωή, κομμώσεις, ενδυμασίες, διατροφή), ενώ διαθέτει μια σειρά πρωτότυπα μικρά αγγεία που το κοινό μπορεί να αγγίξει και «να παίξει» μαζί τους, καθώς κι ένα αινιγματικό εύρημα για του οποίου τη χρησιμότητα οι αρχαιολόγοι ζητούν τη γραπτή γνώμη του θεατή! Λατρέψαμε το... τρελούτσικο πήλινο άγαλμα του σατυρίσκου από το Κάλλιο, τη νομισματική συλλογή και, φυσικά, τα κάπου 890 (!) ασώματα μικροσκοπικά πήλινα ειδώλια με τις περίτεχνες κομμώσεις. (Πληροφορίες: 2265023344).

Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου: ένα μουσείο όλο θάλασσα

Το γαλάζιο αυτό μικρό μουσείο προσθέτει μια θαλασσινή αύρα στην περιήγησή μας. Προσφάτως ανακαινισμένο, περιλαμβάνει τέσσερα υπέροχα ελληνικά ακρόπρωρα (οι μυστηριώδεις αυτές ξυλόγλυπτες γυναικείες φιγούρες που κοσμούσαν τα καράβια), εξάντες, οκτάντες κι άλλα όργανα ναυσιπλοΐας, ημερολόγια καταστρώματος, την πλουσιότερη συλλογή πινάκων ελληνικών ιστιοφόρων και το σημαντικό χειρόγραφο «Χρονικό του Γαλαξιδίου», (Πληροφορίες: 2265041795).

Ιλειάνα Δημάδη
idimadi@athinorama.gr
Τεύχος 224, 26/8/2004

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Γκιομπεκλί Τεπέ": Έκθεση στο Κολοσσαίο για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Μια καθηλωτική εμπειρία που αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η φετινή τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες ανέδειξε σημαντικές αυξομειώσεις στα έσοδα των κλάδων καταλυμάτων και εστίασης.

Αράχοβα: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2025

Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 14 κορυφαίους στην Ευρώπη για το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό TimeOut.

Αυτές είναι οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

Τα αποτελέσματα της 37ης Ετήσιας Έρευνας του κοινού του Condé Nast Traveler καλύπτουν περιοχές από τον Καναδά μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανακαλύπτοντας την Κεντρική Ευρώπη: Βιέννη, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα σε μια μαγευτική περιήγηση

Πήγαμε σε τρεις από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και ζήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, τέχνη και αξέχαστες στιγμές.

Ανταπόκριση απ’ τη World Travel Market 2024: Προορισμοί και τάσεις

Η πιο πετυχημένη WTM έως τώρα συγκέντρωσε και πάλι στο Λονδίνο μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας του ταξιδιού για συζητήσεις με κριτική σκέψη και ανεβασμένη διάθεση.

Η Airbnb μετατρέπει το Κολοσσαίο σε αρένα μονομάχων

Με την ταινία "Μονομάχος ΙΙ" να κατακτά τις κινηματογραφικές αίθουσες, η Airbnb αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει τον ενθουσιασμό γύρω από την αρχαία Ρώμη, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες.